Πέτρος Ξανθόπουλος: «Ο Ολυμπιακός μπορεί την ανατροπή, όπως φτάσαμε τον Παναθηναϊκό στο μπαράζ»

Βασικός σε εκείνον τον Ολυμπιακό και στο μπαράζ του Βόλου όπου έφτασε και νίκησε τον Παναθηναϊκό, ήταν ο Πέτρος Ξανθόπουλος. Μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου. «Και ο ΠΑΟΚ μπορεί να χτυπήσει τον τίτλο».

Πέτρος Ξανθόπουλος: «Ο Ολυμπιακός μπορεί την ανατροπή, όπως φτάσαμε τον Παναθηναϊκό στο μπαράζ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Δεν είναι τρεις οι διεκδικητές του τίτλου, είναι τέσσερις. Θα καταλάβετε και με επιχειρήματα που θα διαβάσετε από τον συνεντευξιαζόμενο, ο οποίος μου το έθεσε και έχει δίκιο.

Από εκεί και πέρα η εξέλιξη του Παναθηναϊκού είναι όπως την περιμέναμε. Έχουμε αναλύσει και με συνεντεύξεις ότι παρά τη μεγάλη βαθμολογική διαφορά που είχε, δεν ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί, θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Μαντζουράκη να μου λέει «θέλω να τον δω τον Παναθηναϊκό πώς θα αντιδράσει όταν έρθουν ένα δύο άσχημα αποτελέσματα»...

Ο Παναθηναϊκός από εκεί που δεν έχανε κανέναν βαθμό, ξαφνικά χάνει πολλούς βαθμούς- και δεν παίζει καλά. Ακόμα και το προηγούμενο ματς που πήρε στη Λιβαδειά ήταν το χειρότερό του. Η ομάδα αυτή φαίνεται σαν να έχασε δύο πράγματα: Πρώτον, την εύνοια της τύχης που είχε, έπαιρνε πολλά ματς στο τσακ. Επίσης, φαίνεται σαν να έχουν χάσει την αυτοπεποίθησή τους.

Βέβαια, παραμένει αρκετούς βαθμούς μπροστά ο Παναθηναϊκός. Όμως ενός κακού μύρια έπονται, όπως λέει ο λαός. Τον Παναθηναϊκό τον βρίσκει τώρα στην κατάρρευσή του ένα δύσκολο πρόγραμμα. Πάει στα πολύ φορμαρισμένα Γιάννινα, θα έχω συνέντευξη αύριο από παικταρά του ΠΑΣ Γιάννινα, μου εξηγεί τους λόγους που μεταμορφώθηκαν τα Γιάννινα. Από εκεί που πελαγοδρομούσε ο ΠΑΣ, έρχεται μετά τη διακοπή του Μουντιάλ, κάνει ανατροπή με τον Ολυμπιακό και του κόβει τους βαθμούς ισοφαρίζοντας 2-2 από 0-2 που έχανε. Πάει στη Λαμία και δεν χάνει. Νικάει την ΑΕΚ εκπλήσσοντας τους πάντες. Πάει και στη Λιβαδειά και παίρνει μεγάλο διπλό.

Θα ταξιδέψει λοιπόν ο Παναθηναϊκός στον φορμαρισμένο ΠΑΣ Γιάννινα. Μετά υποδέχεται τον επίσης φορμαρισμένο ΠΑΟΚ. Ποιος μου λέει εμένα ότι θα νικήσει ο Παναθηναϊκός στα Γιάννινα και ότι θα νικήσει τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο; Πάνω στο ντεφορμάρισμά του ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε τον ουραγό Ιωνικό, δεν νίκησε και τον επίσης κακό φέτος ΟΦΗ, που έπαιζε με 10 παίκτες από το 11ο λεπτό στη Λεωφόρο! Και μετά πάει στην Τρίπολη που άλλαξε προπονητή και πήρε τον Άκη Μάντζιο.

Δηλαδή ο Παναθηναϊκός, που έχει δεχτεί απανωτά χτυπήματα και τον πλησίασαν οι άλλοι, έχει 3 σερί δύσκολα ματς τώρα που μπορεί να τον φρενάρουν κι άλλο και ως το τέλος του μήνα να έχει δίπλα του όλους τους άλλους!

Ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι συνέρχεται, αλλά είναι αλλιώς αυτό το σχήμα με τα δεκάρια να παίζει με μικρομεσαίες ομάδες και αλλιώς να παίξει σε ντέρμπι και να πρέπει να πρεσάρει. Περιμένω να δω τον Ολυμπιακό σε ντέρμπι. Πρέπει να κερδίσει κάποιο δύσκολο ματς με μεγάλο αντίπαλο φέτος. Πρώτη φορά φέτος έκανε τρεις συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα. Ασύλληπτο. Κάτι που το έκανε συνεχώς τα άλλα χρόνια εύκολα.

