Σωτήρης Ρούσσης ο μοναδικός Έλληνας γυμναστής που έχει συνεργαστεί με Γκατούζο: «Ζει με την πίεση»!

Ο Σωτήρης Ρούσσης, ο οποίος συνεργάστηκε τον Τζενάρο Γκατούζο, μοιράζεται μέσω του ΦΩΤΟΣ ενδιαφέροντα στοιχεία όσον αφορά τον Ιταλό κόουτς, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για τον Ολυμπιακό.

Σωτήρης Ρούσσης ο μοναδικός Έλληνας γυμναστής που έχει συνεργαστεί με Γκατούζο: «Ζει με την πίεση»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Σωτήρης Ρούσσης είναι ο μόνος Έλληνας γυμναστής που έχει συνεργαστεί με τον Γκατούζο. Και δεν είναι άπειρος. Έχει δουλέψει με πολλούς προπονητές. Στη συνέντευξή του στο ΦΩΣ, μοιράζεται ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 19/4/2023

Πόσο καιρό δούλεψες με τον Γκατούζο;

Έξι μήνες στον ΟΦΗ. Θα ήθελα να το γράψεις, γιατί του το οφείλω, στον ΟΦΗ είχα πάει με τον Νίκο Αναστόπουλο. Έξυπνος και αδικημένος τύπος ο Αναστόπουλος, με βοήθησε στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία.

Τώρα πόσων χρόνων είσαι;

Είμαι 39.

Παρότι είσαι 39, έχεις δουλέψει σε καλές ομάδες με πολλούς προπονητές.

Έχω δουλέψει τρεις σεζόν στον ΟΦΗ με Αναστόπουλο, Δερμιτζάκη, Πετράκη, Σα Πίντο, Γκατούζο. Έφυγα από τον ΟΦΗ διότι ο Σα Πίντο με πήρε στον Ατρόμητο. Κάθισα στον Ατρόμητο επτά χρόνια.

Με ποιους προπονητές εκεί;

Δύο φορές με τον Σα Πίντο, με τον Μιχάλη Γρηγορίου, με τον Τραϊανό Δέλλα, με τον Νιόπλια, με τον Σάββα Παντελίδη, με τον Γιάννη Αναστασίου, με τον Κάναντι. Τον Γενάρη του 2021 πήγα στην Γκαζιαντέπ με τον Σα Πίντο. Και τον Ιούνιο του 2021 ήρθα στον Απόλλωνα Λεμεσού όπου είμαι ως σήμερα. Πέρσι πήραμε το πρωτάθλημα στην Κύπρο με προπονητή τον Αλεξάντερ Ζόρνιγκερ. Έχω συνεργαστεί και με τον προπονητή Νταβίντ Καταλά στον Απόλλωνα Λεμεσού. Φέτος πήραμε το Σούπερ Καπ στην αρχή της σεζόν νικώντας την Ομόνοια. Τώρα είμαστε στα πλέι οφ διεκδικώντας την έξοδο στην Ευρώπη.

Τι τύπος ήταν ο Γκατούζο;

Σε αντίθεση με την εικόνα που βγάζει στους αγώνες, είναι χαμηλών τόνων. Ειλικρινά σου το λέω, ρώτα και τους παράγοντες του ΟΦΗ. Ενώ ήταν παίκτης παγκόσμιου βεληνεκούς με κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ και Μουντιάλ, ήρθε στον ΟΦΗ και δεν έδειχνε καθόλου σταρ. Δεν φερόταν σαν σελέμπριτι, το αντίθετο. Είναι πολύ της δουλειάς και πολύ της πειθαρχίας. Είναι άρρωστος με την πειθαρχία και την εργατικότητα. Δεν τον νοιάζει αν κάνεις πολλά λάθη. Τρελαίνεται όμως όταν δεν προσπαθείς να διορθώσεις το λάθος σου.

Πες μου κι άλλα. Θυμήσου περιστατικά.

