Θωμάς Μαύρος, Βαγγέλης Κουσουλάκης, Μίμης Δομάζος για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο «ΦΩΣ»

Τρεις «σημαίες» Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ μιλούν έξω από τα δόντια στο «ΦΩΣ».

Θωμάς Μαύρος, Βαγγέλης Κουσουλάκης, Μίμης Δομάζος για ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο «ΦΩΣ»

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Γνώμη μου είναι ότι δεν μετρήσανε καλά στον Παναθηναϊκό τον Ολυμπιακό. Υποτίμησαν τη θέληση των παικτών, του κόσμου, του οργανισμού γενικώς. Δεν ήταν εικόνα ομάδας που έπαιζε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και μάλιστα σε κεκλεισμένων των θυρών ματς. Δεν είναι καλύτερος ο Παναθηναϊκός ως ομάδα από την ΑΕΚ, η προσωπική μου γνώμη είναι αυτή.

Μίλησα με τρεις σημαίες του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Μίμης Δομάζος, Θωμάς Μαύρος, Βαγγέλης Κουσουλάκης. Ξεκίνημα από τον Θωμά Μαύρο. Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 10/5/2023

ΘΩΜΑΣ ΜΑΥΡΟΣ: «Να ακούνε όλοι οι ΑΕΚτσήδες ό,τι πει ο Αλμέιδα»!

Θωμά, το περίμενες;

Το περίμενα βάσει εικόνας που έδειχνε η ΑΕΚ όλη τη χρονιά. Ανεξάρτητα από τα συναισθήματα και τις φίλαθλες προτιμήσεις, έβλεπα ότι αυτή η ομάδα είναι καλύτερη από όλους τους διεκδικητές του τίτλου.

Με την ερώτησή μου εννοούσα αν το περίμενες ότι ο Ολυμπιακός θα νικούσε τον Παναθηναϊκό.

Σε ένα τέτοιο ντέρμπι μεταξύ ιστορικών αντιπάλων όλα πρέπει να τα περιμένεις. Ούτε το βαθμολογικό κίνητρο μετράει ούτε η αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο ομάδες. Το έχει διδάξει η Ιστορία αυτό. Επειδή ήταν γηπεδούχος ο Ολυμπιακός -και ας ήταν χωρίς κόσμο το ματς- περίμενα να έχει το προβάδισμα ο Ολυμπιακός.

Πανηγύρισες το γκολ του Ολυμπιακού;

Αν πανηγύρισα... (χαμογελάει).

Σε πειράζω λίγο.

Σίγουρα χάρηκα για το γκολ του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού. Αλίμονο.

MVP της ΑΕΚ φέτος; Ποιος από τους ποδοσφαιριστές;

Όλα τα παιδιά δώσανε το άπαν των δυνάμεών τους. Όλοι βγήκαν διακριθέντες για την κατάκτηση του τίτλου, πρώτα ο Θεός. Διότι δεν έχει τελειώσει το πρωτάθλημα ακόμα, πρέπει να προσέξει η ΑΕΚ.

Θα είσαι στο γήπεδο;

Εννοείται! Βέβαια και θα είμαι.

Μήπως ο Παναθηναϊκός δεν μέτρησε καλά τη δυσκολία του αγώνα που θα είχε στο Καραϊσκάκη;

Δεν ξέρω τι σκέφτονταν, δεν μπορώ να πω κάτι.

Εσύ αν ήσουν παίκτης του Ολυμπιακού, όση κόντρα προσωπική και αν είχες με την ΑΕΚ, θα καθόσουν να έχανες;

Ποτέ! Σε καμία ομάδα, όπου κι αν έπαιζα, δεν θα καθόμουν να χάσω.

Σε έχουν παρακαλέσει ποτέ αντίπαλοι;

Έχουν γίνει τέτοια, τόσα χρόνια παίξαμε ποδόσφαιρο. Αλλά αμέσως έκοβα τον βήχα γιατί ήθελα πάντα να κερδίζω και δεν είχα σχέση με αυτά.

