Θάνος Λακιώτης: Τα πάντα για Γκατούζο και Βαλένθια, Μαρθελίνο και Μέντες!

Διαφωτιστικός στο «ΦΩΣ» για Γκατούζο και Βαλένθια ο Θάνος Λακιώτης από Κύπρο, ισπανομαθής σπίκερ του ισπανικού πρωταθλήματος και αγώνων της Βαλένθια. Ένθερμος οπαδός του Ολυμπιακού. «Μεγάλωσα με αφίσα του Καραπιάλη στο δωμάτιό μου»

Θάνος Λακιώτης: Τα πάντα για Γκατούζο και Βαλένθια, Μαρθελίνο και Μέντες!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο δημοσιογράφος που θα διαβάσετε είναι ισπανομαθής, περιγράφει τους ισπανικούς αγώνες σε συνδρομητικό κανάλι της Κύπρου, ξέρει καλά Βαλένθια και Γκατούζο. Είναι και ένθερμος Ολυμπιακός. Είναι ο Θάνος Λακιώτης. Λέει πολλά ενδιαφέροντα...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο ΦΩΣ στις 18/4/2023

Πες στον κόσμο πρώτα λίγα λόγια για τη δουλειά που κάνεις.

Περιγράφω αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος στο συνδρομητικό κανάλι Primetel, καθώς και τα εντός έδρας ματς της Ομόνοιας και της ΑΕΚ Λάρνακας, των οποίων έχουμε τα δικαιώματα. Επίσης είμαι παρουσιαστής στο αθλητικό δελτίο ειδήσεων του Alpha Κύπρου.

Έχει σχέση με τον Alpha Ελλάδας;

Είχε ανοίξει στην Κύπρο από τον Δημήτρη Κοντομηνά, μετά άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς, πλέον ανήκει στην ισχυρή οικογένεια του Ανδρέα Παπαέλληνα, ο οποίος έχει τα σούπερ μάρκετ ΑΛΦΑΜΕΓΑ στην Κύπρο και έχει δώσει το όνομα ΑΛΦΑΜΕΓΑ στο νέο γήπεδο της Λεμεσού!

Εσύ πώς έγινες Ολυμπιακός στην Κύπρο;

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ηλιούπολη στην Αθήνα. Η μητέρα μου είναι Κύπρια, ο πατέρας μου είναι από τη Θήβα. Τα τελευταία χρόνια ζούμε πλέον στην Κύπρο.

Ισπανικά σάιτ διαβάζεις;

Ναι, γνωρίζω άπταιστα ισπανικά, έχω πάρει το ανώτερο δίπλωμα.

Υποστηρίζεις κάποια ομάδα στην Ισπανία;

Όχι, μία είναι η ομάδα μου. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς!

Το γράφω;

Βεβαίως. Είναι τιμή μου και περηφάνια μου. Είμαι «άρρωστος» Ολυμπιακός. Μεγάλωσα με αφίσα του Καραπιάλη στο δωμάτιό μου. Έχω περιγράψει και αγώνες του Γκατούζο με τη Βαλένθια, ήξερα πολλά για αυτόν, πλέον έμαθα ακόμα περισσότερα λόγω του ενδιαφέροντός μου για τον Ολυμπιακό.

Πάμε λοιπόν να μου πεις όλα όσα ξέρεις για Γκατούζο και Βαλένθια, η οποία ήταν η τελευταία ομάδα που προπόνησε.

Ο Γκατούζο κάθισε στον πάγκο της Βαλένθια για 22 ματς. Είχε μόλις 7 νίκες. Τις 5 στο πρωτάθλημα και τις 2 στο Κύπελλο. Είχε 5 ισοπαλίες στο πρωτάθλημα και 10 ήττες. Οι 8 ήττες στο πρωτάθλημα, 1 ήττα στο Κύπελλο και 1 ήττα στο Σούπερ Καπ. Έχει και αυτός ευθύνη για το φετινό ναυάγιο της Βαλένθια που πάει για υποβιβασμό.

Ο κόσμος τι έλεγε για αυτόν; Οι δημοσιογράφοι στη Βαλένθια τι έλεγαν για αυτόν;

Ο κόσμος της Βαλένθια εδώ και 3 χρόνια έχει κόντρα με τη διοίκηση του Πίτερ Λιμ, ενός επιχειρηματία από τη Σιγκαπούρη. Κόντρα για τους λάθος χειρισμούς. Όμως σαν ρόστερ δεν είναι κακό. Η Βαλένθια έχει καλούς παίκτες. Σε χρηματιστηριακή αξία έχει την 8η μεγαλύτερη στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ενώ στην βαθμολογία είναι 18η. Σε σύνολο 20 ομάδων. Έχασε τώρα και κρίσιμο ματς μέσα στην έδρα της από τη Σεβίλλη.

