Τα λάθη πληρώνονται

Από το 1997 ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε άτιτλος τη χρονιά μόλις τέσσερις φορές: το 2004, το 2010 και τη διετία 2018-19. Δεν χάλασε δα κι ο κόσμος που σε αυτές τις χρονολογίες θα προστεθεί και το 2023.

Τα λάθη πληρώνονται

Ωστόσο, σε καμία από εκείνες τις άσφαιρες τέσσερις σεζόν δεν παρουσιάστηκαν τα σημάδια διάλυσης που παρατηρούνται φέτος. Σε καμία δεν έγινε περίγελως της Ευρώπης με εντός έδρας διασυρμούς από ομάδες όπως η Μακάμπι Χάιφα και η Καραμπάγκ. Σε καμία δεν εμφανίστηκε τόσο επιδεικτικά αδύναμος να κερδίσει έστω και ένα ντέρμπι. Σε καμία δεν φόρεσαν τη φανέλα του… σαραντακάτι νοματαίοι ως τον Φεβρουάριο, σε καμία δεν είδαμε παίκτες να αγωνίζονται σε κρίσιμα ματς ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά την απόκτησή τους, σε καμία παραγκωνισμένοι και υπό μεταγραφή ποδοσφαιριστές (τελευταίο παράδειγμα ο Γκάρι Ροντρίγκες, ο μοναδικός διακριθείς στην «OPAP Arena») δεν πήραν ξαφνικά φανέλα βασικού. Πρωτοφανή φαινόμενα, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε την εξαφάνιση από το ρόστερ ενός από τους πιο ποιοτικούς παίκτες που ντύθηκαν ποτέ στα ερυθρόλευκα, του πολύπειρου υπερπρωταθλητή Μαρσέλο, καθώς και το γεγονός πως ο Κώστας Φορτούνης παραμένει μεταξύ πάγκου, εξέδρας και, στην καλύτερη, λίγων λεπτών συμμετοχής.

Ο Ολυμπιακός πάσχει σε όλες τις γραμμές. Δεν διαθέτει όμως κακές μονάδες. Μπορώ να σας αραδιάσω δεκάδες πολύ χειρότερους πρώην ποδοσφαιριστές του που σήκωσαν πρωταθλήματα, Κύπελλα και έκαναν πορείες στην Ευρώπη. Τότε όμως ο Ολυμπιακός είχε ομάδα. Σήμερα δεν έχει.

Ο Μίτσελ προφανώς και φέρει τεράστιες ευθύνες, αλλά έχω την αίσθηση πως μετά από αυτά που συνέβησαν (και εξακολουθούν να συμβαίνουν) στον φετινό Ολυμπιακό, ακόμα και να σηκωνόταν από τον τάφο του ο Ερνστ Χάπελ, δύσκολα θα μπορούσε να καταφέρει κάτι. Στα συν του Ισπανού το γεγονός πως κατόρθωσε κάπως να μαζέψει την κατάσταση μετά το Μουντιάλ, αλλά το προχθεσινό εκκωφαντικό 3-0 από τα δεύτερα της ΑΕΚ και η απώλεια του Κυπέλλου δεν καταπίνονται. Για εμένα, πάντως, ενδεχόμενη αντικατάστασή του, πιθανότατα από κάποιον βετεράνο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού (κανείς σοβαρός προπονητής δεν θα ερχόταν τη δεδομένη στιγμή), δεν θα προσέφερε κάτι. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ. Και, για φέτος, είναι πια αργά.

Μαθηματικά ο Ολυμπιακός παραμένει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, απέχοντας μόλις πέντε (επτά αν η ΑΕΚ κερδίσει στα χαρτιά ή στο γήπεδο τον Ατρόμητο) βαθμούς από την κορυφή. Αναγκαστικά θα συνεχίσει να προσπαθεί με τα όπλα που διαθέτει. Και ό,τι καταφέρει. Δυστυχώς τα λάθη πληρώνονται.