Δημήτρης Μπουρουτζίκας: «Ο Μαρσέλο πρέπει να το θέλει, όπως ο Ριβάλντο»

Συνέντευξη του Δημήτρη Μπουρουζίκα στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου. «Ο Μαρσέλο μπορεί να παίξει εύκολα, αρκεί να το θέλει, όπως το ήθελε ο Ριβάλντο που στην αρχή ήρθε με πρόβλημα στο αερόβιο αλλά το φτιάξαμε». 

Δημήτρης Μπουρουτζίκας: «Ο Μαρσέλο πρέπει να το θέλει, όπως ο Ριβάλντο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τον Δημήτρη Μπουρουτζίκα τον είχα βγάλει στις αρχές του πρωταθλήματος και η συνέχεια τον δικαίωσε. Δώδεκα βαθμούς πίσω από την κορυφή έχει μείνει ο Ολυμπιακός. Δεν έχει ξαναγίνει εδώ και δεκαετίες. Τον ξαναπήρα τώρα για να τον ρωτήσω καινούργια πράγματα. Είναι θησαυρός γιατί δούλεψε στο κορυφαίο επίπεδο ως γυμναστής δίπλα στον Μπάγεβιτς σε ομάδες με τις οποίες έκανε πρωταθλητισμό. Δούλεψε με μεγάλους παίκτες. Μου άρεσαν ιδιαίτερα αυτά που είπε για τον Ριβάλντο σε σχέση με τον Μαρσέλο και αυτά που είπε για τον Στέλιο Μανωλά. Έχει δίκιο. Κι εγώ πιστεύω ότι ο Στέλιος Μανωλάς αδικήθηκε, γι' αυτό την πήγα εκεί τη συνέντευξη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/11/2022

Να θυμίσουμε πόσα χρόνια δούλεψες μαζί με τον Μπάγεβιτς.

25 χρόνια.

Ξεκινάμε με το θέμα που συζητάει ο κόσμος αυτές τις μέρες. Μαρσέλο. Θέλω να μου πεις πώς ήταν ένας άλλος Βραζιλιάνος παγκοσμίως γνωστός, ο Ριβάλντο, όταν ήρθε στον Ολυμπιακό. Και πώς έγινε.

Ο Ριβάλντο ήταν επαγγελματίας, πρόσεχε πολύ τον εαυτό του. Όμως πριν έρθει στον Ολυμπιακό είχε δοκιμαστεί σε κάποιες ομάδες, δεν τα είχε πάει καλά. Μιλάγαμε για το πώς θα επανέλθει. Στην προετοιμασία αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με το αερόβιό του, δεν μπορούσε να πάρει προσαρμογή στην αρχή. Έλεγαν κάποιοι στην αρχή ότι περπατάει, ότι πάει σιγά σιγά. Ο Ριβάλντο όμως έκανε τόσο καλή προπόνηση που μετά από 20 μέρες χωρίσαμε τα γκρουπ και τον βάλαμε στο πρώτο γκρουπ!

Δηλαδή;

Βλέπεις τα εργομετρικά και χωρίζεις γκρουπ αναλόγως τις εντάσεις που πρέπει να δώσεις σε κάθε παίκτη. Ενώ όταν ήρθε ήταν το αερόβιό του σε χαμηλά επίπεδα, μετά από 20 μέρες μπήκε στο πρώτο γκρουπ!

Για κόσμο που δεν ξέρει, τι είναι το αερόβιο;

Μην μπλεχτούμε τώρα με τα επιστημονικά. Κράτα μόνο αυτό: να μπορείς να αγωνιστείς με μία άλφα ένταση για 10-15 λεπτά που η καρδιά δεν πρέπει να φτάσει τους 190-200 παλμούς. Εκείνος τις πρώτες μέρες ανέβαζε πολλούς παλμούς. Πέρασε μια περίοδο προσαρμογής ο Ριβάλντο, αλλά τα κατάφερε. Είχε μείνει και εκείνος εκτός γηπέδων για μήνες, όπως ο Μαρσέλο. Όμως πρέπει να εξετάζεις για ποιον λόγο έχει μείνει ένας παίκτης έξω. Γιατί ήταν τραυματίας; Λόγω ηλικίας ήταν να σταματήσει; Επειδή σου αρέσει η dolce vita; Ο Ριβάλντο ήθελε να αγωνιστεί! Είχε τη θέληση.

