Ίμρε Μπόντα στο «ΦΩΣ»: Ο παλιός γκολτζής της Α' Εθνικής για τον Ντέταρι και τον Ολυμπιακό Βόλου

«Ο Ντέταρι μένει 4 χιλιόμετρα από το σπίτι μου. Τώρα έκλεισε τα 60. Είναι η τρίτη σύζυγός του αυτή. Σίγουρα ο μεγαλύτερος παίκτης που έβγαλε η Ουγγαρία τα τελευταία 50 χρόνια». O παλιός πρώτος σκόρερ στην Α' Εθνική μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνολγου.

Ίμρε Μπόντα στο «ΦΩΣ»: Ο παλιός γκολτζής της Α' Εθνικής για τον Ντέταρι και τον Ολυμπιακό Βόλου

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ίμρε Μπόντα είχε βγει πρώτος σκόρερ στην Α' Εθνική με τον Ολυμπιακό Βόλου, είναι φίλος με τον Ντέταρι, γνωρίζει πολύ καλά τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ, τον Αθανασιάδη. Έχει σπίτι στον Βόλο, μιλάει ελληνικά. Για τη δραματική κατάσταση του Ολυμπιακού Βόλου που πέφτει στο τοπικό τον πήρα, αλλά η συζήτηση πήγε παντού. Είχε και πόστο πέρσι στις ακαδημίες της ομάδας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/4/2023

Στενοχωριέσαι;

Δυστυχώς είναι πολλά τα προβλήματα στον Ολυμπιακό Βόλου. Όχι μόνο φέτος αλλά τα τελευταία χρόνια. Έπεσε τις κατηγορίες η ομάδα, ήρθε κατρακύλα, τώρα πέφτει στο τοπικό.

Τι πρέπει να γίνει;

Το ποδόσφαιρο θέλει λεφτά και μυαλό. Αν δεν έχεις ένα από τα δύο, είναι πολύ δύσκολο.

Δεν έχει ένα από τα δύο ο Ολυμπιακός Βόλου ή δεν έχει και τα δύο;

(χαμογελάει). Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες. Αυτά τα ξέρει η διοίκηση.

Είχες θέση στις ακαδημίες πέρσι.

Για λίγο καιρό ήμουν εκεί, έκρινα ότι δεν γινόταν...

Γιατί;

Κάνω ταξίδια μεταξύ Ουγγαρίας και Βόλου, έχω σπίτι στη Βουδαπέστη, έχω σπίτι και στην Αγριά έξω από τον Βόλο. Πέρσι ήμουν στην ομάδα μαζί με τον Καραμίχαλο.

Πόσο καιρό περνάς στον Βόλο κάθε χρόνο;

Μισό χρόνο είμαι στον Βόλο, μισό χρόνο είμαι στη Βουδαπέστη. Με τη γυναίκα μου.

Βλέπεις θάλασσα;

Ναι, βλέπω θάλασσα στην Αγριά, μου αρέσει πολύ. Πίνω καφέ με παλιούς συμπαίκτες μου, είναι πολύ ωραία.

Και στη Βουδαπέστη βλέπεις το ποτάμι;

Όχι, είμαι μακριά από τον Δούναβη.

Πότε αγόρασες το σπίτι στην Αγριά του Βόλου;

Πριν από τέσσερα χρόνια. Κάναμε διακοπές με τη γυναίκα μου, περπατούσαμε και είδαμε ταμπέλα ότι το πουλούσαν και το πήραμε.

Πόσα τ.μ. είναι;

Γκαρσονιέρα.

Κάποιος μου είπε ότι και ο Ντέταρι θέλει να αγοράσει σπίτι στον Βόλο.

Δεν αποκλείεται. Δεν το γνωρίζω όμως.

Έρχεται στον Βόλο;

Ναι. Πρόπερσι είχε έρθει. Τη Δευτέρα έγινε 60 χρόνων, είχε γενέθλια.

Στη Βουδαπέστη μένει κοντά σου;

Ο Ντέταρι μένει τέσσερα χιλιόμετρα από το σπίτι μου.

