Άγγελος Ζαζόπουλος: «Έτσι φτιάχτηκαν οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Τα πρώτα χρόνια μαζεύαμε οκτάρες»

Κουλούρης, Τζόλης, Λύρατζης, Τσαούσης, Τσιγγάρας, Μιχαηλίδης, Κουλιεράκης, Κωνσταντέλιας, Σαπουντζής, Τσέλιος... Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο επί 8 χρόνια προπονητής στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και στις μικρές Εθνικές, και νυν του Ποσειδώνα Μηχανιώνας, Άγγελος Ζαζόπουλος.

Άγγελος Ζαζόπουλος: «Έτσι φτιάχτηκαν οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ. Τα πρώτα χρόνια μαζεύαμε οκτάρες»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Έψαξα και έμαθα, ο Άγγελος Ζαζόπουλος είναι προπονητής εξειδικευμένος στις μικρές ηλικίες, ήταν οκτώ χρόνια στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, σε όλα τα τμήματα, ήταν και στην Εθνική μετά. Έζησε τους πιτσιρικάδες που έφτασαν στην πρώτη ομάδα και το μεγάλο αστέρι, τον Κωνσταντέλια. Έχουν ενδιαφέρον αυτά που λέει, ειδικά για το… κουφό να ψάχνει «δεκάρι» για μεταγραφή ο ΠΑΟΚ τέσσερις μήνες πριν, αλλά πλέον να παραμιλάνε με τον Κωνσταντέλια! Δηλαδή στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ δεν είχαν καταλάβει τι αξία υπήρχε στους νέους...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 26/1/2023

Τώρα είστε προπονητής στον Ποσειδώνα Μηχανιώνας.

Ακριβώς. Γ' Εθνική, είμαστε στην τρίτη θέση.

Τι διπλώματα προπονητή έχετε;

UEFA elit youth, UEFA A και πτυχίο γυμναστή.

Ποιοι νέοι του ΠΑΟΚ πέρασαν από τα χέρια σας;

Όλοι. Είτε ως πρώτος προπονητής σε διάφορα ηλικιακά τμήματα του ΠΑΟΚ είτε ως συνεργάτης προπονητής είτε στις μικρές Εθνικές. Από τον Κουλούρη, τον Τζόλη μέχρι τον Λύρατζη, τον Τσαούση, τον Τσιγγάρα, τον Μιχαηλίδη, τον Κουλιεράκη, τον Κωνσταντέλια. Και τον Σαπουντζή που τον πήρε μετά ο Ολυμπιακός, εγώ τον είχα φέρει στον ΠΑΟΚ, όπως και τον Τσέλιο. Θέλω να σας πω κάτι πριν αρχίσουμε το οποίο είναι σημαντικό.

Πείτε μου ό,τι θέλετε.

Τα παιδιά αυτά, για να φτάσουν να παίζουν στην πρώτη ομάδα, έχουν πάρα πολλούς αγώνες πίσω τους όχι μόνο εντός Ελλάδας με τα μικρά τμήματα του ΠΑΟΚ αλλά και σε πολλά διεθνή τουρνουά. Ο Κωνσταντέλιας, λόγου χάρη, έχει πάνω από 200 ματς με συνομήλικους υψηλού επιπέδου! Μπαίνει και δεν φοβάται γιατί έχει πείρα, δεν κομπλάρει. Για δύο χρόνια ήμουν στη μεγαλύτερη ηλικιακά ομάδα των ακαδημιών του ΠΑΟΚ και όποτε πηγαίναμε σε διεθνή τουρνουά έπαιρνα τον Κωνσταντέλια παρότι ήταν μικρότερος και μικροκαμωμένος. Γιατί τον έπαιρνα; Όχι για να μας βοηθήσει, δεν θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Αλλά για να αποκτήσει παραστάσεις, εμπειρίες. Σε ματς με Ίντερ, με Άντερλεχτ κ.λπ.

Σε ποια τμήματα του ΠΑΟΚ δουλέψατε οκτώ χρόνια;

Από την Κ12 μέχρι και την Κ20. Οι μικρές ομάδες του ΠΑΟΚ έχουν πάρει πολλά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια. Αλλά επιδιώκαμε τα διεθνή τουρνουά. Όταν ξεκίνησε το έργο στις ακαδημίες πηγαίναμε έξω και τρώγαμε οκτάρες. Όπως σας το λέω. Οκτάρες. Στην πορεία το σκάουτινγκ αναπτύχθηκε, η εκπαίδευση έγινε καλύτερη, η ακαδημία επανδρώθηκε επιστημονικά, πηγαίναμε έξω και κοιτούσαμε τους αντιπάλους στα μάτια.