Άλλα μεγάλα ονόματα που τα θυμάσαι στην αρχή να είναι σε κακή κατάσταση;

Ο Αμορόζο όταν ήμουν στον Άρη. Τον πήρε ο Άρης από τη θάλασσα, από τα μπάνια! Το παιδί δεν έκανε προπονήσεις. Πέρασε ένας μήνας για να μπορέσει να προσαρμοστεί. Ήταν όλο στο φυσικοθεραπευτήριο... (γελάει).

Άλλος;

Ο Αΐλτον στον Ερυθρό Αστέρα που είχα πάει με τον Μπάγεβιτς. Πάντα είχε παραπάνω κιλά αυτός. Τον πιάσαμε, του μιλήσαμε, δούλεψε, έπαιξε.

Σου έκανε εντύπωση ο Μαρσέλο που ήρθε με πολλά κιλά;

Πολλοί παίκτες μπορούν να πάρουν κιλά. Και ο Καραπιάλης ένα διάστημα είχε. Όμως αν είσαι αποφασισμένος, μπορείς να τα χάσεις και να παίξεις. Εγώ πιστεύω ότι τέτοιος παίκτης όπως ο Μαρσέλο που ήταν πολλά χρόνια σε σύλλογο με υψηλές απαιτήσεις όπως η Ρεάλ με λίγη δουλειά μπορεί να παίξει. Εύκολα. Είναι μεγάλο όνομα που πρέπει να το σεβαστούμε. Αλλά πρέπει να θέλει. Να γουστάρει να παίξει. Όταν ένας παίκτης έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο και έχει κονομήσει, πρέπει να έχει θέληση να συνεχίσει. Όχι να λέει «μπορώ» χωρίς προπόνηση. Κανένας δεν μπορεί να παίξει χωρίς προπόνηση, όσο μεγάλο όνομα κι αν είναι.

Εδώ να πούμε ότι αρκετός κόσμος έχει μία εικόνα ότι ο Τζιοβάνι δεν ήταν πολύ γυμνασμένος. Για πες την πραγματικότητα.

Ο Τζιοβάνι ήταν πάρα πολύ γυμνασμένος. Και όταν ήρθε στον Ολυμπιακό ήταν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Και πάντα γυμναζόταν πολύ μετά. Και μάλιστα έκανε ατομικές μαζί μου, έξτρα! Ήταν πολύ επαγγελματίας.

Πότε έκανε ατομικές;

Μετά την προπόνηση. Αυτός μου το ζήταγε. Όταν έπρεπε κάτι να βελτιώσει.

Άλλοι που ζήταγαν έξτρα προπόνηση ατομική;

Ο Γεωργάτος, ο Τζόρτζεβιτς, ο Στέλιος Μανωλάς που έκανε πάντα έξτρα προπονήσεις, ο Δημητριάδης, ο Μπατίστα, πολλοί, για αυτό έκαναν μεγάλη καριέρα. Ο Βασίλης Καραπιάλης όταν έκανε σοβαρή και σωστή προπόνηση εκτοξεύτηκε, στα 30 του!

Είπες ένα όνομα πριν. Στέλιος Μανωλάς. Είναι μέσα στους λίγους Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχω θαυμάσει τόσο πολύ γιατί όσο μεγάλωνε γινόταν όλο και καλύτερος!

Ο Στέλιος Μανωλάς έκανε πάρα πολλή προπόνηση, ήταν πραγματικός επαγγελματίας. Γι' αυτό και έπαιζε καλύτερα όσο μεγάλωνε σε ηλικία.

Αδικήθηκε με τους πυλώνες;

Ο Στέλιος Μανωλάς έπρεπε να είναι σε πυλώνα! Έμεινε στην ίδια ομάδα 20 χρόνια, πάρα πολύ σπουδαίος αμυντικός, 20 χρόνια μόνο στην ΑΕΚ. Και επαγγελματίας, όχι παλιά που ήταν ερασιτέχνες και δεν άλλαζαν ομάδα. Πρώτα από τον Μανωλά έπρεπε να ξεκινήσουν οι πυλώνες και μετά να πάνε στους άλλους! Και ο Μπάγεβιτς έπρεπε να είναι σε πυλώνα. Τόσα πρωταθλήματα ως παίκτης και ως προπονητής. Αλλά ο Στέλιος Μανωλάς έπαιξε τα περισσότερα χρόνια από τον καθένα.

