Παύλος Ζουμπάς των «Ρέιντζερς» Ιωνικού: «Αυτή η ομάδα αξίζει να είναι στην πρώτη κατηγορία»

«Τα επεισόδια με τους Ολυμπιακούς ήταν λάθος»! Ο ράπερ και ηγετικό στέλεχος των «Ρέιντζερς» του Ιωνικού μιλάει στο «ΦΩΣ» για τον «τελικό των τελικών» με τη Λαμία, τα κοινωνικά μηνύματα των στίχων του, και τις φτωχογειτονιές που έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα από τους τσαμπουκάδες των οπαδών.  

 

Παύλος Ζουμπάς των «Ρέιντζερς» Ιωνικού: «Αυτή η ομάδα αξίζει να είναι στην πρώτη κατηγορία»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ιωνικός έχει κάνει μια τιτάνια προσπάθεια για να σωθεί φέτος και έφτασε στο τελευταίο ματς που είναι στην κυριολεξία τελικός. Τελευταία αγωνιστική είναι. Νικάει ο Ιωνικός και σώνεται. Αντιθέτως, αν νικήσει η Λαμία ή έρθει ισοπαλία, σώνεται η Λαμία. Ένα ματς που θα σπάσει καρδιές. Το γήπεδο θα γεμίσει. Οι δύο ομάδες σε ένα ματς θα παίξουν τους κόπους όλης της χρονιάς, τόσα ματς, τόσα ταξίδια, θα παίξουν και τα έσοδά τους. Η διαφορά της Σούπερ Λιγκ με τη Β’ Εθνική είναι χαώδης.

Mίλησα με τους «Ρέιντζερς» του Ιωνικού, το κλαμπ που έχει πολλά χρόνια ιστορία. Με το ηγετικό τους στέλεχος, τον Παύλο Ζουμπά, που είναι ράπερ. Φαίνεται άγριος και τρομακτικός, αλλά όταν διαβάσετε τις απόψεις του θα εκπλαγείτε. Το έχει προσπαθήσει και η διοίκηση του Ιωνικού αυτό, να φύγει η βία από τον Ιωνικό. Ήταν μια δύσκολη περιοχή για πολλά χρόνια, είναι γνωστό αυτό.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/5/2023

Πώς σε λένε;

Παύλο Ζουμπά. Έτσι με ξέρουν όλοι. Έχω βάλει την ομάδα μου, τον Ιωνικό, στη ραπ, χωρίς να τον προσβάλλω. Και σέβομαι την κάθε ομάδα και τον κάθε φίλαθλο. Κάνω χρόνια ραπ, με ξέρουν πολλοί από τον χώρο της ραπ, έχω κάνει πολλά βίντεο, βοηθάω κι άλλα παιδιά που κάνουν ραπ.

Με τη διοίκηση του Ιωνικού πώς τα πάτε;

Έχουμε άριστη σχέση με την οικογένεια Τσιριγώτη. Προσπαθούν και αυτοί για την αγαπημένη μας ομάδα. Από τη Γ' Εθνική τον πήραν τον Ιωνικό και τον ανέβασαν γρήγορα στα μεγάλα σαλόνια.

Πόσων χρόνων είσαι;

Είμαι 43 χρόνων. Από τα 15 μου είμαι στον Ιωνικό.

Έχεις προλάβει τα μεγαλεία.

Ε, βέβαια. Το να βγαίνει Ευρώπη ο Ιωνικός με τον αείμνηστο Κανελλάκη, να πηγαίνει και στον τελικό Κυπέλλου, ομαδάρα είχαμε. Έχω κάνει δύο συναυλίες στο γήπεδο του Ιωνικού όταν ήταν ο Στέλιος Παλαιοχωρίτης πρόεδρος των «Ρέιντζερς» και έδωσα τα έσοδα στον Ιωνικό, γιατί τότε είχε ανάγκη από χρήματα η ομάδα.

