Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-3: «Τελείωσαν» από τον τίτλο οι πρωταθλητές

Ανώτερη η ΑΕΚ κέρδισε τον Ολυμπιακό (1-3) στο Φάληρο και παρέμεινε στην κορυφή με τον Παναθηναϊκό, με τους «ερυθρόλευκους» να διαμαρτύρονται δικαίως για το πέναλτι που κέρδισε η Ένωση και έγινε το 1-2. «Ντου» των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο στο φινάλε του ματς.  

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-3: «Τελείωσαν» από τον τίτλο οι πρωταθλητές

H AEK πήρε την πολυπόθητη νίκη στο Καραϊσκάκη, επικράτησε με 3-1 του Ολυμπιακού και πηγαίνει χέρι-χέρι με τον Παναθηναϊκό για τον τίτλο. Οι Πειραιώτες που έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται για τη φάση του πέναλτι που έβαλε ξανά μπροστά την ΑΕΚ, έμειναν πίσω 9 βαθμούς και πλέον ο στόχος τους είναι να μην πέσουν στο Κόνφερενς. Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και ακόμη και να μην κέρδιζε το περιβόητο πέναλτι, φαινόταν ότι ήταν πιο κοντά στο τρίποντο.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΙΓΚΟ ΚΑΙ ΑΛΜΕΪΔΑ

Ο Ζοσέ Ανιγκό αποφάσισε να πάει τελικά με τους Φορτούνη, Βαλμπουενά και Μπιέλ στην ενδεκάδα, με σκοπό να αξιοποιούσε από το ξεκίνημα ο Ολυμπιακός την ποιότητα και τη δημιουργικότητά τους. Επέλεξε λοιπόν το 4-2-3-1 με τον Πασχαλάκη στα γκολπόστ, τους Ροντινέι, Σισέ, Μπα και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας, τους Εμβιλά και Χουάνγκ δίδυμο στα χαφ και τους Φορτούνη, Βαλμπουενά και Μπιέλ να πλαισιώνουν τον Μπακαμπού στην επίθεση. Ο Ματίας Αλμέιδα από την πλευρά του επέλεξε τελικά τον Πινέδα σε ρόλο δεύτερου χαφ και άφησε στον πάγκο τον Γιόνσον, χρησιμοποιώντας ένα πιο επιθετικό σχήμα από αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι. Κατέβασε λοιπόν την ΑΕΚ με τον Αθανασιάδη στα γκολπόστ, τους Ρότα, Βίντα, Μουκουντί και Χατζισαφί στην τετράδα της άμυνας, τους Σιμάνσκι και Πινέδα στα χαφ, τους Γκατσίνοβιτς και Ελίασον στα πλάγια, ενώ ο Τσούμπερ επιλέχθηκε ως «ψευτοεννιάρι» για να προσφέρει βοήθειες στον Λιβάι στην επίθεση.

ΔΙΚΑΙΑ Η ΑΕΚ ΤΟ 0-1, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Απογοητευτικό το ξεκίνημα για τον Ολυμπιακό και συνάμα ονειρεμένο για την ΑΕΚ, η οποία βγήκε φουριόζα από τα αποδυτήρια και ειδικά στα πρώτα 10 λεπτά έκανε ό,τι ήθελε τους Πειραιώτες με την ενέργεια που έβγαζε στο χορτάρι και τους συνδυασμούς των παικτών της. Αφού οι φιλοξενούμενοι έχασαν τεράστια ευκαιρία με τον Ελίασον στο 3’, ήρθε ο το «ένα-δύο» των Γκατσίνοβιτς και Τσούμπερ, ο Γκατσίνοβιτς βρέθηκε απέναντι από τον Πασχαλάκη και… 0-1 στο 7’. Ο Ολυμπιακός μετά το 15’ προσπάθησε να ισορροπήσει κατά κάποιο τρόπο το παιχνίδι, αλλά τελικά η ΑΕΚ ήταν εκείνη που έφτασε κοντά στο 0-2, με τον Πασχαλάκη να λέει «όχι» στον κεραυνό του Πινέδα στο 21’. Και στο 26’ πάλι η ΑΕΚ απείλησε με τον Τσούμπερ (σουτ άουτ), ενώ ο Ολυμπιακός όταν επιχείρησε ξανά να αποκτήσει την κατοχή, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να απειλήσει τον Αθανασιάδη. Ελάχιστες βοήθειες έδωσαν δημιουργικά οι Βαλμπουενά, Φορτούνης και Μπιέλ, ενώ ο Μπακαμπού που ήταν απομονωμένος και εγκλωβισμένος από τους Βίντα και Μουκουντί, δεν τροφοδοτήθηκε ποτέ για να γίνει επικίνδυνος προς την κιτρινόμαυρη εστία. Ο Αθανασιάδης έβγαλε ένα από τα πιο εύκολα μεροκάματά του σε πρώτο ημίχρονο, καθώς δεν απειλήθηκε καθόλου! Η ΑΕΚ στο τελευταίο τέταρτο έδωσε χώρο στον Ολυμπιακό με σκοπό να τον χτυπούσε στο τρανζίσιον, αλλά κι εκείνη με τη σειρά της επέλεξε να ρίξει τον ρυθμό και να πάει το ματς στη δύναμη, με τον Βαλμπουενά αρκετές φορές να πέφτει «θύμα» των σκληρών μαρκαρισμάτων ειδικά από τον Σιμάνσκι. Οι Πειραιώτες πάντως διαμαρτύρονται στο 12’ για σπρώξιμο του Βίντα στον Μπακαμπού εντός περιοχής, αλλά ο Μάσα έδειξε «παίζετε» (όπως και το VAR) θεωρώντας ότι το σπρώξιμο που πράγματι υπήρξε, δεν ήταν τόσο «ισχυρό», ώστε να δείξει την άσπρη βούλα.

