Πέτρος Πασσαλής: «Έχουν γίνει τόσα πολλά στον Ολυμπιακό που τίποτα πια δεν μου κάνει εντύπωση»!

«Τώρα προπονητή στυλ Βαλβέρδε, Αλμέιδα θα ήθελα στον Ολυμπιακό»

Πέτρος Πασσαλής: «Έχουν γίνει τόσα πολλά στον Ολυμπιακό που τίποτα πια δεν μου κάνει εντύπωση»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Δεν βρίσκεις εύκολα σύγχρονους ποδοσφαιριστές να έχουν τόσο καθαρή σκέψη και να θέλουν να τη λένε. Ο Πέτρος Πασσαλής δεν είναι πολλά χρόνια που έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο, έζησε τον μεγάλο Ολυμπιακό, έπαιξε και στον Άρη, είναι έξυπνος, έχει προσωπικότητα. Μου τα είχε πει από τις αρχές της χρονιάς αυτά που είδαμε στη συνέχεια. Δηλαδή οι δημοσιογράφοι μπορούν να γράφουν ή να λένε κάθε μέρα τη γνώμη τους, αλλά δεν μπορεί να λέει 2-3 φορές τον χρόνο τη γνώμη του ένας πρώην ποδοσφαιριστής που ξέρει καλύτερα;

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 11/4/2023

Τι είδες στο ντέρμπι;

Eίδα μια ομάδα που είχε πλάνο, προσανατολισμό, μπήκε με διάθεση να παίξει ποδόσφαιρο, να τρέξει. Από την άλλη είδα μια ομάδα που μπήκε μέσα πιστεύοντας ότι επειδή έπαιξε καλά με τον ΠΑΟΚ, θα τα καταφέρει στη Λεωφόρο χωρίς να ιδρώσει.

Μπράβο, Πέτρο, αυτό φοβόμουν ότι θα συμβεί πριν από το ματς.

Σε παρακολουθώ. Δεν υπήρχε συγκέντρωση από τον Ολυμπιακό σε ένα ματς-τελικό, ένα ματς που ήταν σχεδόν όλο το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός χάνοντας αυτό το ματς δεν νομίζω ότι έχει πλέον πιθανότητες για τον τίτλο.

Δύσκολη και η δεύτερη θέση.

Πολύ δύσκολη. Θα πρέπει να παρακαλάει τώρα ο Ολυμπιακός να εξοντώσει η ΑΕΚ τον Παναθηναϊκό ή ο Παναθηναϊκός την ΑΕΚ, να βρεθεί κάποιος που θα πάρει νωρίς το πρωτάθλημα ώστε να μείνει πίσω ο άλλος και να τον φτάσει ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός πλέον εξαρτάται και από τα αποτελέσματα των άλλων.

Σε θυμάμαι στην αρχή της χρονιάς που πήγες κόντρα στο τότε ρεύμα και είπες ότι διαφωνείς με την ανανέωση συμβολαίου στον Ελ Αραμπί με τόσα πολλά λεφτά.

Σου είχα πει ότι ο Ελ Αραμπί και ο Βαλμπουενά υπήρξαν εξαιρετικοί παίκτες, από τους καλύτερους ξένους που έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά ο χρόνος όλους τους νικάει. Και ότι αυτοί οι παίκτες θα ήταν πια για να παίζουν λίγα λεπτά.

Σου έκανε εντύπωση η 11άδα; Πολλοί βαδιστές μέσα που ξέρουν μπάλα, ενώ ο Παναθηναϊκός όργωνε το γήπεδο.

Έχουν γίνει τόσα πολλά φέτος στον Ολυμπιακό που τίποτα πια δεν μου κάνει εντύπωση. Ούτε αυτή η 11άδα. Έχουν γίνει φέτος πάρα πολλά στον Ολυμπιακό...

