Ιορδάνης και Ζαχαρίας Βάζος, γιός και ανιψιός του αρχισκόρερ Βάζου: «Έβαλε 4 γκολ στον Παναθηναϊκό» 

«Η ΑΕΚ του έδινε οικόπεδα στη Νέα Φιλαδέλφεια, του άνοιγε και μαγαζί, αυτός δεν άφηνε τον Ολυμπιακό». «Στην Δραπετσώνα ήρθε παιδί, κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην Σμύρνη». 

Ιορδάνης και Ζαχαρίας Βάζος, γιός και ανιψιός του αρχισκόρερ Βάζου: «Έβαλε 4 γκολ στον Παναθηναϊκό» 

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είχα κάνει μια συνέντευξη με τον προπονητή της Δραπετσώνας, Μάκη Σαμιώτη, γιατί η ομάδα αυτή σαρώνει στην κατηγορία της, όχι απλά είναι πρώτη αλλά έχει μόνο νίκες, με ρεκόρ στα γκολ. Και μου είχε πει ότι στη διοίκηση της Δραπετσώνας είναι ο ανιψιός του μεγάλου Γιάννη Βάζου και ότι είναι κοντά στην ομάδα και ο γιος του μεγάλου Γιάννη Βάζου. Το είχα κρατήσει στο μυαλό μου αυτό και τους έψαξα.

Ο Γιάννης Βάζος ήταν ο αρχισκόρερ του Ολυμπιακού πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν θρυλικός σκόρερ, πάρα πολλά γκολ, τα γράφουν τα βιβλία. Ο Ολυμπιακός σάρωνε τους τίτλους από τα πρώτα χρόνια του, πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Ωραίες ιστορίες μού είπαν ο γιος του Γιάννη Βάζου και ο ανιψιός του. Άλλωστε, η Δραπετσώνα, η οποία σαρώνει, παίζει στο γήπεδο «Ιωάννης Βάζος»! Το οποίο γήπεδο έχει πάρει το όνομα του μεγάλου παλιού σκόρερ του Ολυμπιακού που ήταν παιδί της Δραπετσώνας.

Πόσο άλλαξε το ποδόσφαιρο. Παλιά ο Ολυμπιακός είχε παίκτες Πειραιώτες, μετά είχε παίκτες από την Αττική, μετά είχε παίκτες από όλη την Ελλάδα και πλέον έχει παίκτες από όλον τον πλανήτη.

Ζήτησα να μου φέρουν ενθύμια εκείνης της εποχής, παπούτσια, φανέλες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα. Τα έχουν δώσει. Μόνο κάτι παλιές φωτογραφίες σε κάδρα. Σε μια φωτογραφία με μία πεντάδα παικτών του Ολυμπιακού, ο Γιάννης Βάζος είναι στη μέση, ο τρίτος από αριστερά όπως κοιτάμε τη φωτό, και πρώτος από αριστερά είναι ο αδελφός του, ο Στέλιος, που έπαιξε και αυτός (για ένα μικρό διάστημα) στον Ολυμπιακό. Ο Γιάννης Βάζος όμως ήταν το… κανόνι.

Υπάρχει ματς Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 4-4 στο οποίο έβαλε και τα 4 γκολ ο Γιάννης Βάζος! Έχω δει και παλιό πρωτοσέλιδο για αυτό το ματς.

Στις φωτογραφίες που κρατάνε το κάδρο, αριστερά όπως βλέπουμε τη φωτό είναι ο Ζαχαρίας ο ανιψιός και δεξιά είναι ο Ιορδάνης ο γιος (ο πιο μεγάλος στην ηλικία).

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 5/4/2023

Ιορδάνης Βάζος

Ξεκίνημα από τον Ιορδάνη Βάζο, τον γιο.

Βλέπω ένα κάδρο με το σήμα του Ολυμπιακού, τι είναι αυτό;

Είναι ένα δώρο που είχε φιλοτεχνήσει μέσα στη φυλακή ένας φυλακισμένος και το είχε στείλει στον πατέρα μου! Στην «αλεπού» των γηπέδων. Αυτό ήταν το παρατσούκλι του πατέρα μου.

