Νίκος Τσιαντάκης στο «ΦΩΣ»: «Όταν αγαπάς μια ομάδα, πρέπει να μιλάς!»

Ο Νίκος Τσιαντάκης μιλάει στο «ΦΩΣ» για τον φετινό Ολυμπιακό και παραδέχεται ότι το... κακό φαινόταν να έρχεται από πέρυσι!

Νίκος Τσιαντάκης στο «ΦΩΣ»: «Όταν αγαπάς μια ομάδα, πρέπει να μιλάς!»

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μίλησα με δύο ανθρώπους που είναι Ολυμπιακοί και σοβαροί άνθρωποι. Ο ένας ξέρει το ποδόσφαιρο από μέσα, ο άλλος είναι μεγάλος επιστήμονας και οπαδός. Ξεκίνημα από τον Νίκο Τσιαντάκη που έχει ζήσει στα «πέτρινα χρόνια» παρόμοιες καταστάσεις. Επίσης στο «ΦΩΣ» μιλάει ο ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Ιωάννης Μπράμης: «Μην μου μιλάς για διαιτησία»!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 24/4/2023

Νίκο Τσιαντάκη, πες ό,τι θες. Ό,τι κρίνεις ότι πρέπει να ειπωθεί.

Όταν αγαπάς μια ομάδα, το θέμα είναι να πεις κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν, ρε γαμώτο. Εμείς τι θέλουμε, να βλέπουμε την ομάδα μας να είναι καλύτερη από τις άλλες. Να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο. Το να μένουμε μόνο στη διαιτησία, που πραγματικά το είδαμε όλοι, αδίκησε τον Ολυμπιακό, κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Πρέπει να δούμε την εικόνα της ομάδα μας.

Ποια είναι λοιπόν η εικόνα;

Άποψή μου, Θέμη, ο Ολυμπιακός είναι δύο χρόνια τώρα που έχει πάρει την κάτω βόλτα. Φαινόταν από πέρσι τι θα γίνει - και ας πήρε το πρωτάθλημα. Είχε αγωνιστικά προβλήματα. Είχαν και οι αντίπαλοί του προβλήματα, έτσι δεν έχασε τον τίτλο. Όμως σιγά σιγά δυνάμωσαν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού. Μπορεί να πει κανείς ότι δεν δυνάμωσαν η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός; Μπορεί να πει κανείς ότι δεν έφτιαξαν καλές ομάδες; Ο Ολυμπιακός, για να πάρει πάλι τα πρωτεία, πρέπει να δυναμώσει. Πρέπει να παίζει ποδόσφαιρο ανωτερότητας. Για όποιον βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά, δύο είναι τα σίγουρα: η διαιτησία αδίκησε τον Ολυμπιακό με την ΑΕΚ, αλλά η ΑΕΚ ήταν καλύτερη ομάδα. Αν η διαιτησία ήταν σωστή, μπορεί και να μην κέρδιζε η ΑΕΚ. Αλλά δεν θα άλλαζε κάτι για τον Ολυμπιακό. Μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα.

Η οποία είναι;

Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός παίζουν καλά και είναι πιο σταθερές ομάδες από τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός έχει σκαμπανεβάσματα. Όταν έχει αλλάξει τόσους προπονητές και τόσες εντεκάδες, δεν μπορεί να φτιάξει ομάδα. Τα έχουμε ζήσει αυτά ως ποδοσφαιριστές και τα γνωρίζουμε εκ των έσω. Και καλούς παίκτες να έχεις, όταν τους βάζεις σε μία τέτοια κατάσταση, δεν αποδίδουν. Αντιθέτως, βλέπεις τον Παναθηναϊκό με έναν κορμό και τον ίδιο προπονητή, βλέπεις την ΑΕΚ με έναν κορμό και τον ίδιο προπονητή. Οι δύο ομάδες έχουν δυναμώσει - και ο ΠΑΟΚ έχει δυναμώσει, σε μικρότερο βαθμό από τους άλλους δύο.

Σε δύο «τελικούς», στη Λεωφόρο και με την ΑΕΚ, ήταν απογοητευτικός ο Ολυμπιακός. Εσείς ακόμα και στα «πέτρινα χρόνια» τρώγατε σίδερα στα ντέρμπι.