Το ότι από τη μία έπαιζε μια ομάδα τον «τελικό», η οποία έχει τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο κορμό, με μία άλλη ομάδα η οποία έχει αλλάξει 4 προπονητές και έχει βάλει 48 παίκτες φέτος, έδινε προβάδισμα στην πρώτη;

Φυσικά, εκτός και αν καταργηθεί η λογική. Όταν δεν υπάρχουν προγραμματισμός, σχεδιασμός, πίστη στο πλάνο, όταν όλοι ανακατεύονται σε όλα, φυσικό είναι να υπερισχύει στο τέλος η ομάδα με τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο κορμό αντί για την ομάδα που ενεργεί όπως φυσάει ο άνεμος. Και να σου πω κάτι άλλο;

Ό,τι θες.

Εδώ συγκρούονται δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Τα εύσημα πρέπει να ξεκινήσουν από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού. Ο κ. Αλαφούζος στήριξε από πέρυσι το ίδιο προπονητικό επιτελείο. Αντίθετα ο κ. Μαρινάκης παρουσίασε μια φιλοσοφία που δεν συνήθιζε τα προηγούμενα χρόνια. Κράταγε τον ίδιο προπονητή και όχι μόνο όταν έφερνε τίτλους, αν θυμάσαι την πρώτη χρονιά του Μαρτίνς ο Ολυμπιακός έχασε όλους τους τίτλους. Αλλά τον στήριξε. Και επένδυσε σωστά τα χρήματα, κάνοντας σοβαρές κινήσεις.

Πες μου για την 11άδα με τους βαδιστές μπαλαδόρους.

Θέμη, αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, θα λέγαμε ότι μέτρησε η εμπειρία...

Δεν μιλάω για το αποτέλεσμα, αλλά για την εικόνα.

Πράγματι η εικόνα ήταν κακή. Δεν ξέρω όμως τι προετοιμασία είχε γίνει. Εγώ τον ποδοσφαιριστή τον αγαπάω. Όταν δεν ξέρω πώς τον προετοιμάσανε, τι έχει προηγηθεί, δυσκολεύομαι να τον κρίνω. Παράδειγμα: Ο Ανιγκό δήλωσε ότι ο Μπακαμπού είπε ότι ήταν κουρασμένος. Γιατί όμως βρέθηκε ένας τέτοιος παίκτης στην κρίσιμη καμπή να είναι σε τέτοια κατάσταση;

Μηδέν κίτρινες ο Ολυμπιακός. Εσείς σε άλλες εποχές τρώγατε σίδερα, δίνατε όρκους νίκης στο δωμάτιο του Καραταΐδη.

Ήταν άλλη εποχή. Ήμασταν πολλοί Έλληνες, είχαμε κορμό, αρκετοί παίκτες σε νέα ηλικία, διψασμένοι. Υπήρχαν άνθρωποι σοβαροί που προσπαθούσαν να συσπειρώσουν την ομάδα στα αποδυτήρια. Υπήρχε διάθεση.

Ο Κώστας Ελευθεράκης μου είπε πριν από το ματς ότι αυτόν τον αγώνα θα τον πάρει όποιος τον θέλει περισσότερο. Μου φάνηκε απλοϊκό, αλλά αυτός έχει τεράστια πείρα από ντέρμπι «αιωνίων». Φάνηκε στο γήπεδο ότι ο Παναθηναϊκός το ήθελε πιο πολύ. Το είπε και ο Γιοβάνοβιτς στις δηλώσεις του αμέσως μόλις έληξε το ματς.