Έχει τη γυναίκα που είχε πάντα;

Όχι. Έχει χωρίσει. Αυτή που έχει είναι η τρίτη του σύζυγος.

Εσύ;

Εγώ έχω τη γυναίκα που είχα πάντα! (γελάει). Δεν ξέρω αν είμαι έξυπνος ή έπρεπε να αλλάξω κι εγώ (γελάει). Είμαστε 43 χρόνια μαζί.

Την είχες και στον Βόλο δηλαδή όταν έπαιζες μπάλα και βγήκες πρώτος σκόρερ.

Ναι. Στη Βουδαπέστη την είχα γνωρίσει και την έφερα στον Βόλο. Ο γιος μου πήγε δημοτικό σχολείο στην Ελλάδα επί τέσσερα χρόνια! Μιλάει άριστα ελληνικά, ήταν άριστος μαθητής. Και νηπιαγωγείο είχε πάει στην Ελλάδα. Εγώ έπαιξα μπάλα στη χώρα σας από το 1988 ως το 1994. Έχω έναν γιο και μία κόρη.

Ασχολείται ο γιος σου με το ποδόσφαιρο;

Έπαιξε ποδόσφαιρο, αλλά το άφησε. Έγινε δάσκαλος. Είναι φιλόλογος στην ισπανική γλώσσα.

Ελληνικό ποδόσφαιρο παρακολουθεί;

Πολύ! Καλύτερα και από εμένα. Ξέρει τα πάντα για τις μεγάλες ομάδες. Διαβάζει και στα ελληνικά τα πάντα στο ίντερνετ.

Από τις μεγάλες ομάδες τι είναι;

Ολυμπιακός Πειραιώς!

Εσύ τι είσαι;

Μόνο Ολυμπιακός Βόλου!

Ομόρφυνε ο Βόλος;

Πάντα ήταν όμορφος. Τώρα είναι ακόμα καλύτερος. Νομίζω ότι είναι η πιο όμορφη πόλη στην Ελλάδα! Μου αρέσει το Πήλιο, έχει και θάλασσα, ειδικά η Αγριά που μένω είναι ήρεμη, το κάτι άλλο.

Πώς είχες έρθει στον Ολυμπιακό Βόλου; Παίκτης της Εθνικής Ουγγαρίας ήσουν. Μήπως σε κορόιδεψαν και σου είχαν πει ότι θα ερχόσουν στον Ολυμπιακό Πειραιώς;

(γελάει). Όχι. Ήξερα ότι άλλο Ολυμπιακός Βόλου και άλλο Ολυμπιακός Πειραιώς. Είχα μιλήσει και με τον Κοσκωτά τότε! Αλλά διάλεξα τον Βόλο και έκανα καλά που ήρθα εδώ, πέρασα υπέροχα χρόνια. Είχαμε πολύ καλά παιδιά, πολύ καλή ομάδα και 8.000-10.000 κόσμο στο γήπεδο. Τρομερός κόσμος!

Όταν ήρθες στην Ελλάδα, ήξερες αγγλικά;

Ούτε ελληνικά ούτε αγγλικά. Τότε ήμουν ο μόνος ξένος στην ομάδα! Κάθε μέρα άκουγα ελληνικά δίπλα μου, τα έμαθα γρήγορα.

Πόσα γκολ έβαλες την πρώτη χρονιά;

20 γκολ και βγήκα πρώτος σκόρερ την πρώτη χρονιά!

Δεύτερος σκόρερ ποιος είχε βγει;

Ο Ντέταρι με 15 γκολ.

Ο Ντέταρι τα πιο πολλά λεφτά του τα πήρε από τον Ολυμπιακό στην καριέρα του;

Πάρα πολλά λεφτά! Και για την Άιντραχτ και για τον ίδιο. Ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Όλος ο κόσμος ήξερε το όνομά του. Τα τελευταία 50 χρόνια είναι σίγουρα ο καλύτερος που έβγαλε η Ουγγαρία!

Πώς σε πήρε ο Ολυμπιακός Βόλου; Είχες ατζέντη;

Όχι τότε. Δεν είχαμε μάνατζερ. Ένας μισός Έλληνας, μισός Ούγγρος, σαν διερμηνέας, με πήρε τηλέφωνο.

