Σταύρος Παπαδόπουλος: «Είμαι σίγουρος ότι ο Ολυμπιακός δεν ξόφλησε ακόμα για το πρωτάθλημα»!

Φοβερός ο παλιός αρχηγός του Ολυμπιακού από την Κύπρο για τον Θρύλο και για την ΑΕΚ Λάρνακας, που εκπλήσσει στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα. «Τα λάθη μας και κάποιες τρέλες μας, έφεραν την ομάδα εδώ. Ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να πάρει εύκολα και το φετινό πρωτάθλημα».

 

Σταύρος Παπαδόπουλος: «Είμαι σίγουρος ότι ο Ολυμπιακός δεν ξόφλησε ακόμα για το πρωτάθλημα»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η ΑΕΚ Λάρνακας συνεχίζει στην Ευρώπη, εμείς εδώ δεν έχουμε καμία ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση εδώ και καιρό, αλλά η κυπριακή ομάδα πάει πολύ καλά και προκρίθηκε στους «16» του Κόνφερενς Λιγκ. Μίλησα με τον παλιό αρχηγό του Ολυμπιακού, τον Σταύρο Παπαδόπουλο, για την ΑΕΚ Λάρνακας που είναι η ομάδα του και η οποία πάει να πάρει πρώτη φορά το πρωτάθλημα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/2/2023

Ξεκινάμε από το ντέρμπι των «αιωνίων» στην Ελλάδα. Τι είδες;

Είδα αρκετά πράγματα, Θέμη, που θέλω να τα πω. Στενοχωρήθηκα, χάθηκε μεγάλη ευκαιρία. Ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός και έπρεπε να νικήσει. Εντάξει το γκολ, ακυρώθηκε, το είδαμε όλοι πώς, όμως ο Ολυμπιακός έπρεπε να έχει βάλει άλλα γκολ πριν. Ήταν επιβλητικός στο γήπεδο. Ήταν από τις λίγες φορές που μου άρεσε φέτος!

Σου κάνει εντύπωση που αυτός ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος;

Αυτό θα σου έλεγα τώρα. Δεν ξέρω πώς αυτή η ομάδα καταφέρνει και παίρνει τα αποτελέσματα. Ενώ δεν ενθουσιάζει, ενώ είναι μία ομάδα που παίζει πολύ συντηρητικά. Του πάει η χρονιά; Τον πάνε όλες οι συγκυρίες; Έχει εύνοια; Πάντως δεν είναι καλύτερος ο Παναθηναϊκός ούτε από τον Ολυμπιακό ούτε από την ΑΕΚ ή από τον ΠΑΟΚ! Αυτό βλέπω εγώ που ήμουν τόσα χρόνια μέσα στα γήπεδα ως ποδοσφαιριστής και προπονητής. Η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ είναι πιο ποιοτικές ομάδες από τον Παναθηναϊκό. Εμείς αργήσαμε. Δεν παίζαμε κι εμείς καλό ποδόσφαιρο στις αρχές. Για εμένα η πιο ποιοτική ομάδα φέτος είναι η ΑΕΚ. Αυτός ο Παναθηναϊκός δεν πιστεύω ότι θα πάρει το πρωτάθλημα στα μπαράζ. Όμως είναι εκεί στην κορυφή. Από την αρχή του πρωταθλήματος παραμένει εκεί.

Αν ο Ολυμπιακός δεν έκανε τα δικά του λάθη φέτος, θα το έπαιρνε εύκολα;

Ο Ολυμπιακός φέτος δεν έκανε ούτε το 50% των σωστών που έκανε άλλα χρόνια! Αν ήταν ο δυνατός Ολυμπιακός των προηγούμενων χρόνων, θα το έπαιρνε φέτος με περίπατο! Δυστυχώς έγιναν τόσα πολλά λάθη, τόσες πολλές αλλαγές προπονητών και παικτών, τόσες λάθος μεταγραφές που ήρθαν και έφυγαν, όλα αυτά αποσυντόνισαν την ομάδα. Παίζαμε στην Ευρώπη και ακόμα ψάχναμε παίκτες και προπονητές. Όμως ο Ολυμπιακός είναι τεράστιος σύλλογος και δείχνει ότι συνέρχεται. Είμαι σίγουρος ότι δεν ξόφλησε ακόμα για το πρωτάθλημα!

Αυτό θα σε ρωτούσα τώρα.