Μετράει η διάθεση όντως, να θες να τρέξεις, να τα δώσεις όλα, να εφαρμόσεις το πλάνο, αλλά μετράει και να μπορείς. Όσο διάθεση κι αν έχεις, αν δεν μπορείς... Μετράει η προετοιμασία για τον αγώνα. Ο Παναθηναϊκός έχει τον ίδιο κορμό και τον ίδιο προπονητή. Από πέρυσι είχε δείξει ο Παναθηναϊκός ότι αυτός ο προπονητής έφτιαχνε ομάδα για μεγαλύτερο στόχο. Είχε προγραμματισμό. Ο Παναθηναϊκός μπήκε από την αρχή καλύτερα στο ντέρμπι. Πατούσε πολύ εύκολα στα 16 μέτρα. Ο Ολυμπιακός όταν πήγε να ισορροπήσει το ματς έφαγε ένα «κρύο» γκολ από το πουθενά. Από το λάθος του Παπασταθόπουλου. Μετά έφαγε και το δεύτερο γκολ από το λάθος του Ελ Αραμπί. Ο Ελ Αραμπί είχε στο μυαλό του πιο πολύ να εμποδίσει τον Κουρμπέλη παρά να πηδήξει. Το σίγουρο είναι ένα.

Ποιο είναι αυτό;

Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός είναι πιο συγκροτημένες ομάδες από τον Ολυμπιακό. Από άποψη βιογραφικών, ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει καλύτερες μονάδες. Αλλά ως ομάδα δεν είναι καλύτερος. Τώρα κάποιοι μπορεί να με βρίζουν. Αυτή είναι η άποψή μου, τι να κάνουμε.

Σε ποιον δίνεις προβάδισμα για τον τίτλο;

Στην ΑΕΚ. Και δίνω προβάδισμα στον Παναθηναϊκό για τη δεύτερη θέση. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον Ολυμπιακό βέβαια.

Για λόγους αγωνιστικούς δίνεις προβάδισμα στην ΑΕΚ;

Δεν θέλω να μπούμε σε εξωαγωνιστικά ζητήματα γιατί θα πρέπει να γράφεις ώρες. Και για λόγους αγωνιστικούς δίνω προβάδισμα στην ΑΕΚ.

Γιατί;

Διότι θεωρώ ότι έχει περισσότερους παίκτες από τον Παναθηναϊκό να έρθουν από τον πάγκο και να αλλάξουν τη ροή ενός αγώνα. Επίσης έχει περάσει με νίκη από την Τούμπα, είναι αβαντάζ αυτό. Και ο τρόπος που διαχειρίζεται τα ματς ο Αλμέιδα μου αρέσει. Αυτό το στυλ με την πίεση ψηλά, να παίξω, να κερδίσω. Αυτό μπορεί να βγει και μπούμερανγκ κάποιες φορές. Όμως όσο πλησιάζουμε στον στόχο θεωρώ ότι οι ομάδες που έχουν ορμή και πάθος έχουν πιο πολλές πιθανότητες να κατακτήσουν τον τίτλο.

Και σοβαρός άνθρωπος φαίνεται ο Αλμέιδα, σαν τον Γιοβάνοβιτς.

Ναι. Με βάση τις δηλώσεις που κάνει, τον σεβασμό που δείχνει στους αντιπάλους και το ότι δεν φοβάται να τσαλακωθεί με τους παίκτες του κάνοντας χαβαλέ μαζί τους στα μπάρμπεκιου λόγου χάρη. Είναι ένας άνθρωπος με πολλές παραστάσεις ως σπουδαίος παίκτης που πάει να γίνει και σπουδαίος προπονητής. Δεν είναι εύκολη η μετάβαση από τον ρόλο του καλού ποδοσφαιριστή στον ρόλο του καλού προπονητή. Δεν το βλέπεις εύκολα ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Βλέπεις τον Ολυμπιακό να καταλήγει τρίτος;

Πιθανότατα. Θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ώστε να αλλάξει τη θέση του. Οι άλλες δύο ομάδες είναι 6 βαθμούς από πάνω του. Επίσης έρχεται η ρεβάνς Κυπέλλου με την ΑΕΚ όπου, κατά τα ψέματα, μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα είναι πολύ δύσκολο να περάσει ο Ολυμπιακός. Αυτές οι αποτυχίες δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες από έναν οργανισμό όπως ο Ολυμπιακός που είναι μαθημένος στις νίκες. Η ψυχολογία δύσκολα μπορεί να αλλάξει.

