Γιάννης Δουβίκας στο «ΦΩΣ»: «Ο Μαρτίνς είχε πει στον Τάσο ότι τον ήθελε πολύ»

«Πρέπει να μπει αριθμός υποχρεωτικής συμμετοχής νέων Ελλήνων παικτών στις 11άδες, το θεωρώ μόνη λύση». 

Γιάννης Δουβίκας στο «ΦΩΣ»: «Ο Μαρτίνς είχε πει στον Τάσο ότι τον ήθελε πολύ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο υπηρεσιακός προπονητής του Αστέρα Τρίπολης, Γιάννης Δουβίκας, είναι επί χρόνια το κουμάντο στις ακαδημίες αυτής της ομάδας. Ο γιος του σκίζει στην Ολλανδία (πρώτος σκόρερ), δεν είναι μόνο πατέρας του αλλά και προπονητής του από μικρό παιδί. Λέει ενδιαφέροντα πράγματα για τα νέα παιδιά, για το τι πρέπει να γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για τον τελικό Κυπέλλου ο οποίος ενδιαφέρει ΑΕΚτσήδες, ΠΑΟΚτσήδες, και Ολυμπιακούς (για την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ).

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/5/2023

Το περιμένατε ότι θα ήσασταν προπονητής στην πρώτη ομάδα του Αστέρα;

Όχι, δεν το περίμενα, ήταν ξαφνικό. Βέβαια, αυτό είναι μια μεγάλη αναγνώριση από τους κ. Μπάκο και Καϋμενάκη για το έργο που έχω κάνει στις ακαδημίες της ομάδας.

Πόσα χρόνια είστε εκεί;

Είμαι 5 χρόνια τεχνικός διευθυντής σε όλες τις ακαδημίες του Αστέρα και προπονητής στην Κ-19. Έχουμε βγάλει πολλά παιδιά. Παίκτες που παίζουν σε άλλες ομάδες της Ελλάδας και στο εξωτερικό, καθώς και παιδιά που βάζουμε στην πρώτη ομάδα. Βλέπετε πόσα πολλά παιδιά προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τώρα και να αναδείξουμε στην πρώτη ομάδα. Έρχονται από πίσω κι άλλοι.

Ο Αστέρας Τρίπολης παλιότερα ήταν γεμάτος ξένους. Πρόκειται για αλλαγή πολιτικής;

Είναι το πλάνο των κ. Μπάκου - Καϋμενάκη. Επένδυσαν πολλά χρήματα και το θεωρούν ως το πιο σημαντικό κομμάτι. Μας παρέχουν τα πάντα. Μην ξεχνάμε ότι και παλιότερα η ομάδα αυτή έβγαλε σπουδαίους παίκτες, τον Φορτούνη, τον Κουρμπέλη, τον Κυριακόπουλο, τον γιο μου τον Τάσο Δουβίκα που πάει πολύ καλά στο εξωτερικό. Παίκτες που παίζουν στην Εθνική ομάδα. Έχουμε το δικό μας προπονητικό κέντρο, έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε, η διοίκηση είναι πάντα δίπλα μας, υπάρχει άψογο κλίμα ανάμεσα σε όλα τα μέλη των ακαδημιών και της πρώτης ομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον Γιώργο Μποροβήλο και τον Δημήτρη Μποροβήλο.

Μια ερώτηση που αν δεν τη βάλω, θα με πουν άσχετο. Πώς γίνεται αυτός ο παικταράς, ο γιος σας, να μην παίζει στον Αστέρα Τρίπολης, να χρειάζεται να πάει στον Βόλο για να πάρει με την πρώτη χρονιά μεταγραφή στο εξωτερικό και να κάνει θραύση στην Ολλανδία; Ήταν ο Μπαράλες βέβαια στον Αστέρα, αυτό μου είχε πει διοικητική πηγή.

Μην την κάνεις αυτήν την ερώτηση σε παρακαλώ. Δεν θα ήθελα να την απαντήσω.

Υπάρχει περίπτωση να συνεχίσετε ως προπονητής στην πρώτη ομάδα;

Όχι, ήμουν υπηρεσιακός, προσπάθησα να βοηθήσω σε μια δύσκολη κατάσταση για να σωθεί η ομάδα. Το πετύχαμε, δεν άξιζε σε αυτούς τους ποδοσφαιριστές και σε αυτήν τη διοίκηση να πέσει η ομάδα. Ο Αστέρας Τρίπολης βρίσκεται 17 συνεχή χρόνια ανελλιπώς στην πρώτη κατηγορία, έχει φτιάξει τη δική του Ιστορία.