Πριν πάμε παρακάτω, κάντε μου ένα σχόλιο για το ματς με τον Άρη. Είστε Ολυμπιακός φαντάζομαι.

Ε, βέβαια. Γινόταν να μην είμαι Ολυμπιακός με τέτοιον πατέρα; Σε ό,τι αφορά το ματς με τον Άρη, αυτή είναι η ομάδα μας φέτος.

Δηλαδή;

Τόσο μπορούμε. Τόσες φορές έχει γίνει αυτό το πράγμα. Προηγούνται και μετά ισοφαρίζονται.

Να πούμε για ορισμένους ανιστόρητους, που βρίζουν την προσφυγιά, από πού ήταν ο πατέρας σας;

Ήταν από τη Σμύρνη. Γεννήθηκε το 1913 στη Σμύρνη. Και πέθανε τον Αύγουστο του 1992.

Πόσων χρόνων είστε εσείς τώρα;

Είμαι 78.

Πόσα αδέρφια είχε ο πατέρας σας;

Έξι αδέρφια. Ήταν τρία αγόρια και τρία κορίτσια. Έπαιζε και ο Στέλιος ο ένας αδελφός του μπάλα για λίγο καιρό στον Ολυμπιακό.

Πώς πήγε στον Ολυμπιακό ο πατέρας σας;

Έπαιζε σε μια ομάδα της Δραπετσώνας και τον είδαν. Το πρώτο του ματς με τον Ολυμπιακό ήταν το 1932 σε ηλικία 19 χρόνων. Με τον Απόλλωνα που τότε ήταν σπουδαία ομάδα. Να σου πω τι έγινε σε εκείνο το ματς;

Και το ρωτάτε;

Έχανε ο Ολυμπιακός 1-0, κερδίζει πέναλτι ο Ολυμπιακός, ρωτάει τον προπονητή ο Βάζος και του είπε να το βαρέσει. Το βάζει και ισοφαρίζει. Μετά περνάει μπροστά πάλι ο Απόλλων 2-1, ξανακερδίζει πέναλτι ο Ολυμπιακός, δεν ρωτάει κανέναν αυτήν τη φορά ο πατέρας μου, παίρνει την μπάλα και τη βάζει γκολ. Είχε το θράσος της αλάνας, έπαιζε σε αλάνες στον Πειραιά και έβαζαν πέτρες για δοκάρια.

Πού έζησε;

Στη Δραπετσώνα. Και ένα διάστημα στην Κοκκινιά όταν παντρεύτηκε. Αλλά μετά γύρισε ξανά στη Δραπετσώνα.

Κυνηγημένοι ήρθαν από τη Σμύρνη;

Ε, βέβαια, κυνηγημένοι. Από τους Τούρκους. Και πήγαν κατευθείαν στη Δραπετσώνα, όπως και πολλοί άλλοι πρόσφυγες στον Πειραιά.

Σε παράγκα;

Ναι, σε παράγκα.

Τι δουλειά έκανε στη ζωή του;

Κρεοπώλης ήταν. Και στη Δραπετσώνα και στη Νίκαια.

Πείτε μου άλλες ιστορίες για τον πατέρα σας.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ήταν παίκτης του Ολυμπιακού φτασμένος, είχε πάει να πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο. Και γύρισε από τους τελευταίους. Τον είχαν για πεθαμένο. Εκείνος όμως συνόδευε τον διοικητή του και δεν ήθελε να τον αφήσει. Γύρισε από την Αλβανία με τα πόδια!

Ποιον παίκτη θαύμαζε;

Η αδυναμία του ήταν ο Γιώργος Δαρίβας! Εκείνον θεωρούσε διάδοχό του.

Πόσων χρόνων ήσασταν όταν πέθανε;

Ήμουν 48. Τον έζησα καλά.

Τι τύπος ήταν;

Ένας άνθρωπος ήρεμος. Πολύ ήρεμος. Δεν είχα ακούσει από το στόμα του κακή κουβέντα για κανέναν. Με όλον τον κόσμο τα είχε καλά. Και δεν μίλαγε για τον εαυτό του. Δεν καυχιόταν. Ήταν αξιοπρεπής. Του χαρίζανε τα πάντα και δεν τα έπαιρνε.

