ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-3: Της έκλεισε το «σπίτι» και μπαίνει δυνατά στη μάχη του τίτλου! (highlights)

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία, έγινε η πρώτη ομάδα που κερδίζει την ΑΕΚ στο νέο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας με 3-1, ολοκληρώνοντας μάλιστα το παιχνίδι με δέκα λόγω αποβολής του Μπιέλ. Οι Πειραιώτες μπήκαν ακόμη πιο δυναμικά στη μάχη του τίτλου. 

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-3: Της έκλεισε το «σπίτι» και μπαίνει δυνατά στη μάχη του τίτλου! (highlights)

Μεγάλη βραδιά για τον Ολυμπιακό στη Ν. Φιλαδέλφεια. Δεν έγραψε απλώς Ιστορία ως η πρώτη ομάδα που «έσπασε» το αήττητο της ΑΕΚ μέσα στο νέο της «σπίτι», αλλά με το παλικαρίσιο 3-1 που πήρε παίζοντας με δέκα παίκτες από το 70’ και μετά (αποβλήθηκε ο Ρέαμπτσιουκ), έστειλε μήνυμα ενόψει των πλέι οφ και μπαίνει δυνατά στη διεκδίκηση του τίτλου.

ΔΕΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΑΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Τόσο ο Ματίας Αλμέιδα, όσο και ο Μίτσελ δεν επιφύλαξαν εκπλήξεις ο ένας στον άλλον. Από τη μία πλευρά η παρουσία του Λιβάι Γκαρσία στην αποστολή και από την άλλη το γεγονός ότι έκανε κανονικά προπονήσεις ο Χάμες τις τελευταίες τέσσερις μέρες, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποιοι ψίθυροι ότι μπορεί να ξεκινούσαν, όμως, οι δύο προπονητές επέλεξαν τους παίκτες που βρίσκονταν στον απαιτούμενο βαθμό ετοιμότητας για ένα τόσο υψηλής έντασης ματς. Ο Αλμέιδα επέλεξε τον Αθανασιάδη στα γκολπόστ, τους Ρότα και Χατζισαφί στα δύο άκρα της άμυνας, στόπερ τους Βίντα και Μουκουντί, τους Γιόνσον και Σιμάνσκι στα χαφ, τον Πινέδα μπροστά τους και ως... βοηθητικό του Αραούχο στην επίθεση, ενώ στα «φτερά» έπαιξαν οι Γκατσίνοβιτς (αριστερά) και Άμραμπατ (δεξιά). Ο Μίτσελ επέλεξε το 4-2-3-1 με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια, τους Ροντινέι (δεξιά), Μπα, Ντόι και Ρέαμπτσιουκ (αριστερά) στην άμυνα, τους Σαμασέκου και Χουάνγκ δίδυμο στα χαφ, τον Φορτούνη μπροστά τους, τους Μπιέλ και Κανός στα δύο άκρα της επίθεσης και τον Μπακαμπού στην κορυφή.

ΠΙΟ ΠΙΕΣΤΙΚΗ Η ΑΕΚ ΜΕ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 0-1!

Ήταν λογικό ότι η ΑΕΚ με τη βοήθεια του κόσμου της θα έμπαινε πιο δυνατά στο ματς, παρότι ο Ολυμπιακός έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του από το ξεκίνημα να πιέσει ψηλά και λίγο έλειψε να δημιουργήσει κίνδυνο στο 5’, αλλά ο Ιταλός διαιτητής δεν είδε το φάουλ του Μουκουντί στον Κανός λίγο έξω από τη γραμμή της περιοχής που μπορεί να γινόταν ακόμα και συζήτηση για αποβολή. Εντούτοις, δεν τα κατάφερε στον βαθμό που θα ήθελε ο Ολυμπιακός να δημιουργήσει πρόβλημα στον «Δικέφαλο». Οι γηπεδούχοι αρχικά κέρδισαν κάποια διαδοχικά κόρνερ και προσπάθησαν να τα εκμεταλλευτούν και στο 19’ με τον Αραούχο λίγο έλειψε να ανοίξουν το σκορ, όταν ο Αργεντινός βρέθηκε απέναντι από τον Πασχαλάκη, αλλά έκανε κακό κοντρόλ και δεν κατάφερε να πλασάρει όπως θα ήθελε. Ο Αλμέιδα έβλεπε τόσο από τα δεξιά τους Ρότα - Άμραμπατ, όσο και από τα αριστερά τους Χατζισαφί - Γκατσίνοβιτς να προκαλούν προβλήματα σε Ρέαμπτσιουκ και Ροντινέι αντίστοιχα. Στο 22’ έβαλε ένα γκολ με τον Πινέδα που σωστά ακυρώθηκε καθώς είχε προηγηθεί χέρι του Μεξικανού και στο 33’ πάλι ο Πινέδα ήταν πρωταγωνιστής, όταν με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του πολύ καλού Λάζαρου Ρότα, υποχρέωσε τον Πασχαλάκη σε εντυπωσιακή απόκρουση. Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο, ήρθε το γέμισμα του Ντόι και το λάθος του Βίντα που είδε τον Μπακαμπού να του κλέβει την μπάλα, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να αγγίξει το 0-1 ίσως και στη μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου 45λέπτου. Ωστόσο, ο Μπακαμπού αντί να «σπάσει» την μπάλα αριστερά στον Κανός, προτίμησε να τελειώσει μόνος του τη φάση και ο Αθανασιάδης κατάφερε με διπλή προσπάθεια να μπλοκάρει. Η ΑΕΚ εξακολουθούσε να έχει την κατοχή και στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ με τον Αραούχο που βρέθηκε ξανά απέναντι από τον Πασχαλάκη, αλλά έβαλε άτσαλα το πόδι του και η μπάλα κατέληξε πολλά μέτρα άουτ. Στο ίδιο λεπτό ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε έντονα για πέναλτι του Χατζισαφί εντός περιοχής σε τάκλιν στον Μπακαμπού, αλλά τόσο ο Μαριάνι, όσο και ο VAR θεώρησαν ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως παράβαση.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ - ΜΑΧΑΙΡΙΕΣ

