Οι μεταγραφές Μαρινάκη στον Ολυμπιακό: 8 χρόνια, 160 παίκτες, 120 εκατ. ευρώ

Όλες οι προσθήκες που έχουν γίνει στον Ολυμπιακό από την εποχή που ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με αφορμή τη φετινή καθολική μεταμόρφωση του ρόστερ. Ανάλυση και συμπεράσματα για κάθε σεζόν.

Οι μεταγραφές Μαρινάκη στον Ολυμπιακό: 8 χρόνια, 160 παίκτες, 120 εκατ. ευρώ

Η περσινή χρονιά ήταν η πρώτη στην οποία ο Ολυμπιακός της διοικητικής εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο, είτε από λάθη της ίδιας της ομάδας είτε από την επιρροή εξωγενών παραγόντων.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε προαναγγείλει προτού καν ολοκληρωθεί η περσινή περίοδος τις ριζικές αλλαγές στο φετινό ρόστερ και εκείνη η τοποθέτησή του υλοποιήθηκε το φετινό καλοκαίρι, σε μία μακράς διάρκειας μεταγραφική περίοδο με κινήσεις που είχαν αρχίσει από νωρίς με τον Καμαρά και ολοκληρώθηκαν στο φινάλε με την εκκωφαντική επιστροφή του Γιάγια Τουρέ.

Συνολικά αυτό το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός προχώρησε σε 22 προσθήκες στο έμψυχο δυναμικό, αριθμός που είναι σχεδόν τριπλάσιος από τις κινήσεις που είχαν γίνει πριν από 8 χρόνια, όταν η διοίκηση της ΠΑΕ πέρασε από τα χέρια του Σωκράτη Κόκκαλη σε αυτά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε μια μεταβατική τότε περίοδο με παρόμοια αγωνιστική εικόνα για την ομάδα. Ή μάλλον πιο άσχημη από την φετινή, διότι τότε δεν είχε χαθεί απλώς ο τίτλος, αλλά είχε αποτύχει ο Ολυμπιακός να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, μετά τον αποκλεισμό από την Μακάμπι.

Η αποφασιστικότητα για δραστικές αλλαγές σε περιπτώσεις μη επίτευξης των στόχων είχε διαφανεί από τότε, καθώς το αφεντικό του Ολυμπιακού είχε προχωρήσει σε πολλές μεταγραφές αμέσως μετά τον αποκλεισμό, αλλάζοντας πρώτα τον προπονητή, φέρνοντας τον Βαλβέρδε και ενισχύοντας άμεσα την ομάδα προκειμένου να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό στις επιτυχίες. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι, με τον Ολυμπιακό να ελπίζει ότι και το φετινό απόλυτο restart (με τον Μαρτίνς στον πάγκο και τα πολλά νέα πρόσωπα), θα έχει τα αντίστοιχα εντυπωσιακά αποτελέσματα ως αφετηρία νέων διαδοχικών διακρίσεων.

Θα παρουσιάσουμε σήμερα μια σύγκριση των κινήσεων εκείνης της εποχής με τη φετινή, αλλά βέβαια υπάρχει η διαφορά ότι τότε ήδη είχαν γίνει κάποιες μεταγραφές από την προηγούμενη διοίκηση, ενώ δεν υπήρχε και τόσος πολύς χρόνος όσο φέτος προκειμένου να γίνουν περισσότερες ενέργειες ενίσχυσης. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να θυμηθείτε ότι σε κάποιες περιπτώσεις του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, είχαν γίνει και πάλι πολλές κινήσεις παρότι η ομάδα προερχόταν από επιτυχημένη σεζόν. Πολλοί από τους παίκτες που ήρθαν ήταν με δανεισμό, ενώ ορισμένοι αποκτήθηκαν με προοπτική να αγωνιστούν στην ομάδα, αλλά δεν τα κατάφεραν και παραχωρήθηκαν είτε με δανεισμό είτε ως ελεύθεροι.