Από αυτήν την ομάδα ποιος παίκτης δεν πρέπει να πουληθεί, ποιος παίκτης περισσότερο από κάθε άλλον πρέπει να παραμείνει;

Πάνω απ' όλα είναι τι θα πει ο Αλμέιδα. Για το ποιος θα πουληθεί, ποιος δεν θα φύγει, ποιος θα αποκτηθεί. Αυτός ο άνθρωπος αναγέννησε την ομάδα, ό,τι πει ο Αλμέιδα πρέπει όλοι να συμφωνούμε! Δικό του έργο είναι η ομάδα που βλέπουμε φέτος. Είναι ο πρωτεργάτης των επιτευγμάτων. Τον βοήθησαν μεν η διοίκηση και οι παίκτες και το νέο γήπεδο, αλλά ο Αλμέιδα είναι ο πρωτεργάτης.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΚΗΣ: «Ο Ολυμπιακός φέτος μού θύμισε την ταινία με την Ρένα Βλαχοπούλου»

Βαγγέλης Κουσουλάκης. Δεν μασάει τα λόγια του, δεν χαρίζει κάστανα.

Το περίμενες;

Φυσιολογικό είναι, όταν παίζεις στο Καραϊσκάκη με τον Παναθηναϊκό, όταν παίζεις την αξιοπρέπειά σου. Σε αυτά τα ματς προσπαθεί η μία ομάδα να επιβληθεί της άλλης. Ο Ολυμπιακός ήταν καλός προχθές, μην ξεχνάμε τι εικόνα είδαμε στο προηγούμενο ματς μεταξύ τους στη Λεωφόρο... Φέτος ο Ολυμπιακός δεν μου άρεσε καθόλου. Δικαίως ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται στη βαθμολογία. Και θα πρέπει να παλέψει πολύ με τον ΠΑΟΚ για να μην τερματίσει τέταρτος.

Πώς το βλέπεις το ματς στην Τούμπα;

Πιστεύω θα έρθει ισοπαλία.

Γιατί είπες ότι δεν σου άρεσε καθόλου φέτος ο Ολυμπιακός;

Είναι δύο χρόνια που φαινόταν ότι έχει πτώση η ομάδα. Δεν του βγήκε του κ. Μαρινάκη. Η ομάδα φάνηκε από την αρχή της σεζόν ότι ήταν ανέτοιμη για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Οι μεταγραφές δεν ήταν οι κατάλληλες. Και μετά έρχονταν παίκτες κάθε εβδομάδα, ενώ είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Συγγνώμη, είναι προγραμματισμός αυτό;

Τι πρέπει να γίνει;

Προπονητής πρώτα, το βασικό μέλημα. Και να αλλάξει ο προγραμματισμός. Δεν μπορεί μία ομάδα να κάνει προετοιμασία το καλοκαίρι και τελικά άλλη ομάδα να καταλήγει να παίζει στο πρωτάθλημα. Δεν γίνεται εν μέσω αγώνων στο πρωτάθλημα να έρχονται παίκτες. Θέλω να πιστεύω ότι θα το δουν αυτό οι ειδικοί και θα κάνουν πιο σοβαρό και σωστό προγραμματισμό για τη νέα σεζόν.

Ξεκινάει ως φαβορί και για το νέο πρωτάθλημα η ΑΕΚ αν δεν χάσει παίκτες της;

Σαφώς. Έδειξε όλη τη χρονιά ότι είναι καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός ξεφούσκωσε. Θέλω όμως να τονίσεις σε παρακαλώ ότι δεν γίνεται ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς Έλληνες παίκτες. Πληρώνουν παίκτες «ζακέτες»-«παλτά» και δεν φτιάχνουν ομάδα.

Πώς το είπες;

Έτσι όπως το ακούς. Είδαμε τόσες «ζακέτες»-«παλτά» στον Ολυμπιακό, πλήρωσαν πεταμένα λεφτά και δεν έφτιαξαν ομάδα. Πρέπει να προωθήσουν όλες οι ομάδες Έλληνες παίκτες. Να τους φτιάξουν και να τους στηρίξουν. Τι τις έχουν τις υποδομές; Για να παίρνει το πρωτάθλημα η Κ19 του Ολυμπιακού και να πανηγυρίζει; Όλα ανάποδα τα έχουν κάνει από το 2004 που πήραμε το Ευρωπαϊκό. Όλα ανάποδα και τελικά καταλήξαμε και Εθνική δυνατή να μην έχουμε και οι ομάδες μας να αποτυγχάνουν από τους πρώτους γύρους στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός μπορεί να το κάνει, έχει τον Μαρινάκη που αγαπάει τον Ολυμπιακό και είναι από παιδί οπαδός, έχει και πολλά λεφτά, δεν το λέω για να τον παινέψω, τις αλήθειες τις λέω. Όμως αυτός ο Ολυμπιακός φέτος μου θύμισε την ταινία με τη Ρένα Βλαχοπούλου!

