«Χάρτινα» και «ηθικά» πρωταθλήματα

Λογικά, έστω και μετά από δεκαπέντε χρόνια, η ΑΕΚ θα εγκαταλείψει το αφήγημα των «χάρτινων» και «ηθικών» πρωταθλητών.

«Χάρτινα» και «ηθικά» πρωταθλήματα

Στις 3 Φεβρουαρίου 2008 ο Ολυμπιακός ηττάται 1-0 από τον Απόλλωνα στην Καλαμαριά, αλλά κερδίζει τελικά τους τρεις πόντους στα χαρτιά, καθώς αποδεικνύεται πως ο- νεοαποκτηθείς από τους Πόντιους τότε- Αυστριακός ποδοσφαιριστής Βάλνερ είχε ήδη αγωνιστεί σε άλλες δύο ομάδες στη Σκωτία. Η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος ολοκληρώνεται δυόμισι μήνες μετά και η βαθμολογία γράφει: Ολυμπιακός 70, ΑΕΚ 68, Παναθηναϊκός 66. Το γεγονός πως η τελική διαφορά ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ είναι κάτω από τρεις βαθμούς δίνει «πάτημα» στους «κιτρινόμαυρους» να υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα πως εκείνοι κατέκτησαν τον τίτλο μέσα στα γήπεδα. Την τελευταία αγωνιστική, μάλιστα, διοργανώνουν φιέστα και αυτοανακηρύσσονται «ηθικοί πρωταθλητές».

Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα ματς που διεξήχθη στις αρχές του δευτέρου γύρου. Είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρούμε πως, με τις νέες συνθήκες που προέκυψαν σχεδόν αμέσως, οι διεκδικητές του τίτλου θα παρουσίαζαν ακριβώς την ίδια βαθμολογική συγκομιδή στο τέλος. Ο Ολυμπιακός π.χ. θα είχε κατέβει με εντελώς διαφορετική νοοτροπία στο διαβόητο 4-0 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ αν γνώριζε πως με ήττα θα περνούσε στη δεύτερη θέση.

Έχουμε διαβάσει πως η «Ένωση» εκείνη την εποχή διέθετε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ιστορίας της, αντίθετα με τους «ερυθρόλευκους» που παρέπαιαν. Την ίδια χρονιά, βέβαια, οι… παραπαίοντες «ερυθρόλευκοι» είχαν πραγματοποιήσει εκπληκτικές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ και είχαν προκριθεί στα νοκ άουτ αφήνοντας πίσω Βέρντερ Βρέμης και Λάτσιο και κοιτώντας στα μάτια τη Ρεάλ Μαδρίτης με δέκα παίκτες στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Αντίθετα, η ΑΕΚ διασύρθηκε μέσα - έξω στα προκριματικά από τη Σεβίλλη, εν συνεχεία πέρασε από τους ομίλους του Γιουρόπα πάνω από τα μεγαθήρια Μλάντα Μπόλεσλαβ και Έλφσμποργκ, πριν αποκλειστεί χαλαρά από τη Χετάφε. Επίσης, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, αποκλείοντας, μεταξύ άλλων, και τον Παναθηναϊκό με ένα εκκωφαντικό 4-0 στο Καραϊσκάκη. Από την πλευρά της η ΑΕΚ «κόλλησε» στους «16», χάνοντας 2-0 από την Ξάνθη... Τέλος, στα πλέι οφ που ακολούθησαν, η «ηθική πρωταθλήτρια» ΑΕΚ δέχτηκε οκτώ γκολ σε δύο ματς από Άρη και Παναθηναϊκό και τερμάτισε πίσω από τον δεύτερο.

Προσωπικά θεωρώ πως η τελική έκβαση του αγώνα Ατρόμητος - ΑΕΚ δεν θα παίξει κανέναν ρόλο στο ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής. Αυτήν τη στιγμή η ΑΕΚ παίζει την καλύτερη μπάλα. Αν συνεχίσει έτσι, θα το σηκώσει. Αλλιώς (μάλλον) θα το χάσει. Το θετικό είναι πως, λογικά, έστω και μετά από δεκαπέντε χρόνια, θα εγκαταλείψει το αφήγημα των «χάρτινων» και «ηθικών» πρωταθλητών.