Γιώργος Βαλεριάνος: «Από τη γέννηση της κόρης μου άλλαξαν όλα... Δυσκολευόμουν να ταΐσω το παιδί»

Συγκλονιστικός στο «ΦΩΣ» για τα προσωπικά του και την τιτάνια προσπάθεια του Ιωνικού να σωθεί. «Η χρονιά με τον Βαλβέρδε με στιγμάτισε, από τις καλύτερες ομάδες στην Ιστορία του Ολυμπιακού! Είχα Ραούλ Μπράβο και Χολέμπας μπροστά μου». «Ο Φαντιγκά είναι περίπτωση. Θα παίξει στον Ολυμπιακό»!

 

Γιώργος Βαλεριάνος: «Από τη γέννηση της κόρης μου άλλαξαν όλα... Δυσκολευόμουν να ταΐσω το παιδί»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Γιώργος Βαλεριάνος είναι ένα παιδί που βγήκε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, πέρασε πολλά, δεν του είχα ξανακάνει ποτέ συνέντευξη. Άνοιξε την ψυχούλα του και έδωσε μια ανθρώπινη συνέντευξη για τα προσωπικά του και την τιτάνια προσπάθεια που κάνει ο Ιωνικός να σωθεί.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/4/2023

Πώς άλλαξε τόσο πολύ ο Ιωνικός;

Η έλευση του νέου προπονητή έπαιξε κυρίαρχο ρόλο. Αυτή η αισιοδοξία του Μιχάλη Γρηγορίου, ότι μας πιστεύει, ότι υπάρχει ζωή, ότι ήρθε και ανέλαβε μία ομάδα που το 95% της Ελλάδας έλεγε ότι έχει πέσει, έδωσε μεγάλη ανάσα. Μας έδωσε δύναμη. Το μυστικό ήταν η πίστη και η αισιοδοξία.

Αγωνιστικά τι άλλαξε;

Και με τον προηγούμενο προπονητή είχαμε δουλέψει τετράδα πίσω και πεντάδα πίσω. Ο κ. Γρηγορίου ακολούθησε ίδια τακτική, όμως προσέγγισε διαφορετικά τα ματς. Όμως, και μόνο που ήρθε ένας προπονητής σε ομάδα που όλοι την έλεγαν πεσμένη, έδειξε ότι μας πιστεύει. Και τελικά κάνουμε πορεία πρωταθλητισμού! Δεν είναι εύκολο αυτό που έχει κάνει ο Ιωνικός. Ομάδα που δεν μπορούσε να κάνει νίκη τόσες αγωνιστικές, πλέον κάνει το ένα διπλό μετά το άλλο!

Τι σας είπε όταν πρωτοήρθε ο Γρηγορίου;

Ότι μας πιστεύει πάρα πολύ και θα καταφέρουμε το ακατόρθωτο! Και μας το έδειξε με πράξεις. Αυτό ήταν το μυστικό. Ότι τον εμπιστεύτηκαν οι παίκτες γρήγορα.

Είναι ξύπνιος, τον ξέρω.

Έχω πάθει πλάκα με το πόσο έξυπνος είναι. Κάθε ομιλία του στους παίκτες βρίσκει στόχο.

Η γνώμη σου για τον Δημήτρη Σπανό ποια είναι;

Ο κ. Σπανός βοήθησε πάρα πολύ τον Ιωνικό και έκανε ένα θαύμα πέρσι με όλη την ομάδα σχεδόν καινούργια. Όμως στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να αλλάξεις 25 παίκτες όταν μια ομάδα δεν πάει καλά. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αλλαγή προπονητή βοήθησε πολύ τον Ιωνικό, χωρίς να ρίχνω ευθύνες στον προηγούμενο προπονητή.

