Πέτρος Πασσαλής: «Μεγάλο ρίσκο παίρνει ο Μίτσελ με το κόψιμο του Άβιλα»

Ο Πέτρος Πασσαλής παραχώρησε συνέντευξη στο «ΦΩΣ» και στον Θέμη Σινάνογλου. 

Πέτρος Πασσαλής: «Μεγάλο ρίσκο παίρνει ο Μίτσελ με το κόψιμο του Άβιλα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Πέτρος Πασσαλής προ καιρού μού είχε δώσει μια συνέντευξη, έκανε κριτική σωστή και δικαιώθηκε. Τα πράγματα για τον Ολυμπιακό ακολούθησαν όπως τα είχε πει ο βετεράνος παίκτης του. Ένας σοβαρός άνθρωπος. Τον ξαναπήρα τώρα γιατί έχουν ενδιαφέρον οι απόψεις του.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 30/11/2022

Σου έκανε εντύπωση που ο Μίτσελ «έφαγε» τον Άβιλα;

Ναι, μου κάνει εντύπωση. Διότι ήταν βασικός ποδοσφαιριστής και όχι κακός. Στατιστικά κοιτούσα είναι ο έβδομος σε συμμετοχές παίκτης του Ολυμπιακού. Η αγωνιστική του εικόνα δηλαδή δεν δικαιολογεί τον διωγμό του. Βέβαια ο προπονητής ίσως έχει δει πράγματα σε Ανδρούτσο και Βρουσάι που καλύπτεται με μία μεταγραφή εκεί, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός δεν υπολογίζει και τον Βρσάλικο. Δηλαδή τις δύο μεταγραφές που έκανε για τη θέση του πλάγιου μπακ. Όταν οι δύο βασικές μεταγραφές και επιλογές σου μέσα σε πέντε μήνες διαγράφονται, είναι θέμα.

Κι άλλες μεταγραφές έφυγαν, πρωτοφανείς στον αριθμό.

Οι μεταγραφές που κάνει ο Ολυμπιακός τον τελευταίο καιρό δίνουν μια εικόνα ότι γίνονται με τη λογική «ας έρθει και βλέπουμε». 43 παίκτες έχουν παίξει φέτος. Αυτό τα λέει όλα. Γίνεται πάντως μια στροφή από τον Μίτσελ, λόγου χάρη με τον Ντόι, κοιτάει κι άλλα νέα παιδιά, αυτό για εμένα πρέπει να είναι μια πολιτική που θα βγαίνει μέσα από τη διοίκηση. Όχι να εξαρτάται από το πώς το βλέπει κάθε προπονητής. Ο Ολυμπιακός δίνει πολλά λεφτά στις ακαδημίες του τα τελευταία χρόνια, πρέπει να τις αξιοποιήσει.

Ο Άβιλα δεν ήταν ο πιο καλός από τα πλάγια μπακ που βλέπουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια;

Από τότε που έφυγε ο Ομάρ ναι. Αυτήν την αίσθηση έχω. Αλλά ο Μίτσελ είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου, έχει παίξει ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο στη Ρεάλ, είναι χρόνια προπονητής, κάτι θα είδε. Είμαι περίεργος να δω πώς θα εξελιχθεί αυτό το ρίσκο. Διότι είναι ρίσκο αυτό που έκανε με τον Άβιλα ο Μίτσελ.

Ο Ολυμπιακός πονάει στις πτέρυγες και ειδικά στα πλάγια μπακ. Εσύ είχες Γεωργάτο και Μαυρογενίδη συμπαίκτες. Πες μου τη γνώμη σου.

Οι ποδοσφαιριστές που ήρθαν στον Ολυμπιακό τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι ούτε στο επίπεδο του Τσιμίκα ούτε στο επίπεδο του Ομάρ. Και, πρόσεξε, τα πλάγια μπακ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο παίζουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο από ό,τι στην εποχή μου. Να βγαίνουν υπεραριθμίες στην πλευρά, να βοηθάνε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, είναι σημαντικό να έχεις καλά πλάγια μπακ. Όχι μόνο για τον τρόπο που θα αμυνθείς. Ο Ολυμπιακός προσπαθεί, έχει κάνει πολλές μεταγραφές εκεί, δεν του έχουν βγει. Ο Ρέαμπτσιουκ δεν είναι κακός ποδοσφαιριστής. Αλλά από τις πέντε σέντρες που θα κάνει, η μία θα βγει καλή - αυτό είναι κακό ποσοστό για το επίπεδο του Ολυμπιακού.