Δεν ξοφλήσαμε ακόμα. Σίγουρα είναι δύσκολο, σίγουρα έχουμε μείνει πίσω, αλλά αν βελτιωθούμε κι άλλο, μπορούμε να προσπαθήσουμε και έχουμε τις πιθανότητές μας. Αρκεί να φτιάξει κι άλλο την άμυνα. Τρώγαμε εύκολα γκολ, δεν μπορώ να ξεπεράσω αυτό που πάθαμε στα Γιάννινα, σε ένα ημίχρονο να φάμε 2 γκολ και να ισοφαριστούμε, αυτό που πάθαμε στον Ατρόμητο, έχουμε πετάξει τόσους βαθμούς. Εγώ θυμάμαι και τη δική μας ομάδα που έπαιρνε τα πρωταθλήματα, ήμασταν μπετόν πίσω, για να μας βάλουν γκολ οι αντίπαλοι έφτυναν αίμα.

Τραυματίστηκε ο Λιβάι.

Είναι απώλεια για την ΑΕΚ. Χάνει ένα πολυεργαλείο για ένα μήνα. Όμως εγώ θα σταθώ στην απόδοση της δικής μας ομάδας. Αν ο Ολυμπιακός βελτιωθεί κι άλλο, μπορεί να μπει στον χορό. Κι αν φτάσουμε τους άλλους στη βαθμολογία, μετά θα τρέμουνε! Εμείς με τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας και κάποιες τρέλες μας τους δώσαμε θάρρος.

Αν έχανε το γκολ του Κανός ο Μασούρας, τι θα γινόταν;

Θα το σκοτώνανε το παιδί. Όμως στο ποδόσφαιρο όλα μπαίνουν κι όλα χάνονται. Απίστευτο πράγμα, αλλά το έχασε. Τι να κάνουμε. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Για τη ρεβάνς του 3-0 με την ΑΕΚ στο Κύπελλο έχεις καμιά ελπίδα;

Είναι πολύ δύσκολο, αλλά στο ποδόσφαιρο ποτέ μη λες ποτέ. Έχω ζήσει το 4-0 επί του Παναθηναϊκού στο Καραϊσκάκη με το χατ τρικ του Νικάρα μου του Αναστόπουλου. «Πάμε, Παπαδόπουλε, πάμε, Παπαδόπουλε» μου φώναζε (σ.σ. μου παριστάνει τη φωνή του Αναστόπουλου μιλώντας κοφτά και με το μέταλλο της φωνής του Αναστό).

Εκεί το πήγαινα.

Κοίτα, για να αποκλείσουμε την ΑΕΚ τώρα πρέπει να συμβούν πολλά πράγματα. Πρώτον, να πιάσουμε φοβερή απόδοση. Δεύτερον, να μην παίξει καλά η ΑΕΚ. Τρίτον, να μας βοηθήσει και η τύχη. Τέταρτον, να βάλουμε γκολ νωρίς. Η προσπάθεια θα γίνει, είμαι σίγουρος. Όλα γίνονται στο ποδόσφαιρο.

Πες μου τώρα για εκείνο το 4-0.

Έπαιζα στο ματς, δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου. Ποιος περίμενε ότι θα βάζαμε 3 γκολ στον Παναθηναϊκό στην παράταση; Γι' αυτό σου λέω ότι όλα γίνονται στο ποδόσφαιρο. Υπήρχε η φήμη μάλιστα τότε ότι επειδή εμείς παίρναμε το πρωτάθλημα, θα δίναμε το Κύπελλο στον Παναθηναϊκό.

Μου το έχει πει κι άλλος παίκτης αυτό. Κατέβηκε ο Νταϊφάς στα αποδυτήρια.

Κατέβηκε ο πρόεδρος στα αποδυτήρια και μας είπε ότι θέλει πολύ να διαψεύσουμε αυτές τις φήμες, να παίξουμε για την υπόληψή μας. Θέλαμε να τους διαλύσουμε. Δεν μας έβγαινε καλά το ματς και υπήρχαν μουρμούρες από τον κόσμο στις εξέδρες. Είχε υποψίες ο κόσμος. Αλλά πεισμώσαμε και τους βάλαμε 3 γκολ στην παράταση!

Μπακαμπού πώς βλέπεις;

Είναι γρήγορος, αλλά σαστίζει... Δεν ξέρεις τι θα σου κάνει... Δεν νομίζω ότι είναι ο φορ που θα εμπιστευτεί ο Ολυμπιακός ως βασικό για τη νέα χρονιά. Πριν πάμε στην ΑΕΚ Λάρνακας, θα ήθελα να κλείσω με αυτό για τον Ολυμπιακό: Να παραμείνει ο κόσμος στο πλευρό της ομάδας. Ο κόσμος είναι πάντα η δύναμή μας. Δεν ξόφλησε ακόμα ο Ολυμπιακός.

Πες μου τώρα τα πάντα για την ΑΕΚ Λάρνακας.