Στο γήπεδο πήγαινε με τα πόδια;

Ε, βέβαια. Στο παλιό ποδηλατοδρόμιο με το καρβουνίδι.

Ποιους αντιπάλους θαύμαζε πιο πολύ;

Τους αδελφούς Μπαλτάσηδες του Παναθηναϊκού. Είχαν μεγάλη κόντρα μαζί του. Μέσα στα γήπεδα. Όμως, όταν συναντιόντουσαν έξω, τα ξέχναγαν όλα. Να σου πω ένα περιστατικό με τον Παναθηναϊκό;

Τέτοια θέλω.

Σε ένα ματς κέρδιζε ο Παναθηναϊκός 4-0 τον Ολυμπιακό και ισοφάρισε ο Ολυμπιακός 4-4 με 4 γκολ του πατέρα μου! Είναι γεγονότα αυτά στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν τα λέω έτσι. Υπάρχουν πρωτοσέλιδα και βιβλία.

Άλλο;

Προπολεμικά έπαιξαν με μία ομάδα του αγγλικού στόλου και ήταν τόσο καλός ο πατέρας μου που ήθελαν να τον πάρουν στην Αγγλία! Αλλά δεν ήθελε εκείνος να πάει. Ήταν αρχηγός και στην Εθνική και στον Ολυμπιακό. Λίγα ματς με την Εθνική τότε γιατί η Εθνική έδινε ένα ματς τον χρόνο. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1949. Έπαιξε και πριν από τον Πόλεμο και μετά τον Πόλεμο. Από το 1932 στον Ολυμπιακό μέχρι το 1949. Πολλά χρόνια. Μετά έγινε προπονητής σε πολλές ομάδες, έφτασε μέχρι και στην Κύπρο στην Ανόρθωση.

Λεφτά έβγαλε από το ποδόσφαιρο;

Για την εποχή εκείνη έπαιρνε τα πιο πολλά από όλους.

Μου είπε ο ανιψιός του ότι τον ήθελε η ΑΕΚ. Είναι αλήθεια;

Ναι, είναι αλήθεια. Αλλά δεν πήγαινε. Ήταν κολλημένος με τον Ολυμπιακό.

Εσείς πόσα παιδιά έχετε;

Δύο. Τον Γιάννη Βάζο και τη Ροδούλα.

Ο Γιάννης, ο γιος σας, πόσων χρόνων είναι;

Είναι 50.

Έχει παιδιά; Έχετε εγγόνια; Πήρε κανείς ρίζα από το ταλέντο του πατέρα σας;

Έχω τέσσερα εγγόνια. 25 ο πιο μεγάλος, 15 ο πιο μικρός. Δυστυχώς κανείς δεν ακολούθησε το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το παράπονό μου.

Πάτε στο Καραϊσκάκη να δείτε τον Ολυμπιακό;

Στο γήπεδο δεν πάω πλέον, από την τηλεόραση βλέπω τον Ολυμπιακό. Όμως στο γήπεδο πάω για τη Δραπετσώνα. Είμαι πολύ κοντά στην ομάδα. Ο Ζαχαρίας, ο ανιψιός του πατέρα μου, ο πρώτος ξάδελφός μου, είναι γενικός γραμματέας και γενικός αρχηγός στη Δραπετσώνα. Ο πατέρας μου με τον πατέρα του ήταν αδέρφια. Σκίζει φέτος η Δραπετσώνα.

Το πρωτάθλημα μπορεί να το πάρει ο Ολυμπιακός;

Δύσκολα. Αλλά ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ για τον Ολυμπιακό. Ελπίζουμε.

Σε δύο χρόνια θα γιορτάσει ο Ολυμπιακός τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του. Θα θέλατε να μπείτε στον αγωνιστικό χώρο στο Καραϊσκάκη φορώντας μία ερυθρόλευκη φανέλα με το όνομα Γιάννης Βάζος;

Ναι, πολύ θα το ήθελα! Προς τιμήν του πατέρα μου. Ήταν πολλές χρονιές ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού.

Ζαχαρίας Βάζος

«Πήρε τη θέση του Ανδριανόπουλου!»

Πάμε τώρα στον ανιψιό του Γιάννη Βάζου, τον Ζαχαρία Βάζο, που είναι γενικός γραμματέας και γενικός αρχηγός στη Δραπετσώνα.

