Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Πήλιο που έκλεισε ο Ολυμπιακός: «Έχει κάτι που δεν μαθαίνεται»!

«Είναι πιο γρήγορος από τον Κούτρη και δεν παρατάει πίσω καμία φάση! Ενώ ήταν εξτρέμ και έγινε μπακ, κανείς γουίνγκερ φέτος στη Σούπερ Λίγκα δεν του δημιούργησε ιδιαίτερο πρόβλημα».

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Πήλιο που έκλεισε ο Ολυμπιακός: «Έχει κάτι που δεν μαθαίνεται»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Σήμερα θα διαβάσετε ορισμένα πράγματα που λένε άνθρωποι-κλειδιά για τον Σταύρο Πήλιο τον οποίο έκλεισε ο Ολυμπιακός. Πριν πάμε στις συνεντεύξεις, να σας γράψω ορισμένα πράγματα που έμαθα. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να μιλήσει ακόμα γιατί έχει επιβάλει απαγόρευση δηλώσεων ο ΠΑΣ.

Το παιδί, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, είχε βάλει πολλά γκολ στην Κ19 του ΠΑΣ Γιάννινα γιατί εκεί έπαιζε εξτρέμ. Γενικώς όλα τα χρόνια έπαιζε εξτρέμ, ξεκίνησε από τις Ελπίδες Ιωαννίνων που είναι μια ακαδημία στα Γιάννινα. Δεν είναι όμως Γιαννιώτης. Έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Ρόδο. Στα Γιάννινα πήγε λόγω του ότι πήγαν εκεί για δουλειά οι γονείς του.

Προπονητή πολύ σημαντικό στην καριέρα του θεωρεί τον Χρήστο Αγγελή της Κ19 του ΠΑΣ γιατί αυτός τον πίστεψε και τον έβαλε να παίξει, ενώ πριν δεν έπαιζε.

Επίσης, σημαντικός για αυτόν ήταν ο Πετράκης διότι τον γύρισε αριστερό μπακ στις προπονήσεις που τον ανέβαζε με την πρώτη ομάδα του ΠΑΣ. Έχει ρίξει πολλή δουλειά, έκανε ξαφνικά μεγάλη εξέλιξη, πήγε δανεικός στον Ηρακλή και έπαιξε όλα τα ματς πέρσι στη Β’ Εθνική, γύρισε στα Γιάννινα φέτος, πήρε κάποια στιγμή φανέλα βασικού στη Σούπερ Λιγκ 22 χρόνων.

Ως μεγαλύτερο ατού του θεωρεί τα τρεξίματα πάνω κάτω, ανεβοκατεβαίνει την πλευρά γρήγορα και με αντοχές.

Θυσίες έχει κάνει πολλές. Για να μπορεί να κάνει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα και να βγάλει το σχολείο, έφυγε από το δημόσιο σχολείο στη Γ' Λυκείου, πήγε σε ιδιωτικό και πλήρωνε από την τσέπη του.

Πολύ καλό παιδί στον χαρακτήρα, όλοι μου το έχουν πει αυτό - και από τα Γιάννινα και από τον Ηρακλή.

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 29/3/2023

Για να δούμε τι λέει για τον Πήλιο ο προπονητής Γιάννης Πετράκης.

Εσείς, έμαθα, τον γυρίσατε αριστερό μπακ;

Τον είχα πάρει στις προπονήσεις με την πρώτη ομάδα, ήταν μικρός και ακόμα πιο αδύνατος από ό,τι είναι τώρα. Αλλά είδα ένα παιδί που, παρότι ήταν αδύνατο, έδειχνε κάποια πράγματα που εκτίμησα.

Ποια ήταν αυτά;

Πολύ γρήγορος, αντιληπτική ικανότητα, καλή ισορροπία στα μαρκαρίσματα, δεν έτρωγε ντρίμπλα εύκολα, ανεβοκατέβαινε την πλευρά και σκέφτηκα ότι αυτός έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνει καριέρα ως μπακ, παρά ως εξτρέμ. Η πορεία του δείχνει ότι δεν έκανα λάθος.

