Θόδωρος Παχατουρίδης: «Και του χρόνου πολύ δύσκολος ο τίτλος... Είμαι Ολυμπιακάρα»

Ο Θόδωρος Παχατουρίδης μιλάει έξω από τα δόντια στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου.

Θόδωρος Παχατουρίδης: «Και του χρόνου πολύ δύσκολος ο τίτλος... Είμαι Ολυμπιακάρα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Θόδωρος Παχατουρίδης έπαιξε οκτώ χρόνια στον Ολυμπιακό, δύσκολα χρόνια, τα είδε όλα, τα έζησε όλα. Έπαιξε και στον σπουδαίο Ιωνικό του Κανελλάκη που πήγε Ευρώπη και τελικό Κυπέλλου. Έγινε προπονητής, έχει το ανώτερο δίπλωμα προπονητή UEFA PRO. Δούλεψε και στις μικρές εθνικές ομάδες για χρόνια. Μιλάει έξω από τα δόντια στο «ΦΩΣ». Τον άκουσα με ενδιαφέρον.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 22/4/2023

Να πούμε για τους νέους πώς πήγες στον Ολυμπιακό;

Από την παλιά μεγάλη Δόξα Δράμας στην οποία έπαιξα Α' Εθνική σε ηλικία 16 χρόνων! Οκτώβριος του 1983. Εθνικός - Δόξα Δράμας 2-2. Ήταν το πεπρωμένο μου το Καραϊσκάκη! Έκανα το ντεμπούτο μου 16 χρόνων στο Καραϊσκάκη. Είχαμε προπονητή τον συχωρεμένο τον Πολυχρονίου. Είχε κάνει και δήλωση ότι «παίξαμε με Θόδωρο Παχατουρίδη 16 χρόνων»! Αυτός με έκανε επαγγελματία, με πήρε στην προετοιμασία στη Βουλγαρία σε ηλικία 15,5 χρόνων, πήγαινα στη Β' Λυκείου!

Πέρασες πολλά στον Ολυμπιακό, έγινες Ολυμπιακός;

Όχι Ολυμπιακός, Ολυμπιακάρα! Να γεμίζει το στόμα! Έτσι γράψε το.

Τι ομάδα ήσουν μικρός στη Δράμα;

Δόξα Δράμας. Τότε η πόλη αγαπούσε τη Δόξα Δράμας. Δεν ήξερα και τίποτε άλλο. Ούτε αγώνες ποδοσφαίρου έδειχνε η τηλεόραση. Τη Δόξα πηγαίναμε στο γήπεδο και βλέπαμε.

Και γίνεσαι μεταγραφή του Κοσκωτά κι εσύ.

Ναι, ήρθα στον Ολυμπιακό το 1987 και έπαιξα μέχρι το 1996. Μετά πήγα στον μεγάλο Ιωνικό του Κανελλάκη που βγήκαμε στην Ευρώπη μια χρονιά και πήγαμε τελικό Κυπέλλου άλλη χρονιά. Από το 1996 μέχρι το 2001. Πρώτη φορά στην Ιστορία του Ιωνικού έγιναν αυτά.

Ο Κοσκωτάς πώς σε πήρε;

Το 1985 είχαμε βγει πρώτοι στα Βαλκάνια με την Εθνική Νέων και μετά βγήκαμε δεύτεροι στην Ευρώπη με την Εθνική Ελπίδων!

Πες ονόματα παικτών σε εκείνη τη φοβερή Εθνική Ελπίδων. Θυμάμαι τον Καρασαββίδη.

Ο Καρασαββίδης είχε βάλει 4 γκολ σε ένα ματς στο Καραϊσκάκη! Δεξί μπακ εγώ, αριστερό μπακ ο Καπουράνης. Βακαλόπουλος, Μολακίδης, Χατζηνικολάου, Μαυρομάτης, Νιόπλιας, Βαΐτσης, ο άλλος Καρασαββίδης, Μπορμπόκης, Κούτουλας, Οικονομίδης κι άλλοι, ήταν καλή φουρνιά.

