Λάκης Νικολάου: «Είναι μύθος το 80% για τους χιαστούς! Ο Φορτούνης μού αρέσει πολύ, του το έχω πει»

Βρήκαμε τον Λάκη Νικολάου αμέσως μετά από χειρουργείο που είχε. Αναρίθμητες οι επεμβάσεις που έχει κάνει επί δεκαετίες. Άνθρωπος του ποδοσφαίρου και σπουδαίος γιατρός. Τον ρωτήσαμε ορισμένα πράγματα για τον Φορτούνη. Μερικές φορές δεν χρειάζεται να ρωτάς πολλά, αλλά λίγα και καλά. Το «ζουμί».

Λάκης Νικολάου: «Είναι μύθος το 80% για τους χιαστούς! Ο Φορτούνης μού αρέσει πολύ, του το έχω πει»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Και πολύ σωστά επισημαίνει ότι είχε αποκτήσει έπαρση η ΑΕΚ και την πάτησε στα Γιάννινα. Η έπαρση πάντα στο ποδόσφαιρο και στη ζωή τιμωρείται. Μετά την απότομη προσγείωση πάντως στα Γιάννινα, η ΑΕΚ είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Παναθηναϊκό από ό,τι θα είχε αν νικούσε στα Γιάννινα. Μάλλον για αυτό ο γιατρός αισιοδοξούσε για το ντέρμπι.

Ήταν ένα από τα πρώτα ταμπού που είχα σπάσει πιτσιρικάς, εν μέσω χαμού που έφυγε ο Μπάγεβιτς από την ΑΕΚ και πήγε στον Ολυμπιακό, εν μέσω τραμπουκισμών, είχα πάει στο σπίτι του γιατρού με φωτογράφο στα βόρεια προάστια και είχαμε κάνει μια μεγάλη συνέντευξη στο «ΦΩΣ». Πολλά χρόνια πριν. Και είχε σπάσει και εκείνος ταμπού, ήθελε θάρρος αυτό που έκανε. Γιατρός της ΑΕΚ επί χρόνια, στενός συνεργάτης του Μπάγεβιτς επί χρόνια. Ήταν πάρα πολύ στενοχωρημένος, διέβλεπε την πτώση που θα είχε η ΑΕΚ. Τότε πρωτογνωριστήκαμε.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 7/1/2023

Γιατρέ, θέλω να σας ρωτήσω για τον Φορτούνη, κάνει εντύπωση που έχει επανέλθει έτσι, μετά από χιαστούς στα δύο πόδια.

Γιατί να μην επανέλθει;

Έχει γραφτεί γενικώς για τους χιαστούς ότι όταν ένας παίκτης περάσει από τέτοια εγχείρηση, φτάνει μετά μάξιμουμ το 80% της απόδοσής του.

Όχι, όχι. Και ο Μάνταλος και ο Λαμπρόπουλος και ο Χριστοδουλόπουλος και άλλοι πέρασαν από δύο χιαστούς και επανήλθαν όπως ήταν πριν. Μια χαρά γυρίσανε οι άνθρωποι. Αυτός είναι μύθος και δικαιολογία. Επανέρχεται κανονικά και μπορεί να φτάσει στην κατάσταση που ήταν πριν ένας παίκτης, αρκεί να ακολουθήσει το σωστό πρόγραμμα αποθεραπείας, αποκατάστασης, το σωστό χρονοδιάγραμμα.

Δεν παίζει ρόλο αν είναι μία εγχείρηση σε έναν χιαστό ή δύο εγχειρήσεις και στους δύο χιαστούς;

Όχι. Παλαιότερα είχαμε έναν προβληματισμό, αλλά ο τρόπος που χειρουργούσαμε ήταν διαφορετικός. Οι τεχνικές αλλάζουν, η τεχνολογία μάς έχει βοηθήσει. Δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα στον αθλητή.

Ρόλο στη διάρκεια ενός αθλητή, στην ημερομηνία λήξης της καριέρας του, μπορούν να παίξουν οι εγχειρήσεις στους χιαστούς; Τα ρωτάω για να μην υπάρχει καμία απορία.

Όχι, κανέναν ρόλο δεν παίζει στη διάρκεια της καριέρας ενός παίκτη, από τη στιγμή που θα γίνουν όλα καλά. Το μόνο που χάνει ο ποδοσφαιριστής είναι η σεζόν του τραυματισμού. Έξι έως εννέα μήνες. Αν γίνουν όλα σωστά, τα επόμενα χρόνια μπορεί να παίζει όσο θα έπαιζε αν δεν είχε τραυματιστεί. Ξαναβρίσκει κανονικά τη δραστηριότητά του. Δεν μειώνεται, δηλαδή, η ηλικία μέχρι την οποία μπορεί να αγωνίζεται.

Σας αρέσει ο Φορτούνης;

Πάρα πολύ. Το έχω πει και στον ίδιο!

Πώς και πού του το έχετε πει;

Σε ένα συνέδριο που έτυχε να συναντηθούμε μαζί με τον Φορτούνη και τον κ. Θέο, τον γιατρό του Ολυμπιακού. Είχαμε μια ομιλία εγώ και ο Χρήστος και ο Φορτούνης για την ταλαιπωρία που πέρασε. Δεν είναι εύκολο αυτό για έναν ποδοσφαιριστή. Αλλά να μην έχουν κανέναν φόβο οι αθλητές, αν γίνουν όλα σωστά, επιστρέφουν όπως ήταν πριν. Έχει αποδειχθεί αυτό που σας λέω με αρκετούς παίκτες, το δείχνει και ο Φορτούνης.

Ο Θέος καλός;

Πολύ καλός. Το δείχνουν τα αποτελέσματά του.

Γιατί; Από την πείρα σας χρόνια στο ποδόσφαιρο βλέπατε ότι θα υποτιμούσε τον ΠΑΣ Γιάννινα η ΑΕΚ με τη φόρα που είχε πάρει;

Δεν θα το ονόμαζα υποτίμηση του ΠΑΣ, αλλά έπαρση της δικής μας ομάδας...