Τάκης Νικολούδης: «Για όλα φταίει ο Κομίνης, έκανε μεγάλο κακό στο ποδόσφαιρο»

Ο παλάιμαχος άσος μιλάει στο «fosonline» και στον Γιάννη Μαραζιώτη. «Αδίκησε τον εαυτό του, αλλά το να ζητάει συγνώμη ένας τέτοιος άνθρωπος είναι μεγαλείο», λέει για τον Ιβάν Σαββίδη.

Τάκης Νικολούδης: «Για όλα φταίει ο Κομίνης, έκανε μεγάλο κακό στο ποδόσφαιρο»

Στον Γιώργο Κομίνη ρίχνει το μεγάλο φταίξιμο για τα γεγονότα της Τούμπας στο ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ο Τάκης Νικολούδης.

Το «fosonline» επικοινώνησε με τον παλαίμαχο άσο του Ηρακλή, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, ζητώντας την άποψή του τόσο για τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα, όσο και γενικότερα για το φετινό πρωτάθλημα.

Ο πρώην αστέρας των ελληνικών γηπέδων τα έβαλε με τον ρέφερι του ντέρμπι για τη διστακτικότητά του να αποφασίσει στην κρίσιμη φάση ενώ προέβλεψε πως αν δεν καθυστερούσε να δείξει σέντρα ή οφσάιντ, όλα όσα ακολούθησαν θα είχαν αποφευχθεί.

Όσο για τον Ιβάν Σαββίδη, τόνισε πως αδίκησε τον εαυτό του, σημειώνοντας όμως ότι είναι μεγαλείο η αναγνώριση του σφάλματός του.

-Έχετε παίξει σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, αλλά γνωρίζετε καλά και το πώς είναι να είναι κάποιος ποδοσφαιριστής σε μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ένα σχόλιο λοιπόν για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα τον τελευταίο καιρό.

Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι από τις καλύτερες σεζόν για το ποδόσφαιρό μας. Αντί για καλύτερα πηγαίνουμε χειρότερα και από πλευράς παρουσίας Ελλήνων παικτών σε ομάδες, κάτι που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Θα έλεγα πως έχουν απομονωθεί πολλά ελληνόπουλα, τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν ευκαιρίες σε ελληνικούς συλλόγους. Και αυτό το φαινόμενο δεν το συναντάμε μονάχα στα μεγάλα κλαμπ αλλά και στα μικρότερα. Βλέπω για παράδειγμα την Κέρκυρα και την Λάρισα. Αλλά και άλλες ομάδες. Ενώ υπάρχει ταλέντο και διάθεση, προτιμάτε από τις διοικήσεις ένας παίκτης αμφιβόλου αξίας από το εξωτερικό. Αυτό δεν βοηθάει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

-Σχετικά με τα έξω-αγωνιστικά;

Τώρα μπήκαμε σε μια αντιπαλότητα πολύ μεγάλη. Δε φθάνει το χάλι που είχαμε, συνέβησαν και τα δύο τελευταία γεγονότα στην Τούμπα. Δύο μεμονωμένα περιστατικά στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ, τα οποία έκαναν τον κόσμο να φύγει απογοητευμένος από το γήπεδο. Έναν κόσμο όμως που είχε δείξει πειθαρχία στην κερκίδα. Δυστυχώς πλέον διεκόπη το πρωτάθλημα ενώ το κύπελλο βλέπω να γίνεται με μαθητές...

-Σας σόκαρε η εικόνα του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο στον αγωνιστικό χώρο;

Αδίκησε τον εαυτό του ο κύριος Σαββίδης. Έχει προσφέρει πολλά στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Θεωρώ πως ήταν μια στιγμή έντασης. Εγώ θα ρίξω τη μεγάλη ευθύνη στον διαιτητή. Και καλύτερα να αποχωρήσει, όπως είπε και αφού έχει και οικογενειακά προβλήματα. Θα μπορούσε να πάρει μια απλή απόφαση και να τελείωναν όλα εκεί. Όσο και αν θα γκρινιάζανε είτε η ΑΕΚ, είτε ο ΠΑΟΚ. Άλλαζε την απόφασή του και τυραννούσε όλο τον κόσμο. Αυτή η αδυναμία απόφασης έφερε το κακό. Ένας Άγγλος διαιτητής θα έδινε γκολ ή οφσάιντ και θα τελείωνε. Και δεν θα είχαμε αυτές τις ακρότητες που ακολούθησαν. Θα συμφωνήσω βέβαια πως ήταν δύσκολη φάση, αλλά δεν τον δικαιολογώ. Θα μπορούσε να πάρει μια απόφαση και τέλος.