Γιατί ο Τάσος διάλεξε την Ουτρέχτη; Τον ήθελε πολύ ο ΠΑΟΚ να τον πάρει από τον Βόλο, αλλά το παιδί δεν ήθελε.

Άκουσέ με. Για τα νέα παιδιά που έχουν όνειρα οι δυσκολίες που θα συναντήσουν είναι πολλές. Πρέπει να έχουν επιμονή και υπομονή για να τις ξεπεράσουν. Είναι σκληρό άθλημα το ποδόσφαιρο. Πρέπει να κάνουν πολλή δουλειά και σωστή δουλειά ώστε να έχουν τα εφόδια να αντέξουν αυτά που θα βρουν μπροστά τους. Ο Τάσος επέλεξε την Ολλανδία γιατί όλα τα γήπεδα εκεί είναι γεμάτα, ο ρυθμός είναι πιο γρήγορος, βλέπουν το ποδόσφαιρο ως γιορτή. Άλλο να παίζεις σε γεμάτο γήπεδο και άλλο σε άδειο. Στην Ευρώπη τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σημαντικούς τομείς, εμείς στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω...

Δηλαδή;

Όταν στην Άλκμααρ στις ακαδημίες είχαν μπει ήδη η νευροεπιστήμη και το τεστ εγκεφάλου για να εντοπίζουν τα κορυφαία ταλέντα, τι άλλο να πω, τα λέει όλα αυτό. Είναι πιο μπροστά από εμάς. Πρέπει να εξελίσσεις το σωματικό, το πνευματικό, το τεχνικό και το τακτικό κομμάτι για να φτιάξεις ένα ταλέντο άριστο.

Ξέρω ότι κάνατε πολλά με τον γιο σας από μικρό παιδί. Θα πείτε μερικά;

Δουλέψαμε από 6 χρόνων σε αυτά τα κομμάτια που σας ανέφερα. Και δεν τα αφήσαμε ποτέ! Κάναμε έξτρα προπονήσεις σε όλα τα επίπεδα! Συνεχώς έξτρα προπόνηση, ακόμα και τώρα. Συνέχεια, συνέχεια. Γιατί κρίνεσαι κάθε Κυριακή. Και πρέπει να αποδεικνύεις ειδικά στη θέση του σέντερ φορ συνέχεια την αξία σου.

Πού μεγάλωσε το παιδί;

Στο Άργος. Για να φτάσουμε σε υψηλό επίπεδο κάναμε πολλά ταξίδια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στην Ιταλία. Για να έχουμε την καλύτερη ενημέρωση για τις μικρές ηλικίες. Κοιτάγαμε από νωρίς την Ευρώπη. Και στον Παναθηναϊκό που ήταν το παιδί για κάποια χρόνια, τον ήθελε ο Παναθηναϊκός, αλλά εμείς κοιτάγαμε την Ευρώπη. Έτσι με πολλή προσπάθεια από όλη την οικογένεια, με φασαρίες, φτάσαμε σε αυτό το σημείο.

Δεν ήθελε να πάει στον ΠΑΟΚ, δεν έμεινε στον Παναθηναϊκό, για τους λόγους που μου είπατε; Ή είναι και κάτι ακόμα από πίσω;

Εδώ στην Ελλάδα είναι δύσκολο για ένα νέο παιδί να φτάσει ψηλά, χάνει τα χρόνια του. Ενώ στο εξωτερικό σε βλέπουν αμέσως.

Ο Μαρτίνς τον είχε πιάσει σε ένα ματς στο Καραϊσκάκη και του είχε πει ότι τον ήθελε πολύ;

Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Μας είπε ο Τάσος ότι τον ήθελε πολύ. Και δεν ήταν μόνο ο Μαρτίνς από ό,τι ξέρω...

Πότε λήγει το συμβόλαιό του;

Σε 2 χρόνια.

Θα πάρει μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι με την πρώτη του χρονιά; Είναι πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα. Η διοίκηση της Ουτρέχτης ήδη λέει στα ΜΜΕ ότι είναι πολύ δύσκολο να τον κρατήσει.

Θα δούμε, είναι νωρίς ακόμα.

Ποιο είναι το όνειρό σας για το παιδί;

Εμείς πάντα κρατάμε μικρό καλάθι και κοιτάμε να ανεβαίνει βήμα βήμα. Παίρνει εμπειρίες, είναι σημαντικό αυτό. Έχει δυνατότητες να φτάσει πολύ ψηλά. Στην κορυφή θέλουμε να φτάσει. Όσο πιο ψηλά γίνεται. Αλλά βήμα βήμα.

