Προσοχή στην επιστροφή!

Μετά τις ευρωπαϊκές πρεμιέρες του ο Ολυμπιακός έχει κάνει «γκέλες» τα τελευταία χρόνια, ενώ και κάποιες νίκες του ήταν πολύ δύσκολες. Στη Νέα Σμύρνη οφείλει να «ξεχάσει» το Γιουρόπα Λιγκ.

Προσοχή στην επιστροφή!

Δεν είναι εύκολο να αλλάξει μια ομάδα το «τσιπάκι» και να αφοσιωθεί σε έναν αγώνα πρωταθλήματος μετά από την ένταση που υπάρχει σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι και δη εναρκτήριο σε φάση ομίλων κάποιας εκ των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ.

Για τον Ολυμπιακό η επίσκεψη στη Νέα Σμύρνη για την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την πρεμιέρα του στον φετινό όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και το 0-0 με την Μπέτις, με όλη την προσπάθεια που καταβλήθηκε σε εκείνο το ματς να φέρνει την ομάδα σε κατάσταση πλήρους αναδιαμόρφωσης στόχου. Καθώς τέτοιου τύπου παιχνίδια σαν το σημερινό με τον Πανιώνιο είναι άκρως απαραίτητο να έχουν θετική έκβαση, δηλαδή νίκη, ώστε να μην μπαίνουν εμπόδια στην πορεία προς την κορυφή.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να κοιτάξει τι είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν έδινε αγώνα για το πρωτάθλημα αμέσως μετά από ευρωπαϊκή πρεμιέρα του. Συνήθως κερδίζει, αλλά υπήρξαν φορές που έχασε βαθμούς και κάποιες άλλες που πήρε τους βαθμούς με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Η πιο πρόσφατη απώλεια ήταν η περσινή, όταν μετά το «κάζο» με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και την ήττα στο «Καραϊσκάκης», υποδέχτηκε τον Αστέρα Τρίπολης. Βρέθηκε πίσω στο σκορ με το πέναλτι του Ιγκλέσιας και χρειάστηκε να κερδίσει κι αυτός ένα πέναλτι, στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, με τον Τζούρτζεβιτς να ευστοχεί για το τελικό 1-1.

Μια ακόμη περίπτωση στην οποία μετά από την Ευρώπη ο Ολυμπιακός «σκάλωσε» με αντίπαλο της ελληνικής Λίγκας, ήταν την σεζόν 2013-14. Είχε γνωρίσει και τότε ήττα στην έδρα του και μάλιστα βαριά, το 1-4 από την Παρί Σεν Ζερμέν, για να πάει λίγες μέρες αργότερα στο Αγρίνιο και να μείνει στο 0-0 με τον Παναιτωλικό.

Τις υπόλοιπες χρονιές την τελευταία δεκαετία ο Ολυμπιακός παίρνει νίκες μετά από πρεμιέρες στην Ευρώπη, αλλά πρόπερσι όταν είχε επιστρέψει από την Ελβετία με τη νίκη (1-0) επί της Γιουνγκ Μπόις, χρειάστηκε να κάνει ανατροπή στη Θεσσαλονίκη για να πάρει το τρίποντο από τον Ηρακλή. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί, αλλά ο Τσόρι και ο Ιντέγε γύρισαν την κατάσταση και έδωσαν τη νίκη στους Πειραιώτες.

Ακόμη πιο δύσκολος ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός νίκησε την Ξάνθη το 2011. Είχε χάσει από την Μαρσέιγ στο Φάληρο με 1-0 και στη συνέχεια υποδέχτηκε την Ξάνθη. Ο Μαρσελίνιο είχε ανοίξει το σκορ στο 14΄ και χρειάστηκε να φτάσει ο Ολυμπιακός στο τελευταίο πεντάλεπτο για να μπορέσει να αντιδράσει ουσιαστικά, ισοφαρίζοντας στο 86΄με τον Πάντελιτς και παίρνοντας τη νίκη με 2-1 με το γκολ του Τζεμπούρ στις καθυστερήσεις.

Υπήρξαν και νίκες που ήρθαν πιο εύκολα: Όπως το 3-1 στην έδρα της Ξάνθης το 2015 (μετά το 0-3 από την Μπάγερν), με δύο γκολ του Φορτούνη και ένα του Ντουρμπαζ. Το 3-0 με την Βέροια το 2014 μετά τη μεγάλη νίκη επί της Ατλέτικο ή το 4-1 επί του Πανθρακικού το 2012, έπειτα από την εντός έδρας από την Σάλκε με 2-1. Συνήθως, όμως, ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται να «προσαρμοστεί» στις εγχώριες συνθήκες μετά από τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια του, κάτι που οφείλει να έχει κατά νου για το στόχο της νίκης στη σημερινή αναμέτρηση με τον Πανιώνιο…