Όλη την ώρα έλεγε σε εμάς στο τεχνικό επιτελείο και στους παίκτες «θέλω να κάνετε πολλά λάθη γιατί μέσα από το λάθος μαθαίνεις το σωστό. Με νευριάζει όμως όταν δεν αντιδράτε για να διορθώσετε το λάθος που έχετε κάνει». Είναι άνθρωπος που του αρέσει να δουλεύει πολύ στο μυαλό του ποδοσφαιριστή. Θέλει να βγάζει ένα επιθετικό πνεύμα από τον ποδοσφαιριστή. Είναι ανήσυχο πνεύμα ο Γκατούζο, είναι συνεχώς σε επαγρύπνηση. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι όταν κάποιοι παίκτες δεν ήταν σε καλή μέρα τακτικά, εντούτοις έδιναν τα πάντα ψυχολογικά. Και τα πήγαιναν καλά. Δηλαδή έπαιζαν και γι' αυτόν! Επί μονίμου βάσεως έπαιζαν και γι' αυτόν. Διότι ποτέ δεν ειρωνεύτηκε ποδοσφαιριστή, πάντα ήταν με τον ποδοσφαιριστή, έδινε μάχες καθημερινά με τη διοίκηση, με τον τότε πρόεδρο κ. Μάνθο Πουλινάκη, που αυτός τον είχε φέρει στον ΟΦΗ.

Αγχωμένος ήταν; Νευρικός ήταν;

Τότε ήταν στις αρχές του ως προπονητής, είχε όλη τη θετική διάθεση να πετύχει και κάποιες φορές διακατεχόταν από υπέρμετρο ζήλο. Έδινε τα πάντα, άδειαζε μετά τον αγώνα! Είναι πολύ συναισθηματικός.

Έδινε και λεφτά σε παίκτες όταν δεν πληρώνονταν γιατί ο ΟΦΗ ήταν χάλια στα οικονομικά;

Αυτό δεν το έζησα, το έχω ακούσει όμως. Πήγα στον Ατρόμητο με τον Σα Πίντο, έφυγα από τον ΟΦΗ και δεν το έζησα. Είχα δουλέψει στον ΟΦΗ με τον Σα Πίντο, από εκεί με γνώρισε και με πήρε στον Ατρόμητο.

Πες μου για το επιτελείο του Γκατούζο. Ποιους Ιταλούς είχε μαζί του;

Είχε φέρει μαζί του ένα εξαιρετικό επιτελείο. Ο Τζίτζι Ρίτσιο ο βοηθός του ήταν πολύ καλός προπονητής. Ο προπονητής τερματοφυλάκων, επίσης, ο Γκαετάνο Πετρέλι, ο οποίος είναι καθηγητής προπονητικής ποδοσφαίρου στην Ιταλία με ειδίκευση στους τερματοφύλακες. Είχε φέρει και γυμναστή τον Μαρτσέλο Γιάγια, ο οποίος είχε δουλέψει τρία χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και είχε έναν ακόμα βοηθό προπονητή, τον Πάολο Περουάντο, παλιό παίκτη της Γιουβέντους και της Περούτζια.

Όταν έλεγε στη συνέντευξη τύπου μισά αγγλικά, μισά ελληνικά «κάθε μέρα μαλακία», «everyday μαλακία», ήσουν στον ΟΦΗ;

Ναι, ήμουν.

Τι λέγατε για αυτό;

Κάναμε πλάκα. Οι λέξεις «μαλάκας» και «μαλακία» ήταν από τις πρώτες που έμαθε. Μας έκανε εντύπωση σε όλους μας πόσο απλός και προσιτός ήταν. Όλη την ώρα καθόταν μαζί μας, για καφέ, για φαγητό, έξω, δεν ήταν καθόλου σταρ.

Τι έλεγε για τα ελληνικά φαγητά;

Του άρεσε πολύ η Κρήτη, έλεγε συνεχώς ότι του θυμίζει τη γενέτειρά του την Καλαβρία. Εκεί που με ρώτησες για την έκρηξή του να σου πω τούτο: απαιτούσε περισσότερο σεβασμό για τους παίκτες και για το επιτελείο του, ήθελε να έχει η ομάδα ηρεμία. Ήταν παρορμητικός, αλλά ήθελε το καλό της ομάδας και γινόταν ασπίδα.

Πώς το βλέπεις για Ολυμπιακό; Υπήρξαν αντιδράσεις από πολύ κόσμο.

Γιατί να μην πετύχει ο Γκατούζο; Δεν είναι άπειρος. Δεν σου λέω για το τι παίκτης ήταν, με τι εμπειρίες, άσ' το αυτό. Εγώ θα σου πω ως προπονητής. Δούλεψε σε μεγάλα κλαμπ, στη Μίλαν, στη Νάπολι, στη Βαλένθια. Ξέρει από πίεση. Ζει με την πίεση. Του αρέσει η πίεση. Τρέφεται από την πίεση.