ΙΣΟΦΑΡΙΣΕ ΜΕ ΜΠΑΚΑΜΠΟΥ, ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1-2 ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΙ... ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο μετά τα πρώτα πέντε λεπτά, επιχείρησε να απειλήσει την ΑΕΚ. Βρήκε και τους χώρους άλλωστε για να το κάνει, καταφέρνοντας τελικά μετά από φάση διαρκείας στο 54' να ισοφαρίσουν με τον Μπακαμπού. Παρόλα αυτά, οι «ερυθρόλευκοι» ενώ προσπαθούσαν να ξαναβάλουν στα σχοινιά τους φιλοξενούμενους, η ΑΕΚ έδειχνε για ακόμη μία φορά να μην «πέφτει» και να κυνηγάει με πιο στρωτό ποδόσφαιρο την επίτευξη ενός δεύτερου τέρματος. Τελικά, αυτό το γκολ ήρθε στο 82' με ένα πέναλτι που σήκωσε μπόλικη συζήτηση. Ο Βίντα έπεσε στο έδαφος σε υποτιθέμενο μαρκάρισμα του Ρέαμπτσιουκ, ο Μάσα έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα και στο VAR έλεγξαν αρχικά αν υπήρχε οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης. Δεν υπήρχε πάντως οφσάιντ. Το κομβικό σημείο ήταν αν υπήρχε επαφή του Όλεγκ με τον Βίντα. Από το ριπλέι δεν φαίνεται ότι ο Ρέαμπτσιουκ βρίσκει τον Βίντα, εκτός κι αν σε μία απλή επαφή του Μολδαβού με τον στόπερ της ΑΕΚ σώμα με σώμα θεωρήθηκε παράβαση, κάτι το οποίο επίσης φάνηκε να μην υφίσταται σε όσα ριπλέι έδειξε το συνδρομητικό κανάλι. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μάλιστα κατέβηκε στην πλάγια γραμμή και διαμαρτυρήθηκε έντονα. Ο Λιβάι έβαλε ξανά την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ με το πέναλτι στο 82' και ο Μάνταλος με γκολ στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων έγραψε το τελικό 1-3. Στο τέλος ο Μάσα αναγκάστηκε να σφυρίξει τη λήξη του ματς, καθώς όταν πήγαινε να συνεχιστεί το παιχνίδι, έρχονταν μπάλες από παντού στον αγωνιστικό χώρο και δεν μπορούσε να γίνει το ματς. Κάπως έτσι ο Ιταλός ρέφερι αναγκάστηκε να σφυρίξει το ματς και στη συνέχεια έγινε «ντου» από οπαδούς του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να παρέμβει και να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 1-3

Γήπεδο: «Γ. Καραϊσκάκης»

Σκόρερ: 54’ Μπακαμπού - 7’ Γκατσίνοβιτς, 82’ πέν. Λιβάι, 90+1’ Μάνταλος

Κίτρινες: 41’ Ροντινέι, 66’ Φορτούνης - 40’ Σιμάνσκι, 42’ Πινέδα

Συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ροντινέι (84’ Ανδρούτσος), Μπα, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Χουάνγκ, Φορτούνης (84’ Κασάμι), Βαλμπουενά (51’ Μασούρας), Μπιέλ (51’ Βρουσάι), Μπακαμπού (77’ Ελ Αραμπί).

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα, Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (70’ Γιόνσον), Πινέδα, Ελίασον (70’ Άμραμπατ), Γκατσίνοβιτς (84’ Φερνάντες), Τσούμπερ (84’ Μάνταλος), Λιβάι.