Είπατε για σκάουτινγκ σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΠΑΟΚ ξέφυγε στις μικρές ηλικίες από τη Βόρεια Ελλάδα, τον Κωνσταντέλια τον βρήκαμε στον Βόλο. Τον Κουλιεράκη στα Χανιά. Παραδείγματα δίνω. Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ γίνονταν καλύτερες χρόνο με τον χρόνο. Βλέπαμε τα παιδιά να παίζουν στα ίσα μεγάλες ξένες ομάδες και λέγαμε «δεν γίνεται αυτά τα παιδιά να μη φτάσουν να παίξουν στην πρώτη ομάδα». Ήταν θέμα χρόνου και θέμα εμπιστοσύνης.

Ο Κωνσταντέλιας άργησε να παίξει. Μήπως δεν έδειξε η πρώτη ομάδα εμπιστοσύνη;

Δεν τον πήραν τα χρόνια, όμως μου κάνει ένα πράγμα εντύπωση. Μέχρι πριν από τέσσερις μήνες λεγόταν ότι ο ΠΑΟΚ έψαχνε «δεκάρι», ενώ είχε στα χέρια του ένα «δεκάρι» που τώρα όλη η Ελλάδα βλέπει τι μπορεί να κάνει. Για εμένα ο Κωνσταντέλιας θα ξεπεράσει στα λεφτά που θα φέρει στον ΠΑΟΚ τα 13 εκατομμύρια του Τζόλη. Ο Κωνσταντέλιας είναι παίκτης που θα φέρει 20 εκατομμύρια ευρώ. Έχεις λοιπόν έναν παίκτη 20 εκατομμυρίων ευρώ και ψάχνεις «δεκάρι» στο εξωτερικό; Θα δώσεις 20 εκατομμύρια ευρώ μήπως για να φέρεις ξένο «δεκάρι»;

Πείτε μου κι άλλα για το πώς δυνάμωσε η ακαδημία.

Στις ακαδημίες έγινε επιστημονική δουλειά. Εκτός των πολλών αγώνων σε διεθνή τουρνουά, μιλάμε για δουλειά με βιντεοαναλύσεις και επιμονή στις αδυναμίες κάθε παίκτη. Η βελτίωση των παιδιών και η διαπίστωση στα διεθνή τουρνουά ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ξένους συνομήλικους τούς έδωσε αυτοπεποίθηση. Έπρεπε όμως να έχουμε υπομονή. Υπάρχουν κάποια ταλέντα που αργούν λίγο να γίνουν άντρες, σωματικά, βιολογικά μεγαλώνουν πιο αργά από άλλους. Όπως ο Πέλκας, όπως ο Κωνσταντέλιας. Αυτό είναι μεγάλο δίδαγμα. Επίσης, σημαντικό ήταν να βρεθεί η καλύτερη θέση για τον καθέναν. Λόγου χάρη, ο Κουλιεράκης ήρθε ως κεντρικός χαφ! Υπάρχουν παίκτες που δεν έχουν κάνει το μπαμ ακόμα. Θα δείτε κι άλλους στον ΠΑΟΚ. Ο Κούτσιας, για παράδειγμα, δεν γίνεται να μην παίξει. Στον ΠΑΟΚ υπήρχε πολύ μεράκι στα διευθυντικά πόστα των ακαδημιών και βέβαια όλο αυτό στηρίχθηκε με χρήμα.

IMG-89e2d79e45dbd51129322ee3a8f8779b-V.jpg
Τζόλης μικρός στην Κ-13, σε τουρνουά στην Κωνσταντινούπολη κρατάει το Κύπελλο και τον δίσκο του πρώτου σκόρερ

Μου είπε ο Πουρλιοτόπουλος σε συνέντευξη ότι 12 χρόνων πήραν όλη την πενταμελή οικογένεια του Κωνσταντέλια από τον Βόλο στη Θεσσαλονίκη. Και έβαλαν τον πατέρα του να είναι σεφ στους ξενώνες του ΠΑΟΚ.

Τον θυμάμαι καλά τον πατέρα του Κωνσταντέλια, θυμάμαι και τους προβληματισμούς του.

Δηλαδή;

Δεν ήταν εύκολο να αλλάξει πόλη όλη η οικογένεια, ακολούθησαν το μέλλον του μικρού παιδιού τους. Αυτό που έγινε με τον Κωνσταντέλια δεν είναι σύνηθες. Δεν το έκανε συχνά ο ΠΑΟΚ. Αλλά είναι μερικές περιπτώσεις που αξίζει να δώσεις έξτρα παροχές, το κάνουν και οι ξένες ακαδημίες. Ο Λουκάκου στην Άντερλεχτ ήταν μια τέτοια περίπτωση. Η ομάδα τού είχε δώσει έξτρα παροχή επειδή ήταν φτωχόπαιδο και του είχε βάλει δάσκαλο ειδικά για αυτόν, για τα μαθήματά του. Όταν ήταν πολύ μικρός. Κάποια ταλέντα αξίζουν μία ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Πώς να το κάνουμε…

Λέγανε ότι είναι αδύναμος ο Κωνσταντέλιας, αλλά είδαμε στο ματς με τον Παναθηναϊκό ότι και τις κλοτσιές αντέχει.