Δηλαδή;

Όπως στην ελληνική ταινία με τη Ρένα Βλαχοπούλου έρχονταν οι παίκτες και δεν ήξεραν μετά ο ένας ούτε το όνομα του άλλου. Δεν μπορούσαν ούτε να μιλήσουν μεταξύ τους. Ήμαρτον, Θεέ μου! Αυτά τα λέω για να τα βγάλω από μέσα μου.

Έχει άλλη γλύκα να κερδίζεις τον Παναθηναϊκό, έτσι δεν είναι; Πες μου κάτι αξέχαστο από τα ντέρμπι των «αιωνίων».

Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε τον τίτλο από τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός έκοψε βαθμούς και από την ΑΕΚ λίγο πριν στην έδρα της. Ο Παναθηναϊκός έχασε τον τίτλο από τα άλλα ματς, όχι από Ολυμπιακό και από ΑΕΚ. Δεν νίκησε τον Βόλο στα πλέι οφ στη Λεωφόρο. Δεν νίκησε τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο πριν από το ματς στο Καραϊσκάκη. Έκανε άλλες γκέλες με τους μικρούς και πέταξε τη διαφορά βαθμών που είχε πάρει. Πας να παίξεις τελευταία αγωνιστική τον τίτλο μέσα στο Καραϊσκάκη; Ε, περίμενε τη στραβή!

Μου έχουν πει παλιοί παίκτες του Ολυμπιακού ότι στο 4-0 επί του ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη, που περάσατε στην παράταση τον Παναθηναϊκό το 1983, είχε πει στα αποδυτήρια ο Νταϊφάς ότι λέγονται πολλά, πως το ματς είναι στημένο, να τα δώσετε όλα.

Εγώ δεν το είχα ακούσει αυτό, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου. Θα σου πω εγώ τι θυμάμαι. Το πρώτο γκολ το είχα βάλει εγώ, με το δικό μου γκολ πήγαμε στην παράταση ισοφαρίζοντας το 1-0 που μας είχε νικήσει ο ΠΑΟ στη Λεωφόρο. Μετά το 1-0 έχασε μια μεγάλη ευκαιρία ο Αναστόπουλος μπροστά στο τέρμα, δίπλα του ήμουν εγώ, από πάσα του Περσία, το Καραϊσκάκη τότε είχε πολλές γούβες, χτύπησε η μπάλα σε μια γούβα και τη βρήκε ο «Αναστό» με το καλάμι. Κι άρχισαν να φωνάζουν από την εξέδρα «παίκτες πουλημένοι, ο Θρύλος δεν πεθαίνει». Μετά όμως τους βάλαμε τρία γκολ στην παράταση με τον Αναστόπουλο.

Έναν χάφαρο σαν εσένα χρειάζεται τώρα ο Ολυμπιακός;

Έχει τον Χουάνγκ, χρειάζεται άλλον έναν τέτοιον. Ο Χουάνγκ είναι πολύ καλός παίκτης, τέτοια χαφ θέλει ο Ολυμπιακός, να είναι ολοκληρωμένοι ανασταλτικά και δημιουργικά. Και δύο πλάγιους καλούς παίκτες θέλει.

Εσύ σούταρες από μακριά και σκόραρες, οι σημερινοί δεν σουτάρουν.

Πράγματι, δεν σουτάρουν. Τώρα είναι όλο πάσινγκ γκέιμ και ενώ τα γήπεδα είναι χαλιά! Αν παίζαμε στα σημερινά γήπεδα, θα κάναμε πάσινγκ γκέιμ με κλειστά μάτια και θα σουτάραμε ακόμα περισσότερο. Εμείς στο Καραϊσκάκη περιμέναμε πότε θα μπει η άνοιξη για να φυτρώσει περισσότερο χορτάρι στο γήπεδο! Όλο λακκούβες και ξερά κομμάτια ήταν.

Πώς θες να κλείσουμε;

Είναι τραγικό το πρόβλημα με τη βία που δεν το φτιάχνουν. Θέλει να πάει η εγγονή μου στο γήπεδο και δεν την αφήνω. Κάποτε έπαιρνε η γυναίκα μου το παιδί μου και πήγαιναν στο γήπεδο να με δουν να αγωνίζομαι. Πού να πάει τώρα η μάνα με το παιδί…

ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ: «Έπρεπε να ρισκάρεις. Ποτέ δεν ρίσκαρες»!