Τον θυμάμαι τον Στέλιο, είχαμε κάνει θέματα.

Μια εποχή κρατούσαν οι φίλαθλοι του Ιωνικού μόνοι τους την ομάδα. Περάσαμε μεγάλα ζόρια. Αλλά ο Ιωνικός δεν πεθαίνει. Και τώρα αν υποβιβαστούμε, εμείς πάντα δίπλα στην ομάδα μας θα είμαστε. Να την ξαναφέρουμε στην πρώτη κατηγορία. Αλλά δεν νομίζω ότι θα υποβιβαστούμε. Ο κόσμος θα είναι λάβα το βράδυ του Σαββάτου. Θα δώσουμε φτερά στα πόδια των παικτών.

Πόσο κόσμο περιμένετε με τη Λαμία;

Σίγουρα 4.000 κόσμο.

Αγαπημένοι παίκτες όλων των εποχών;

Ο Μπρούστερ, ο Αντριόλι, ο Μακόρ. Παικταράδες. Ζήσαμε πολλά μαζί τους.

Προπονητές;

Μαρκαριάν, Μπλαχίν, Γκμοχ. Περάσανε καλοί προπονητές. Και ο τωρινός, ο Γρηγορίου, είναι καλός.

Γιατί ξέπεσε για χρόνια η ομάδα;

Γιατί δεν υπήρχε κάποιος να πάρει τον Ιωνικό. Και τον πήραν οι φίλαθλοι από το υστέρημά τους για να μη διαλυθεί. Με τον Στέλιο Παλαιοχωρίτη που ήταν πρόεδρος των «Ρέιντζερς». Μέχρι που ήρθε ο Γιάννης Τσιριγώτης με τον αδελφό του και αναστήθηκε ο Ιωνικός.

Πώς το βλέπεις το ματς με τη Λαμία;

Είναι ο «τελικός των τελικών». Ο κόσμος θα είναι σαν σταφύλια στο γήπεδο! Θα φτιάξουμε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα με φωνή και πάθος, μικροί και μεγάλοι, για να πάρουμε το ματς.

Στους παίκτες τι έχετε να πείτε;

Να δώσουν το 100% εκείνοι στο χορτάρι, θα δώσουμε και εμείς το 100% στις εξέδρες και όλα θα πάνε καλά.

Πίστεψες κάποια στιγμή ότι είχατε πέσει;

Εμείς πάντα πιστεύαμε στην ομάδα. Είτε στις χαρές είτε στις λύπες, είμαστε δίπλα στην ομάδα της περιοχής μας. Ως «Ρέιντζερς» δεν αφήσαμε ποτέ την ομάδα. Ένας στίχος ραπ λέει: «Θα πέσουμε πρώτοι στοιχηματίζανε, αλλά είμαστε δύναμη που δεν υπολογίζανε».

Πώς εξηγείς που έχει ανέβει τόσο πολύ ο Λεξ και με τη ραπ που κάνει γεμίζει γήπεδα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα;

Στους στίχους του μιλάει για τα προβλήματα του κόσμου και καταλαβαίνει ο κόσμος αυτά που λέει. Περνάει μηνύματα στον κόσμο.

Σου αρέσει εσένα;

Πώς δεν μου αρέσει… Σε όλους αρέσει.

Εσύ είσαι ράπερ, όχι τράπερ, έτσι δεν είναι;

Αντεργκράουντ ραπ. Χωρίς να θέλω να προσβάλλω, εμένα οι στίχοι της τραπ δεν μου αρέσουν... Δεν μου αρέσει να περνάνε μηνύματα στον κόσμο για πουτάνες και ναρκωτικά. Άλλο ραπ και άλλο τραπ.