Ήσουν ελεύθερος;

Όχι. Έπρεπε να πληρώσουν τη ΜΤΚ Βουδαπέστης.

Μεγάλη ομάδα αυτή;

Πολύ ιστορική ομάδα, πολύ παλιά ομάδα, πριν από το 1900 ιδρύθηκε. Έχει πάρει πρωταθλήματα. Έπαιξα χρόνια εκεί. Είχα πάρει το πρωτάθλημα πριν φύγω για Ελλάδα.

Άλλες ομάδες σε ήθελαν;

Ναι, από το Βέλγιο και από το Ισραήλ. Τότε οι ομάδες έπαιρναν μόνο δύο ξένους και κοίταγαν να πάρουν τους καλύτερους. Δεν ήταν όπως σήμερα. Πριν έρθω στην Ελλάδα είχα παίξει με την Εθνική Ουγγαρίας εναντίον της Εθνικής Ελλάδας στο ΟΑΚΑ, είχα μπει αλλαγή και είχα βάλει γκολ. 2-1 το σκορ. Μας είχε βάλει μια γκολάρα ο Αναστόπουλος, τρομερή γκολάρα! Φοβερός σέντερ φορ ο Αναστόπουλος. Και ο Μητρόπουλος πολύ καλός. Μας είχε βάλει και αυτός γκολ. Έπαιξα 8 φορές με την Εθνική Ουγγαρίας. Καταπληκτικός φορ ο Αναστόπουλος όπως και ο Μαύρος.

Στον Ολυμπιακό Βόλου ποιον είχες προπονητή;

Τον Δανιήλ.

Καλός;

Πολύ καλός. Ένας τζέντλεμαν. Ήξερε πάντα τι θέλει στο γήπεδο. Δεν καταλάβαινα τότε πολλά ελληνικά, αλλά έβλεπα ότι ήταν καλός προπονητής και καλός άνθρωπος.

Τα λεφτά που πήρες από τον Ολυμπιακό Βόλου ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που έπαιρνες στην Ουγγαρία; Στην κομμουνιστική για πολλά χρόνια Ουγγαρία.

Σίγουρα. Αλλά με ενδιέφερε πολύ το ποδόσφαιρο, δεν ήταν μόνο τα λεφτά.

Ποιος ήταν τότε πρόεδρος στον Ολυμπιακό Βόλου;

Ο Θανάσης Παπαγιάννης. Παλιός παίκτης του Ολυμπιακού Βόλου και της Δόξας Δράμας. Ένας σοβαρός, σκληρός άνθρωπος, αλλά πάντα ήξερε τι θέλει η ομάδα. Είχε ανέβει από τη Β' Εθνική και έκανε μεταγραφή ξένου στην Ελλάδα, ο οποίος βγήκε πρώτος σκόρερ στην Α' Εθνική! Ήταν επιτυχία του.

Λεφτά έχασες από ελληνική ομάδα;

Όχι. Ό,τι συμφωνούσα, το πήρα. Ήμουν τυχερός. Δεν έχω παράπονο. Τότε οι ελληνικές ομάδες έφερναν μόνο δύο ξένους και ήταν καλύτερα από σήμερα. Έτσι έπρεπε να είναι το ποδόσφαιρο και σήμερα. Να στηρίζεται στους παίκτες της χώρας. Όχι να βλέπεις 20 ξένους. Δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα. Χάνονται τα ταλέντα. Πώς να ανέβουν τα παιδιά;

Το έχεις μετανιώσει που πήγες μετά στον ΟΦΗ; Δεν τα κατάφερες εκεί πολύ καλά.

Δεν το μετάνιωσα, όχι. Ο ΟΦΗ τότε ήταν μεγάλη ομάδα, έβγαινε στην Ευρώπη, γέμιζε το γήπεδο. Είχε έναν τρομερό άνθρωπο και τρομερό προπονητή, τον Γκέραρντ. Είχε έρθει ο ίδιος ο Γκέραρντ στο σπίτι μου! Αυτό ήταν σημαντικό για εμένα. Δεν έβαλα όσα γκολ έπρεπε, αλλά δεν το μετάνιωσα που πήγα εκεί. Είχε καταπληκτικά παιδιά και σπουδαίους παίκτες. Μην ξεχνάς ότι τότε βγήκε σέντερ φορ ο 18χρονος Μαχλάς που έκανε μεγάλα πράγματα, φαινόταν ότι θα κάνει τρομερή καριέρα.

