Αλέξης Κούγιας στο «ΦΩΣ»: «Πολύ σκληρός ο νέος νόμος, προσοχή! Ο Κλέιμαν πιστεύω θα γλιτώσει»

Αποκαλυπτικός ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, για την υπόθεση Κλέιμαν.

Αλέξης Κούγιας στο «ΦΩΣ»: «Πολύ σκληρός ο νέος νόμος, προσοχή! Ο Κλέιμαν πιστεύω θα γλιτώσει»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η υπόθεση Κλέιμαν, πέρα από το στενάχωρο και δυσάρεστο που έχει αυτή καθαυτή, είναι και διδακτική. Πήρα έναν εκ των κορυφαίων ποινικολόγων στη χώρα, τον Αλέξη Κούγια, γιατί μου γεννήθηκαν ερωτήματα διαβάζοντας την κατάθεση της ανήλικης κοπέλας. Αυτά που μου είπε o Κούγιας με αιφνιδίασαν. Προσέξτε πολύ τα παιδιά σας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 13/4/2023

Αλέξη, διάβασα την κατάθεση της κοπέλας, λέει ότι ο Κλέιμαν μέσα στο μπαρ κατάφερε να διεισδύσει για λίγα δευτερόλεπτα τα δάχτυλά του στον πρωκτό της χωρίς αυτή να το θέλει. Τι ποινές μπορεί να φέρει αυτό;

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φυλακή από 5 έως 15 χρόνια. Μάλιστα, αν γίνει ομαδικά, προβλέπεται ποινή έως και ισόβια.

Παίζει ρόλο η ηλικία της κοπέλας; Η συγκεκριμένη ηλικία.

Σε αυτό το άρθρο του ποινικού κώδικα δεν παίζει ρόλο ούτε η ηλικία ούτε το φύλο. Υπάρχουν δύο αδικήματα τα οποία προβλέπουν δύο συμπεριφορές. Το ένα αδίκημα λέγεται βιασμός. Όταν υποχρεώνεις το θύμα σου -είτε είναι θηλυκό είτε είναι αρσενικό- να ανεχτεί να ικανοποιήσεις τα σεξουαλικά σου ένστικτα. Έχει αλλάξει ο νόμος. Πριν ο νόμος έλεγε ότι πρέπει να μπει το πέος στο αιδοίο ή στον πρωκτό. Τώρα λέει ότι είναι βιασμός αν οποιοδήποτε μέρος του σώματός σου έχει επαφή με το αιδοίο ή τον πρωκτό. Λέει ότι είναι βιασμός έστω και επαφή του μορίου του ανδρός στη γυναίκα ή στον άνδρα θύμα. Άρθρο 336 του ποινικού κώδικα.

Εδώ τι περίπτωση είναι;

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Κλέιμαν είναι η προηγούμενη στο άρθρο 336, βιασμός και μάλιστα ως τετελεσμένη πράξη, όχι ως απόπειρα. Αφού σύμφωνα με την κατηγορία ο Κλέιμαν εισχώρησε το δάχτυλό του μέσα από τα ρούχα του κοριτσιού και το έβαλε στον πρωκτό της. Να σου ολοκληρώσω όμως τα γενικά που λέγαμε. Υπάρχει και το άρθρο 339 γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιόν τους. Αυτό έχει τρεις παραγράφους. Στο παρελθόν γενετήσια πράξη ήταν μόνο αν το μόριο του ανδρός ακουμπούσε το αιδοίο ή τον πρωκτό της γυναίκας ή ακουμπούσε τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό ανδρός. Τώρα είναι και το δάχτυλο.

Η ηλικία της κοπέλας παίζει ρόλο;

Για πάνω από 15 χρόνων -εκτός της περιπτώσεως του βιασμού που είναι αδιάφορο τι ηλικία έχει το θύμα- δεν υπάρχει ποινικό ενδιαφέρον για το άρθρο 339. Υπάρχει επίσης το άρθρο 337 για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, το οποίο είναι πλημμέλημα. Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, π.χ. να βγάλει κάποιος τα γεννητικά του όργανα και να τα παίζει ή να τα επιδεικνύει. Αφορά και άντρες και γυναίκες ως δράστες. Έχει φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Ο θύτης διώκεται μόνο κατόπιν μήνυσης αν δεν υπάρχει ανήλικο θύμα. Αν το θύμα είναι ανήλικο, διώκεται αυτεπάγγελτα. Αν το θύμα είναι νεότερο των 12 ετών, η ποινή είναι ως 2 χρόνια. Και αν μέσω διαδικτύου δείχνεις τα γεννητικά σου όργανα, και εκεί η ποινή είναι έως 2 χρόνια.