Πες μου κι άλλα περιστατικά.

Θυμάμαι ότι και πριν και μετά την προπόνηση έπαιρνε παίκτες και δούλευε έξτρα μαζί τους. Συνεχώς έξτρα να τους βελτιώνει σε θέματα τακτικής. Είναι λάτρης της πειθαρχίας. Δεν επέτρεπε σε κανέναν εξωδιοικητικό να πατάει στα αποδυτήρια. Και μόνιμα τον ενδιέφερε να μαθαίνει πώς νιώθει ο ποδοσφαιριστής, πώς σκέφτεται ο ποδοσφαιριστής, τι ψυχολογία έχει ο κάθε παίκτης. Είναι ανοιχτόμυαλος, ζητούσε την άποψή μου, τον ενημέρωνα για διάφορα θέματα. Δεν είναι λίγο να μου αναθέτει κομμάτια στην προετοιμασία, ενώ ήμουν νέος τότε.

Σε πήρε κάνα τηλέφωνο;

Όχι.

Από τον Ολυμπιακό σε πήρε κανείς να σε ρωτήσει πράγματα;

Όχι. Αυτήν τη στιγμή είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος στον Απόλλωνα Λεμεσού στον οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Βλέπω στο κυπριακό πρωτάθλημα πρώτο τον Άρη Λεμεσού, μία μικρή ομάδα. Πες μου για αυτό.

Τα τελευταία χρόνια το κυπριακό πρωτάθλημα έχει γίνει άκρως ανταγωνιστικό. Εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις, μπήκαν σφήνα ο Άρης Λεμεσού και η Πάφος. Δεν είναι τυχαίο που ο Άρης Λεμεσού είναι πρώτος, ενώ έχουμε φτάσει στη μέση των πλέι οφ. Πρόκειται για ομάδα με οργάνωση που βάζει τις βάσεις για κάτι πολύ καλό.

Φίλος μου ο γενικός διευθυντής στον Άρη Λεμεσού, ο Δημήτρης Γιαννέλης, άρρωστος Ολυμπιακός.

Ναι, τον ξέρω.

Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, ο Άρης Λεμεσού ή ο ΑΠΟΕΛ;

Ο ΑΠΟΕΛ είναι μεγάλη ομάδα με πολύ κόσμο, είναι έναν βαθμό πίσω από τον Άρη Λεμεσού, είναι πολύ δύσκολη η ερώτησή σου. Νομίζω ότι το επόμενο ματς που είναι μεταξύ τους θα είναι πολύ κρίσιμο, αν το κερδίσει ο Άρης θεωρώ ότι θα είναι πολύ κοντά στον τίτλο. Ο ΑΠΟΕΛ είναι πιο έμπειρη ομάδα, αλλά ο Άρης είναι πιο διψασμένη.

Στον Άρη Λεμεσού βγάζει μάτια ο Αλεξάντερ Κακόριν. Υπάρχει στην Ελλάδα τέτοιος παίκτης;

Δυσκολεύομαι να σκεφτώ αν υπάρχει Κακόριν στην Ελλάδα. Και όχι μόνο Κακόριν, υπάρχουν κι άλλοι σπουδαίοι παίκτες εδώ στην Κύπρο. Ο Κακόριν θεωρώ ότι θα έπαιζε εύκολα και στις τέσσερις πρώτες ομάδες στην Ελλάδα!

Και για τον 22χρονο μαύρο εξτρέμ του Άρη μού έχουν πει πολύ καλά λόγια.

Ο Μπαμπίκα. Και ο Μαγιαμπέλα. Πολύ φίζικαλ παίκτες.

Πώς θες να κλείσουμε;

Νιώθω ευλογημένος που ανήκω σε μια μεγάλη ομάδα-οικογένεια όπως ο Απόλλων Λεμεσού. Έχει έναν πιστό εργάτη πρόεδρο τον Νίκο Κίρζη όπου τα τελευταία δέκα χρόνια στην ομάδα έχει πάρει τίτλους, έχει κάνει μεγάλες νίκες στην Ευρώπη με ισχυρούς αντιπάλους. Ο Απόλλων Λεμεσού αποτελεί μία από τις μεγάλες δυνάμεις στο κυπριακό ποδόσφαιρο.