Όταν λες «όχι» στα πετροδόλαρα…

Στις μεταγραφές έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Ειδικά φέτος στον Ολυμπιακό είμαστε μάρτυρες μίας κατάστασης που δεν είναι υπερβολή η έκφραση «τα έχουμε δει όλα».

Όταν λες «όχι» στα πετροδόλαρα…

Από τη μία τον Σίμε Βρσάλικο που ήρθε στη χώρα μας «μετά βαΐων και κλάδων» και έφυγε ως αποτυχημένος και από την άλλη τον Χουάνγκ Ιν-Μπομ που έπιασε λιμάνι δίχως να ασχοληθεί κανένας μαζί του και τρεις μήνες αργότερα το όνομά του βρίσκεται στα μπλοκάκια ομάδων από τα τοπ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Υπάρχει και η περίπτωση του Μαρσέλο που στον α’ γύρο ήταν άφαντος και τώρα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μπει στην εξίσωση, μολονότι πριν από την προετοιμασία στην Εστεπόνα βρισκόταν με το… ενάμισι πόδι εκτός Ρέντη.

Ο Ροντινέι είναι μία ενδιαφέρουσα μεταγραφική κίνηση. Απ’ όποια πλευρά κι αν δει κάποιος τη συγκεκριμένη επιλογή του Ολυμπιακού, σίγουρα προσφέρει αρκετή τροφή για κουβέντα. Το γεγονός ότι αποτέλεσε τον κορυφαίο δεξιό μπακ του πρωταθλήματος Βραζιλίας είναι κάτι που ιντριγκάρει. Όπως επίσης και το ότι βρέθηκε στην προεπιλογή της «σελεσάο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά προτιμήθηκε ο Ντάνι Άλβες να ταξιδέψει στο Κατάρ προκειμένου να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο για την προσφορά του στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο. Αν θα πρέπει να λάβουμε κάτι σοβαρά υπόψη στην υπόθεση του Ροντινέι, είναι ότι είπε «όχι» σε ένα μυθικό συμβόλαιο από ομάδα της Αραβίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έφτασε στα χέρια του μία προσφορά που ήταν περίπου τα τριπλάσια χρήματα από αυτά που του προσέφερε ο Ολυμπιακός. Για να γίνουμε πιο ακριβείς, τα χρήματα που θα έπαιρνε σε μία σεζόν στον Περσικό Κόλπο δεν είναι σίγουρο ότι θα τα εισπράξει στα 2,5 χρόνια που θα κάτσει στο λιμάνι! Βλέπετε, οι Άραβες είχαν βάλει και κάποια μπόνους στην προσφορά που του έκαναν, με αποτέλεσμα το συμβόλαιό του να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο.

Είναι θετικό το γεγονός ότι γύρισε την πλάτη στα πετροδόλαρα, καθώς όνειρό του δεν ήταν να φουσκώσει κι άλλο τον τραπεζικό του λογαριασμό, αλλά να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη. Σίγουρα είναι ένα ερώτημα το διάστημα προσαρμογής που θα χρειαστεί (σ.σ. δεν έχει φύγει ποτέ από τη Βραζιλία). Ο Ολυμπιακός κινήθηκε πάντως με ποδοσφαιρική λογική. Δεν πήγε σε έναν παίκτη τύπου Βρσάλικο με βαρύ ιατρικό ιστορικό ή σε μπακ τύπου Ραφίνια στα 35 του που είχε αρχίσει πλέον να μετράει τα τελευταία του ποδοσφαιρικά ένσημα.

Το βασικό ζητούμενο σε τέτοιου είδους υποθέσεις, επίσης, είναι να έρχεται με την καρδιά του ένας ποδοσφαιριστής και όχι με το ζόρι ή επειδή δεν έχει άλλες προσφορές στα χέρια του. Ο Ροντινέι αποφάσισε στα 30 του να αρνηθεί την πρόταση ανανέωσης της Φλαμένγκο, να πει «όχι» στα πετροδόλαρα των Αράβων, που σε οποιονδήποτε άλλον θα προκαλούσαν «ζαλάδα», και να ντυθεί στα ερυθρόλευκα. Με την καρδιά του, λοιπόν, πήρε το αεροπλάνο για Ελλάδα. Το αν θα καταφέρει να μπει στα... παπούτσια του Ελαμπντελαουί (σ.σ. από τότε ψάχνει ο Ολυμπιακός έναν αξιόπιστο μπακ) είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος. Άλλωστε, άπαντες κρίνονται στο χορτάρι και ο Ροντινέι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.