Τι σου είχε πει ο Γκέραρντ;

Μισή ώρα μιλήσαμε και συμφωνήσαμε. Μιλάμε για ομάδα τότε με Νιόπλια, Χανιωτάκη, Χοσάδα, Βέρα, Πατεμτζή, Μαχλά, Μαρινάκη - παίκτης που έπαιξε στον Ολυμπιακό και στη Σεβίλλη μετά, ωραίος παίκτης κι έτρεχε τόσο πολύ.

Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα φέτος; Η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός;

Πολύ δύσκολη ερώτηση, αλλά, όπως τα βλέπω εγώ, μάλλον ο Παναθηναϊκός θα το πάρει διότι ο Γιοβάνοβιτς ξέρει! Μου αρέσει όπως δουλεύει. Και να ξέρεις, ο καλύτερος φίλος μου, ο Γιώργος Παναγιωτίδης, έχει κόρη που είναι παντρεμένη με τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ, τον Αθανασιάδη! Έχω πρόβλημα διότι και οι δύο ομάδες μού αρέσουν.

Τσάμπιονς Λιγκ τι βλέπεις;

Ρεάλ! Τώρα είναι και οι τέσσερις καλές ομάδες εδώ που έφτασαν. Όμως η Ρεάλ θεωρώ ότι είναι ειδική στο να παίρνει την κούπα. Δεν παίζω όμως στοίχημα ποτέ.

Προσπάθησαν να σε δωροδοκήσουν ποτέ στην Ελλάδα;

(γελάει). Λάθος ερώτηση...

Γιατί;

Κι αν έγινε, δεν θα το έλεγα ποτέ... Η καλύτερη απάντηση είναι «δεν θυμάμαι»!

Πιο ωραίες ποιες είναι; Οι γυναίκες στην Ελλάδα ή στην Ουγγαρία;

Οι Ελληνίδες έχουν ωραία μαλλιά και μάτια, αλλά οι δικές μας έχουν πιο ωραίο κορμί. Στον μέσον όρο λέω. Γιατί παντού υπάρχουν όμορφες γυναίκες.

Η γυναίκα σου ζήλευε; Σε φλέρταραν στην Ελλάδα; Ήσουν ψηλός, ωραίος, διάσημος.

Ποτέ, ποτέ. Ίσως είναι πολύ έξυπνη και δεν μου το είπε ποτέ.

Τα λεφτά που έβγαλες από το ποδόσφαιρο τα επένδυσες σωστά ή τα έφαγες; Πολλοί έχουν χάσει τα λεφτά τους και περνάνε δύσκολα τώρα.

Ήμουν τυχερός γιατί είχα δίπλα μου γυναίκα με μυαλό. Αγοράσαμε σπίτια για τα παιδιά, αγοράσαμε μαγαζί που η γυναίκα μου έχει ως αισθητικός στη Βουδαπέστη. Επί 25 χρόνια δουλεύει πολύ καλά. Κάθε μέρα θέλει να μαθαίνει περισσότερα για τη δουλειά της, της αρέσει πολύ.

Τελευταία ερώτηση. Πώς το βλέπεις να συγχωνευτούν οι τρεις ομάδες του Βόλου και να φτιάξουν μία μεγάλη δύναμη;

Πάρα πολύ δύσκολη ερώτηση. Κάθε ομάδα έχει Ιστορία, έχει τον κόσμο της. Ο Ολυμπιακός Βόλου έχει πολύ κόσμο, φοβερό κόσμο. Και η Νίκη Βόλου έχει πολύ δυνατούς οπαδούς. Όλα βέβαια γίνονται στο ποδόσφαιρο, ποτέ μη λες ποτέ. Δεν λέω ότι δεν θα γίνει ποτέ, αλλά το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο.