Κομαντάντε Πέδρο Μαρτίνς - Ο... διοικητής του Ολυμπιακού

Γιατί το ερυθρόλευκο στράτευμα δείχνει να έχει βρει τον ηγέτη του

Κομαντάντε Πέδρο Μαρτίνς - Ο... διοικητής του Ολυμπιακού

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο Πέδρο Μαρτίνς δείχνει να είναι ο... διοικητής που αναζητούσε ο Ολυμπιακός στο ποδοσφαιρικό του στράτευμα. Ο... κομαντάντε μιας ομάδας που προσπαθεί να αφήσει πίσω της μια χρονιά με πολλές αστοχίες, αποτυχημένη κατά γενική ομολογία και να επιστρέψει στην κορυφή.

Ο Πορτογάλος κερδίζει καθημερινά και περισσότερους προσωπικούς οπαδούς στο Ρέντη. Αυτοί που κινούνται δίπλα του μιλούν για τη συναισθηματική σταθερότητα που τον διακρίνει και του επιτρέπει να ξεπερνά το άγχος και την απογοήτευση.

Όπως αναφέρει σήμερα το ΦΩΣ, το απέδειξε και όταν ξεπέρασε την κρίση από τις ήττες στα φιλικά παιχνίδια με τη Γκενκ και την Αϊντχόφεν. Τότε διαμορφώθηκε ένα δύσκολο σκηνικό για τον Ολυμπιακό αλλά και τον ίδιο. Ένα σκηνικό από το οποίο τελικά βγήκε κυρίαρχος δείχνοντας μάλιστα έναν αυταρχικό τρόπο σκέψης -χαρακτηριστικό ηγετικών φυσιογνωμιών- με επιλογές ενδεχομένως κόντρα στη θέληση των πολλών, όπως η περίπτωση Μιράντα.

Επίσης, επέδειξε επικοινωνιακό χάρισμα στις επαφές με τους παίκτες και τους κέρδισε με το καλημέρα. Ειδικά στην περίοδο που προαναφέρθηκε, μετέφερε ψυχολογική ηρεμία και ποδοσφαιρική εγρήγορση κάτι που πρώτοι εκτίμησαν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές.

Οι ηγέτες οφείλουν να επιδεικνύουν και να μεταφέρουν στους γύρω τους και ψυχολογική ωριμότητα κι αυτό ο Μαρτίνς το έκανε όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη διαιτησία. Στο ματς με την Μπέρνλι οι παίκτες έδειχναν εκνευρισμένοι από τα σφυρίγματα. Στο ημίχρονο τους μίλησε όπως ακριβώς έκανε και με τον Λεβαδειακό και το σκηνικό άλλαξε και στα δυο ματς.

Ως σωστός... κομαντάντε, ο Πέδρο Μαρτίνς όφειλε εξ αρχής να δείξει ότι δεν έχει παιδιά και αποπαίδια. Και το απέδειξε με την εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Ο Γιαννιώτης στο τέρμα, ο Τσιμίκας αριστερά, ο Μπουχαλάκης χαφ, ο Φορτούνης επιτελικός, ο Λάζαρος εξτρέμ.

Ηγετικό χαρακτηριστικό θεωρείται και η ταχύτητα στο έργο που καλείται κάποιος να ολοκληρώσει. Ο Ολυμπιακός έδειξε να αλλάζει γρήγορα. Δημιουργήθηκε σύντομα ένας κορμός παικτών. Φάνηκε από τα φιλικά ότι έχτιζε δίδυμα και σιγά-σιγά ετοίμαζε την ενδεκάδα. Από το φιλικό με τη Λεγανές έως το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα στηρίχτηκε σε 15 παίκτες.

Δείχνει λοιπόν να έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κομαντάντε. Ανταγωνιστικός, αποφασιστικός, χωρίς αναστολές, πάνω απ' όλα απαιτητικός από τον ίδιο τον εαυτό του.