Έλειπε ένας γκολτζής από την ομάδα φέτος;

Δυσκολευόμαστε στο γκολ, πράγματι. Πέρσι όμως πήγαμε πολύ καλά, τερματίσαμε στην 7η θέση. Ήταν άθλος για ομάδα νεοφώτιστη να βγει 7η στη βαθμολογία. Δεν αξίζει να υποβιβαστεί ο Ιωνικός. Η σωτηρία είναι στα πόδια μας τώρα. Πιστεύουμε ότι η ομάδα θα τα καταφέρει. Έχει έμπειρους παίκτες, μπαρουτοκαπνισμένους και καλά παιδιά.

Ανησυχείτε για τη διαιτησία σε αυτό το ματς;

Δεν μας ενδιαφέρει η διαιτησία. Εμείς κοιτάμε την ομάδα μας. Ό,τι και να κάνει η διαιτησία, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Εμείς θέλουμε να εμψυχώνουμε τους ποδοσφαιριστές μας να παίζουν την μπάλα τους, να τα δίνουν όλα στον αγωνιστικό χώρο. Πρέπει να το πάρουμε αυτό το ματς. Θέλω να σου πω, να μην το ξεχάσω, ότι έχει μπει δυναμικά η νέα γενιά των οπαδών του Ιωνικού. Είναι ευχάριστο να βλέπεις νέα παιδιά να έρχονται στο γήπεδο και να είναι Ιωνικοί.

Ποιοι είναι οι οπαδοί του Ιωνικού; Περίγραψέ τους.

Ιωνικοί είναι αυτοί που θέλουμε να υποστηρίζουμε τη γειτονιά μας! Θα μπορούσαμε εύκολα και εμείς να είμαστε με μια μεγάλη ομάδα. Όμως διαλέξαμε να είμαστε με την ομάδα της περιοχής μας.

Όταν είχαν γίνει παλιά τα επεισόδια με τους Ολυμπιακούς μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ήσουν στο γήπεδο;

Ναι, ήμουν.

Ήταν λάθος;

Εννοείται ότι ήταν λάθος. Εγώ δεν θέλω αντιπαλότητες. Σέβομαι τους πάντες, όπως θέλω να με σέβονται. Και είναι βασικό να μην ξεφτιλίζεις την ομάδα σου με επεισόδια. Δεν μου αρέσουν αυτά. Μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο κάποιοι Ολυμπιακοί, μπήκαν μέσα και Ιωνικοί, έγινε μπέρδεμα... Ήταν λάθος.

Και χάλασαν τις σχέσεις για πολλά χρόνια.

Ναι, χάλασαν λίγο. Εγώ έχω καλές σχέσεις με οπαδούς πολλών ομάδων.

Με την Προοδευτική πότε θα λήξει αυτή η… αιώνια κόντρα;

Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα, έχω και ξαδέρφια εκεί, συγγενείς και φίλους. Η αλήθεια είναι ότι δεν πιστεύω ότι θα λήξει. Έτσι όπως τραβάει τόσα χρόνια, είναι δύσκολο να λήξει.

Τι γνώμη έχεις για αυτό το θέμα, τι πρέπει να γίνει;

Καλό είναι να μη φαγωνόμαστε οι φτωχογειτονιές μεταξύ μας. Υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν τη λαϊκή τάξη, παρά οι τσαμπουκάδες των ομάδων. Φτωχογειτονιά αυτοί, φτωχογειτονιά εμείς. Δεν χρειάζεται η βία.

Το αστέρι στη φανέλα του Ιωνικού ξέρεις τι σημαίνει;

Είμαστε πολλοί που έχουμε κάνει τατουάζ το αστέρι του Ιωνικού στην καρδιά μας! Εγώ ήμουν ένας από τους πρώτους που το έκαναν. Το αστέρι είναι σύμβολο λαϊκής επανάστασης.

Έχει μειωθεί η βία, πάντως, στις τάξεις των Ιωνικών.

Μα δεν χρειάζονται αυτά. Και εμείς ως μεγαλύτεροι μιλάμε στους μικρούς, τους εξηγούμε. Ούτε κακό να κάνουμε στην ομάδα μας ούτε κακό να κάνουμε σε συνανθρώπους μας.

