Νίκος Γιούτσος στο «ΦΩΣ»: «Μπορεί το διπλό στην Τούμπα, αλλά πρέπει να παίξει ως Ολυμπιακός»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο παλιός σπουδαίος παίκτης, που ήταν… Σούπερμαν στη μεγαλύτερη νίκη στην Ιστορία του Ολυμπιακού στην Τούμπα (0-4), και δίνει τα προγνωστικά του για τη μεγάλη μάχη, στην οποία «βλέπει» διπλό του Θρύλου.

Νίκος Γιούτσος στο «ΦΩΣ»: «Μπορεί το διπλό στην Τούμπα, αλλά πρέπει να παίξει ως Ολυμπιακός»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Κοίταγα την προϊστορία του Ολυμπιακού στην Τούμπα και σταμάτησε το μάτι μου σε ένα εκπληκτικό 0-4 στην Τούμπα το 1965. Μεγάλοι παίκτες τότε στον Ολυμπιακό. Διαβάζω στο πρωτοσέλιδο του «ΦΩΤΟΣ» με κεφαλαία γράμματα το όνομα του Γιούτσου: «Ο ΓΙΟΥΤΣΟΣ εμάγευσε με την απίστευτη μαεστρία του, ενώ οι απαράμιλλοι Διαμαντόπουλος, Αυγητίδης, Πολυχρονίου, Αγανιάν και Σιδέρης κατέπληξαν»!

Τέτοια νίκη μέχρι σήμερα που γράφω αυτές τις γραμμές ο Ολυμπιακός δεν έχει ξανακάνει στην Τούμπα. Το «ΦΩΣ» έγραφε επίσης με κεφαλαία γράμματα στην πρώτη σελίδα: «Ο ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΠΑΙΞΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΑΝΑΕΙΔΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΗΠΕΔΑ, ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟΥ ΠΑΟΚ 4-0».

Γράφει επίσης στην πρώτη σελίδα: «ΟΛΗ η Θεσσαλονίκη μιλάει για τον χθεσινό ΑΦΘΑΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟΥΤΣΟ»!

Ήταν, μάλιστα, οι πρώτες εμφανίσεις του Γιούτσου στον Ολυμπιακό και στην Ελλάδα, ήταν ο πρώτος καιρός που είχε έρθει από την Ουγγαρία, ο Ολυμπιακός τον είχε πάρει μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ, μου τα έχει πει αυτά στο παρελθόν ο ίδιος ο Γιούτσος.

Και του έχει βάλει σε αυτό το 0-4 στην Τούμπα το «ΦΩΣ» μία φωτογραφία του Γιούτσου από άλλο ματς, με τον Απόλλωνα Αθηνών όπως αναφέρει, στην οποία ίπταται πάνω από αντίπαλο του οποίου το κεφάλι φτάνει ως τη μέση του Γιούτσου! Τόσο ψηλά είχε πηδήξει ο παικταράς του Ολυμπιακού. Και γράφει στη λεζάντα: «Το νέο λαμπρό αστέρι του Ολυμπιακού, που έλαμψε χθες εκτυφλωτικά στη Θεσσαλονίκη»! Προσέξτε τη λέξη «νέο». Ήταν οι πρώτοι του αγώνες στην Ελλάδα και μάγευε. Ο Θόδωρος Νικολαΐδης μού είχε πει στο παρελθόν ότι όταν ήρθε ο Γιούτσος στην Ελλάδα ήταν κάτι το εξωτικό, φαινόταν σαν τον Τζιοβάνι.

Μέσα στην εφημερίδα γράφει κάτι που δεν έχω ξαναδεί, ότι έσπασαν τα τηλέφωνα από όλη την Ελλάδα από κόσμο που ρωτούσε πόσο ήρθε το σκορ, αναφέρει ότι ήταν χιλιάδες τα τηλεφωνήματα και καταγράφει πολλούς διαλόγους ανθρώπων που τηλεφωνούσαν στην εφημερίδα και δεν πίστευαν το σκορ! Νόμιζαν ότι τους έκαναν πλάκα. Αναφέρει τις στιχομυθίες και τις περιοχές της χώρας από τις οποίες τηλεφωνούσαν στην εφημερίδα, γράφει και τα ονόματα των αναγνωστών!

Η πλάκα είναι ότι δεν έχει αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο - και τότε είχαν προηγηθεί παρατράγουδα, ο διαιτητής του 0-4 ήταν Γερμανός! Τέτοια εποχή όπως σήμερα, στην καρδιά του χειμώνα, 27 Γενάρη. Ο αγώνας ήταν να γίνει τρεις εβδομάδες πριν, αλλά υπήρχε κακοκαιρία, πολλή βροχή, το γήπεδο είχε γίνει χάλια και το ματς αναβλήθηκε. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ήταν έξαλλος για την αναβολή, μπούκαραν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και έκαναν καταστροφές, έσπασαν τα δοκάρια, υπάρχουν και φωτογραφίες από εκείνα τα επεισόδια.

Όταν ξανάγινε το ματς, το γήπεδο ήταν φίσκα, αλλά έκανε «παρέλαση» ο Ολυμπιακός, νίκησε 0-4. Το πρώτο ματς ήταν να γίνει με Αυστριακό διαιτητή ο οποίος το ανέβαλε και το 0-4 έγινε με Γερμανό διαιτητή.