Ο Τσιριγώτης πώς σας φερόταν όταν φέρνατε τη μία αποτυχία μετά την άλλη; Έπαθε πανικό κάποια στιγμή;

Εντάξει, όταν βλέπεις το σπίτι σου -γιατί τη θεωρεί σπίτι του την ομάδα- να είναι σε άσχημη κατάσταση, σίγουρα υπάρχει άγχος και πανικός. Είναι σαν να έχεις έναν βαριά άρρωστο στην οικογένειά σου. Αλλά κατάφερε να φέρει ένα ηλεκτροσόκ, έψαξε από παντού να λύσει το πρόβλημα. Δεν έκανε σπασμωδικές κινήσεις. Στήριξε πολύ τον κ. Σπανό. Και όταν έφερε τον κ. Γρηγορίου, του έδωσε τα κλειδιά της ομάδας 100%. Επίσης, ο πρόεδρος μάς πλήρωνε στην ώρα του, ενώ δεν πηγαίναμε καλά, ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του. Μας στήριξε.

Έκανε τραπέζια;

Όποιος ξέρει από την ομάδα, ξέρει τη συμπεριφορά του προέδρου. Έχει φαγητό η ομάδα τα πρωινά όλοι μαζί, έχει φαγητό μετά τις προπονήσεις, έχει τραπέζι έξτρα κάθε εβδομάδα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αυτά κάνουν εντύπωση, ειδικά στους ξένους. Γίνονται οι παίκτες οικογένεια.

Από τον Ιωνικό ποιον συμπαίκτης σου ξεχωρίζεις; Όχι ως φίλο, αλλά ως παίκτη.

Τον Φαντιγκά λόγω ηλικίας και προσόντων. Αυτόν τον ενθουσιασμό που βγάζει στο παιχνίδι του. Είναι περίπτωση, έχει κλέψει την παράσταση. Είδες, τραυματίας ήταν, πήρε την μπάλα κουτσαίνοντας από την περιοχή μας και έφτασε ως την αντίπαλη περιοχή όπου τον έκοψαν με φάουλ!

Θα παίξει στον Ολυμπιακό;

Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, αλλά αυτό το παιδί πιστεύω ότι θα παίξει στον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά είναι η πρώτη χρονιά που παίζει φέτος. Ο Ολυμπιακός δεν είναι εύκολη ομάδα. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να περιμένει. Θέλει να παίρνει τρόπαια, έχει και Ευρώπη, δεν είναι εύκολο. Αλλά αυτό το παιδί, αν βελτιωθεί σε κάποιους τομείς, που είναι θέμα χρόνου να βελτιωθεί παίρνοντας εμπειρίες, πιστεύω ότι θα τα καταφέρει.

Η καλύτερη θέση του ποια είναι;

Να αισθάνεται καλά στο γήπεδο με τους συμπαίκτες του και να έχει εμπιστοσύνη.

Εξάρι είναι; Οκτάρι είναι; Δεκάρι είναι;

Θα σου πω ψέματα! Θα τον δεις δεξί γουίνγκερ, θα τον δεις αριστερό γουίνγκερ, θα τον δεις να παίρνει την μπάλα από τα εξάρια.

Πες μου και για τον Ρομαό. 39 χρόνων είναι! Αν δεν το ήξερες, θα το πίστευες;

Ο Ρομαό είναι ρομπότ, νομίζω ότι αυτός ο τύπος μάς κοροϊδεύει! Αποκλείεται να είναι 39 χρόνων! Είτε ραμαζάνι έχει είτε νηστικός είναι είτε άυπνος, να τον δεις πώς φέρεται στην προπόνηση και στα αποδυτήρια... Αυτή η ενέργεια που βγάζει... Είναι τεράστιο παράδειγμα για όλους μας! Μας παρακινεί όλους.

Αυτό μου έλεγαν παλιά οι παίκτες του Ολυμπιακού για τον Γκόγκιτς, ότι, βλέποντάς τον να τρέχει έτσι 36 χρόνων, τους έριχνε στο φιλότιμο να πρεσάρουν και αυτοί.

Είναι τεράστιο κίνητρο για εμάς ο Ρομαό.

Τι θέσεις έχεις παίξει στην καριέρα σου; Πώς άρχισες στις ακαδημίες του Ολυμπιακού;

Ξεκίνησα ως εξάρι και οκτάρι, μετά ο κ. Αλεξανδρής στον Ολυμπιακό μού είπε ότι η θέση που μου ταιριάζει είναι αριστερό μπακ και τον άκουσα. Έχω παίξει όμως και δεξί μπακ και αμυντικό χαφ και στόπερ. Στην Εθνική Ανδρών με τον κ. Αναστασιάδη έπαιξα στόπερ.