Μίλησες εσύ ο ίδιος με τον Κοσκωτά για τη μεταγραφή σου;

Κατέβηκα μυστικά τον Νοέμβριο στο «Λήδρα Μάριοτ» και μίλησα με τον Σταύρο Κοσκωτά. Στον Ολυμπιακό πήγα τυπικά στις 17 Δεκέμβρη, αλλά είχα υπογράψει ήδη. Και πήγα στις 17 γιατί στις 16 έκανα την πρώτη μου συμμετοχή στην Εθνική Ανδρών στη Ρόδο στο Ελλάδα - Ολλανδία. Μάρκαρα τον Φαν’τ Σιπ, τον πρώην προπονητή της Εθνικής Ελλάδας! Έπαιζε αριστερό εξτρέμ.

Παικταράς;

«Υδραυλικός», τρομερός αριστεροπόδαρος! Η Ολλανδία είχε παικταράδες τότε, πήρε το Γιούρο στη συνέχεια, το 1988.

Αξέχαστο περιστατικό με Κοσκωτά;

Όταν χάσαμε στα πέναλτι τον τελικό με τον Παναθηναϊκό, είχε κάτι βαρέλια με σαμπάνιες στα αποδυτήρια και τις άνοιξε. Θυμάμαι, όταν πρωτοήρθα στον Ολυμπιακό, η ομάδα ήταν χάλια, αλλά το ΟΑΚΑ ήταν γεμάτο κόσμο με Παναχαϊκή και Διαγόρα!

Το πρωτάθλημα τώρα έχει τελειώσει ή όχι; Πόσο κρίσιμο είναι το ματς με την ΑΕΚ;

Δεν έχει τελειώσει το πρωτάθλημα, αλλά ο Ολυμπιακός είναι σε δεινή θέση για τον τίτλο. Ο ίδιος ο Ολυμπιακός έχει φέρει τον εαυτό του σε αυτήν τη θέση και το ξέρει. Με τόσες πολλές μεταγραφές που δεν «κάτσανε», με τόσους προπονητές που άλλαξε. Όταν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα και εσύ κάθε εβδομάδα φέρνεις δύο παίκτες, πώς να φτιάξεις ομάδα... Παρ' όλα αυτά, στο παρά πέντε έχασε τον τίτλο. Από αυτό το ματς στη Λεωφόρο. Ένα περίεργο ματς.

Δηλαδή;

Αυτό που είδα ήταν μια απάθεια… Δεν το περίμενα αυτό το πράγμα. Φέτος σε δύο ματς είχε πατήσει ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό. Και στον α' γύρο στη Λεωφόρο και στο Καραϊσκάκη πριν από λίγο καιρό. Ερχόταν και από το ματς με τον ΠΑΟΚ που τον πάτησε κι αυτόν στο Καραϊσκάκη. Και μπαίνει στη Λεωφόρο και βλέπω μια ομάδα με απάθεια…

Προλαβαίνεις τις ερωτήσεις μου!

Ο μόνος που προσπάθησε στη Λεωφόρο στο β' ημίχρονο ήταν ο Ροντινέι. Με ένα δεξί μπακ μόνο δεν μπορείς να σταθείς στη Λεωφόρο απέναντι σε έναν παθιασμένο Παναθηναϊκό που έτρεχε. Λίγο σταθερός να ήταν φέτος ο Ολυμπιακός, θα έπαιρνε πάλι τον τίτλο. Πέρσι πήρε το πρωτάθλημα με 21 βαθμούς διαφορά! Και τα προηγούμενα χρόνια το ίδιο. Λίγο σταθερός να ήταν φέτος… Κατά τη γνώμη μου ο Ολυμπιακός πληρώνει τις συνεχείς αλλαγές στις 11άδες και ειδικά στην άμυνα. Κάθε ματς και άλλη άμυνα πίσω και ειδικά στα στόπερ. Κάθε ματς και άλλα στόπερ… Πόσους συνδυασμούς στα στόπερ έχουμε δει του Ολυμπιακού, πόσους παίκτες…

Όπως είπαμε ότι ο τίτλος δεν τελείωσε για τον Ολυμπιακό, μπορεί να βγει και τέταρτος;

Όλα παίζονται τώρα… Πρέπει να νικήσει την ΑΕΚ. Η πρώτη θέση είναι πλέον πολύ δύσκολη, αλλά όχι απίθανη. Μπορεί όμως να τον περάσει και ο ΠΑΟΚ και να μη βγει ούτε τρίτος ο Ολυμπιακός αν δεν προσέξει. Και οι δύο θέσεις του Τσάμπιονς Λιγκ είναι δύσκολες πλέον. Οφείλει ο Ολυμπιακός να το παλέψει.

