Ολυμπιακός: Κινδυνεύει να «πέσει» στο... Conference League ακόμα κι αν πάρει την τρίτη θέση

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να «υποβιβαστεί» στο UEFA Europa Conference League ακόμη και εάν τερματίσει στην τρίτη θέση της Super League είναι ο Ολυμπιακός. Πώς μοιράζονται τα ευρωπαϊκά εισιτήρια σε Champions, Europa και Conference League

Ολυμπιακός: Κινδυνεύει να «πέσει» στο... Conference League ακόμα κι αν πάρει την τρίτη θέση

Μόνο τελειωμένη υπόθεση δεν είναι η σεζόν για τον Ολυμπιακό, αφού οφείλει να παλέψει τόσο για τις πιθανότητές του στο Κύπελλο όσο και για την εξασφάλιση τουλάχιστον της δεύτερης θέσης στο πρωτάθλημα.

Αυτό διότι έπειτα από δύο χρόνια, η Ελλάδα θα βγάλει ξανά πέντε ομάδες στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα την ερχόμενη σεζόν 2023/24: Δύο στο UEFA Champions League, μια στο UEFA Europa League και δύο στο UEFA Conference League. Φυσικά, στόχος των πρωταθλητών αν δεν καταφέρουν τελικά να πάρουν το πρωτάθλημα είναι να εξασφαλίσουν την δεύτερη θέση, ώστε να διεκδικήσουν την επιστροφή τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Μόνο που υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον Ολυμπιακό να κυνηγήσει μέχρι τέλους ακόμα και την δεύτερη θέση: ο κίνδυνος να χάσει το εισιτήριο για τo Europa League, και να υποβιβαστεί στο Conference League.

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Ως γνωστόν, ο Κυπελλούχος είναι εκείνος που παίρνει το εισιτήριο για το Europa League. Επομένως εάν κατακτήσει το Κύπελλο μια ομάδα που έχει εξασφαλίσει την έξοδό της στα προκριματικά του Champions League τότε το εν λόγω εισιτήριο πηγαίνει στον τρίτο της βαθμολογίας, αυτήν την ώρα τον Ολυμπιακό.

Για τους Ερυθρόλευκους λοιπόν ελλοχεύει ο κίνδυνος ενώ θα έχουν τερματίσει πάνω από τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα (3ος ο Ολυμπιακός, 4ος ο ΠΑΟΚ), ο Δικέφαλος του Βορρά να κατακτήσει το Κύπελλο, όπου βρίσκεται με το ένα πόδι στον τελικό, και να «κλέψει» το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League.

Αναλυτικά το πώς θα μοιραστούν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια:

-Ο δεύτερος των πλέι οφ θα έχει έπειτα από δυο χρόνια εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League στον δρόμο των μη πρωταθλητών ξεκινώντας από τον δεύτερο προκριματικό και θα πρέπει να κάνει τρεις προκρίσεις για να βρεθεί στους ομίλους: Β’, Γ’ προκριματικό και πλέι οφ. Του αρκεί όμως μία μόνο για να εξασφαλίσει θέση σε ευρωπαϊκό όμιλο! Αν αποκλειστεί από τον δεύτερο προκριματικό των μη πρωταθλητών στο Champions League, θα συνεχίσει στον τρίτο προκριματικό του Europa και αν αποκλειστεί και από εκεί θα έχει μια ακόμα ευκαιρία στα πλέι οφ του Conference. Aκόμα πιο απλά… Αν περάσει από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League στον τρίτο, θα γνωρίζει ότι έχει μια θέση στο... κυρίως μενού των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

-Περιθώριο… λάθους δεν θα έχουν και φέτος οι δύο εκπρόσωποί μας στο Conference League (πιθανότατα ο τέταρτος ή ο πέμπτος των πλέι οφ, εκτός αν κάποιος από τους δυο στεφθεί Κυπελλούχος) οι οποίοι ξεκινούν και πάλι από τον δεύτερο προκριματικό και πρέπει να κάνουν τρεις προκρίσεις για να φτάσουν στους ομίλους της διοργάνωσης.

-Σημαντικό στοιχείο ότι είναι πολύ πιθανό οι πέντε εκπρόσωποί μας στην Ευρώπη να έχουν χρονικά τρεις διαφορετικές αφετηρίες το προσεχές καλοκαίρι:

-Δεύτερος του πρωταθλήματος στο Champions League και οι δύο εκπρόσωποι στο Conference από τον δεύτερο προκριματικό (19-20-21 Ιουλίου τα πρώτα τους παιχνίδια και ρεβάνς 26-27-28)

-Πρωταθλητής Ελλάδας στον τρίτο προκριματικό του Champions League (2-3 Aυγούστου τα πρώτα ματς και ρεβάνς 9 Αυγούστου)

-Κυπελλούχος Ελλάδας στα πλέι οφ του Europa με πρώτο ματς στις 18 Αυγούστου και ρεβάνς στις 25