Από πόσων χρόνων ήσουν στον Ολυμπιακό;

Από τη Γ' Δημοτικού! Έφτασα ως τα 18 μου στον Ολυμπιακό.

Από πού είσαι;

Πειραιώτης.

Από πού στον Πειραιά;

Πασαλιμάνι.

Θυμάμαι ότι είστε τρελή Ολυμπιακή οικογένεια. Όταν ήσουν μικρός, είχα μιλήσει με τον πατέρα σου και μου έλεγε ότι έκανε τρελά πράγματα.

Ε, ναι. Πασαλιμανιώτες είμαστε, τι περιμένεις; Όμως, σε όποια ομάδα πήγα, τα έδινα όλα.

Τι λάθη έκανες και δεν πέτυχες περισσότερα πράγματα στην καριέρα σου;

Νομίζω ότι η μικρή ηλικία στην οποία βρέθηκα σε πολύ υψηλά κλιμάκια δεν με βοήθησε, δεν ήμουν έτοιμος να το αντιμετωπίσω. Μακάρι τότε να είχα το μυαλό που έχω τώρα, να αποφύγω λάθη. Μακάρι να βοηθούσε περισσότερο και ο περίγυρός μου... Όμως τα λάθη σε ωριμάζουν. Είμαι γεμάτος, είμαι χαρούμενος για όσα έχω κάνει, διότι μπορώ να πω στο παιδί μου «αν δεν τα παρατήσεις, θα πετύχεις». Κάποια στιγμή βρέθηκα στο πουθενά και σκεφτόμουν μήπως έπρεπε να σταματήσω...

Γιατί;

Με στήριξε η γυναίκα μου πολύ. Ήρθε και η κόρη μου σε πολύ μικρή ηλικία. 21,5 έγινα πατέρας. Μετά τον Ολυμπιακό είχα πάει σε δύο ομάδες και ήμουν απλήρωτος, η μία μάλιστα καταστράφηκε εντελώς, η Καβάλα, και έπρεπε να βρω τρόπο να ζήσω. Δυσκολευόμουν να ταΐσω το παιδί μου.

Σε τιμάνε αυτά που λες.

Δούλεψα πολύ.

Έτρεχε ο μπαμπάς σου μπροστά με το μηχανάκι και εσύ έτρεχες από πίσω χιλιόμετρα ατελείωτα;

Ναι, αυτά έχουν γίνει.

Μήπως ήταν υπερβολές αυτά;

Τι να σου πω, δεν ξέρω. Εμένα μου άρεσε. Από την πολλή του αγάπη το έκανε. Ο μπαμπάς είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Ολυμπιακό. Από παιδί τον θυμάμαι που πήγαινε στο γήπεδο.

Με ποιους έκανες προπονήσεις στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού; Ποιους θαύμαζες πιο πολύ;

Η χρονιά με τον Βαλβέρδε με στιγμάτισε και μου έδωσε πολύ όμορφα παραδείγματα. Από τις καλύτερες ομάδες στην Ιστορία του Ολυμπιακού! Είχα Ραούλ Μπράβο και Χολέμπας μπροστά μου. Είχα Ιμπαγάσα, είχα παικταράδες. Αλλά, το κυριότερο για εμένα, έκανα προπονήσεις υπό τις οδηγίες του Βαλβέρδε και αυτά που έλεγε τα κράτησα μέχρι σήμερα.

Πώς σήκωσες κεφάλι μετά τα ζόρια που μου είπες ότι πέρασες;

Με τον Ηρακλή στη Β' Εθνική άρχισε η ανάκαμψή μου. Ο κ. Μυροφορίδης με πήρε από το πουθενά, με πίστεψε, γεννήθηκε η κόρη μου και, ευχαριστώ τον Θεό, μετά όλα ήρθαν απλόχερα. Ανεβαίνουμε με τον Ηρακλή στην Α' Εθνική. Πάω στον Απόλλωνα, ανεβαίνουμε και με τον Απόλλωνα στην Α’ Εθνική. Πάω στον Άρη, ανεβαίνουμε και με τον Άρη στην Α’ Εθνική. Και συνεχίστηκε η πορεία καλά ως τώρα.