Τι γίνεται στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι η κατάθεση της νεαρής κοπέλας είναι αληθινή; Δηλαδή ότι παρά τη θέλησή της ο Κλέιμαν έβαλε τα δάχτυλά του μέσα στον πρωκτό της.

Εδώ πρέπει να αποδειχτεί ότι είναι το αδίκημα του βιασμού. Σε οποιοδήποτε άλλο αδίκημα από τα προηγούμενα που σου είπα δεν κινδυνεύει με φυλακή γιατί η κοπέλα είναι πάνω από 15 χρόνων. Πρέπει να αποδειχτεί ότι είναι βιασμός. Δηλαδή είτε με πράξεις είτε ρίχνοντας στο ποτό κάποιου ένα χάπι είτε μεθώντας το με δόλο εξουδετερώνει ο θύτης το θύμα και κάνει αυτά που σου ανέφερα στην αρχή, τα οποία χαρακτηρίζονται πλέον ως βιασμός. Επειδή το αδίκημα έγινε μέσα σε κόσμο, και από αυτά που γράφονται ως κατάθεσή της, κρίνω ότι ο Κλέιμαν έχει μεγάλα υπερασπιστικά περιθώρια...

Πώς μπορεί να αποδειχτεί ότι τα δάχτυλά του διείσδυσαν στον πρωκτό της; Υπάρχουν δαχτυλικά αποτυπώματα;

Δαχτυλικά αποτυπώματα στο σώμα δεν αφήνονται. Μόνο σε αντικείμενα. Η διείσδυση όμως δαχτύλων στον πρωκτό αφήνει ιατροδικαστικά ίχνη, δηλαδή πιθανότατα έναν ελάχιστο μικρό τραυματισμό στους σφιγκτήρες.

Εδώ θέλω να σε ρωτήσω. Αν κάποια ή κάποιος μέχρι να περάσει ιατροδικαστική εξέταση πάει στην τουαλέτα και βάλει το δάχτυλο στον πρωκτό επίτηδες. Πώς μπορεί να ξεμπλέξει ο φερόμενος ως δράστης;

Μπορεί να ξεμπλέξει γιατί θα βρεθούν στοιχεία DNA. Ότι το σημείο του πρωκτού που αυτοτραυματίστηκε έχει το DNA του δαχτύλου της κοπέλας. Καταλήγουμε: αν δεν βρεθούν στοιχεία τραυματισμού ή αν δεν βρεθεί το DNA του Κλέιμαν, έχει μεγάλη δυνατότητα υπεράσπισης και πιθανότητα αθωώσεως. Δεν ξέρω ποιος συνάδελφος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Και αν αποδειχτεί ότι η κοπέλα λέει την αλήθεια;

Είναι βιασμός, προβλέπεται ως βιασμός και ο Κλέιμαν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα πάει φυλακή, είναι πλημμέλημα. Η κοπέλα είναι πάνω από 15 χρόνων. Δεν προφυλακίζεται, ούτε υπάρχουν περιοριστικοί όροι. Και αν έχει λευκό ποινικό μητρώο, η ποινή αναστέλλεται εφόσον δεν κάνει κάτι τα επόμενα χρόνια.

Επειδή είσαι και έμπειρος ποδοσφαιρικός παράγοντας, θα χάσει τα δεδουλευμένα; Ο Βόλος τού έκανε διακοπή συμβολαίου. Το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι. Μου το είπε πρόσφατα σε συνέντευξη.

Δεν θα χάσει τα δεδουλευμένα του ποτέ. Ούτε τα χρήματά του μέχρι το τέλος του συμβολαίου του. Πρέπει αμετάκλητα να καταδικαστεί, δεν αρκεί μόνο η κατηγορία. Και επειδή είναι αλλοδαπός, δικαιούται να προσφύγει στη ΦΙΦΑ και συγχρόνως να προσφύγει κατά της ΠΑΕ για προσβολή προσωπικότητας, με αποτέλεσμα, εκτός από το συμβόλαιό του, να πάρει και αποζημίωση. Θεωρώ την ενέργεια της ΠΑΕ Βόλος επιπόλαιη και υποκριτική. Και λυπάμαι που το λέω, θα το πληρώσει. Ο Σεμέδο, λόγου χάρη, απαλλάχθηκε με βούλευμα από τις κατηγορίες περί βιασμού. Ειδικά στην περίπτωση του Κλέιμαν παίζει ρόλο ο πρότερος βίος, επίσης η θρησκεία που πρεσβεύει και η στάση ζωής του. Είναι παντρεμένος με τρία παιδάκια και το έδειχνε δημόσια με χαρά. Κινδυνεύει με βαριά κάθειρξη, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία για να αποφύγει και την καταδίκη και τη φυλακή.