Τρίτο σερί χρόνο εκτός ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ;

Δεν το διανοούμασταν κάποτε αυτό. Πρέπει να γίνει πολύ καλός προγραμματισμός πριν από το καλοκαίρι, όπως όταν ήρθε ο Μαρτίνς και έβλεπε την ομάδα πριν από το καλοκαίρι.

Το πρωτάθλημα θα είναι πολύ δύσκολο και του χρόνου;

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αστοχία στον προπονητή. Πολύ δύσκολο θα είναι το πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό και του χρόνου. Οι άλλες τρεις ομάδες έχουν στρώσει κορμό και έχουν τους ίδιους ικανούς προπονητές. Ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει πιο πίσω από τις άλλες τρεις ομάδες.

Τι γνώμη έχεις για τον Γκατούζο;

Δεν ξέρω τι να σου πω. Δεν έχω άποψη, να σου πω την αλήθεια. Δεν έχει δείξει κάτι.

Τι βλέπεις στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ Μίλαν-Ίντερ και Ρεάλ-Σίτι;

Εγώ, Θέμη μου, είμαι με τον Γκουαρντιόλα! Είμαι Γκουαρντιόλα σε όποια ομάδα πηγαίνει. Θέλω να το πάρει η Σίτι και πιστεύω ότι θα το πάρει. Έχει φέρει τα πάνω κάτω στο ποδόσφαιρο αυτός ο άνθρωπος. Έκανε το απίστευτο να μετατρέψει το 5-3-2 σε 2-3-5 σε φάση επίθεσης! Όλο κάτι νέο βρίσκει. Τώρα παίζει πάλι διαφορετικά. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα της Σίτι. Και, ξέρεις, επιλέγει και χαρακτήρες ο Γκουαρντιόλα. Απέκλεισε την Μπάγερν, η οποία είχε καλούς παίκτες που τους είχε ο Γκουαρντιόλα στη Σίτι, αλλά τους έδωσε λόγω χαρακτήρα.

Λάθος που άλλαξε ο Ολυμπιακός τον Μίτσελ τη στιγμή που το έκανε;

Λάθος κατά τη γνώμη μου ήταν και που έδιωξε τον Μαρτίνς… Όχι μόνο ο Μίτσελ. Να το πιάσουμε από εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Με Μαρτίνς είχε μία σταθερότητα ο Ολυμπιακός επί χρόνια. Ήταν σταθερή ομάδα με αγωνιστικές αρχές.

Πού κατά τη γνώμη σου χρειάζεται περισσότερη ενίσχυση ο Ολυμπιακός;

Μια ομάδα χτίζεται από την άμυνα. Βρήκες τερματοφύλακα.. Αριστερό μπακ έχεις, εγώ δεν συμφωνώ με όσους βρίζουν τον Ρέαμπτσιουκ. Βρήκες και δεξί μπακ έστω τον Γενάρη. Είναι καλός παίκτης ο Ροντινέι. Μέχρι να τον φέρει, βέβαια, είχε αλλάξει πολλά δεξιά μπακ τα τελευταία χρόνια. Ξέρεις τι θα είχα κάνει εγώ; Τον Μασούρα θα δοκίμαζα δεξί μπακ αντί για όλους τους άλλους. Αλλά να σε ρωτήσω κάτι; Από όλους αυτούς που έχει ο σύλλογος στον Ολυμπιακό Β' και στην Κ19, δεν υπάρχει ένα δεξί μπακ να ανεβάσουν; Ταλαιπωρούνταν χρόνια με τα δεξιά μπακ, ένας δεν υπήρχε να ανεβάσουν;

Προφανώς όχι.

Ε, τότε τι τις έχουν τις αναπτυξιακές ομάδες; Τι δουλειά γίνεται εκεί; Ποιος ο λόγος να υπάρχουν Ολυμπιακός Β' και Κ19;

Πώς είδες Μαρσέλο και Χάμες ως μεταγραφές;

Κατά την άποψή μου οι μεταγραφές αυτές έγιναν για να καθησυχαστεί ο κόσμος διότι η ομάδα είχε τρομερά αγωνιστικά προβλήματα τότε. Ήταν γνωστό ότι και οι δύο αυτοί παίκτες δεν ήταν σε αγωνιστική κατάσταση για να κάνουν τη διαφορά.