Θα σωθεί;

Πολύ δύσκολα. Η τελευταία Έλτσε είναι ήδη πεσμένη, έχει 13 βαθμούς. Στην προτελευταία θέση είναι η Εσπανιόλ με 27 βαθμούς και μαζί της ισόβαθμη η Βαλένθια με 27 βαθμούς. Από πάνω τους είναι η Αλμερία με 30 βαθμούς, η Κάντιθ με 31 και η Χετάφε με 31. Έχουν γίνει 29 αγωνιστικές. Μένουν άλλες 8 αγωνιστικές. Πρέπει να σου πω ότι ο Γκατούζο μάλλον δεν έκανε καλή προετοιμασία, διότι ενώ έφυγε στις 30 Γενάρη, ούτε με την αντικατάστασή του κατάφερε η Βαλένθια να σηκώσει κεφάλι.

Θα είναι τρομερό να πέσει η Βαλένθια, θεωρείται μεγάλος σύλλογος, έτσι δεν είναι;

Τεράστιος σύλλογος. Έχει πάρει πρωταθλήματα Ισπανίας, εκ των οποίων 2 πρωταθλήματα πήρε μετά το 2000, το ίδιο και με τα Κύπελλα Ισπανίας, πήρε και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2004! Έχει πάρει Ευρωπαϊκά Κύπελλα, έχει πάει σε τελικούς ευρωπαϊκούς, έχει πάει σε 2 τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ από το 2000, είναι μεγάλος σύλλογος. Ένας εκ των παικταράδων που είχε είναι ο τωρινός της προπονητής, ο Μπαράχα.

Οι δημοσιογράφοι τι έλεγαν για τον Γκατούζο στη Βαλένθια;

Ότι μετέφερε τον εκνευρισμό του στους παίκτες και ότι παραπονιόταν για τη διοίκηση και περίμενε ένα θαύμα. Σε κάθε συνέντευξη Τύπου ζητούσε με πλάγιο τρόπο ενίσχυση η οποία δεν ήρθε τον Γενάρη και τελικά συμφώνησαν στον τερματισμό της συνεργασίας τους στις 30/1. Η Βαλένθια δεν μπόρεσε να σηκώσει κεφάλι. Κι ενώ έχει καλούς παίκτες, ξαναλέω. Έχει καλά χαφ, έχει καλούς μπροστινούς.

Πες μου για τον Λάτο.

Ο Τόνι Λάτο κανονικά είναι ο δεύτερος αριστερός της μπακ, μου άρεσε όταν είχε γραφτεί για τον Ολυμπιακό, τον ήθελα. Καλός παίκτης.

Καλύτερος από τον Ρέαμπτσιουκ;

Ναι. Tρεξίματα πάνω κάτω την πλευρά και καλύτερη ποιότητα, έχει καλή σέντρα. Έχει αρκετές συμμετοχές φέτος. Τον βάζει και σε άλλες θέσεις για να χωράει με τον πρώτο αριστερό μπακ που είναι ο αρχηγός της Βαλένθια, παικταράς, παιδί της ομάδας. Ο Χοσέ Γκαγιά.

Πες μου κι άλλα για Γκατούζο στη Βαλένθια.

Είχε να διαδεχθεί τον Χοσέ Μπορδαλάς, ο οποίος πριν από τη Βαλένθια ήταν για χρόνια στη Χετάφε και είχε κάνει έργο, δύσκολη η σύγκριση για τον Γκατούζο... Ο Μπορδαλάς ήταν αμυντικογενής, σαν να λέμε «ο Σιμεόνε των φτωχών», πήγε τη Βαλένθια στον τελικό Κυπέλλου πέρυσι, όπου έχασε στα πέναλτι από την Μπέτις. Στο «Εστάδιο ντε λα Καρτούχα». Καρτούχα είναι ένα νησάκι στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ στη Σεβίλλη. Εκεί βρίσκεται το στάδιο. Επιστρέφω στον Μπορδαλάς. Αυτός ο προπονητής πήγε τη Βαλένθια πέρυσι στον τελικό Κυπέλλου, την κράτησε και σε αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα. Τερμάτισε 9η. Λίγο πάνω από τη μέση της βαθμολογίας.

Για Μέντες το μεγάλο γραφείο μάνατζερ και Γκατούζο ξέρεις τίποτα;

Έχει «ζουμί» αυτό... Ο ιδιοκτήτης της Βαλένθια, ο Πίτερ Λιμ, δεν φημίζεται για την εμπιστοσύνη που δείχνει σε προπονητές... Θέλει να τους επιβάλλει πράγματα... Τον Μαρθελίνο τον θυμάσαι;

Ναι, τον ήθελε ο Ολυμπιακός.