Συνολικά σε αυτές τις θερινές και χειμερινές μεταγραφικές περιόδους από το 2010 έως τη φετινή, αποκτήθηκαν από τον Ολυμπιακό πάνω από 160 ποδοσφαιριστές και δαπανήθηκαν μόνο για μεταγραφές ή για ανταλλάγματα δανεισμών πάνω από 120 εκ. ευρώ. Δίχως, δηλαδή, να υπολογίζονται τα πολλά λεφτά που «χρεώνει» η εφορία στην Ελλάδα για τις μεταγραφές ή τα συμβόλαια των ίδιων των ποδοσφαιριστών που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν και τα 2 εκ. ευρώ το χρόνο. Από την άλλη, η πειραϊκή ΠΑΕ έκανε αυτό το διάστημα και πολύ δαπανηρές πωλήσεις παικτών, πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα, όπως αυτές των Μήτρογλου, Μανωλά, Ρέτσου, Μιλιβόγεβιτς, Σάμαρη κ.α. Ενώ προσέχει πάντα το ζήτημα του financial fair play ώστε να μην υπάρξουν μπλεξίματα με τους διεθνείς φορείς, όπως έχει συμβεί με άλλα μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού.

Η φουρνιά του Βαλβέρδε

Πριν από την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό, με χαμένο το πρωτάθλημα την προηγούμενη σεζόν και με προκριματικά για το Γιουρόπα Λιγκ, ο Ολυμπιακός είχε προπονητή τον Έβαλντ Λίνεν που είχε φέρει τον Χοσέ Χολέμπας από την Γερμανία, είχε δανειστεί από την Σεντ Ετιέν τον Κέβιν Μιραλάς και είχε αποκτήσει ήδη τους Μέγιερι, Επστάιν, Σουμπίνιο και Παπάζογλου. Το «κάζο» από την Μακάμπι οδήγησε τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην άμεση απόφαση δημιουργίας μιας πολύ ισχυρής ομάδας με προπονητή τον Ερνέστο Βαλβέρδε που πείστηκε να επιστρέψει, ενώ ήρθαν μαζί του παίκτες που ήξερε καλά, όπως ο Ορμπάιθ, ο Ουρτάδο και πάνω απ’ όλους ο Νταβίντ Φουστέρ με την εξαετή λαμπρή παρουσία στην ομάδα. Τεράστια προσθήκη ως ελεύθερου μετά από μεγάλη καριέρα στην Ισπανία, αυτή του Αριέλ Ιμπαγάσα που παραμένει μέχρι σήμερα στον Ολυμπιακό ως προπονητής, ενώ η πρώτη μεταγραφή στη θητεία Μαρινάκη ήταν αυτή του – επίσης μέχρι σήμερα στελέχους της ομάδας - Φρανσουά Μοντέστο. Αποκτήθηκαν επίσης ως ελεύθεροι από τον Άγιαξ οι αστέρες Μάρκο Πάντελιτς και Ντένις Ρόμενταλ, ενώ προς το τέλος της σεζόν έγινε και η μεταγραφή «αεροδρομίου» με τον Άλμπερτ Ριέρα από την Λίβερπουλ. Τον επόμενο χειμώνα, ο Ολυμπιακός κινήθηκε επιλεκτικά με την απόκτηση του Ραφίκ Τζεμπούρ που έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ για μια τριετία σκόραρε κατά ριπάς με την «ερυθρόλευκη», αλλά και τον Γιάννη Μανιάτη που έγινε χαφ από τον Βαλβέρδε και έφτασε να φορέσει για χρόνια το περιβραχιόνιο της ομάδας. Συνολικά δόθηκαν για μεταγραφές αυτή τη σεζόν 13 εκ. ευρώ.

2010-11


1. Άλμπερτ Ριέρα (Λίβερπουλ) 6 εκ. ευρώ
2. Μόιζες Ουρτάδο (Εσπανιόλ) 1,8 εκ. ευρώ
3. Νταβίντ Φουστέρ (Βιγιαρεάλ) 1,2 εκ. ευρώ
4. Κρίστιαν Νέμεθ (Λίβερπουλ) 1 εκ. ευρώ
5. Ντένις Ρόμενταλ (Άγιαξ)
6. Μάρκο Πάντελιτς (Άγιαξ)
7. Αριέλ Ιμπαγάσα (Βιγιαρεάλ)
8. Φρανσουά Μοντέστο (Μονακό)
9. Ραφίκ Τζεμπούρ (ΑΕΚ)
10. Γιάννης Μανιάτης (Πανιώνιος) 0,4 εκ. ευρώ
11. Μανόλης Μονιάκης (ΟΦΗ) 0,1 εκ. ευρώ.

