Παναθηναϊκός: Επικυρώθηκε ο ανάδοχος του νέου γηπέδου

Ο... κύβος ερίφθη πλέον γύρω απ' το βασικότερο κομμάτι του πρότζεκτ της «Διπλής Ανάπλασης» και το πρωί της Δευτέρας (6/2), σε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων υπό την προεδρία του Δημάρχου, Κώστα Μπακογιάννη επικυρώθηκε κι επίσημα η ανάθεση της ανέγερσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού, στην κοινοπραξία των τριών μεγάλων εταιριών «ΑΚΤΩΡ», «ΤΕΡΝΑ» και «Μυτιληναίος».

Παναθηναϊκός: Επικυρώθηκε ο ανάδοχος του νέου γηπέδου

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες απ’ την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», η συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε κανονικά και δόθηκε το «πράσινο» φως για το σχήμα που θα αναλάβει να χτίσει το νέο «σπίτι» του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού.

Πέραν της κοινοπραξίας των τριών μεγάλων ελληνικών εταιριών, υπήρχε κι ακόμη μία συμμετοχή από την «COSMOS» η οποία όμως ακυρώθηκε, διότι δεν κατέθεσε την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή ύψους 2 εκατ. ευρώ, που είχε ζητηθεί απ’ την πλευρά του Δήμου Αθηναίων ως μία απ’ τις βασικές προϋποθέσεις, όταν έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα ανακοινωθεί κι επίσημα από τη δημοτική αρχή της Αθήνας το εν λόγω σχήμα, ως «προσωρινός ανάδοχος» του έργου κι από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει μία περίοδος τεσσάρων μηνών η οποία θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση αρκετών γραφειοκρατικών ζητημάτων.

Κι αυτό διότι σε 30 μέρες θα πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος όλων των τεχνικών προδιαγραφών, να ετοιμαστούν οι αντίστοιχες δηλώσεις, οι τεχνικές μελέτες και τα νομιμοποιητικά, προκειμένου να περάσουν προς έλεγχο και υπογραφή από το ελεγκτικό συνέδριο κι από άλλες τεχνικές επιτροπές.

Όλη αυτή η διαδικασία θα κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες κι ο στόχος που υπάρχει αυτή την στιγμή απ’ την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, είναι τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου, ούτως ώστε μέσα στον Ιούλιο του 2023 να υπογραφεί η σύμβαση της δημοτικής αρχής με το ανάδοχο σχήμα, για το μεγαλύτερο έργο στην Ιστορία του Δήμου της Αθήνας, κόστους 123 εκατ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Βάσει της σύμβασης που θα γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές, απ’ την ώρα που θα πέσουν οι υπογραφές, οι τρεις εταιρίες θα πρέπει να έχουν παραδώσει -έτοιμο προς χρήση- το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο εντός 36 μηνών (3 χρόνια).

Κοινώς -αν δεν υπάρξουν απρόοπτα στην όλη διαδρομή- ο Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να «μπει» στο νέο ποδοσφαιρικό «σπίτι» του τον Ιούλιο του 2026, αλλάζοντας σελίδα οριστικά και δηλώνοντας τη νέα έδρα του απ’ την αγωνιστική σεζόν 2026/27!

Από εκεί και πέρα, μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει απ’ την πλευρά του Δήμου Αθηναίων και η δημοπράτηση των αναγκαίων περιφερειακών έργων, πέριξ του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