Τον παρακολουθείτε φέτος; Μπορεί να σταθεί σε μεγάλη ομάδα;

Τον παρακολουθώ ανελλιπώς. Είμαι πολύ χαρούμενος διότι είναι και εξαιρετικό παιδί ως χαρακτήρας. Χαίρομαι πολύ για αυτό που βλέπω! Δεν έχει βρεθεί αντίπαλος γουίνγκερ φέτος να του δημιουργήσει στην πλευρά του πρόβλημα. Και έπαιξε με μεγάλες ομάδες αντίπαλος. Πολύ γρήγορος, πολύ ευκίνητος, θρασύς και έχει κάτι που δεν μαθαίνεται: η ισορροπία στο παιχνίδι του αμυντικά και επιθετικά και η ικανότητα να διαβάσει τη φάση, ώστε ο άλλος να μην τον περάσει. Έχει τρομερή ωριμότητα στο παιχνίδι του. Τον πιστεύω τον μικρό! Και το εύχομαι με την καρδιά μου γιατί ξαναλέω είναι τρομερό παιδί ως χαρακτήρας. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να φτάσει ψηλά.

Ποιος περίμενε ότι ο Ρότα θα έπαιρνε τέτοια εξέλιξη.

Γιατί ο Σιώπης; Ο Μπακασέτας; Ο Μαυροπάνος; Ο Τσιμίκας; Και τόσοι άλλοι. Μην υποτιμούμε τα νέα παιδιά. Πρέπει να κοιτάμε τι έχουμε δίπλα μας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΣ: «Ο Κούτρης "έμπαζε" λίγο αμυντικά, αυτός όχι»

Ο Χριστόδουλος Θεοδωρίκας των «Μπλου Βαγέρος» μετά τη νίκη του ΠΑΣ επί της ΑΕΚ μού είχε πει ύμνους για τον Πήλιο. Κάποτε μου είχε πει ύμνους για τον Κούτρη και αμέσως έκανε μεταγραφή, άλλη φορά μου είχε πει ύμνους για τον Μαυροπάνο και αμέσως έκανε μεταγραφή!

Τι γίνεται με εσένα;

Να σου πω τι έμαθα τώρα; Όταν σου είχα μιλήσει για τον Πήλιο, ήταν ήδη κλεισμένος στον Ολυμπιακό! Τότε δεν το ήξερα. Τώρα το έμαθα. Ο Ολυμπιακός τον έχει κλείσει πολλούς μήνες πριν.

Πες μου κάνα περιστατικό ξεχωριστό.

Μπαίνει να παίξει φέτος με τον ΠΑΣ, έρχεται από την πλευρά μας και είναι κουμπωμένος. «Πάμε, Πήλιο» του φώναζα, «πάμε, παικταρά» και έβγαλε φτερά το παιδί, έκανε τρία σπριντ σερί, πέταξε! Αυτό ήταν. Είναι πολύ καλό παιδί.

Ατού του;

Είναι καλός στην τεχνική του, δεν πάει μονόμπαντα όπως άλλοι αριστεροπόδαροι, τρέχει πάνω κάτω και βγάζει σέντρα κάθετα, είναι γρήγορος, είναι μαχητικός. Είναι ακόμα πιο καλός στις κάθετες πάσες και στο χαμηλό παιχνίδι, πρέπει να βελτιώσει λίγο την ακρίβεια στις ψηλές σέντρες. Είναι 22 χρόνων.

Αμυντικά «μπάζει»;

Όχι. Ο Κούτρης «έμπαζε» λίγο αμυντικά. Αυτός είναι άλλος παίκτης, διαφορετικός. O Kούτρης, βέβαια, είχε άλλα στοιχεία στα οποία ήταν καλύτερος.

Θα σωθεί ο ΠΑΣ;

Είπαμε, έχει μέταλλο αυτή η ομάδα και δεν θα πέσει. Ουσιαστικά θέλουμε τέσσερις βαθμούς, έχουμε να παίξουμε και με κάποιες αδιάφορες ομάδες. Ήταν άτυχη χρονιά φέτος, έχουμε πολλούς τραυματισμούς και κακό ξεκίνημα. Αυτό πληρώνουμε. Υπάρχουν χειρότερες ομάδες, δεν αξίζει να πέσει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Άλλοι θα πέσουν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: «Δεν ήταν τρομερό ταλέντο, εξελίχθηκε έτσι με τη δουλειά»

Ο Χρήστος Αγγελής είναι ο προπονητής της Κ19 του ΠΑΣ. Ο ίδιος ο Πήλιος τον θεωρεί σταθμό στην πορεία του. Στάνταρ αυτό που γράφω.