Η ΑΕΚ Λάρνακας ιδρύθηκε το 1994 από συγχώνευση της ΕΠΑ Λάρνακας και του Πεζοπορικού. Ο Πεζοπορικός ήταν η ομάδα που με ανέδειξε, σε αυτήν την ομάδα έπαιξα πριν έρθω στην Ελλάδα και μετά σε αυτήν την ομάδα επέστρεψα. Παλιές ομάδες και οι δύο, να φανταστείς ο Πεζοπορικός ιδρύθηκε το 1927! Ήθελαν όμως την ενοποίηση γιατί η Λάρνακα δεν σήκωνε 3 ομάδες, υπήρχε και η Αλκή. Αποφάσισαν λοιπόν την ενοποίηση και έφτιαξαν την ΑΕΚ Λάρνακας για να πρωταγωνιστήσει στην Κύπρο. Το πιστέψαμε, αλλά βιαστήκαμε.

Δηλαδή;

Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Ο κόσμος των δύο ομάδων δεν το πολυαγκάλιασε στην αρχή. Και η ομάδα άργησε να γίνει αυτό που ονειρεύονταν οι παράγοντες στη Λάρνακα. Δηλαδή να γίνει μία ομάδα μεγάλη που να έχει πολύ κόσμο.

Φέτος τι γίνεται;

Η ομάδα πάει για τον τίτλο και έχει τον κόσμο στο πλευρό της. Είναι η μόνη ομάδα σε Κύπρο και σε Ελλάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη! Τα τελευταία χρόνια είχε μεγαλώσει ως ομάδα, κυνηγούσε το πρωτάθλημα, αλλά δεν το πήρε ποτέ. Φέτος είναι έτοιμη. Να φανταστείς στη Σλοβακία πήγαν 1.000 οπαδοί! Τώρα στη Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο λένε ότι θα έχουμε 3.000 οπαδούς! Το γήπεδο της ΑΕΚ Λάρνακας είναι ιδιόκτητο, το έφτιαξε ο αναμορφωτής της ομάδας, ο Άντρος Καραπατάκης. Πρέπει να σου πω ότι όταν αποκλείστηκαν όλες οι ελληνικές ομάδες από την Ευρώπη και συνέχιζε μόνο ο Ολυμπιακός -ο οποίος δεν πήγε καλά- η Κύπρος είχε 3 ομάδες που συνέχιζαν στην Ευρώπη! Η μικρή Κύπρος. Αυτό λέει πολλά για την άνοδο του ποδοσφαίρου στην Κύπρο και για την πτώση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Θα το πάρει το πρωτάθλημα η ΑΕΚ Λάρνακας;

Για εμένα είναι 4 ομάδες που θα το διεκδικήσουν στα πλέι οφ, μοιάζει φέτος με το ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Είναι πρωτόγνωρο αυτό για την Κύπρο. Πρώτη φορά θα μπούμε στα πλέι οφ με τόσο κοντά τις ομάδες. Για να καταλάβεις, πέρυσι μπήκε στα πλέι οφ ο Απόλλωνας Λεμεσού με 9 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο! Φέτος είναι όλοι κοντά. Τα δύο φαβορί είναι η ΑΕΚ Λάρνακας και ο ΑΠΟΕΛ που έχει πολύ κόσμο, Ιστορία, έχει τη στόφα της μεγάλης ομάδας. Αλλά και ο Άρης Λεμεσού και η Πάφος θα το διεκδικήσουν που είναι δύο ομάδες οι οποίες τώρα τελευταία δυνάμωσαν.

Έχω κάνει θέμα για αυτές τις δύο ομάδες με τους Ρώσους και τους Λευκορώσους ιδιοκτήτες.

Το πρωτάθλημα στην Κύπρο έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικό.

Πώς εξηγείται αυτή η καλή πορεία της ΑΕΚ Λάρνακας φέτος σε Κύπρο και Ευρώπη;

Τεχνικό διευθυντή έχει τον Ισπανό Τσάβι Ρόκα, ο οποίος ήταν στον Παναθηναϊκό. Προπονητή έχει επίσης Ισπανό, παίκτες έχει αρκετούς Ισπανούς. Ως ομάδα δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, έχουν το γήπεδό τους, τις εγκαταστάσεις τους, δυναμώνουν και από τα λεφτά που έβγαλαν φέτος από την Ευρώπη, έχουν μαζέψει μέχρι τώρα 7-8 εκατομμύρια! Και είπε ο πρόεδρος Άντρος Καραπατάκης ότι με αυτά τα έσοδα θα σκεπάσει με σκέπαστρο και την απέναντι πλευρά του γηπέδου! Φέτος η ΑΕΚ Λάρνακας κάνει ονειρεμένη πορεία, αυτά είναι πρωτόγνωρα για τη Λάρνακα.