Πείτε μου όσα γνωρίζετε για τον θείο σας.

Ο Γιάννης Βάζος ήταν αδελφός του πατέρα μου, τον γνώρισα καλά. Όταν παντρεύτηκα, είχε πεθάνει ο πατέρας μου και με συνόδευσε στην εκκλησία εκείνος. Να σας πω πρώτα απ' όλα ότι έχει καταγεγραμμένα γκολ 539, ασύλληπτο νούμερο. Εναντίον του Παναθηναϊκού έχει βάλει 33 γκολ και εναντίον της ΑΕΚ έχει βάλει 45 γκολ! Έχω διαβάσει το βιβλίο «Χρυσός Θρύλος» του Γαβαλά και έπαθα σοκ όταν είδα εκεί ένα πρωτοσέλιδο της παλιάς εφημερίδας «Αθλητισμός» με μια ιστορία που έλεγε ο θείος μου και ο πατέρας μου και φαινόταν απίστευτη.

Τι ιστορία;

Έπαιζαν Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στη Λεωφόρο. Το 1938. Στην εξέδρα ήταν ο πατέρας μου με τον παππού μου. Δηλαδή ο αδελφός του μεγάλου παίκτη Γιάννη και ο πατέρας του. Κάνει το 1-0 ο Παναθηναϊκός και ένας αξιωματικός της Αεροπορίας, Παναθηναϊκός, λέει στον πατέρα μου και στον παππού μου: «Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα». Γνωρίζονταν μεταξύ τους. Του απαντάνε «από εδώ και πέρα θα ανέβει ο Ολυμπιακός». Κάνει το 2-0 ο Παναθηναϊκός, τους ξαναλέει ο αξιωματικός το ίδιο, του απαντάνε το ίδιο! Γίνεται το 3-0, ξανά τα ίδια! Στο 4-0 πετάγεται ένας άλλος οπαδός του Παναθηναϊκού και λέει: «Μαζεύτηκαν 11 αλήτες από τον Πειραιά και ήρθαν να παίξουν μπάλα». Και έγινε χαμός.

Δηλαδή;

Του δίνει μια μπουνιά ο παππούς μου, πέφτουν από πάνω τους οι Παναθηναϊκοί, παρεμβαίνει ο αξιωματικός της Αεροπορίας και τους λέει «ρε παιδιά, δύο παιδιά του αγωνίζονται, ο Γιάννης Βάζος και ο Στέλιος Βάζος, και αυτός ο οπαδός τούς αποκάλεσε αλήτες». Και είπαν οι άλλοι «αν είναι έτσι, εντάξει». Και σταμάτησε το επεισόδιο. Άλλα ήθη εκείνη την εποχή. Ο Γιάννης Βάζος όμως πήρε χαμπάρι από τον αγωνιστικό χώρο τι γινόταν στην εξέδρα, είδε ότι την έπεσαν στον αδελφό του και στον πατέρα του και έγινε έξαλλος. Μέχρι να λήξει ο αγώνας έβαλε 4 προσωπικά γκολ και ισοφάρισε το ματς!

Τον πατέρα σας, δηλαδή τον αδερφό του Γιάννη Βάζου, πώς τον έλεγαν;

Χριστόφορο.

Λεφτά έβγαλε ο Γιάννης Βάζος;

Τον ήθελε η ΑΕΚ, του έδινε κάτι οικόπεδα στη Νέα Φιλαδέλφεια, του άνοιγε και ένα μαγαζί, αλλά δεν δέχτηκε να πάει. Δεν άφηνε τον Ολυμπιακό. Να σας πω κάτι που ήταν χαρακτηριστικό του: δεν κοκορευόταν. Δεν έλεγε «εγώ έκανα εκείνο, εγώ έκανα το άλλο». Πιο πολλά από άλλους τα μαθαίναμε, τον ρωτάγαμε και τα επιβεβαίωνε. Ήταν σεμνός άνθρωπος. Παρόλο που υπήρξε πολύ μεγάλος σκόρερ του Ολυμπιακού, ο οποίος από τότε ήταν η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Άλλη ιστορία;

Στον Ολυμπιακό τον είδαν από ένα ματς που έπαιξε η ομάδα του Γιάννη Βάζου στη Δραπετσώνα με τη Μικτή Πειραιά, η οποία ήταν γεμάτη παίκτες του Ολυμπιακού τότε. 18-19 χρόνων πήγε στον Ολυμπιακό. Και έσκισε τα δίχτυα στη συνέχεια. Πήρε τη θέση του Ανδριανόπουλου!