Η αγορά του Μιραλάς


Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα και οι εμφανίσεις του Κέβιν Μιραλάς οδήγησαν τον πρόεδρο του συλλόγου να προχωρήσει στην αγορά του από την Σεντ Ετιέν, ενώ πολύ σημαντική ήταν η μεταγραφή του Λιούμπομιρ Φέισα από την Σερβία. Δύο παίκτες που στη συνέχεια πουλήθηκαν με πολύ περισσότερα χρήματα, αφού πρόσφεραν πολλά στην ομάδα σε αυτή την περίοδο προς την επίτευξη των στόχων της. Ο Ερνέστο έφερε για μία σεζόν δανεικό από την Αθλέτικ τον Πάμπλο Ορμπάιθ που είχε ηγετική παρουσία στο κέντρο, ενώ μία από τις μεγάλες μεταγραφικές αποτυχίες αποδείχτηκε η επιλογή – ως ελεύθερου – του Φράνκο Κοστάντζο που αποχώρησε λίγους μήνες αργότερα. Από τους άλλους Ισπανούς βοήθησε πάρα πολύ ο δανεισμός του Μαρκάνο εν αντιθέσει με την απόκτηση του Γέστε που έφυγε τον χειμώνα.7ον χειμώνα της ίδιας περιόδου ο Ρόι Κάρολ ήταν – όπως νωρίτερα ο Αμπντούν – μια πολύ έξυπνη κίνηση, αντιθέτως με τον δανεισμό του ιδιόρρυθμου Καζίμ Ρίτσαρντς από την Τουρκία. Μόνο για μεταγραφές σε συλλόγους δόθηκαν αυτή τη σεζόν 12, 1 εκ. ευρώ.

2011-12

1. Λιούμπομιρ Φέισα (Παρτιζάν) 3 εκ. ευρώ
2. Κέβιν Μιραλάς (Σεντ Ετιέν) 2,5 εκ. ευρώ
3. Ζαν Μακούν (Άστον Βίλα, δανεικός) 1,5 εκ. ευρώ
4. Αλεξάντερ Κατάι (Βοϊβοντίνα) 1,4 εκ. ευρώ
5. Πέταρ Γκρμπιτς (Μόγκρεν) 1 εκ ευρώ
6. Ανδρέας Τάτος (Ατρόμητος) 0,5 εκ. ευρώ
7. Χαβίτο (Άρης)
8. Γιάννης Ζαραδούκας (Ολυμπιακός Βόλου)
9. Βιθέντε Μόνχε (Ολυμπιακός Βόλου)
10. Φράνκο Κοστάντζο (Βασιλεία)
11. Ντζαμέλ Αμπντούν (Καβάλα)
12. Φραν Γέστε (Αλ Βασλ)
13. Σήφης Δασκαλάκης (Εργοτέλης)
14. Πάμπλο Ορμπάιθ (Αθλέτικ Μπιλμπάο, δανεικός)
15. Ιβάν Μαρκάνο (Βιγιαρεάλ, δανεικός)
16. Καζίμ Ρίτσαρντς (Γαλατά, δανεικός) 0.9 εκ. ευρώ
17. Ρόι Κάρολ (ΟΦΗ) 0,3 εκ ευρώ.

Μανωλάς, Σάμαρης και Σιόβας!

Την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός στράφηκε βασικά στην ελληνική αγορά και χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα έφερε τρεις παίκτες που κάνουν πια καριέρα στο εξωτερικό, έχοντας βοηθήσει πολύ την ομάδα στο διάστημα της παρουσίας τους σε αυτήν, να κατακτήσει τίτλους και να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο λόγος για τον Κώστα Μανωλά, τον Ανδρέα Σάμαρη και τον Δημήτρη Σιόβα που στη συνέχεια έφεραν και πολλά χρήματα στο ταμείο της ΠΑΕ. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και η ανακάλυψη του Ανδρέα Γιαννιώτη, ο οποίος αρκετά χρόνια αργότερα, αποτελεί πλέον τον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας. Για αγορές αυτή τη σεζόν δόθηκαν περίπου 5 εκ. ευρώ, με πιο ακριβή αυτή του Πορτογάλου μέσου Πάουλο Μασάδο.

