ΕΠΟ: «Στους ορισμούς των διαιτητών δεν παρεμβαίνει καμία ομάδα ή λίγκα»

Η ΕΠΟ με νέα ανακοίνωση τοποθετήθηκε για την πρόταση του προέδρου της Σούπερ Λίγκας, Βαγγέλη Μαρινάκη για παροχή βοήθειας ώστε να σφυρίξουν ελίτ διαιτητές στα ντέρμπι των πλέι οφ. 

ΕΠΟ: «Στους ορισμούς των διαιτητών δεν παρεμβαίνει καμία ομάδα ή λίγκα»

Νέος κύκλος ανακοινώσεων άνοιξε το απόγευμα της Τρίτης (21/3) με αφορμή το αίτημα των ομάδων των πλέι οφ για ερχομό ελίτ διαιτητών στην Ελλάδα.

Την Δευτέρα (20/3) η Ομοσπονδία έλεγε ότι «ο κ. Μαρινάκης πρότεινε να συνδράμει η SL1, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΠΟ, ούτως ώστε να επιτευχθεί η έλευση elite διαιτητών ή διαιτητών Α’ κατηγορίας από τα έξι προηγμένα πρωταθλήματα. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ανταπάντησε ότι η παραπάνω πρόταση τελεί υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η επιλογή και ο ορισμός των διαιτητών θα γίνεται πάντα από την ΚΕΔ/ΕΠΟ».

Την Τρίτη (21/3) ξαφνικά η ΕΠΟ τόνισε ουσιαστικά ότι δεν χρειάζεται καμία παροχή βοήθειας από τη Super League, μολονότι ο Μαρινάκης είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι οι ορισμοί θα γίνονται από την ΚΕΔ, αλλά η Super League θα βοηθάει όπου μπορεί ως προς τις καλές επαφές που έχουν οι σύλλογοι για να έρθουν ελίτ διαιτητές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σχετικά με την πρόταση του Προέδρου της SL1 κ. Μαρινάκη για παροχή βοήθειας ώστε να βρεθούν ελίτ διαιτητές για τα ντέρμπι, έχουμε την υποχρέωση να διευκρινίσουμε τα κάτωθι.

  1. Σύμφωνα με τον κανονισμό διαιτησίας της FIFA, άρθρο 12.1:

«…..ουδεμία ομάδα, λίγκα ή άλλο τμήμα της ομοσπονδίας μπορεί να παρεμβαίνει στην διαδικασία ορισμού των διαιτητών.»

  1. Σύμφωνα με την «Διαιτητική Συνθήκη» της UEFA (Section Annex A A.6 Para 1, 10 & 12.:

«Ο καθορισμός διαιτητών και παρατηρητών είναι θεμελιώδης όρος για την επαγγελματική πρόοδο και ο ορισμός τους ΠΡΕΠΕΙ να υπόκειται στην Επιτροπή Διαιτησίας και το Τμήμα Διαιτησίας (της Ομοσπονδίας).»

Με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι οποιαδήποτε παρέμβαση ή συμμετοχή οποιουδήποτε τρίτου σε αυτή την διαδικασία είναι απολύτως εκτός των κανονισμών της UEFA και της FIFA, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς αυτούς μόνο η ΚΕΔ/ΕΠΟ και ουδείς άλλος έχει μια τέτοια αρμοδιότητα».