Μακάρι να έχει την υγειά του το παιδί. Αλλά είναι ντροπή να κλοτσάς τέτοιο παιδί αν ο σκοπός σου είναι να τον σταματήσεις. Να ξέρετε ότι έχει αφιερώσει πολλές ώρες σε ατομικό πρόγραμμα για να δυναμώσει. Είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τα πιο δύσκολα πράγματα με τον πιο απλό τρόπο σε κλειστούς χώρους που άλλοι δεν μπορούν καν να υποδεχτούν την μπάλα.

Έμαθα για ένα περιστατικό με τον Τζόλη στη Ρόδο όταν ήταν πολύ μικρός. Θα μου το πείτε;

Παίζαμε με τον Ολυμπιακό στη Ρόδο. Εμείς θέλαμε δυνατά τουρνουά, θέλαμε να κοντράρουμε τις ομάδες της πρωτεύουσας. Είχαμε μάθει ότι θα ήταν και η Μπεσίκτας. Ήταν η Κ13 του ΠΑΟΚ, έφτασε στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Κατάμεστο το γήπεδο! Προηγούμασταν 1-0. Ένα παιδί του Ολυμπιακού τραυματίστηκε, φωνάξαμε από τον πάγκο στα παιδιά μας να κάνουν φερ πλέι και να πετάξουν την μπάλα έξω. Δεν άκουσαν γιατί είχε πολύ θόρυβο το γήπεδο, συνέχισαν και έβαλαν γκολ. Ήρθε στον πάγκο ο μικρός τότε Τζόλης μαζί με τον αρχηγό και είπαν «κόουτς, συγγνώμη, δεν ακούσαμε. Θέλουμε να τους αφήσουμε να βάλουν γκολ για να κάνουμε φερ πλέι». Και τους έδωσα την έγκρισή μου. Κάνουν λοιπόν τη σέντρα τα παιδιά του Ολυμπιακού, θυμάμαι έπαιζε ο Σουρλής, και βάζουν γκολ. Ήταν μια όμορφη στιγμή.

IMG-5b6e46c6314ae80fbe347b8917b6846e-V.jpg
Τζόλης στην Κ-11 δεξιά από το Κύπελλο όπως βλέπουμε τη φωτογραφία

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Το πιο σημαντικό για να αναπτυχθεί μία ακαδημία είναι το σκάουτινγκ σε συνδυασμό με την επιστημονική υποστήριξη για να βελτιωθούν τα ταλέντα και την τριβή τους σε ματς υψηλού επιπέδου. Ξαναλέω, τα πρώτα χρόνια βγαίναμε έξω και οι σφαλιάρες ήταν ατελείωτες. Μετά από τέσσερα χρόνια όμως τα τμήματα άρχισαν να φέρνουν επιτυχίες. Δεν θα ξεχάσω ένα τεράστιο τουρνουά ενόψει του Μουντιάλ που θα διοργάνωνε η Ρωσία. 120 ομάδες σε 20 ομίλους. Από την Ιαπωνία μέχρι την Αγγλία. Οι 20 νικητές θα έπαιζαν στη Μόσχα. Πήρε το τουρνουά ο ΠΑΟΚ.

Ποιο τμήμα;

Η Κ12! Το δώρο ήταν για τη νικήτρια ομάδα να πάει να παίξει με τη Μίλαν στο Μιλάνο. Όμως οι Ρώσοι δεν το έδωσαν σε εμάς, το έδωσαν στην πρώτη ρώσικη ομάδα. Στενοχωρήθηκαν τα παιδιά. Το έμαθε ο Σαββίδης και κανονίστηκε φιλικό με την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη!

Πρέπει να βελτιώσει τα τελειώματά του ο Κωνσταντέλιας;

Ναι, πρέπει. Θα έρθει κι αυτό όμως, γιατί έχει την ποιότητα.

Ο Τζόλης είχε τα καλύτερα τελειώματα από τους μικρούς;

Ο Τζόλης είναι πιθανώς το καλύτερο ταλέντο που έχει περάσει από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ στο θέμα των τελειωμάτων. Όμως ο Κωνσταντέλιας θα ξεπεράσει τον Τζόλη στα λεφτά που θα φέρει στον ΠΑΟΚ. Και θα τον βρει τον δρόμο του ο Τζόλης, να γίνει σύντομα καλά το παιδί.

Μπορεί να πάει ο Ολυμπιακός να πάρει τον Τζόλη;

Δεν το αποκλείω.

Στη φωτό - με τον κύκλο ο Κωνσταντέλιας στην Κ-15 του ΠΑΟΚ