It's now or never

It's now or never τραγουδούσε πριν από εξίμισι δεκαετίες ο Έλβις Πρίσλεϊ, διασκευάζοντας στα αγγλικά το θρυλικό «O sole mio». Ή τώρα ή ποτέ, ένας τίτλος που ταιριάζει απόλυτα στο αποψινό ντέρμπι, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τον Ολυμπιακό.

It's now or never

Γιατί παρά το γεγονός πως οι πρωταθλητές πέταξαν ολόκληρο τον πρώτο γύρο στα σκουπίδια, παρά τους τρεις προπονητές που κάθισαν στον πάγκο τους και τους δεκάδες ποδοσφαιριστές που έρχονταν και έφευγαν με αεροπλάνα και βαπόρια, παρά την αποκαρδιωτική «πορεία» στην Ευρώπη, παρά το φιάσκο (όπως εξελίχθηκε) Μαρσέλο, παρά τις μηδέν νίκες στα ντέρμπι, ο Ολυμπιακός έχει σήμερα στα χέρια του μια μεγάλη ζαριά να παίξει. Κι όλο αυτό φυσικά δεν οφείλεται σε κάποια μεταφυσική «ρέντα», αλλά στην πολύ βαριά φανέλα της ομάδας, στην αστάθεια των βασικών του αντιπάλων αλλά (κυρίως) στη σωστή δουλειά που (επιτέλους) έγινε από Μίτσελ και διοίκηση τόσο κατά τη διάρκεια της διακοπής για το Μουντιάλ όσο και στις μεταγραφικές κινήσεις του Ιανουαρίου με τους Ροντινέι, Κανός και Ραμόν να δείχνουν από την πρώτη στιγμή ικανοί να καλύψουν τα κενά που ταλανίζουν την ομάδα εδώ και μήνες.

Ας κουλάρουμε λίγο όμως. Όχι, ο Ολυμπιακός του 2023 δεν έγινε ομαδάρα γιατί έριξε έξι στον -ικανό φέτος αλλά διαχρονικά «μικρομεσαίο»- Παναιτωλικό εντός έδρας ή επειδή καθάρισε στο δεύτερο ημίχρονο την ουραγό Λαμία. Η σκιά του πολύ πρόσφατου εκκωφαντικού 3-0 στην «Αγια-Σοφιά» εξακολουθεί να τον στοιχειώνει πλάι στη γενικότερη ανικανότητά του να πάρει αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε στοιχειωδώς κρίσιμο ματς έχει δώσει φέτος. Η αλήθεια είναι πως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Ολυμπιακός παραμένει αουτσάιντερ για τον τίτλο.

Όλα αυτά όμως μπορεί να αλλάξουν σε λίγες ώρες από τώρα. Μια νίκη στο σημερινό ντέρμπι θα ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα, θα φέρει τους «ερυθρόλευκους» σε απόσταση βολής από την κορυφή και -το σημαντικότερο όλων- θα αποδείξει εμπράκτως πως ο μόνιμος πρωταθλητής της τελευταίας εικοσιπενταετίας επέστρεψε για τα καλά. Και, ειδικά σε ό,τι αφορά τον φετινό Παναθηναϊκό, η ομάδα του Μίτσελ έχει ήδη αποδείξει πως μπορεί κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Στο ματς του πρώτο γύρου, μέσα στη Λεωφόρο, με τους «πράσινους» εκείνη την εποχή να φαντάζουν άτρωτοι. Εκεί που αν ο Άβιλα δεν είχε υπάρξει τόσο επιπόλαιος και -κυρίως- αν ο ανεκδιήγητος Δανός διαιτητής Κέλετ δεν είχε φανεί τόσο λάθος το αποτέλεσμα αλλά και η γενικότερη εξέλιξη του πρωταθλήματος θα ήταν αλλιώς.