-Στην εποχή σας θυμάστε ανάλογο συμβάν;

Έχουν περάσει πια τόσα χρόνια δεν θυμάμαι να πω κάτι συγκεκριμένο. Αλλά πράγματι ήταν από τα πολύ δύσκολα που μπορούν να τύχουν σε έναν διαιτητή. Όμως πάρε μια απόφαση... Καλά κάνει και αποχωρεί. Κατέστρεψε πολλά πράγματα και φεύγει χωρίς καλή εντύπωση. Κρίμα για τον ίδιον γιατί είναι ένα νέο παιδί.

-Ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε συγνώμη. Αρκεί;

Είναι ένας ενθουσιώδης άνθρωπος που αγαπάει τον ΠΑΟΚ. Το ίδιο και ολόκληρη η οικογένειά του. Θέλει να κάνει τον ΠΑΟΚ μεγάλη ομάδα. Το να ζητάει συγνώμη ένας τόσο ισχυρός άνθρωπος, είναι μεγαλείο. Γιατί ο εγωισμός του ανθρώπου πολλές φορές μπαίνει πάνω από οτιδήποτε. Αυτός όμως ξεπέρασε τον εγωισμό του. Θα πω πως τα λάθη είναι ανθρώπινα.

-Τι πρέπει να γίνει πλέον ποια είναι η άποψή σας;

Αυτοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, είτε είναι πρόεδροι, είτε η ομοσπονδία, είτε η διαιτησία, όποιοι δηλαδή έχουν υπεύθυνες θέσεις, να καθίσουν κάτω και να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους. Επαναλαμβάνω όμως πως το τελευταίο χάλι αποτελεί μεγάλη ευθύνη του διαιτητή. Γιατί δεν έδειξε προσωπικότητα. Ενώ έκανε καλό παιχνίδι τα διέλυσε όλα και είναι συνυπεύθυνος. Έκανε μεγάλο κακό στο ποδόσφαιρο. Ή δίνεις γκολ ή όχι. Τέλος. Παίρνεις μία απόφαση. Σήκωνε χέρι, κατέβαζε χέρι, πήγε στα αποδυτήρια, ήθελε να ξανά βγει αλλά τελικά δεν βγήκε... Μα τι πράγματα ήταν όλα αυτά;

-Κατά τη γνώμη σας το γκολ είναι οφσάιντ ή όχι;

Παρότι έχω ακούσει τόσες απόψεις, παρότι έχω δει ξανά και ξανά τη φάση και παρότι έχω παίξει είκοσι χρόνια ποδόσφαιρο, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη... Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι ήταν. Είναι μια δύσκολη απόφαση. Μπορεί να έχουμε παίξει μπάλα αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τους κανονισμούς. Είναι πολλές οι λεπτομέρειες. Και μια απόφαση που πρέπει να παρθεί σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν μπορούμε να πούμε αν επηρέαζε ή δεν επηρέαζε. Όμως αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα, πως έπρεπε ο διαιτητής εκείνη τη στιγμή να πάρει μια απόφαση και αυτή να ήταν...

-Με βάσει μονάχα τα αγωνιστικά και αν δεν κρίνονταν τόσοι βαθμοί στα δικαστήρια, ποια ομάδα θεωρείται ότι ήταν φέτος ένα κλικ πιο κοντά στο πρωτάθλημα;

Το πρωτάθλημα το διεκδίκησαν τρεις ομάδες. Ο Ολυμπιακός ήταν μια από αυτές, αλλά φέτος δεν ήταν η μεγάλη ομάδα έτσι όπως την έχει συνηθίσει ο κόσμος του. Κάτι που φάνηκε και στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό που έδειξαν απροπόνητοι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Έτσι δεν μπορείς να διεκδικήσεις ως το τέλος.

Ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο γύρο έπαιξε καταπληκτικά και πιστεύω πως αδίκησε τον εαυτό του προς το τέλος.

Η ΑΕΚ πάλι, είχε τη δυσκολία της Ευρώπης. Είχε και τραυματισμούς. Πιστεύω πως δεν ήταν προετοιμασμένη για να βγάλει τόσα ματς στην Ευρώπη. Τα κατάφερε όμως. Αλλά της βγήκε η κούραση. Παρ’ όλα αυτά έφτασε να διεκδικεί τον τίτλο ως το τέλος και αυτή είναι μεγάλη της επιτυχία. Πέρασε και τον Ολυμπιακό στο κύπελλο.

Κάπως έτσι κρίνω το ελληνικό πρωτάθλημα. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο τέλος νομίζω πλησίασαν πιο πολύ στον τίτλο. Ο Ολυμπιακός κάποια στιγμή ξέμεινε από δυνάμεις. Είχε βέβαια και το Τσάμπιονς Λιγκ στην αρχή που δεν ήταν απλή διαδικασία. Δεν πρέπει να το παραβλέπουμε. Έφερε μεγάλη κούραση στην ομάδα του.

Από εκεί και πέρα θεωρώ πως ο Ατρόμητος έκανε την ευχάριστη έκπληξη με καλή παρουσία, αλλά σε γενικές γραμμές δεν μπορούμε να πούμε πως είδαμε καλό ποδόσφαιρο.