Ύστερα από αυτήν την ανάλυση πάμε στη συνέντευξή μας. Ο Ολυμπιακός το 1982 είχε κάνει πάλι μία μεγάλη ανατροπή, πάλι με πρώτο τον Παναθηναϊκό ο οποίος ήταν 5 βαθμούς μπροστά από τον Ολυμπιακό - και μάλιστα με διαφορετικό βαθμολογικό σύστημα. Η νίκη έδινε 2 βαθμούς, η ισοπαλία 1 βαθμό και η ήττα μηδέν βαθμούς. Τότε δεν γίνονταν τέτοιες ανατροπές.

Βασικός σε εκείνον τον Ολυμπιακό και στο μπαράζ του Βόλου όπου έφτασε και νίκησε τον Παναθηναϊκό, ήταν ο Πέτρος Ξανθόπουλος. Τα λέει ωραία.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 10/1/2023

Βασικός ήσουν στο μπαράζ στον Βόλο.

Και όχι μόνο σε αυτό το μπαράζ. Και στο προηγούμενο στον Βόλο με τον Άρη. Και στα 2 μπαράζ που τα πήραμε.

Το 1982 κάνατε μεγάλη ανατροπή με τον Ολυμπιακό. Τώρα μπορεί;

Ε βέβαια μπορεί! Αφού το είχαμε κάνει εμείς τότε και μάλιστα με τη νίκη να δίνει 2 βαθμούς αντί για 3 που δίνει τώρα, μπορεί να το ξανακάνει ο Ολυμπιακός στον Παναθηναϊκό. Και δεν υπήρχαν πλέι οφ τότε. Βλέπουμε έναν Παναθηναϊκό, που είχε πάρει πιο πολλούς βαθμούς από όσους δικαιούταν, να κλονίζεται. Ο Ολυμπιακός έκανε πολλές γκέλες αλλά βρίσκει ένα σχήμα, βρίσκει μια σταθερότητα. Πρέπει όμως να είναι συνεπής. Πρέπει να σταματήσει να τρώει εύκολα γκολ στα δύσκολα ματς. Πρέπει να δείξει διάρκεια. Ο Παναθηναϊκός θα χάσει κι άλλο έδαφος πιστεύω. Το θέμα είναι ο Ολυμπιακός τι θα κάνει.

Τι προβλέπεις;

Και οι 4 ομάδες μπορούν να πάρουν τον τίτλο!

Και οι 4 ομάδες λες.

Ναι. Γιατί να βγάλω έξω τον ΠΑΟΚ, ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό είναι. Και τον έχει τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Και την ΑΕΚ έχει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Πολύ ανεβασμένος είναι ο ΠΑΟΚ για όποιον βλέπει τα ματς. Παίζει πολύ καλά. Και πήρε έναν Βραζιλιάνο παικταρά μεσοεπιθετικό, τον Τάισον, πάει να πάρει και σέντερ φορ. Γεμίζει σιγά σιγά. Έχει και τα νέα παιδιά να τρέχουν. Ο Ολυμπιακός πάντως έχει ένα αβαντάζ: Ξέρει καλύτερα από όλους τον πρωταθλητισμό, έχει την τεχνογνωσία πώς να το κάνει.

Σε ποιον δίνεις το 1% παραπάνω για να πάρει τον τίτλο;

Σε κανέναν. Ο πιο σταθερός και αυτός που έχει τον καλύτερο πάγκο θα το πάρει. Ο Παναθηναϊκός είναι μπροστά, αλλά δεν έχει πάγκο! Αν δεν κάνει 3 προσθήκες στις μεταγραφές, παίκτες έτοιμους να έρθουν και να παίξουν, θα κάνει κι άλλες γκέλες. Η ΑΕΚ έχει καλό πάγκο. Και ο Ολυμπιακός έχει καλό πάγκο. Μένουν πολλά ματς, είναι και τα πλέι οφ, θα γίνει χαμός.

Να σου πω το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού μέχρι το τέλος του Γενάρη; Έχει δύσκολα ματς.

Δεν χρειάζεται. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να χάσει βαθμούς και σε ματς που δεν το περιμένεις! Και όχι μόνο ο Παναθηναϊκός, όλοι. Ο Ολυμπιακός ήταν 0-2 στο ημίχρονο με τα Γιάννινα και ήρθε 2-2. Ποιος το περίμενε; Κανείς! Με 0-2 στο ημίχρονο απέναντι στον ΠΑΣ; Όλοι λέγαμε ότι θα βάλει και τρίτο. Ο Παναθηναϊκός δεν κέρδισε τον ΟΦΗ στη Λεωφόρο που έπαιζε με 10 παίκτες από την αρχή! Ποιος το περίμενε; Δεν νίκησε τον Ιωνικό που είναι αδύναμος φέτος. Ποιος το περίμενε; Το πρωτάθλημα λοιπόν έχει πολύ δρόμο ακόμα. Η πιο σοβαρή ομάδα, η πιο συνεπής, η πιο σταθερή και με τον καλύτερο πάγκο θα το πάρει. Όλα τα ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι επικίνδυνα. Οι αντίπαλοι τρέχουν, σκοτώνονται, προσπαθούν.