Μου είχες πει κάποτε ότι του έδινε ο Κόκκαλης 1 δισ. δραχμές για να πάει στον Ολυμπιακό.

Ναι, αλλά δεν σου είχα πει με πόσα έμεινε στην ΑΕΚ. Ο Κόκκαλης τον ήθελε στον Ολυμπιακό όταν ήμασταν εμείς εκεί, και ποιος δεν ήθελε τον Μανωλά, δεν τον ήθελε ο Παναθηναϊκός; Όλοι τον ήθελαν. Ο Κόκκαλης τού έδινε 500 εκατομμύρια δραχμές τον χρόνο, 1 δισ. δραχμές για διετές συμβόλαιο. Ποιος θα έλεγε τότε «όχι» σε ένα δισεκατομμύριο. Εγώ πιστεύω κανείς! Και ξέρεις με πόσα έμεινε ο Μανωλάς στην ΑΕΚ; Όχι με 400 εκατομμύρια, να πεις ότι εντάξει, κοντά στα 500 είναι. Έμεινε με κάτω από 100 εκατομμύρια! Αν θυμάμαι καλά, με 70 εκατομμύρια. Αυτός είναι ο Στέλιος Μανωλάς. Και μου λες για τον πυλώνα... (γελάει). Την πιο μεγάλη κολόνα έπρεπε να του κάνουν!

Μπράβο.

Είσαι ωραίος στις ερωτήσεις, σε παρακολουθώ, τους ταρακουνάς.

Μετά τους Τσιμίκα και Ομάρ, ο Ολυμπιακός δεν σταύρωσε έναν καλό πλάγιο. Εσύ είχες τους καλύτερους πλάγιους. Γεωργάτο, Μαυρογενίδη, Βενετίδη, Μαυρογενίδη, Κασάπη, Μπορμπόκη, Κοπιτσή, μην τους πω όλους. Ποιον ξεχωρίζεις πιο πολύ;

Οι πτέρυγες στο ποδόσφαιρο παίζουν μεγάλο ρόλο. Ο Μπάγεβιτς πάντα ήθελε να έχει επιθετικά πλάγια μπακ. Δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον, αλλά Γεωργάτος και Κασάπης ήταν τρομεροί. Ο Γεωργάτος έπαιξε και στη μεγάλη Ίντερ. Ο Μπορμπόκης επίσης, τι παίκτης, έπρεπε να μπει στη... γυάλα! Δεν βλέπεις τέτοιους παίκτες πια. Να μας πουν γιατί δεν μπορούν να βγάλουν οι ομάδες έναν Έλληνα!

Πες τα.

Δεν υπάρχουν ταλέντα στην Ελλάδα ρε; Πώς έβγαιναν πριν και δεν βγαίνουν πια; Δεν έχουν την ικανότητα και το θάρρος να βγάλουν ελληνόπουλα; Τώρα ο ΠΑΟΚ κάτι πάει να κάνει. Πού είναι οι Έλληνες παικταράδες που έβγαιναν και γιατί δεν βγαίνουν πια; Αλλά πρέπει να φτιάξεις καλή ομάδα. Αν έχεις καλή ομάδα με ομοιογένεια, χωράνε όλοι μετά. Θυμάσαι στις αρχές του πρωταθλήματος που σου έλεγα ότι δεν γίνεται να έρχονται παίκτες από το αεροπλάνο και να παίζουν στον Ολυμπιακό, δεν γίνεται να αλλάζει συνεχώς η εντεκάδα και να μην υπάρχει ταυτότητα; Εκτός από Κασάπη και Κατσουράνη δεν θυμάμαι κανέναν άλλον να ήρθε σε ομάδα μας και να πήρε φανέλα βασικού κατευθείαν! Πρέπει πρώτα να προσαρμοστεί ο παίκτης στην ομάδα.