Άκου λοιπόν: Το 2019 η Βαλένθια πήρε το Κύπελλο και μάλιστα κόντρα στην Μπαρτσελόνα στον τελικό, με προπονητή στη Βαλένθια τον Μαρθελίνο. Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβρη, ο Μαρθελίνο παραιτήθηκε από τη Βαλένθια! Διότι ο Πίτερ Λιμ προσπάθησε να του επιβάλει παίκτες σε συνεργασία με τον ατζέντη Μέντες. Τον γνωστό ατζέντη...

Του Γκατούζο.

Ναι. Προσπάθησε να του επιβάλει πελάτες του. Τα πήρε στο κρανίο ο Μαρθελίνο διότι είναι αυστηρός, πειθαρχικός, και στις τακτικές του με πολύ τρέξιμο, το είχε δείξει και στην Μπιλμπάο και στηνΒαλένθια, και τα βρόντηξε.

Μαρθελίνο ή Γκατούζο θα ήθελες στον Ολυμπιακό;

Μαρθελίνο. Να έρθει να αναλάβει από το καλοκαίρι όμως, να κτίσει ο ίδιος το ρόστερ. Για μένα πιο πολύ και από προπονητή τώρα ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει καλό τεχνικό διευθυντή. Ο οποίος θα διαλέξει τον προπονητή.

Τι τακτικές έπαιξε ο Γκατούζο στη Βαλένθια; Τι σχηματισμό;

4-3-3 με δύο εσωτερικούς μέσους και ένα αμυντικό χαφ. Όπως σου είπα, έχει καλούς παίκτες αυτή η ομάδα και την αδικεί ότι είναι σε θέση υποβιβασμού. Θα σου πω ένα παράδειγμα: Έχει έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα που άρχισε να παίζει από πέρυσι. Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι. Ύψος 1,97. Γεωργιανός. Τον είχε πάρει πρώτα δανεικό η Βαλένθια από την Ντιναμό Τιφλίδας. Πληρώνοντας μόνο 850.000 ευρώ ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς και τώρα κοστίζει 25 εκατομμύρια ευρώ. 22 χρόνων η ηλικία του!

Τι άλλο αξίζει να αναφερθεί;

Ο Γκατούζο βασιζόταν περισσότερο στην ποιότητα των παικτών από τη μέση και μπροστά. Πήρε τον Καβάνι ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας μαζί με τον Κλάιφερτ, αλλά έχουν από 5 γκολ ο καθένας, όχι πολλά. Δηλαδή η ομάδα δυσκολεύεται στο σκοράρισμα.

Πάμε να πούμε και λίγα πράγματα για το κυπριακό πρωτάθλημα, όπου βλέπω στην κορυφή της βαθμολογίας μια μικρή ομάδα, τον Άρη Λεμεσού! Είχα ασχοληθεί πέρυσι με αυτήν την ομάδα των Λευκορώσων, φαινόταν ότι έρχεται. Ξέρω τον γενικό διευθυντή εκεί.

Τον Δημήτρη Γιαννέλη λες. «Άρρωστος» Ολυμπιακός. O Άρης Λεμεσού, που είναι πρώτος έχοντας μπει ήδη στα πλέι οφ, έχει προπονητή σε μικρή ηλικία, Λευκορώσος και αυτός, τον Αλεξέι Σπιλέφσκι.

Πόσο ετών;

Είναι 35. Αλλά έχει καλό μπάτζετ, φαντάσου μπορούν να πληρώνουν τον Αλεξάντερ Κακόριν που τον πήραν δανεικό από τη Φιορεντίνα.

Τελικά έτσι είναι το όνομά του;

Ναι. Κακόριν, όχι Κοκόριν. Ρωτήσαμε και μας είπε ότι έτσι είναι το σωστό.

Αποδίδει σύμφωνα με τα λεφτά του;

Είναι εξαιρετικός, είναι ο MVP της ομάδας μαζί με τον Γκαμπονέζο Μπαμπίκα που είναι εξτρέμ 22 χρόνων.