Και όχι μόνο στα ντέρμπι. Με όλες τις ομάδες παίζαμε δυνατά και με πάθος. Ο Ολυμπιακός πράγματι στη Λεωφόρο και προχθές με την ΑΕΚ ήταν κατώτερος των περιστάσεων. Σε δύο καθοριστικά ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός σχεδόν δεν μπήκε στη Λεωφόρο… Και σχεδόν δεν μπήκε στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός, που τον υποτιμούσαν, μπήκε να πάρει το ματς, με το τρέξιμο, με τη θέληση, με τη δύναμη, μαρκάρανε, τα έδιναν όλα. Ο Παναθηναϊκός έχει μια καλοκουρδισμένη ομάδα, πήρε σφυρίγματα φέτος, αλλά διαθέτει σταθερή ομάδα. Όπως και η ΑΕΚ πήρε σφυρίγματα, αλλά έχει σταθερή ομάδα. Πρέπει να τα δει αυτά ο Ολυμπιακός, να μην πάμε σε λύσεις πρόχειρες.

Δηλαδή;

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται, εκτός από καλό προπονητή, πέντε μεταγραφές σε θέσεις που έχει πρόβλημα. Για να γίνει ο Ολυμπιακός που όλοι θέλουμε και αγαπάμε. Πρέπει να ξαναγίνει η ομάδα που ήταν. Πρέπει να κάνει τη διαφορά, να είναι κυρίαρχος με το ποδόσφαιρό του στην Ελλάδα και να έχει καλή παρουσία στην Ευρώπη. Ο Πασχαλάκης μάς βοήθησε πάρα πολύ στο α' ημίχρονο με την ΑΕΚ. Να μια μεταγραφή που ήταν κορυφαία. Θέλει άλλες πέντε μεταγραφές τέτοιες!

Σε ποια θέσεις;

Πλάγια, Θέμη, αμυντικά και επιθετικά. Ο Ροντινέι είναι καλός παίκτης. Ο Κανός τραυματίστηκε, είναι καλός, πρέπει να δούμε όμως τη διάρκεια σε έναν παίκτη. Και δεν ξέρουμε κιόλας αν θα μείνει. Θέλουμε κι άλλους τέτοιους στα πλάγια. Επίσης, στα στόπερ χρειάζεται ενίσχυση. Ακόμη, στα χαφ θες περισσότερους παίκτες που να είναι καλοί και επιθετικά και αμυντικά. Να μην είναι μόνο δημιουργοί... Καταλαβαίνεις τι λέω... Άλλαξε το ποδόσφαιρο. Είναι μεγάλη βοήθεια να έχεις χαφ που βοηθάνε και αμυντικά και δημιουργικά. Όχι μόνο δημιουργικά... Τέλος, ο Μπακαμπού είναι πολύ καλός, αλλά ο Ελ Αραμπί μεγάλωσε. Χρειάζεται και δεύτερο καλό φορ ο Ολυμπιακός.

Άλλο;

Αυτά που λέω πρέπει να γίνουν με ηρεμία. Όχι εν θερμώ, όχι με εκρήξεις, όχι με εξαλλοσύνες, όχι να βλάπτεται η ίδια μας η ομάδα. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε οι καλύτεροι από όλους. Όπως ήμασταν άλλα χρόνια. Ο Ολυμπιακός έχει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Νομίζω στη διοίκηση πρέπει να το έχουν δει. Αυτό είναι το σημαντικότερο, να ξαναγίνει δυνατή η ομάδα μας. Είναι μια διοίκηση που αγαπάει τον Ολυμπιακό και έχει δείξει ότι διαθέτει τη δυναμική για να κάνει δυνατή την ομάδα. Έχει το δικαίωμα και ο Ολυμπιακός να κάνει μια κακή χρονιά. Οι άλλοι τι να πουν, δηλαδή, που έχουν τραβήξει τόσα; Το θέμα είναι να δούμε τα προβλήματά μας και να μάθουμε από τα λάθη μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΡΑΜΗΣ

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας που έχει ζήσει τον Θρύλο από τη δεκαετία του ’50!

«Θέλουμε να δούμε πάλι τον Ολυμπιακό ομαδάρα»

Ο Ιωάννης Μπράμης είναι ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Ένας από τους πιο φανατικούς Ολυμπιακούς μεγάλους επιστήμονες που γνωρίζω. Είχα να μιλήσω μαζί του χρόνια.

Πώς είστε;

Δεν κοιμήθηκα το βράδυ. Στενοχωρήθηκα πολύ διότι έχω πρόβλημα με τον Ολυμπιακό. Θέλω να πω τούτο για τους παίκτες μας: όποιος δεν έχει πάθος, δύναμη, ταχύτητα, τσαμπουκά, δεν ξέρει τι φανέλα φοράει, να την πετάξει και να φύγει. Και στη Λεωφόρο δεν είδαμε Ολυμπιακό και με την ΑΕΚ δεν είδαμε Ολυμπιακό στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Στα δύο πιο κρίσιμα ματς.