Θα σωθείτε; Και δεν θέλω να μου απαντήσεις απλά «ναι», θέλω τους λόγους για τους οποίους το πιστεύεις.

Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, θέλω όσο τίποτα να έρθει το ματς στη Λιβαδειά. Εγώ και όλοι όσοι είμαστε στην ομάδα. Το μυστικό είναι ότι δεν το παράτησε ποτέ κανείς μας. Η ομάδα πλέον κάνει πρωταθλητισμό, πάμε σε κάθε έδρα για τη νίκη. Δεν είναι εύκολη αυτή η μεταμόρφωση που έχουμε πετύχει. Ενώ δεν κέρδιζες ούτε στην έδρα σου, να πηγαίνεις σε αντίπαλες έδρες λέγοντας «πάω για τη νίκη» και να το κάνεις!

Έχετε και έμπειρους παίκτες.

Εμένα μου αρέσει να υπάρχουν Έλληνες ως κορμός. Να αγαπάνε την ομάδα. Χαίρομαι που έχω δίπλα τον Μύγα, τον Χουτεσιώτη με τον οποίο μεγαλώσαμε μαζί, «αλλάξαμε δόντια» ποδοσφαιρικά μαζί στον Ολυμπιακό, χαίρομαι που ο Ελευθεριάδης μπαίνει σε κάθε ματς και αυτός ο τύπος είναι σαν να φωνάζει «βάλε με να δείξω», ο Μάντζης έχει κάνει σχεδόν τα πάντα. Αυτός ο κορμός δεν έσπασε στα δύσκολα, κρατήθηκε.

Έχεις μελετήσει το πρόγραμμα του Ιωνικού και το πρόγραμμα των άλλων ομάδων; Μένουν τέσσερις αγωνιστικές στα πλέι άουτ. Ποιος έχει το πιο εύκολο πρόγραμμα;

Θα σου πω την αλήθεια. Κοίταξα μόνο μία φορά τα ματς των άλλων και δεν θα το ξανακάνω, διότι πλέον όλα εξαρτώνται από εμάς. Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα ότι τους έχουμε βάλει από κάτω έπειτα από τόση προσπάθεια που έχουμε κάνει και τώρα μας κυνηγάνε αυτοί. Είχα πολύ καιρό να νιώσω ότι είμαι πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.

Και έχετε πιάσει και τον ΠΑΣ, έμπλεξε και αυτός. Δεν είναι μόνο ότι έχετε άλλους δύο από κάτω, τη Λαμία και τον Λεβαδειακό.

Και οι πιο πάνω να ξέρεις δεν είναι σίγουροι... Γίνεται πόλεμος! Γίνεται τρομερή προσπάθεια από όλα τα παιδιά σε όλες τις ομάδες που κινδυνεύουν.

Έχετε υπολογίσει πόσους βαθμούς θέλετε για να σωθείτε;

Όχι, δεν μας έχει πει ο προπονητής. Το μόνο που μας έχει πει είναι να υπολογίζουμε τους τρεις βαθμούς στο επόμενο ματς στη Λιβαδειά! Δεν πάμε για την ισοπαλία στη Λιβαδειά, πάμε για να νικήσουμε εκεί. Το απολαμβάνω αυτό που ζω στον Ιωνικό.

Γούρια ομαδικά έχετε; Πες μου τα κοινά γούρια αλλά και τα δικά σου τα ατομικά.

Ως ομάδα όχι. Όμως ατομικά κάθε παίκτης έχει τις τρέλες του. Δεν «θα δώσω» κανέναν άλλον, παρά μόνο τον εαυτό μου. Εγώ είμαι ρομαντικός, πάντα έχω μια καλτσούλα της κόρης μου στην τσάντα μου. Και λίγο πριν βγω στον αγωνιστικό χώρο πάντα κοιτάω τη γυναίκα μου και την κόρη μου στο κινητό, ξέρω ότι δεν παίζω μόνος μου. Πιστεύω πάρα πολύ στη θετική ενέργεια.