Έπαιξες χρόνια ποδόσφαιρο. Η διαιτησία γενικώς επηρεάζει; Είναι άλλοθι ή μετράει; Σε έναν αγώνα παίζουν 22 ποδοσφαιριστές και οι διαιτητές, είναι μέρος του παιχνιδιού. Αλλά πόσο επηρεάζει;

Η διαιτησία παίζει ρόλο, μια φάση με ένα λάθος διαιτητή μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα. Ο δόλος είναι το θέμα. Ο δόλος μπορεί να φανεί. Αν ο διαιτητής δεν έχει δόλο, θεωρώ ότι υπερβάλλουμε. Όπως οι ποδοσφαιριστές κάνουν λάθη, έτσι και οι διαιτητές μπορούν να κάνουν λάθη. Το θέμα είναι ότι τα λάθη πρέπει να είναι δίκαια μοιρασμένα. Εκεί φαίνεται αν ο διαιτητής έχει δόλο. Όταν βλέπεις λάθη υπέρ της μίας πλευράς.

Βλέπεις δόλο φέτος;

Γίνονται πράγματα που είναι περίεργα στο σύνολό τους...

Ο Αραούχο μού είχε πει σε συνέντευξη για αυτοθυσία. Δεν τη βλέπω στον Ολυμπιακό αυτήν την αυτοθυσία σε σταθερή κλίμακα φέτος.

Ο Αραούχο είναι ένας ιδιαίτερος ποδοσφαιριστής, είναι τυχερή η ΑΕΚ που τον έχει, καθώς και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ποδοσφαιριστής με αρχές και με ικανότητα να τις επικοινωνεί.

Θυμίζει Γκόγκιτς όταν παίζατε μαζί; Υπό την έννοια ότι και ο Γκόγκιτς θυσιαζόταν, έτρεχε, πρέσαρε, δεν κοίταγε μόνο το γκολ.

Ο Σίνισα ήταν εξαιρετικός.

Εσύ σε μία ομάδα που θα ήσουν τεχνικός διευθυντής θα ήθελες ποδοσφαιριστές τύπου τωρινού Χάμες ή Γκόγκιτς;

Γκόγκιτς. Δεν το συζητάμε. ΓΚΟΓΚΙΤΣ με κεφαλαία γράμματα.

Θα είναι δύσκολο το πρωτάθλημα και του χρόνου; Οι μικροί του ΠΑΟΚ θα είναι πιο «ψημένοι».

Και του χρόνου το πρωτάθλημα θα είναι δύσκολο για τον Ολυμπιακό, γιατί η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έχουν φτιάξει ομάδες, ο δε ΠΑΟΚ είναι η μόνη ομάδα που επένδυσε στους μικρούς και θα είναι έτοιμοι οι μικροί του χρόνου. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δείχνει ότι τους εμπιστεύεται. Θα εξαρτηθούν πολλά από το αν οι τρεις αυτές ομάδες κρατήσουν τους προπονητές τους.

Τι προπονητή θα ήθελες για το καλοκαίρι στον Ολυμπιακό; Μεγάλο όνομα όπως ήταν ο Κούπερ όταν είχε έρθει στον Άρη; Ή νέο φιλόδοξο με κάποιες περγαμηνές, όπως ήταν ο Βαλβέρδε όταν πρωτοήρθε και ο Αλμέιδα ως παίκτης;

Βαλβέρδε και Αλμέιδα θα ήθελα για τον Ολυμπιακό, όπως ήταν όταν πρωτοήρθαν στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον Ολυμπιακό γνωρίζουν τα λάθη και πάνε με ενέσεις να βγάλουν τη χρονιά. Ξέρουν καλύτερα. Αφού με ρωτάς όμως τη γνώμη μου, λέω ότι μου αρέσει το ποδόσφαιρο αυτό, με την πίεση ψηλά, με γρήγορες εναλλαγές, με καλές μεταβάσεις τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Και με κυριαρχία του προπονητή στα αποδυτήρια.