2012-13

1. Πάουλο Μασάδο (Τουλούζ) 2,7 εκ. ευρώ
2. Λεάντρο Γκρέκο (Ρόμα) 1 εκ. ευρώ
3. Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Ξάνθη) 0,6 εκ. ευρώ
4. Ανδρέας Σάμαρης (Πανιώνιος) 0,4 εκ. ευρώ
5. Δημήτρης Σιόβας (Πανιώνιος) 0,3 εκ. ευρώ
6. Πάμπλο Κοντρέρας (Κόλο Κόλο) 0.2 εκ. ευρώ
7. Ντρίσα Ντιακιτέ (Νις)
8. Κλοντ Ντιελνά (Ιστρ)
9. Κώστας Μανωλάς (ΑΕΚ)
10. Ανδρέας Γιαννιώτης (Εθνικός Γαζώρου)
11. Βασίλης Καραγκούνης (Ουντινέζε)
12. Χουάν Πάμπλο Πίνο (χωρίς ομάδα)

Γερό μπάσιμο και πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Στη σεζόν 2013-14 με τον Μίτσελ, ο Ολυμπιακός έκανε την εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη φτάνοντας πολύ κοντά στο σημείο να αποκλείσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε αυτή την περίοδο έγιναν πολλές αλλαγές στο ρόστερ, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Με κάποιες πολύ επιτυχημένες όπως του Τσόρι, του Ρομπέρτο, αλλά και τον δανεισμό του Κάμπελ από την Άρσεναλ. Και πολύ εντυπωσιακές όπως την έλευση του Χαβιέρ Σαβιόλα ή του Βλάντιμιρ Βάις που πάντως έφυγε γρήγορα με πανάκριβη μεταγραφή στην Αραβία. Μόνο σε ομάδες ο Ολυμπιακός έδωσε 9 εκ. ευρώ, αλλά τα συμβόλαια που πλήρωσε ήταν αρκετά υψηλά και ανέβαζαν κατά πολύ αυτό το ποσό.

2013-14

1. Σαμπού Γιαταμπαρέ (Μπαστιά) 2,2 εκ. ευρώ
2. Γκαετάν Μπονγκ (Βαλενσιέν) 1 εκ. ευρώ
3. Ντελβέν Εντινγκά (Μονακό, δανεικός) 1 εκ. ευρώ
4. Δημήτρης Κολοβός (Πανιώνιος) 0,8 εκ. ευρώ
5. Μάρκο Σέποβιτς (Παρτιζάν) 2,5 εκ. ευρώ
6. Μιγκέλ Τόρες (Χετάφε) 0.5 εκ. ευρώ
7. Ανδρέας Μπουχαλάκης (Εργοτέλης) 0,2 εκ. ευρώ
8. Καρλ Μεντζανί (Μονακό, δανεικός) 0,5 εκ. ευρώ
9. Σάσα Ζντιέλαρ (Μπέογκραντ) 0,3 εκ. ευρώ
10. Ρομπέρτο (Ατλέτικο Μαδρίτης, δανεικός) 1 εκ. ευρώ
11. Τζόελ Κάμπελ (Άρσεναλ, δανεικός) 1 εκ. ευρώ
12. Αλεχάντρο Ντομίνγκες (Ράγιο Βαγεκάνο)
13. Λεάντρο Σαλίνο (Μπράγκα)
14. Χαβιέρ Σαβιόλα (Μάλαγα)
15. Μαίκλ Ολαϊτάν (Βέροια)
16. Βλάντιμιρ Βάις (Πεσκάρα)
17. Τόμας Ντε Βινσέντι (ΠΑΣ Γιάννινα)
18. Μανόλης Τζανακάκης (Εργοτέλης)
19. Ερνάν Πέρες (Βιγιαρεάλ, δανεικός) 0,5 εκ. ευρώ
20. Πελέ ( Εργοτέλης) 0,4 εκ. ευρώ
21. Αμπντισαλάμ Ιμπραήμ (Μάντσεστερ Σίτι)
22. Νέλσον Βαλντές (Αλ Τζαζίρα, δανεικός) 0,5 εκ. ευρώ
23. Ιβάν Μαρκάνο (Ρουμπίν Καζάν, δανεικός)