Και ο Μπορμπόκης σαν τον Γεωργάτο μπροστά δεν έπαιζε, πριν γίνει μπακ;

Ναι, στην Καλαμαριά έπαιζε «δεκάρι» και πιο πλάγια μπροστά. Τεράστιες δυνατότητες ως μπακ. Όπως και ο Γεωργάτος που όταν τον έκανε μπακ ο Μπάγεβιτς ήθελε να φύγει! Ήθελε να γυρίσει στην Παναχαϊκή! Πραγματικά σου το λέω. Δεν ήθελε με τίποτα να παίζει πίσω (σ.σ. το τσέκαρα αυτό, αλήθεια λέει, το παραδέχεται ο Γεωργάτος). Αλλά έκανε μαζί με τον Τζόρτζεβιτς μία από τις καλύτερες πτέρυγες στην Ευρώπη. Αυτό που με λυπεί είναι ότι διάβαζα προχθές μια έρευνα, οι ομάδες μας έχουν έναν από τους μεγαλύτερους μέσους όρους ηλικίας στην Ευρώπη. Πού είναι τα νέα παιδιά;

Και τι κάνουν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές ομάδες; Τίποτα δεν κάνουν. Την ΑΕΚ πώς τη βλέπεις; Αν τραυματιστεί ο Λιβάι Γκαρσία, μπορεί να παίζει το ίδιο ποδόσφαιρο; Δεν είναι κομβικός αυτός;

Η ΑΕΚ παρουσιάζει μια ομάδα με ομοιογένεια, με χαρακτήρα. Θέλει δουλειά όμως, δεν είναι άντε παίξαμε 3-4 ματς καλά και είμαστε εντάξει. Πρέπει να μπορεί να κρατήσει την απόδοσή της σε διάρκεια, μπορεί να σου τύχουν τραυματισμοί, πρέπει να έχεις ετοιμάσει τους άλλους μέσα από την ομάδα, να τους έχεις δώσει χρόνο στα ματς. Όμως είναι σε καλό δρόμο η ΑΕΚ.

Το πρωτάθλημα ποιος θα το πάρει; Μπορεί η ΑΕΚ να καλύψει τη διαφορά των οκτώ βαθμών από τον Παναθηναϊκό;

Πώς δεν μπορεί! Τόσα ματς μένουν, είναι και τα πλέι οφ. Εγώ πιστεύω ότι και ο Ολυμπιακός προλαβαίνει, αρκεί όμως να φτιάξει ομάδα. Οι δώδεκα βαθμοί δεν είναι απαγορευτικοί, το θέμα είναι να φτιάξει ομάδα. Ο Ολυμπιακός θέλει πολλή δουλειά, Θέμη, θέλει λίφτινγκ. Θέλει ηλεκτροσόκ. Έχει ένα προβάδισμα μεγάλο ο Παναθηναϊκός, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Τι ομάδα είσαι;

Στα παιδικά μου χρόνια ήμουν ΠΑΟΚ.

Γιατί;

Η καταγωγή μου είναι από την Ελασσόνα, στη Λάρισα. Ανεβαίναμε στη Θεσσαλονίκη να βλέπουμε αγώνες, ήταν πιο κοντά. Όμως σε όποια ομάδα πήγα δέθηκα, έκανα φίλους και αγάπησα.

Ο Τζόρτζεβιτς ήρθε στον Ολυμπιακό από τον Πανηλειακό που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στη Β' και στη Γ' Εθνική. Τι είχε ο Τζόρτζεβιτς;

Τα πάντα είχε! Εντάξει, στις κεφαλιές υστερούσε λίγο, αλλά όλα τα άλλα τα είχε. Ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, γκολ, ασίστ.

Διασκελισμό, ε; 200άρης θα ήταν αυτός στον στίβο;

Ο Τζόλε δεν ήταν μόνο τρέξιμο, ήταν και σοβαρός ποδοσφαιριστής, σκεπτόμενος. Είχε μυαλό, όχι μόνο αθλητικά προσόντα. Είχε το τάιμινγκ του πότε θα φύγει και πώς θα φύγει. Είχε σκέψη. Και δούλευε πολύ, ήταν παίκτης και για τον προπονητή. Γι' αυτό έμεινε τόσα χρόνια σε υψηλό επίπεδο.