Μου είπε ο Μπουρουτζίκας ότι ο Γεωργάτος, όταν του ζήτησε ο Μπάγεβιτς να παίζει πίσω αριστερό μπακ, ήθελε να φύγει και να γυρίσει στην Παναχαϊκή.

Όντως κάποια πράγματα έχουν γίνει και τα ζήσαμε. Ο Μπάγεβιτς είχε τη δική του θεώρηση των πραγμάτων. Έβλεπε μπροστά από την εποχή του! Το ότι επέλεξε να πάρει έναν μπαλαδόρο επιθετικό χαφ και να τον κάνει αριστερό μπακ τότε ήταν εξαιρετικό, βοήθησε και τον Ολυμπιακό και τον Γεωργάτο να κάνει την καριέρα που έκανε.

Πιστεύεις ότι ο Άβιλα πληρώνει τη φάση της Λεωφόρου στις καθυστερήσεις;

Αν του χρεώνει ο προπονητής αυτό το πέναλτι που δόθηκε, δεν το θεωρώ σωστό. Το να διώχνεις έναν ποδοσφαιριστή για μία φάση δεν το θεωρώ λογικό. Και ας έκανε λάθος ο Άβιλα.

Ήταν πέναλτι;

Δεν νομίζω. Είναι μια φάση που μπορείς να τη δεις από διαφορετικές πλευρές. Δεν πιστεύω ότι ο διαιτητής θα έδινε πέναλτι αν είχε δει ότι είναι εντός περιοχής. Φάουλ έδωσε. Το VAR το έκανε πέναλτι. Δεν πιστεύω ότι είχε δόλο ο διαιτητής να πάει για πέναλτι. Άξιζε να πάρει αυτό το ματς ο Ολυμπιακός, ήταν πολύ καλύτερος από τον Παναθηναϊκό.

Για όσα μου είχες πει προ καιρού δικαιώθηκες.

Στον Ολυμπιακό πρέπει να ασχολούνται πρώτα με αυτούς που παίζουν και όχι με αυτούς που δεν παίζουν. Με το αγωνιστικό κομμάτι και όχι με το εξωαγωνιστικό. Για παράδειγμα ο Μαρσέλο. Γίνεται πολλή συζήτηση για έναν ποδοσφαιριστή που για εμένα από πλευράς τίτλων είναι ο σπουδαιότερος που έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα. Όμως, άλλο τι ήσουν παλιά και άλλο τι είσαι τώρα.

Μπορεί να πάρει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα;

Δεν είναι φαβορί, με βάση τη βαθμολογία αλλά και με βάση την εικόνα που βλέπουμε. Φαβορί είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά η καλύτερη ομάδα που έχω δει φέτος είναι η ΑΕΚ.

Μήπως θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να βρει έναν σπουδαίο προπονητή να χτίσει για του χρόνου;

Τέταρτο προπονητή μέσα στην ίδια σεζόν; Ας δούμε πρώτα τι μπορεί να κάνει ο Μίτσελ. Πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να δουλέψει κι άλλο, να φτάσει ως το τέλος της σεζόν τουλάχιστον και γιατί όχι να δουλέψει και το καλοκαίρι να φτιάξει την ομάδα. Θεωρώ ότι με τον Μίτσελ ο Ολυμπιακός έχει δείξει βήματα αγωνιστικής προόδου. Φαίνεται ότι με πολύ κόπο ο Μίτσελ έχει επιλέξει ένα γκρουπ παικτών που θα τραβήξουν το κουπί. Στο κομμάτι το αμυντικό βρήκε χημεία με Πασχαλάκη, Παπασταθόπουλο, Ντόι, δεν ξέρω μόνο τι θα γίνει με τους τραυματισμούς του Παπασταθόπουλου. Πρέπει πάντως να υπάρξει κορμός. Δεν γίνεται 43 παίκτες να έχουν παίξει μέσα σε πέντε μήνες. Δεν γίνεται να έρχονται και να παίζουν παίκτες που δεν ξέρουν τους συμπαίκτες τους. Πιστεύω ότι μετά τη διακοπή θα δούμε καλύτερο Ολυμπιακό, με αυτοματισμούς και με καλύτερη αμυντική λειτουργία.