Η ΑΕΚ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο με σκοπό να πιέσει πάλι, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν... άλλο πράγμα στο πρώτο 8ολεπτο, αφού βρέθηκε να προηγείται με 2-0 και «πάγωσε» η Ν. Φιλαδέλφεια! Αρχικά ο Μπιέλ στο 50’ πήρε την μπάλα από τα δεξιά, έφερε την μπάλα στο αριστερό και σούταρε, ο Μουκουντί έβαλε το γόνατό του και έστειλε κατά λάθος την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Αθανασιάδη, ανοίγοντας το σκορ για τους «ερυθρόλευκους». Πριν καλά - καλά καταλάβει η ΑΕΚ τι την βρήκε, ήρθε μία αντεπίθεση φαρμάκι με τον Φορτούνη που βρήκε τον Μπακαμπού στην πλάτη της κιτρινόμαυρης άμυνας και ο Γαλλοκονγκολέζος νίκησε τον Αθανασιάδη με ψύχραιμο πλασέ για το 0-2! Η ΑΕΚ έδειχνε πελαγωμένη, έπαιζε λίγο άναρχα και στο τέλος έφτασε στο σημείο να παίζει σχεδόν όλη η «Ένωση» στο δεύτερο μισό του γηπέδου. Ο δε Αλμέιδα έβαλε ό,τι επιθετικό όπλο είχε στη διάθεσή του (Ελίασον, Λιβάι, Τσούμπερ) στο 65’ και μέχρι να οργανωθεί δέχτηκε το τρίτο γκολ! Από δικό της κόρνερ μάλιστα ξεκίνησε η φάση του 0-3, καθώς ο Φορτούνης κέρδισε την μπάλα, βρήκε τον Μπακαμπού που έστρωσε στον Κανός και ο Ισπανός στο 67’ πλάσαρε με τη σειρά του τον Αθανασιάδη για το 0-3. Κι εκεί που στον ερυθρόλευκο πάγκο είχε στηθεί πάρτι, ήρθε ένα σκληρό τάκλιν του Μπιέλ στον Αραούχο και ο Ισπανός δέχτηκε δεύτερη κίτρινη και αποβλήθηκε, αφήνοντας τον Ολυμπιακό με δέκα παίκτες στο 70’!

ΤΟΝ ΕΚΛΕΙΣΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΥ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ

Όπως ήταν φυσιολογικό η ΑΕΚ πήρε περισσότερο μέτρα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχε μετά την αποβολή του Μπιέλ. Κατάφερε να μειώσει με τον Τσούμπερ στο 81' σε 1-3, λίγο έλειψε να μειώσει κι άλλο με την χαμένη κεφαλιά του Μουκουντί στο 85', αλλά στο τέλος η ομάδα που πανηγύρισε δεν ήταν άλλη από τον Ολυμπιακό, κρατώντας παλικαρίσια έως το φινάλε της αναμέτρησης το υπερπολύτιμο τρίποντο και με έναν Πασχαλάκη να λέει μεταξύ άλλων «όχι» σε κεφαλιά - δυναμίτη του Πινέδα στο 71'.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3

Γήπεδο: «Opap Arena»

Διαιτητής: Μαριάνι (Ιταλία)

Σκόρερ: 81’ Τσούμπερ - 50’ αυτ. Μουκουντί, 53’ Μπακαμπού, 67’ Κανός

Κίτρινες: 6’ Μπιέλ, 45+2’ Μπα, 58’ Φορτούνης, 62’ Χουάνγκ, 88' Βίντα, 90+2' Τσούμπερ

Κόκκινη: 70’ Μπιέλ (2η κίτρινη)

Συνθέσεις:

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα, Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί (73’ Φερνάντες), Γιόνσον (65’ Τσούμπερ), Σιμάνσκι, Πινέδα, Άμραμπατ (65’ Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (65’ Λιβάι), Αραούχο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Μπα, Ντόι, Ρέαμπτσιουκ, Σαμασέκου, Χουάνγκ (90+1' Ρέτσος), Φορτούνης (72’ Βρουσάι), Μπιέλ, Κανός (80' Μασούρας), Μπακαμπού (72’ Ελ Αραμπί).