Τι ιστορίες έχετε ακούσει για τη Σμύρνη;

Εμένα ο πατέρας μου -δηλαδή ο αδελφός του Γιάννη Βάζου- ήρθε από τη Σμύρνη ασαράντιστος! Τον έκρυψε η αδελφή του κάτω από τα ρούχα της. Θέλανε να τον αφήσουν επειδή έκλαιγε και θα τον άκουγαν οι Τούρκοι. Ο Γιάννης Βάζος ήταν 9 χρόνων. Η οικογένεια όμως ήταν ενωμένη και τα κατάφερε.

Άσχετοι βρίζουν τους πρόσφυγες. Πώς νιώθετε γι' αυτό;

Μικρότερος άκουγα πολύ τη λέξη «Τουρκόσποροι», ενώ ήμασταν πιο Έλληνες και από τους εδώ Έλληνες. Το ελληνικό κράτος βοηθήθηκε πολύ από τους πρόσφυγες. Πήρε ώθηση όλη η επικράτεια.

Από πού ήταν η οικογένεια του Γιάννη Βάζου;

Η γιαγιά μου ήταν από το Κορδελιό και ο παππούς μου από τα Βουρλά. Αλλά όταν έγινε η καταστροφή, έμεναν στη Σμύρνη.

Είστε Ολυμπιακός;

Βαμμένος. Εδώ σε όλους λέω «η Δραπετσώνα είναι η αγάπη και ο Ολυμπιακός είναι ο έρωτας»! Και μου λένε «ασχολείσαι όλη την ημέρα με την ομάδα της Δραπετσώνας και λες ότι ο Ολυμπιακός είναι στην καρδιά σου πιο πάνω»;

Πώς εξηγείται που η Δραπετσώνα έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ φέτος;

Είμαι πολλά χρόνια στη διοίκηση. Ήμουν οπαδός της Δραπετσώνας, πήγα το παιδί μου να παίξει μπάλα εκεί και από τότε κόλλησα με την ομάδα, έγινα παράγοντας. Δεν το περίμενα ότι θα γινόμουν γενικός αρχηγός και γενικός γραμματέας. Ορισμένοι νόμιζαν ότι η ομάδα διαλύθηκε πέρσι. Δεν θα επιτρέπαμε ποτέ να διαλυθεί η Δραπετσώνα στα χέρια μας. Αρχίσαμε φέτος με νέα παιδιά, νέους προπονητές, πήραμε τον Μάκη Σαμιώτη για προπονητή, είχαμε ήδη τον αδελφό του στις ακαδημίες, τον Άκη Σαμιώτη, ο οποίος είναι γυμναστής, και τα δύο αυτά παιδιά έφεραν καλούς παίκτες και πάει εκπληκτικά η ομάδα. Έχουμε μόνο νίκες στο πρωτάθλημα, μόνο νίκες εντός και εκτός! Και με μέσον όρο 4 γκολ ανά αγώνα! Έγινε μια πολύ καλή ομάδα, έδεσαν μεταξύ τους, άριστη φυσική κατάσταση για τα δεδομένα της Β' Πειραιά, έγινε ένα μικρό θαύμα. Έχουμε 19 αγώνες με 19 νίκες!

Στόχος ποιος είναι;

Για να μη χαλαρώσουν τα παιδιά, είπαμε να βάλουμε τον στόχο να πάρουμε το πρωτάθλημα μόνο με νίκες! Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Και μετά να φτιάξουμε ακόμα καλύτερη ομάδα, με λίγες προσθήκες, να μην πειράξουμε τον κορμό, γιατί είναι μια νεανική ομάδα που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, και ό,τι βγει στην Α' του χρόνου.

Στις ακαδημίες πόσα παιδιά έχετε;

Έχουμε 80 παιδιά. Στόχος είναι να τα κάνουμε 120, διότι εκεί είναι το μέλλον.