Πες μου κάνα χαριτωμένο που θυμάσαι από εκείνη την ανατροπή που είχατε κάνει στο ιστορικό πρωτάθλημα που το πήρατε στο μπαράζ με τον Παναθηναϊκό.

Αξέχαστο μου έχει μείνει ότι ο Παναθηναϊκός έκανε γκέλες και στην τελευταία αγωνιστική έπαιζε με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, έφερε 0-0, τότε έχασε ο Γαλάκος ένα γκολ πάνω στη γραμμή, αδιανόητο! Δεν μπορούσες να το χάσεις αυτό το γκολ! Απίστευτη φάση για τη μεγάλη κλάση του Ηλία.

Ηλία τον είπες.

Ναι. Μάικ τον έλεγαν πολλοί, εγώ τον ήξερα Ηλία. Και γίνεται το μπαράζ με τον Παναθηναϊκό έναν μήνα μετά! Διότι ο Παναθηναϊκός έλεγε ότι δεν θα κατέβαινε, το σκεφτόταν ο Βαρδινογιάννης. Το μπαράζ έγινε την ημέρα της γιορτής μου αν θυμάμαι καλά, Πέτρου και Παύλου.

Κάτσε να το ψάξω. 29 Ιουνίου έγινε το μπαράζ πράγματι.

Τη μέρα της γιορτής μου. Νικήσαμε 2-0 και θυμάμαι τον σημερινό πρόεδρο του Ολυμπιακού να τον φέρνει ο πατέρας του ο Μιλτιάδης στον πάγκο. Πριν από 40 χρόνια.

Πώς το γλεντήσατε;

Το πούλμαν του Ολυμπιακού έκανε το Βόλος-Αθήνα σε 2 ώρες! Και πήγαμε γρήγορα στα μπουζούκια!

Ποια μπουζούκια;

Δεν θυμάμαι. Όμως θυμάμαι τα άλλα μπουζούκια στο προηγούμενο μπαράζ με τον Άρη το 1980. Στο «Ιφιγένεια»!

Τραγουδιστές;

Τη Ρομίνα Πουλικάκου θυμάμαι σίγουρα.

Γιατί τη θυμάσαι; Ήταν πολύ ωραία;

Γυναικάρα. Και μένει εδώ, στη Νέα Σμύρνη, την ξέρω.

Οι γυναίκες σάς την έπεφταν τότε;

(γελάει). Εννοείται! Στον Ολυμπιακό παίζαμε, νέα παιδιά ήμασταν.

Πες κάνα καλό σκηνικό.

Γράμματα έστελναν στην ΠΑΕ και μας τα μοιράζανε! Μεγάλη δύναμη αυτή η ομάδα. Σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού. Μεγάλη δύναμη ο Ολυμπιακός. Ξέρεις πόσο με διευκόλυνε στη δουλειά μου;

Τι δουλειά;

Ήμουν κατασκευαστής. Αγόραζα οικόπεδα, τα έκτιζα, με αντιπαροχή, και πούλαγα διαμερίσματα. Πάρα πολύ με βοήθησε ο Ολυμπιακός στη δουλειά μου μετά το ποδόσφαιρο. Το ότι είχα κάνει καριέρα στον Ολυμπιακό και με ήξερε ο κόσμος.

Κάνεις ακόμα αυτήν τη δουλειά;

Όχι, σταμάτησα μετά τη χρεοκοπία της χώρας και την οικονομική κρίση.

Πού θέλει ενίσχυση ο Ολυμπιακός; Αριστερό μπακ;

Εδώ και πολύ καιρό! Ο Βραζιλιάνος που ήρθε για δεξί μπακ φαίνεται καλός παίκτης. Θέλεις και έναν καλό αριστερό μπακ. Θέλει και ένα στόπερ τσακαλάκι γρήγορο, γιατί τα χρόνια περνάνε, όσο και καλός να είναι ο Παπασταθόπουλος. Πρέπει να έχεις εναλλακτικές. Ο Ντόι είναι καλός, δικαιώνει τον Μίτσελ που τον πίστεψε.

Έλα να κλείσουμε με τον Χάμες.

Για να έχεις μία καλή ομάδα πρέπει να έχεις πρώτα καλά αποδυτήρια. Και για να έχεις καλά αποδυτήρια, πρέπει να έχεις καλούς χαρακτήρες. Ο Χάμες είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση πάντως, είναι μεγάλο όνομα, ξέραμε από το παρελθόν ότι είναι ιδιόρρυθμο παιδί. Είναι θέμα προπονητή να τον διαχειριστεί σωστά, γιατί ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται αυτόν τον παίκτη. Πρέπει να δείχνει μια ωραία εικόνα ως ομάδα ο Ολυμπιακός, όμως από την άλλη χρειάζεται τώρα τους καλούς παίκτες του.