Η έλευση του Φορτούνη και η αγορά Ρομπέρτο

Πολλές μεταγραφές έκανε την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός, είτε αποκτώντας παίκτες από άλλες ομάδες είτε με δανεισμούς είτε ελεύθερους. Κι είναι η περίοδος με τις περισσότερες κινήσεις, ακόμη και από την φετινή! Με το ποσό-ρεκόρ μέχρι και σήμερα, καθώς δόθηκαν περίπου 26 εκ. ευρώ μόνο σε ομάδες! Είναι το καλοκαίρι που ο Μαρινάκης έφερε τον Κώστα Φορτούνη στην ομάδα, αγόρασε τον Ρομπέρτο από την Ατλέτικο, επανέφερε τον Κώστα Μήτρογλου από την Φούλαμ, πήρε τον Ερίκ Αμπιντάλ, αλλά και τον Ιμπραΐμ Αφελάι. Επίσης πήρε από την Γερμανία τον Ομάρ Ελαμπντελαουί και από την Γαλλία τον Αρτούρ Μασουακού. Ο αριθμός των παικτών που ήρθαν αυξάνεται βέβαια και με παίκτες που δεν μπόρεσαν καθόλου να ενταχθούν στο ρόστερ της ομάδας και έφυγαν αμέσως με δανεισμούς.

2014-15

1. Ρομπέρτο (Ατλέτικο Μαδρίτης) 6 εκ. ευρώ
2. Παϊτίμ Κασάμι (Φούλαμ) 5 εκ. ευρώ
3. Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ, δανεικός) 3,5 εκ. ευρώ
4. Χόρχε Μπενίτες (Γκουαρανί) 3,4 εκ. ευρώ
5. Τζίμι Ντουρμάζ (Γκεντσλερμπιρλιγκί) 2 εκ. ευρώ
6. Αλμπέρτο Μποτία (Σεβίλλη) 2 εκ. ευρώ
7. Λούκα Μιλιβόγεβιτς (Άντερλεχτ, δανεικός) 0,6 εκ. ευρώ
8. Κώστας Γιαννούλης (Ατρόμητος) 0,6 εκ. ευρώ
9. Κώστας Φορτούνης (Καϊζερσλάουτερν) 0,4 εκ. ευρώ
10. Ομάρ Ελαμπντελαουί (Μπραουνσβάιγκ) 0,4 εκ. ευρώ
11. Αρτούρ Μασουακού (Βαλενσιέν) 0,3 εκ. ευρώ
12. Νίκος Καθάριος (Πανθρακικός) 0,2 εκ. ευρώ
13. Τάσος Καραμάνος (επαναγορά από Ατρόμητο)
14. Μαρκ Ασίγκμπα (Φωκικός)
15. Κώστας Πλέγας (Παναχαϊκή)
16. Τάσος Αυλωνίτης (Πανιώνιος)
17. Θανάσης Παπάζογλου (ΟΦΗ)
18. Ματιέ Ντοσεβί (Βαλενσιέν)
19. Ερίκ Αμπιντάλ (Μονακό)
20. Γκεβόρκ Γκαζαριάν (Μέταλουργκ)
21. Ιμπραΐμ Αφελάι (Μπαρτσελόνα, δανεικός)
22. Νταβίντ Ενέν (Άντερλεχτ)

Ξεπέρασε πάλι τα 20 εκ!

Και έφτασε σχεδόν μια 20άδα νέων παικτών… Ο Ολυμπιακός συνέχισε να προχωρά σε προσθήκες ποδοσφαιριστών, χωρίς φυσικά όλοι να παίζουν στην ομάδα. Πιο σημαντικές κινήσεις η αγορά του Μιλιβόγεβιτς από την Άντερλεχτ, όπως και αυτή του Ιντέγε από την Γουέστ Μπρομ. Αλλά πάνω απ’ όλα η συνεργασία με έναν σούπερ σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, τον Εστεμπάν Καμπιάσο. Πολλές προσδοκίες υπήρχαν για τον Άλφρεντ Φινμπόγκασον, όμως δεν ταίριαξε από την αρχή με τον Μάρκο Σίλβα και έφυγε τον χειμώνα.