Στην επιστροφή, εκατοντάδες οπαδοί του Ολυμπιακού περίμεναν την ομάδα στο αεροδρόμιο να την αποθεώσουν!

Και προσέξτε πόσο ίδια παραμένουν τα πράγματα, γράφει η εφημερίδα τότε ότι χολωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ περίμεναν και πέταξαν πέτρες στο πούλμαν του Ολυμπιακού όταν έφευγε από το γήπεδο! Κι ενώ δεν υπήρχαν παράπονα για τη διαιτησία, κοίταξα και άλλες εφημερίδες της εποχής. Μάλιστα, η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» γράφει ότι το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο, η εμφάνιση του Ολυμπιακού ήταν επιβλητική και θριάμβευσε. Έτσι ακριβώς. Και η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» αναφέρει τον Γιούτσο ως «τον υπ' αριθμόν ένα παίκτη του πειραϊκού συγκροτήματος». Και γράφει «μεγαλειώδης νίκη του Ολυμπιακού».

Πήρα λοιπόν τώρα τηλέφωνο τον μεγάλο Νίκο Γιούτσο, γιατί ξέρω ότι παρακολουθεί στενά τον Ολυμπιακό, δεν χάνει αγώνα. Διότι επίσης είναι σοβαρός, ό,τι βλέπει λέει, χωρίς να κάνει το άσπρο μαύρο.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 24/2/2023

Να σας διαβάσω το «ΦΩΣ» τι έγραφε στην πρώτη σελίδα για εσάς όταν ο Ολυμπιακός έκανε τη μεγαλύτερη νίκη του στην Τούμπα με 0-4;

(γελάει). Για πες μου, γιατί δεν τα θυμάμαι καλά... Θυμάμαι ότι εκείνος ο αγώνας είχε αναβληθεί πιο πριν λόγω κακοκαιρίας. Και όταν παίξαμε μετά κάναμε εκείνη τη μεγάλη νίκη.

25.000 κόσμο είχε το γήπεδο, ήταν κατάμεστο. Τα γκολ οι Γιούτσος, Σιδέρης, Μποτίνος, Αγανιάν. Έχει ξαναπεράσει τέτοια τριάδα από τον Ολυμπιακό, Σιδέρης, Γιούτσος, Μποτίνος;

Δεν θέλω να φανεί ότι περιαυτολογώ, δεν το λέω για εμένα, το λέω για όλη την τριάδα, άλλωστε σου έχω πει ότι ο κορυφαίος όλων των εποχών για εμένα ήταν ο Σιδέρης. Τέτοια τριάδα από την επίθεση του Ολυμπιακού δεν έχει ξαναπεράσει, αυτή είναι η γνώμη μου. Εγώ έζησα και τη μεγάλη ομάδα του Μπούκοβι και τη μεγάλη ομάδα του Γουλανδρή. Ήμουν και στις δύο αυτές ομάδες. Επί Γουλανδρή είχαμε πολλούς παικταράδες, αλλά τέτοια τριάδα μπροστά όχι.

Πώς το βλέπετε τώρα το ματς στην Τούμπα; Θέλω τη γνώμη σας.

Είναι πολύ σημαντικό ματς. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει!

Το πιστεύετε;

Το πιστεύω. Αν δεν το πίστευα, δεν θα το έλεγα! Ο ΠΑΟΚ έχει στρώσει, έχει βάλει νέα παιδιά μέσα και έχει φτιάξει καλή ομάδα. Αλλά ο Ολυμπιακός δεν είναι χάλια πια. Δεν θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός έχει χειρότερη ομάδα από τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να κερδίσει. Αλλά πρέπει να παίξει ως Ολυμπιακός. Πρέπει να παίξει πολύ καλά για να κερδίσει εκεί μέσα.

Η ισοπαλία σάς κάνει; Η ισοπαλία είναι καλή ή πρέπει μόνο νίκη για τον Ολυμπιακό;

Η ισοπαλία δεν είναι κακή, αλλά πρέπει να πάει εκεί και να κερδίσει. Γιατί μετά έχει και τη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη έχει, τώρα ξεκινάνε τα μεγάλα ντέρμπι.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, ποια ομάδα θεωρείτε φαβορί για το πρωτάθλημα;

Η ΑΕΚ είναι φαβορί αυτήν τη στιγμή, αλλά όχι ότι το πήρε. Υπάρχουν και τα πλέι οφ. Η ΑΕΚ έχει φτιάξει καλή ομάδα, έχει δυνατή έδρα, έχει ένα βαθμολογικό προβάδισμα από τον Ολυμπιακό, γι' αυτό λέω ότι πρέπει ο Ολυμπιακός να κερδίσει μέσα στην Τούμπα. Για να βγάλει και εκτός παιχνιδιού τον ΠΑΟΚ. Διότι αν κερδίσει ο ΠΑΟΚ, θα είναι και αυτός πάνω από τον Ολυμπιακό στη βαθμολογία. Είναι μεγάλος αγώνας, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει. Δεν είναι χειρότερος από τον ΠΑΟΚ. Πρέπει να πάει εκεί και να δείξει ποιος είναι ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός δεν φοβάται τους μεγάλους αγώνες.