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, πάντως, ήρθαν για να μείνουν. Χτίζουν και για του χρόνου.

Πράγματι, ήρθαν για να μείνουν. Ο Παναθηναϊκός, μάλιστα, χτίζει από πέρσι. Έχει έναν σοβαρό προπονητή και άνθρωπο, τον Γιοβάνοβιτς, αυτήν τη σοβαρότητά του την έχει περάσει μέσα στην ομάδα. «Γεννάει» πρωταγωνιστές μέσα στη σεζόν, κερδίζει τα ματς με μεγάλη πίεση, στο 1-0, είχε φτάσει σε ένα οριακό σημείο, η διακοπή τον ευνόησε. Τα ίδια ισχύουν και για την ΑΕΚ, το νέο γήπεδο είναι πολύ ποδοσφαιρικό και της δίνει έξτρα ώθηση, φέρνει πίεση στους αντιπάλους. Έχει έναν προπονητή που πέρασε γρήγορα το δικό του στυλ, η ΑΕΚ πιέζει ψηλά όταν χάνεται η μπάλα, με έναν τρόπο που έχω δει μόνο από τον Βαλβέρδε. Θυμάμαι ένα ματς-σφραγίδα στο Καυτανζόγλειο με τον Μπελούτσι, ο οποίος μεταμορφώθηκε.

Πιστεύεις ότι μπορεί να έρθει ο Ρονάλντο στον Ολυμπιακό;

Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει αυτό. Θα το ήθελα πάρα πολύ. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να πάρει τον Ρονάλντο ο Ολυμπιακός. Μιλάμε για έναν από τους δύο καλύτερους παίκτες εν ενεργεία στον πλανήτη τα τελευταία 20 χρόνια. Αν τα καταφέρει ο Ολυμπιακός, καταρρίπτεται κάθε λογική περί μεταγραφών και Ελλάδας στο μυαλό μου. Όμως και μόνο που μπαίνουμε στη συζήτηση για κάτι τέτοιο, είναι παράσημο για τον Ολυμπιακό!

Τι θα προτιμούσες; Τον Ρονάλντο ή με τα λεφτά του Ρονάλντο τέσσερις παικταράδες στις πτέρυγες;

Αγωνιστικά θα προτιμούσα τέσσερις παικταράδες στις πτέρυγες, μπρος και πίσω. Όμως, για το πρεστίζ θα προτιμούσα τον Ρονάλντο. Το κέρδος για το μπραντ νέιμ του Ολυμπιακού θα ήταν τεράστιο. Θα τον μάθαιναν σε κάθε μέρος του πλανήτη.

Mέσι ή Μαραντόνα;

Συμπαθώ πολύ τον Μέσι, νιώθω τυχερός που τον απόλαυσα να παίζει ποδόσφαιρο αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα να πάρει η Αργεντινή το Μουντιάλ και λόγω Μέσι. Δεν νομίζω όμως ότι μπορούμε να συγκρίνουμε Πελέ, Μαραντόνα, Μέσι, οι εποχές ήταν διαφορετικές, το ποδόσφαιρο ήταν διαφορετικό. Είμαι τυχερός που πρόλαβα και τον Μαραντόνα. Στο ένα Μουντιάλ στο οποίο μεγαλούργησε ήμουν 12 χρόνων και τον θυμάμαι πολύ καλά, στο άλλο ήμουν 16 χρόνων. Τον θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία και χαρά. Τότε δεν είχε το ποδόσφαιρο τη φυσική κατάσταση που έχει τώρα, πλέον πάμε στους υπεραθλητές και λιγότερο στο ταλέντο. Τότε όμως ήταν πιο σκληρό το ποδόσφαιρο, δεν υπήρχε προστασία στους μεγάλους παίκτες από τους κανονισμούς, όπως υπάρχει σήμερα.

Εμπαπέ;

Είναι ένας ποδοσφαιριστής-φαινόμενο. Όμως, έχει τρελές απαιτήσεις και του τις ικανοποιούν στην Παρί, έχουν κάνει παπάδες για να τον κρατήσουν. Αν αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο, σίγουρα η επόμενη δεκαετία τού ανήκει.