Θα πάρουν το πρωτάθλημα;

Για εμένα ακόμα παραμένει φαβορί ο ΑΠΟΕΛ που είναι μεγάλος σύλλογος. Έχουν γίνει 4 αγωνιστικές στα πλέι οφ, 63 βαθμούς έχει ο Άρης Λεμεσού, 62 βαθμούς έχει ο ΑΠΟΕΛ, 58 έχει η ΑΕΚ Λάρνακας. Ο Μιλόγεβιτς στον ΑΠΟΕΛ είναι σοβαρός προπονητής, συμμάζεψε τον ΑΠΟΕΛ όταν ήρθε, έκανε μεγάλο σερί, ήταν καλός και στον Ερυθρό Αστέρα, τον θυμόμαστε ότι είχε πάει καλά και στον Πανιώνιο, βέβαια στην ΑΕΚ κάθισε λίγο. Το επόμενο ματς θα είναι κρίσιμο, Άρης Λεμεσού- ΑΠΟΕΛ. Ο πρώτος με τον δεύτερο.

Πόσες αγωνιστικές είναι όλες στα πλέι οφ;

Δέκα. Η ΑΕΚ Λάρνακας έκανε τρομερή σεζόν στην Ευρώπη, έφτασε να είναι η μόνη ομάδα από Ελλάδα και Κύπρο που συνέχιζε στην Ευρώπη, πήγαινε καλά και στο πρωτάθλημα, αλλά στο τέλος ξεφούσκωσε. Δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να διώξει τον προπονητή, έχει κάνει καλή δουλειά. Ισπανός ο προπονητής, ο Χοσέ Λουίς Όλτρα, Ισπανός και ο τεχνικός διευθυντής, ο Τσάβι Ρόκα, γνωστός από τον Παναθηναϊκό. Ισπανοί πολλοί και οι παίκτες στο ρόστερ. O προπονητής όταν ήρθε δεν ήξερε γρι αγγλικά! Κάθισε και διάβασε πολύ ο άνθρωπος, έκανε μαθήματα εντατικά και έμαθε αγγλικά. Εγώ μαζί του μιλάω απ' ευθείας στα ισπανικά.

Πες μου και για την αστυνομία εκεί που αρνήθηκε να γίνει ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας στο ΓΣΠ στην Κύπρο.

Φέτος έχουν γίνει πολλά επεισόδια στην Κύπρο. Ακόμα και στο μνημόσυνο του Γρίβα πλακώθηκαν οπαδοί του ΑΠΟΕΛ με οπαδούς του Απόλλωνα Λεμεσού! Δύο ομάδες που θεωρούνται δεξιές. Μάλιστα, είχαν απαγορευθεί οι μετακινήσεις οπαδών μετά από επεισόδια σε ματς του Απόλλωνα Λεμεσού με την ΑΕΛ. Έγινε απαγόρευση για 4 ομάδες για ένα διάστημα. Άλλαξε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας τον Μάρτιο, βγήκε στις εκλογές ο Νίκος Χριστοδουλίδης και τέθηκε πάλι το θέμα της απαγόρευσης ύστερα από ξύλο που έπεσε σε αγώνα μπάσκετ μεταξύ Απόλλωνα και Ανόρθωσης. Πάνε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας που την πληρώνει η πλειοψηφία των φιλάθλων για μία μικρή μειοψηφία. Το έχω πει και στις τηλεοπτικές μου μεταδόσεις και στις εκπομπές μου. Δεν ήθελαν λοιπόν τον ελληνικό τελικό Κυπέλλου στην Κύπρο, φοβόντουσαν την κάθοδο οπαδών από Ελλάδα.

Πες μου κάνα τρελό από Κύπρο.

Θα σου πω κάτι εξωφρενικό που δεν έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Τέτοια θέλω.

Σε παρακολουθώ, το ξέρω. Ο Σοφρώνης Αυγουστή άρχισε τη σεζόν ως προπονητής στον ΑΠΟΕΛ. Απολύεται και προσλαμβάνεται στον ΑΠΟΕΛ ο Μιλόγεβιτς, ο οποίος πριν από χρόνια ήταν προπονητής στην Ομόνοια. Η Ομόνοια φέτος ξεκίνησε με τον Νιλ Λένον που ήταν στη Σέλτικ, απολύθηκε από την Ομόνοια και προσλαμβάνεται ο Βέλγος Γιανίκ Φερέρα, απολύεται και αυτός και προσλαμβάνεται ο Σοφρώνης Αυγουστή. Ο οποίος είχε ξεκινήσει τη σεζόν στον ΑΠΟΕΛ! Στο μεσοδιάστημα είχε περάσει για λίγο και από την Καρμιώτισσα!

Σαν να λέμε δηλαδή ότι ξεκίνησε τη χρονιά προπονητής στον Ολυμπιακό, απολύθηκε, και στο τέλος της ίδιας σεζόν πήγε στον Παναθηναϊκό!

Έτσι! Έχει κι άλλο όμως η ιστορία. Πάει λοιπόν ο Αυγουστή στην Ομόνοια και αποκλείει τον ΑΠΟΕΛ στο Κύπελλο! Τα έχουμε δει όλα φέτος.