2015-16

1. Μπράουν Ιντέγε (Γουέστ Μπρομ) 5,5 εκ. ευρώ
2. Φελίπε Πάρντο (Μπράγκα, τυπικά δανεισμός) 2,5 εκ. ευρώ
3. Λούκα Μιλιβόγεβιτς (Άντερλεχτ) 2,3 εκ. ευρώ
4. Μανουέλ Ντα Κόστα (Σίβασπορ) 2 εκ. ευρώ
5. Στέφανος Καπίνο (Μάιντζ) 2 εκ. ευρώ
6. Σεμπά (Εστορίλ) 1,8 εκ. ευρώ
7. Ερνάνι (Πόρτο, δανεικός) 1 εκ. ευρώ
8. Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Ρεάλ Σοσιεδάδ, δανεικός) 1 εκ. ευρώ
9. Δημήτρης Γούτας (Ξάνθη) 0,8 εκ ευρώ
10. Νίκο Μαρτίνεζ (Παναιτωλικός) 0,7 εκ. ευρώ
11. Γιάννης Γιαννιώτας (Ντίσελντορφ) 0,5 εκ. ευρώ
12. Εστεμπάν Καμπιάσο (Λέστερ)
13. Μπρούνο Χαλκιαδάκης (Εργοτέλης)
14. Άλαν Πουλίδο (Λεβαδειακός)
15. Γκιόργκι Λόρια (ΟΦΗ)
16. Μπεν (Βέροια)
17. Επαμεινώνδας Παντελάκης (Εργοτέλης)
18. Φάνης Τζανδάρης (ΠΑΟΚ)
19. Μανόλης Μπέρτος (Ξάνθη)

Ο Ρομαό και οι Μάριν-Καρντόσο

Πρόπερσι ο Ολυμπιακός είχε τις περιπέτειες το καλοκαίρι με τους προπονητές, τη φυγή του Σίλβα, τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ και την απομάκρυνση του Βίκτορ και τελικά τον Πάουλο Μπέντο που έκανε αρκετές από τις επιλογές. Οι μεταγραφές του Μάριν και του Καρντόσο ήταν ηχηρές, αλλά η πιο ουσιαστική ήταν η απόκτηση του Ρομαό που δεν είχε συμβόλαιο πια με την Μαρσέιγ. Το κόστος για αγορές έφτασε στα 12,5 εκ. ευρώ σε μια γενικά περίεργη μεταγραφική σεζόν, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα που ήρθε ο Καρίμ από τον Πανιώνιο.

2016-17

1. Μάρκο Μάριν (Τσέλσι) 3 εκ. ευρώ
2. Όσκαρ Καρντόσο (Τράμπζονσπορ) 2,4 εκ. ευρώ
3. Μπρούνο Βιάνα (Κρουζέιρο) 2 εκ. ευρώ
4. Ντιόγκο Φιγκέιρας (Σεβίλλη) 1,5 εκ. ευρώ
5. Φελίπε Πάρντο (Μπράγκα) 1,5 εκ. ευρώ
6. Ταρίκ Ελιονούσι (Χοφενχάιμ) 1 εκ. ευρώ
7. Κωνσταντίνος Λαΐφης (Ανόρθωση) 0,6 εκ. ευρώ
8. Νικόλα Λεάλι (Γιουβέντους, δανεικός) 0,1 εκ. ευρώ
9. Αντρέ Μαρτίνς (Σπόρτινγκ)
10. Αλεξί Ρομαό (Μαρσέιγ)
11. Γκονζάλο Πασιένσια (Πόρτο, δανεικός)
12. Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια (Σοσιαδάδ, δανεικός)
13. Γιώργος Ξύδας (Καλλονή)
14. Αντώνης Καραγεώργης (Καλλονή)
15. Καρίμ Ανσαριφάρντ (Πανιώνιος) 0,4 εκ. ευρώ
16. Μωνόλης Σιώπης (Πανιώνιος) 0,1 εκ. ευρώ
17. Αλί Σισοκό (Άστον Βίλα, δανεικός)
18. Χουάν Κάρλος Παρέδες (Γουότφορντ, δανεικός)
19. Παπέ Σισέ (Αζαξιό)

