Να μάθει από τα λάθη του

Στα επτά έως τώρα ντέρμπι απέναντι στους δύο μεγάλους της Αθήνας για το φετινό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός σημείωσε μία νίκη, παραχώρησε τέσσερις ισοπαλίες και υπέστη δύο ήττες. Ένας απολογισμός σαφώς κάτω του μετρίου, αν αναλογιστείς πως μιλάμε για μια ομάδα που έχει σαρώσει τα πάντα από το 1997.

Να μάθει από τα λάθη του

Κι όμως... Ορισμένες φορές οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια. Γιατί με εξαίρεση την αποκρουστική εμφάνιση στη Λεωφόρο για τα πλέι οφ, οι «ερυθρόλευκοι» θα μπορούσαν να πάρουν πολύ περισσότερα πράγματα σε αυτά τα ματς. Στους δύο αγώνες της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος (κυρίως σε αυτόν του πρώτου γύρου) με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός ήταν εμφανώς καλύτερος του αντιπάλου του και θα μπορούσε να έχει πετύχει το «δύο στα δύο» αν η διαιτησία ήταν πιο σωστή. Στις δύο ισοπαλίες με την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή στο Καραϊσκάκη και περισσότερες ευκαιρίες στην «Αγια-Σοφιά» και είδε δύο δικά του τέρματα να ακυρώνονται για οριακότατα οφσάιντ. Ακόμα και στην εντός έδρας ήττα στα πλέι οφ, η πολύ ανώτερη εκείνο το βράδυ ΑΕΚ χρειάστηκε τη βοήθεια του ανεκδιήγητου Μάσα για να φτάσει στη νίκη, ενώ το εκκωφαντικό 1-3 της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας θα μπορούσε να πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις (και να οδηγήσει τους «κιτρινόμαυρους» στα πρόθυρα της διάλυσης) αν δεν υπήρχε η θεόχαζη αποβολή του Μπιέλ.

Προσοχή! Δεν τα γράφω όλα αυτά για να υποστηρίξω πως η φετινή αποτυχία του Ολυμπιακού οφείλεται στους διαιτητές ή στην κακοτυχία. Μόνοι τους βγάλανε τα μάτια τους στον Πειραιά. Όλη τη σεζόν διαπράχθηκαν «εγκλήματα», για τα οποία κάποια στιγμή θα έφτανε ο λογαριασμός. Το θέμα είναι πως, ακόμα κι έτσι, ο τίτλος θα μπορούσε να έχει καταλήξει στο λιμάνι. Ναι, ο Παναθηναϊκός έχει παρουσιάσει ένα αξιοθαύμαστο σύνολο, αλλά οι περισσότεροι νυν ποδοσφαιριστές του μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν θα περνούσαν καν έξω από τη Λεωφόρο. Ναι, η ΑΕΚ διαθέτει παικταράδες και ενθουσιασμό, αλλά δεν συγκρίνεται με την ομαδάρα του Μπάγεβιτς, ούτε καν με εκείνη του 2018. Ο Ολυμπιακός -των χιλίων προβλημάτων, των πενήντα ποδοσφαιριστών και των τεσσάρων προπονητών- τους κοίταξε και τους δύο στα μάτια, αλλά είναι πλέον απλός θεατής (ως ένα σημείο και ρυθμιστής) της μονομαχίας τους για την πρωτιά. Γιατί η πραγματικότητα είναι πως ο Ολυμπιακός φέτος έκανε ό,τι μπορούσε για να χάσει το πρωτάθλημα. Ας ελπίσουμε να διδάχτηκε από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει ποτέ.