Ωραία τα λες.

Μέχρι τη Β' Γυμνασίου έχω πάει. Μη νομίζεις ότι είμαι κανένας με πτυχία.

Αγαπημένο τραγούδι δικό σου;

«Η δική μου ιστορία». Μιλάω για τον Ιωνικό μέσα σε αυτό. Επίσης, «αυτή είναι η μαγκιά μου, είμαι Ιωνικός Νικαίας με το αστέρι στην καρδιά μου». Μπορεί να τα βρει αυτά ο κόσμος στο ίντερνετ. Ακόμα, είναι ένα τραγούδι που λέγεται «Ρέιντζερς κλαμπ» το οποίο παίζει διαχρονικά στις εξέδρες του γηπέδου του Ιωνικού.

Με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην οδυνηρή ήττα στην έδρα σας πριν από λίγες μέρες ήσουν στο γήπεδο;

Ήμουν, ναι.

Πώς το πήρατε;

Η μπάλα έτσι είναι. Τη μία σε φτιάχνει, την άλλη σε χαλάει. Ο κόσμος τα έδωσε όλα. Και οι παίκτες ό,τι μπορούσαν έκαναν. Απλά δεν μας βγήκε το ματς. Χάσαμε ένα σημαντικό ματς, προχωρήσαμε, δεν το βάλαμε κάτω.

Αποδοκιμασίες υπήρξαν;

Όχι. Τους χειροκροτήσαμε. Εγώ είμαι αυτός που μπαίνω στον αγωνιστικό χώρο όταν τελειώνει ένα ματς, είτε χάσουμε είτε κερδίσουμε, έχω τους παίκτες αγκαλιά και λέω το «ένα-δύο-τρία» και φωνάζει όλο το γήπεδο «Ιωνικός» μαζί με τους παίκτες. Έχω δυνατή φωνή, παίρνω τους παίκτες και πάμε στην εξέδρα, δίνω το σύνθημα και φωνάζουμε όλοι μαζί «Ιωνικός».

Τι άλλο αξίζει να πούμε;

Για το αστέρι που με ρώτησες, έχουμε και σύνθημα στο γήπεδο «με το αστέρι στην καρδιά μου, συνεχίζω την πορεία την τρελή, αυτή που έχω χαράξει από παιδί». Επίσης, για τα τραγούδια που με ρώτησες, έχω αγαπημένο ένα ακόμα δυνατό που λέγεται «μοντέρνες φυλακές». Βγήκε την εποχή του κορονοϊού.

MVP παίκτες φέτος;

Ο Ρομαό μού αρέσει, επίσης ο Τσιγκρίνσκι είναι πολύ έμπειρος, ο Φαντιγκά είναι πολύ καλός, ο Χουτεσιώτης είναι από τους καλύτερους, ο Βαλεριάνος, δεν έχουμε παράπονο από τα παιδιά. Είναι ο αγώνας της χρονιάς τώρα. Εμείς θα είμαστε εκεί να τους στηρίξουμε. Θα είμαστε μια αγκαλιά, φίλαθλοι, παίκτες, προπονητής, διοίκηση. Και να πέσουμε -που δεν το πιστεύω-, πάλι εκεί θα είμαστε. Και να ξέρεις ότι ο Γιάννης έχει κάνει πολλή δουλειά στις εγκαταστάσεις του γηπέδου, απίθανα πράγματα που δεν φαίνονται: οι εσωτερικοί χώροι του γηπέδου, τα αποδυτήρια, τα ιατρεία, το γυμναστήριο, οι αίθουσες, το σαλόνι, όλα είναι μέσα στη χλιδή. Αυτή η ομάδα αξίζει να είναι στην πρώτη κατηγορία. Το έχουν παλέψει πολύ οι άνθρωποι. Είναι κρίμα να υποβιβαστεί.