Δεν ρωτάω πολλά για τα παλιά, γιατί το σήμερα μάς καίει. Πες μου όμως κάτι… Είναι αλήθεια ότι παίκτης του Ολυμπιακού είχε μεταφερθεί κρυφά σε πορτ μπαγκάζ για να γλιτώσει εξαγριωμένο κόσμο στον Ρέντη;

Είναι αλήθεια, ναι. Εγώ τον έβγαλα κρυφά από τον Ρέντη αυτόν τον παίκτη, μαζί με τον Κυριάκο Καραταΐδη. Τον έψαχναν οι οπαδοί αυτόν τον παίκτη...

Στο αμάξι του Καραταΐδη;

Ναι, αλλά η ιδέα ήταν δική μου. Αλλιώς δεν θα έφευγε από τον Ρέντη...

Ποιος ήταν;

Αφού τα ξέρεις. Όνομα δεν θα πω.

Στόπερ ήταν.

Δεν θα πω περισσότερα για αυτό.

Πάμε λοιπόν στο τι χρειάζεται μεταγραφικά τώρα ο Ολυμπιακός.

Όπως σου έλεγα, οι ομάδες ξεκινάνε από την άμυνα. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν στόπερ μεγάλο παίκτη.

Τύπου Μέλμπεργκ;

Έναν Μέλμπεργκ, ναι. Εμένα μου αρέσουν ο Σισέ και ο Μπα, δεν τους θεωρώ για πέταμα. Και ο Παπασταθόπουλος μπορεί να βοηθήσει. Χρειάζεται όμως ένας μεγάλος στόπερ.

Η γνώμη σου για τον Μπακαμπού; Λήγει το συμβόλαιό του.

Θεωρώ ότι πρέπει να τον κρατήσει. Είναι φορ που μάχεται, πολεμάει και είναι μέσα στις φάσεις. Και να πάρει κι άλλο φορ καλό. Ο Ελ Αραμπί δεν βοήθησε. Όλοι όμως έλεγαν να τον ανανεώσει. Αν δεν τον ανανέωνε, θα υπήρχαν μεγάλα παράπονα από τον κόσμο. Επίσης χρειάζεται δύο καλά εξτρέμ. Γκαλέτι, Τζόρτζεβιτς, τέτοιο στυλ. Μια ομάδα, αν δεν πλαγιοκοπεί, δεν μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο, να δημιουργεί φάσεις. Από εκεί και πέρα, το Α και το Ω είναι ο Κορεάτης χαφ, πρέπει να μείνει. Χρειάζεται και ο Μπιέλ, είναι καλός παίκτης. Και ο Φορτούνης. Κι ένα αμυντικό χαφ σαν τον Γκιγέρμε θα ήθελα, να παίζει κάθετο ποδόσφαιρο. Ο Εμβιλά είναι καλός παίκτης, αλλά παίζει παράλληλο ποδόσφαιρο πλέον.

Ποιον βλέπεις φαβορί για τον τίτλο, Παναθηναϊκό ή ΑΕΚ, και γιατί;

Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει ισοπαλία στη Νέα Φιλαδέλφεια, είναι αβαντάζ αυτό. Και γενικώς θεωρώ ότι έχει λίγο περισσότερες πιθανότητες να πάρει το πρωτάθλημα, γιατί είναι πρώτος όλη τη χρονιά και ο πρώτος έχει το πάνω χέρι. Επίσης, η ΑΕΚ δέχτηκε πλήγμα με τον τραυματισμό του Αραούχο.

Γιοβάνοβιτς;

Και ως παίκτη τον είχα αντιμετωπίσει και ως προπονητή. Σοβαρός, συγκροτημένος. Χωρίς να παίζει φοβερή μπάλα ο Παναθηναϊκός. Η διοίκηση του Παναθηναϊκού τον κράτησε τον Γιοβάνοβιτς όταν πέρσι δεν πήγαινε καλά. Θα μπορούσε πριν από τον β' γύρο πέρσι να τον έχει διώξει. Τα πολλά «φύγε εσύ - έλα εσύ» δεν κάνουν καλό στις ομάδες.