Εσείς, που τον ξέρετε πιο καλά από όλους, ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού του;

Υπάρχουν τρεις τύποι σέντερ φορ. Ο ένας είναι ο βαρύς φορ περιοχής, ο ψηλός που είναι σκόρερ μέσα στο κουτί. Ο άλλος είναι ο τύπος Αγκουέρο, ο γρήγορος, ο κοντός, το «ψευτοεννιάρι». Και υπάρχει ο φορ που έχει και τα δύο, συνδυάζει και τα δύο! Αυτός είναι ο Τάσος. Έχει όλο το πακέτο. Μπορεί να σου βάλει τα γκολ μέσα στην περιοχή, έχει τα σωματικά προσόντα, μπορεί και να σου φύγει στην αντεπίθεση, μπορεί να σου πρεσάρει, μπορεί να κάνει ελιγμούς και να περάσει τον αντίπαλο στο ένας με έναν. Έχει κίνηση μέσα αλλά και έξω από την περιοχή.

Από την πείρα που έχετε στις μικρές ηλικίες, για πείτε μου για τους γονείς: Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να πάει ένα παιδί σε ακαδημία;

Από 6 χρόνων. Είναι σημαντικό να γίνει δουλειά στην τεχνική από πολύ νωρίς. Και φαίνεται ένα παιδί από πολύ μικρό αν μπορεί.

Τι κοιτάτε;

Σωματότυπο, να υπάρχει μια κληρονομικότητα καλή για τα σωματικά προσόντα, το γονίδιο παίζει σημαντικό ρόλο. Και θέλει συνεχή προσπάθεια, πάρα πολλή δουλειά.

Γιατί δεν βγάζαμε σπουδαίους φορ για πολλά χρόνια;

Το ποδόσφαιρο έχει βιομηχανοποιηθεί πλέον. Δεν υπάρχει πια η αλάνα όπως παλιά. Οι ακαδημίες πρέπει να δώσουν χώρο στον σέντερ φορ...

Πιστεύετε ότι θα έπρεπε οι παράγοντες να κάνουν μία συμφωνία κυρίων και να βάζουν υποχρεωτικά στις 11άδες έναν αριθμό νέων Ελλήνων παικτών;

Είμαι πολύ υπέρ αυτού, το θεωρώ μόνη λύση. Για να μπορέσει να προχωρήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Θυμάμαι όταν έπαιζα στον Παναργειακό, ήμασταν Β΄ Εθνική και ήταν οι ομάδες γεμάτες Έλληνες. Έπαιζαν μόνο 2 ξένοι. Και έβγαιναν παίκτες όπως ο Δώνης από εμάς, ο Καπετανόπουλος, στις άλλες ομάδες στη Β' Εθνική ήταν ο Τσιάρτας, ο Νινιάδης, ο Νταμπίζας, ο Αλεξανδρής, μιλάμε για παικταράδες! Πρέπει να γίνει μια ρύθμιση από τους παράγοντες να παίζουν όσο περισσότερα νέα Ελληνόπουλα γίνεται στις ομάδες.

Θέλω μια πρόβλεψη για τον τελικό Κυπέλλου. Παρακαλώ, μην το αποφύγετε. ΑΕΚ ή ΠΑΟΚ;

Πιστεύω ότι θα πάρει και το Κύπελλο η ΑΕΚ. Παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο και έχει διάρκεια στο παίξιμό της. Ο ΠΑΟΚ είχε σκαμπανεβάσματα φέτος. Σε κάποια διαστήματα έπαιζε πολύ καλά, σε κάποια άλλα όμως εμφανιζόταν κατώτερος των υψηλών προσδοκιών που είχε δημιουργήσει με την καλή του απόδοση.

Τι έφερε ο Αλμέιδα;

Έναν άλλο σχηματισμό και μία άλλη νοοτροπία. Παίκτες να κινούνται επιθετικά ελεύθερα μέσα στο γήπεδο, να πρεσάρουν πολύ καλά ψηλά -κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και μου αρέσει πολύ-, ομάδα που παίζει επιθετικά και ανεβάζει τους πλάγιους μπακ, χωρίς όμως να αμελεί την άμυνα. Και καλό πάσινγκ γκέιμ ιδιαίτερα στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Κάτι που είναι δύσκολο.