Πόσα χρόνια είσαι στη θέση αυτή;

Επτά χρόνια.

Θέλω να μου σκιαγραφήσεις τον Πήλιο. Την πορεία του. Περίμενες τέτοια εξέλιξη; Δεν ήταν κάνα φοβερό ταλέντο έχω μάθει.

Είναι ένα παιδί που έφτασε όπου έφτασε λόγω δουλειάς. Δεν ήταν δηλαδή τρομερό ταλέντο. Τον είχαμε από την Κ15, στην Κ17 δεν ήταν βασικός. Τον κράτησα στην Κ19 γιατί είδα ταχύτητα, πολύ καλός χαρακτήρας, ένα παιδί που δεν τα παράταγε ποτέ. Και στην Κ19 στην αρχή δεν έπαιζε. Πρώτη αγωνιστική μάλιστα τον είχα εκτός αποστολής! Εξτρέμ ήταν τότε. Λόγω ταχύτητας έκλινε προς τα μέσα, αν δεις ακόμα το κάνει αυτό, του έχει μείνει από τότε που έπαιζε εξτρέμ.

Τι άλλο σου είχε κάνει εντύπωση;

Τον πατέρα του δεν τον γνωρίσαμε ποτέ! Και ενώ έχω τώρα στην Κ19 και τον αδελφό του, ο οποίος είναι και αυτός πλάγιος μπακ, αλλά δεξιοπόδαρος και παίζει δεξιά.

Έλα ρε. Ο αδελφός του πόσων χρόνων είναι;

Του 2003 είναι ο Αλέξανδρος. Τον πατέρα των δύο αδερφών δεν τον γνωρίσαμε ποτέ, δεν μας ενόχλησε ποτέ, σε αντίθεση με άλλους. Είχα τον Σταύρο Πήλιο δύο χρόνια στην Κ19, κέρδισε θέση βασικού και κάποια στιγμή τον ανέβασε με την πρώτη ομάδα ο Πετράκης και του άλλαξε θέση. Πήγε στον Ηρακλή δανεικός έναν χρόνο, έπαιξε όλα τα ματς βασικός, και μάλιστα όπου τον είχαν ανάγκη. Στον Ηρακλή έπαιξε και μπακ και εξτρέμ και αμυντικός χαφ!

Μου έχουν πει πολύ καλά λόγια από τον Ηρακλή.

Γύρισε λοιπόν στα Γιάννινα και διέπρεψε στη Σούπερ Λιγκ. Και ενώ δεν θεωρούταν βασικός στην αρχή. Είχε άλλους δύο παίκτες εκεί ο ΠΑΣ. Τον εμπιστεύτηκε όμως ο Στάικος και δικαιώθηκε. Είναι ένα παιδί που έφτασε στη μεταγραφή λόγω δουλειάς. Δεν ξέρουμε το ταβάνι του ποιο είναι.

Ο Κούτρης στην αρχή έπαιζε με τον Ολυμπιακό, αλλά μετά χάθηκε.

Ο Πήλιος είναι πιο γρήγορος από τον Κούτρη. Και δεν αφήνει φάση! Μου έχει κάνει εντύπωση φέτος διότι έγινε πολύ καλός στο αμυντικό κομμάτι. Δεν αφήνει φάση, είναι πεισματάρης, ακόμα και τον Άμραμπατ που είναι πολύ δυνατός τον πήγε πολύ καλά. Και βλέπεις ένα αδύνατο παιδί. Έχει τσαγανό όμως.

Άλλο;

Κερδίσαμε τον ΠΑΟΚ πριν από τρεις αγωνιστικές, ο οποίος ΠΑΟΚ είχε δώδεκα κλήσεις παικτών του στην Εθνική, ενώ εμείς είχαμε μία κλήση παίκτη μας στην Εθνική. Ήταν πρώτος στη βαθμολογία ο ΠΑΟΚ όταν τον κερδίσαμε. Τώρα είναι πρώτος ο Ολυμπιακός και έρχεται στα Γιάννινα.