Πολλά λεφτά, χαμένη χρονιά

Η περσινή περίοδος βρήκε τον Ολυμπιακό μακριά από την κορυφή, παρόλο που είχαν γίνει πολύ δαπανηρές μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι δόθηκαν στους συλλόγους των παικτών που απέκτησε με μεταγραφή ο Ολυμπιακός, περίπου 21,5 εκ. ευρώ. Κι όμως οι περισσότερες επιλογές αποδείχτηκαν ανεπαρκείς για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

2017-18

1. Μπιόρν Ένγκελς (Μπριζ) 7,1 εκ. ευρώ
2. Ούρος Τζούρτζεβιτς (Παρτιζάν) 2,5 εκ. ευρώ
3. Βάντις Οτζίτζα Οφόε (Λέγκια) 2,5 εκ. ευρώ
4. Εμάνουελ Εμενίκε (Φενέρ) 2,5 εκ. ευρώ
5. Γιάγκος Βούκοβιτς (Κόνιασπορ) 2 εκ. ευρώ
6. Χρβόγιε Μίλιτς (Φιορεντίνα) 1,5 εκ. ευρώ
7. Γκιγιόμ Ζιλέ (Ναντ) 1 εκ. ευρώ
8. Παναγιώτης Ταχτσίδης (Τορίνο) 0,7 εκ. ευρώ
9. Λεονάρντο Κούτρης (ΠΑΣ Γιάννινα) 0,6 εκ. ευρώ
10. Σπύρος Ρισβάνης (Πανιώνιος)
11. Σίλβιο Προτό (Οστάνδη)
12. Μεντί Καρσελά (Γρανάδα, δανεικός)
13. Εσάν Χατζισαφί (Πανιώνιος) 0,6 εκ. ευρώ
14. Κέβιν Μιραλάς (Έβερτον, δανεικός)
15. Ιγκόρ Σίλβα (Αστέρας Τρίπολης)


Η «βόμβα» Τουρέ και ο Λάζαρος

Ο Ολυμπιακός έκανε φέτος ολική επαναφορά στο έμψυχο δυναμικό του, αλλάζοντας ουσιαστικά όλη την ομάδα και κρατώντας ελάχιστους παίκτες από πέρυσι. Η επιστροφή του Γιάγια Τουρέ προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και ήταν η πιο δαπανηρή κίνηση, δίχως μάλιστα να χρειαστεί να πληρωθεί ομάδα. Σε συλλόγους υπολογίζεται ότι ο Ολυμπιακός έδωσε 7 εκ. ευρώ και πήγε σε επιλογές παικτών με ταλέντο και εμπειρία δίχως να κάνει τα περσινά λάθη.

2018-19

1. Γκιγιέρμε (Λα Κορούνια) 2,5 εκ. ευρώ
2. Γιασίν Μεριά (Σφαξιέν) 1,8 εκ. ευρώ
3. Γιάννης Μασούρας (Λάρισα) 1 εκ. ευρώ
4. Λάζαρ Ραντζέλοβιτς (Ρατνίσκι Νις) 0.5 εκ. ευρώ
5. Δημήτρης Κλινγκόπουλος (Άρης) 0,3 εκ. ευρώ
6. Αχμέντ Χασάν (Μπράγκα, δανεικός) 0,3 εκ. ευρώ
7. Δημήτρης Μάνος (ΟΦΗ) 0,2 εκ. ευρώ
8. Βασίλης Τοροσίδης (Μπολόνια)
9. Μπίμπαρς Νάτχο (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)
10. Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (ΑΕΚ)
11. Ντανιέλ Ποντένσε (Σπόρτινγκ, δανεικός)
12. Μαντί Καμαρά (Αζαξιό)
13. Στέφανος Ευαγγέλου (ΠΑΟ)
14. Γιάννης Φετφατζίδης (Αλ Αχλί)
15. Ανδρέας Μπουχαλάκης (Νότιγχαμ)
16. Ανδρέας Γιαννιώτης (Ατρόμητος)
17. Μιγκέλ Γκερέρο (Λεγανές)
18. Ζοσέ Σα (Πόρτο, δανεικός)
19. Ματίας Ναουέλ (Βιγιαρεάλ)
20. Ροντερίκ Μιράντα ( Γουλβς, δανεικός)
21. Γιάγια Τουρέ (Μάντσεστερ Σίτι).