Με τον Μίμη Δομάζο μίλησα στο τέλος, είναι εντυπωσιακά αυτά που λέει. Ο άνθρωπος έχει προσωπικότητα.

Δεν εκτιμήθηκε σωστά από τον Παναθηναϊκό η αποφασιστικότητα του Ολυμπιακού; Υπήρχε αδικαιολόγητη αισιοδοξία;

Δεν είναι μόνο αυτό το ματς στο Καραϊσκάκη. Και στα άλλα δύο ντέρμπι την ίδια μπάλα έπαιξε ο Παναθηναϊκός. Όπως βρήκε τον Ολυμπιακό σε αυτήν την κατάσταση, δεν θα τον ξαναβρεί. Έχασε μεγάλη ευκαιρία. Στο α’ ημίχρονο αδικαιολόγητα οπισθοχώρησε ο προπονητής την ομάδα... Και με ισοπαλία έχανες το πρωτάθλημα, άκουγες στο ραδιόφωνο ότι νικάει η ΑΕΚ τον Άρη, τι περίμενες σε όλο το ματς; Έπρεπε ο Παναθηναϊκός να ρισκάρει, αλλά δεν ρίσκαρε ποτέ. Το γιατί δεν ρίσκαρε, δεν είμαι μέσα στην ομάδα για να το ξέρω. Και γιατί ο προπονητής παίζει την ίδια τακτική συνέχεια, δεν το ξέρω...

Μίμη, τα λες σταράτα. Πόνεσες; 13 χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα.

Άμα είσαι 10 βαθμούς μπροστά και δεν παίρνεις το πρωτάθλημα, ενώ έχεις να το πάρεις 13 χρόνια, είναι πολύ δύσκολο... Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού πίστευαν ότι ο Παναθηναϊκός θα βγει φέτος πρωταθλητής. Οι φίλαθλοι τουλάχιστον το πίστευαν. Τη νέα χρονιά πάλι αν είσαι πολλούς βαθμούς μπροστά δεν θα πιστεύεις ότι θα το πάρεις. Είναι ψυχολογικό χτύπημα.

Εσύ περίμενες ότι θα το χτυπούσε ο Ολυμπιακός το ματς;

Σαν φιλικό παιχνίδι ήταν! Έχω παίξει και έχω δει δεκάδες ντέρμπι «αιωνίων». Δεν έπεσε μια κλοτσιά, δεν έβλεπες δύναμη, ούτε από τους μεν ούτε από τους δε. Και από ευκαιρίες, τι είδαμε... Ήταν Παναθηναϊκός αυτός; Ήταν Ολυμπιακός αυτός; Να σοβαρευτούμε... Και είπανε μετά τη δικαιολογία ότι ήταν άρρωστοι. Τότε γιατί έπαιξαν; Μία μέρα μετά γιατί δέχτηκαν να παίξουν; Όλοι έχουμε περάσει κορονοϊό και ξέρουμε. Αν είναι άρρωστοι οι παίκτες, δεν τους βάζεις να παίξουν. Ό,τι δικαιολογία λες μετά, δεν πιάνει η δικαιολογία αυτή. Ας απειλούσε ότι θα κατεβάσει την Κ19.

Αν ο Παναθηναϊκός ήταν σε παρόμοια θέση με τον Ολυμπιακό, θα καθόσουν να χάσεις;

Όχι, όχι, αυτά που έλεγαν ήταν του καφενείου. Θα ήταν ντροπή για την Ιστορία του Ολυμπιακού να κάτσει να χάσει από τον Παναθηναϊκό. Αυτές οι ομάδες έχουν μεγάλη Ιστορία. Το άκουγα κι εγώ και έλεγα «ρε παιδιά, τάβλι να παίξουν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό θα σκοτωθούν»!

Ο Μαύρος μού είπε ότι το περίμενε ότι η ΑΕΚ θα το έπαιρνε.

Καλά, ας μας τα έλεγε αυτά ο Μαύρος όταν ήταν ο Παναθηναϊκός πολλούς βαθμούς μπροστά.

Άδικα το παίρνει η ΑΕΚ;

Η ΑΕΚ το πήρε, όταν βγεις πρωταθλητής, το παίρνεις δίκαια. Έπαιξε ωραία μπάλα. Και ο Παναθηναϊκός είχε παίξει καλά. Κάποιος θα έβγαινε πρωταθλητής. Αυτός που θα έβγαινε πρώτος, θα έβγαινε δίκαια.