Ο προπονητής;

Ο προπονητής τι να τους πει, «τρέξτε»; Βλέπω τον Ολυμπιακό από τη δεκαετία του '50. Ο Ολυμπιακός πάντα ήταν ομάδα δύναμης, τσαμπουκά, έμπαιναν οι αντίπαλοι στο γήπεδο και τον φοβόντουσαν. Έβλεπες την ΑΕΚ προχθές και έπαιζε σκληρά, γρήγορα, έτρεχε, ήταν ομάδα. Τι νομίζουν στον Ολυμπιακό, ότι μόνο με τη φανέλα θα παίρνουν τα παιχνίδια; Ο Εμβιλά σουτ στα περιστέρια! Ο Μπα έριχνε την μπάλα πλάγιο άουτ. Τέτοια άμυνα είχαμε εμείς;

Πτέρυγες;

Εγώ δεν θα σου πω για Τσιμίκα, Γεωργάτο, Τοροσίδη, Μαυρογενίδη, θα σου πω για Αγγελή και Γκαϊτατζή, 50 χρόνια πριν! Είχαμε μπακ αριστερό που ήταν σαν εξτρέμ! Βλέπεις πλαγιοκοπήσεις τώρα; Πάει και δίνει εκατομμύρια να φέρει «ονόματα». Εμάς δεν μας νοιάζουν τα ονόματα. Μας νοιάζει να δούμε τον Ολυμπιακό να είναι ομαδάρα. Ο Ολυμπιακός πάντα σήμαινε δύναμη και πάθος. Δεν είδες ο Παναθηναϊκός; Μάζεψε μετριότητες που δεν τους ήξερε ο κόσμος, αλλά έφτιαξε ομάδα. Τρέχουν, έχουν πείσμα, δύναμη, διεκδικούν.

Για του χρόνου ανησυχείτε;

Άμα συνεχίσουμε να φέρνουμε πολλούς παίκτες και κάποια «ονόματα» για να δείχνουμε ότι κάτι κάνουμε, ναι, ανησυχώ. Πλέον, είναι ομαδικό το ποδόσφαιρο. Οι άλλοι έφτιαξαν ομάδες. Η φανέλα του Ολυμπιακού είναι θρησκεία. Πρέπει να την ιδρώνουν και να τη ματώνουν. Και τα χαφ μας... Τι να πω... Βλέπω τον Ολυμπιακό από την εποχή που είχαμε στα χαφ Μπέμπη και Κοτρίδη! Έχουμε εξτρέμ σαν τον Τζόρτζεβιτς και τον Γκαλέτι; Με τον Ολυμπιακό έμπαιναν στο γήπεδο άλλα χρόνια οι αντίπαλοι και τους κόβονταν τα πόδια. Δεν κοιμήθηκα όλη νύχτα.

Διαιτησία;

Μη μου λες για διαιτησία, εγώ θέλω την ομάδα μου να την ξαναδώ δυνατή. Ο Ιταλός έκανε λάθη που τα είδαμε, τι να πω, ότι τα είχε πάρει; Δεν μπορώ να το πω αυτό. Εγώ θέλω να ξαναδώ τον Ολυμπιακό που έμπαινε στο Καραϊσκάκη και ξέραμε ότι, και γκολ να φάει, θα βάλει 3 γκολ. Τρέμανε οι αντίπαλοι. Έχω δει πολλές ομαδάρες του Ολυμπιακού. Πάω στο γήπεδο από την εποχή που πηγαίναμε από τις 10 το πρωί, παίρναμε καμιά ρέγγα μαζί μας, το μεσημέρι έμπαινε η αντλία και έβρεχε το γήπεδο και μετά έβαφαν τις γραμμές για να δούμε το ματς! Ξέρω τι βλέπω. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε την ομάδα μας.

Για τον Μαρτίνς τι γνώμη έχετε; Έπρεπε τελικά να φύγει;

Δεν έφερε καλύτερο! Με Ανιγκό καταλήξαμε στο κρίσιμο τέλος στα πλέι οφ. Τι να πεις...

Ο Μίτσελ έπρεπε να φύγει;

Το θέμα δεν είναι ποιους έδιωχνε, αλλά ποιους έφερνε… Έφερνε κατώτερους από αυτούς που έδιωχνε. Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας.