Γιάννης Μαντζουράκης: «Θέλω να δω τον Παναθηναϊκό στην πρώτη γκέλα, Ολυμπιακός όπως η μεγάλη Ίντερ»

Μεγάλη συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράκη στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Γιάννης Μαντζουράκης: «Θέλω να δω τον Παναθηναϊκό στην πρώτη γκέλα, Ολυμπιακός όπως η μεγάλη Ίντερ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Γιάννης Μαντζουράκης είναι πολύ έμπειρος προπονητής, έχει προπονήσει μεγάλους παίκτες, έχει πάρει πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, κάποτε πήρε 9 βαθμούς σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ και θεωρούταν... αποτυχία! Πλέον κοιτάνε οι ελληνικές ομάδες ως όνειρο το να παίξουν σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ. Xωρίς εξαλλοσύνες, σοφά μού μίλησε.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 15/11/2022

Πώς είδατε το ματς του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ;

Ευθέως θα σας πω: Περίμενα τον Ολυμπιακό καλύτερα προετοιμασμένο με βάση την απόδοση που είχε στα 2 προηγούμενα παιχνίδια του. Επικράτησε η ΑΕΚ, ιδιαίτερα στο α' ημίχρονο με καλές φάσεις για γκολ. Στο β' ημίχρονο εμφανίστηκε βελτιωμένος ο Ολυμπιακός, μπορούσε να προηγηθεί, όμως συνέχισε η ΑΕΚ να είναι επικίνδυνη ως ομάδα και τελειώνοντας το ματς είχε πάλι ευκαιρίες, σου άφησε την εικόνα η ΑΕΚ ότι είναι καλύτερη ομάδα.

Σας κάνει εντύπωση που αυτή η ΑΕΚ είναι 8 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό;

Ναι, μου κάνει εντύπωση! Αλλά όλα έχουν μια εξήγηση.

Θέλω να ακούσω την εξήγηση.

Ο Παναθηναϊκός είχε ευνοϊκό πρόγραμμα στην αρχή του πρωταθλήματος, πήρε καλά αποτελέσματα, αυτό βελτίωσε την πίστη τους και την ψυχολογία τους. Έκανε και καλές μεταγραφές σε θέσεις που χρειαζόταν, πήρε καλούς παίκτες. Θεωρώ ότι από την προετοιμασία κιόλας ο Παναθηναϊκός φαινόταν ότι δημιούργησε ταυτότητα πιο γρήγορα από τις άλλες ομάδες. Κράτησε τον κορμό που είχε την προηγούμενη χρονιά και έκανε καλές μεταγραφές στοχευμένα. Έχει την ταυτότητα του προπονητή του ως ομάδα, οι παίκτες ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία του προπονητή τους.

Τον είχατε ποτέ παίκτη τον Γιοβάνοβιτς;

Όχι, αλλά τον γνωρίζω διότι ήμασταν στις σχολές μαζί. Γνωρίζω το ενδιαφέρον του και τη σπουδή του. Και είναι πολύ καλός άνθρωπος.

Είναι ξεκάθαρο φαβορί πλέον ο Παναθηναϊκός;

Δεν μπορούμε ακόμα να το πούμε. Η ερώτησή σας βέβαια είναι λογική και σωστή. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε δει τον Παναθηναϊκό πώς θα αντιδράσει όταν χάσει ή όταν κάνει γκέλα. Θέλω να τον δω στις πρώτες αποτυχίες πώς θα αντιδράσει. Έχει σημασία αυτό που λέω. Πολλές φορές έχουμε δει ομάδες να ξεκινάνε πολύ καλά στο πρωτάθλημα, αλλά στην πορεία να χάνουν τον δρόμο τους. Έχουν βλέψεις οι 3 ομάδες από κάτω του και θα τον πιέσουν.

Βάζετε και τον ΠΑΟΚ μέσα.

Ναι, ο ΠΑΟΚ είναι ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό. Και η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ ακόμα δεν έχουν τελειώσει για τον τίτλο. Ο Ολυμπιακός έχει καλό υλικό, καλούς παίκτες, όμως άργησε σε ορισμένα πράγματα και αυτό τού στοίχισε τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Κάποτε εσείς στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό μαζέψατε 9 βαθμούς στον όμιλο, νικήσατε και τα 3 εντός έδρας ματς στο ΟΑΚΑ και σας λέγαμε αποτυχημένο. Τώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τέτοια κατρακύλα που αυτά θα θεωρούνταν μεγάλη επιτυχία!

Περνάμε μία κρίση ως ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι γεγονός. Και στις ομάδες μας και στην Εθνική.

Ποια είναι η αιτία;

Η οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα αντανακλά σε όλους τους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς τομείς. Πού είναι η Β' Εθνική; Υπάρχει Β' Εθνική; Επίσης: Όταν παίρνεις 10-12-14 ποδοσφαιριστές στις μεταγραφές, έρχεσαι σε αντίθεση με τον βασικό νόμο του ποδοσφαίρου! Αυτό δεν κάνουν οι ελληνικές ομάδες; Τόσες μεταγραφές δεν κάνουν; Ο βασικός όμως νόμος του ποδοσφαίρου είναι ότι μια ομάδα ξεκινάει από την ομοιογένεια!

Το ότι διαλύθηκε η ελληνική βάση των ομάδων τα τελευταία χρόνια και γεμίσανε ξένους παίκτες έπαιξε ρόλο;

Βεβαίως! Βεβαίως! Δεν δίνανε κίνητρα στους παίκτες μας, ακόμα και οι μικρές ομάδες. Δεν επιτρέπεται να βλέπεις μικρομεσαίες ομάδες γεμάτες ξένους. Ανακόπηκε η παραγωγική διαδικασία από κάτω προς τα πάνω.

Πώς βλέπετε το γεγονός ότι στον Ολυμπιακό έχουν αγωνιστεί πάνω από 40 παίκτες από τον Ιούλη ως σήμερα;

Η μεγάλη Ίντερ κάποτε είχε πάρει 40 παίκτες όταν άνοιξε η ελεύθερη αγορά ευρωπαίων ποδοσφαιριστών και πήγε κατά διαόλου! Ο ίδιος ο Μίτσελ όταν ήρθε είπε ότι πρέπει να μειωθεί πολύ το ρόστερ. Είναι δυνατόν να φτιάξεις ομάδα έτσι;

Έρχονταν από το αεροπλάνο οι μεταγραφές, κύριε Γιάννη μου, και έπαιζαν αμέσως επίσημους αγώνες. Πού τα έχουμε ξαναδεί αυτά.

Όλα τα πράγματα στο ποδόσφαιρο έχουν μια σειρά. Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που κράτησε αυτήν τη σειρά περισσότερο από τους άλλους. Είχε κορμό δουλεμένο, είχε τον ίδιο προπονητή, έκανε σωστές μεταγραφές, έφτιαξε πιο νωρίς έτοιμη ομάδα από τους άλλους. Δεν βλέπεις και τον ΠΑΟΚ φέτος; Μικρογραφία του Ολυμπιακού. Ακόμα δοκιμάζουν παίκτες. Όλα τα πράγματα στο ποδόσφαιρο πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό. Εγώ θυμάμαι στον Ολυμπιακό είχαμε πολύ καλή ομάδα, διότι είχα μια βάση από τα προηγούμενα χρόνια και πήραμε λίγους αλλά καλούς παίκτες.

Ποιος παίκτης ήταν ο αγαπημένος σας; Ποιον θαυμάζατε;

Θαύμαζα όλους τους παίκτες μου. Με αυτούς δουλεύεις και αυτούς θαυμάζεις.

Λίγο πιο πολύ ποιον γουστάρατε;

Τον Ολυμπιακό! Τον ίδιο τον Ολυμπιακό.

Τον Τζιοβάνι; Αυτός ήταν ο πιο μεγάλος παίκτης που έχετε προπονήσει;

Ο Τζιοβάνι, ναι. Αλλά ο Ζέτεμπεργκ μικρός παίκτης ήταν; Ο Ζε Ελίας; Ο Άντζας, ο Καραπιάλης, ο Τζόρτζεβιτς, ο Γιαννακόπουλος, πήγε στην Πρέμιερ Λιγκ και έπαιξε. Πολλοί καλοί παίκτες στον Ολυμπιακό, κι άλλοι, έπαιζαν σταθερά για χρόνια, είχαν δώσει ταυτότητα στον Ολυμπιακό. Ο Λουτσιάνο λίγος παίκτης ήταν;

Πείτε μου ένα περιστατικό που να θυμάστε με τον Τζιοβάνι.

Με κατηγορούσατε για τον Τζιοβάνι. Αλλά έδωσε μια συνέντευξη και είπε για εμένα «αυτόν τον άνθρωπο θέλω να τον ευχαριστήσω διπλά! Με βοήθησε πολύ». Και απολογήθηκε που είχε θυμώσει μαζί μου σε ένα ματς. Όλοι οι παίκτες, μικροί και μεγάλοι, έχουν ανάγκη τη βοήθεια του προπονητή. Δεν θα ξεχάσω πόσο χαρούμενος ήταν ο Τζιοβάνι στο πρώτο επίσημο ματς στο Κύπελλο με τα Τρίκαλα που τον έβαλα να παίξει μετά τον τραυματισμό του. Σιγά σιγά του έδινα όλο και περισσότερο χρόνο για να επανέλθει σταδιακά και να ξαναγίνει αυτός που ήταν.

Πλάγια μπακ δυνατά στον Ολυμπιακό έχουμε να δούμε από Τσιμίκα και Ομάρ. Εσείς τι πλάγια μπακ είχατε;

Γεωργάτο και Κόντη αριστερά, Μαυρογενίδη και Πατσατζόγλου δεξιά. Κοίταξε, για αυτό που μου είπες, δεν είναι κακός παίκτης ο Μολδαβός. Όταν παίζει συνέχεια όμως και κουράζεται και αμφισβητείται, μπαίνει μετά σε έναν βούρκο λαθών. Και εναλλακτική ποιον έχει; Αυτές οι ομάδες πρέπει να έχουν 2 παίκτες έτοιμους σε κάθε θέση. Ο Ανδρούτσος μπορούσε να έχει βοηθήσει. Τρώνε παίκτες, τους πετάνε έξω, δεν τους στηρίζουν. Πρέπει ο προπονητής να βοηθάει τους παίκτες του σε όλη την καμπύλη που θα κάνουν. Θα υπάρξουν μέρες που ένας παίκτης του 7-8 θα είναι με απόδοση του 5. Ο Ανδρούτσος έχει προσόντα, έπρεπε να έχει στηριχτεί.

Κινδυνεύει να μείνει και εκτός Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός; Είναι δύσκολη και η δεύτερη θέση φέτος;

Όλα παίζονται για όλους. Και η πρώτη θέση παίζεται και η δεύτερη θέση παίζεται. Και βάζω 4 ομάδες για τις 2 πρώτες θέσεις. Έχει τη διακοπή τώρα για το Μουντιάλ που είναι μεγάλη, μπορείς να κάνεις μίνι προετοιμασία και με φιλικά ματς μπορεί ο προπονητής του Ολυμπιακού να αλλάξει πολλά πράγματα. Μένουν πολλά ματς ακόμα για το πρωτάθλημα, υπάρχουν και τα πλέι οφ. Και ξαναλέω, θέλω να δω τον Παναθηναϊκό πώς θα αντιδράσει όταν έρθουν οι πρώτες αποτυχίες. Είναι η πιο δεμένη ομάδα φέτος, αλλά δεν είναι εύκολος στο γκολ...

Η ΑΕΚ αν πάρει έναν σέντερ φορ γκολτζή, μπορεί να γίνει ομαδάρα;

Και θα παίξει η μεταγραφή στη θέση του καλύτερού της παίκτη;

Μπορεί να πάει ο Λιβάι Γκαρσία πιο πλάγια.

Αν χαλάσεις την ομάδα, αν χαλάσεις την ιδέα του προπονητή που του βγήκε αυτή η ιδέα, θα χαλάσεις τον νόμο του ποδοσφαίρου. Κάποια πράγματα είναι κανόνες στο επάγγελμά μας. Αυτή τη στιγμή ο Λιβάι Γκαρσία είναι ο εκφραστής στη φιλοσοφία που έχει η ΑΕΚ! Χάνει γκολ, αλλά βγάζει φάσεις, δημιουργεί ο ίδιος φάσεις, είναι μέσα στις φάσεις.

Γρήγορος παίκτης, έφευγε από παντού και δεν τον προλάβαιναν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Ποιος άλλος σας αρέσει από την ΑΕΚ; Πινέδα; Γκατσίνοβιτς;

Έχει καλούς παίκτες η ΑΕΚ. Αφού είναι έξω ο Μάνταλος που μου αρέσει πολύ, φαντάσου. Αλλά ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα. Αν βγει ένα ρεύμα αρνητικό για έναν παίκτη, έχει ηλεκτροπληξία μετά!

Από τον τωρινό Ολυμπιακό ποιος σας αρέσει πιο πολύ;

Ο Κορεάτης χαφ. Αυτός μου αρέσει πάρα πολύ. Επίσης μου αρέσει ο Μασούρας! Ως προπονητής μιλάω. Και προβληματίζομαι γιατί ένας τέτοιος ουσιαστικός παίκτης κοντεύει να καεί από τις αντιδράσεις του κόσμου.

Δεν ξέρει ποδόσφαιρο ο πολύς κόσμος, βλέπει μόνο την μπάλα.

Πρόσεξε αυτό που λέω: Με προβληματίζει πώς μπορεί ο κόσμος να αποδιοργανώσει ψυχολογικά και πνευματικά αυτόν τον παίκτη. Είναι κρίμα.

Η αλλαγή του ήταν σωστή στο ματς με την ΑΕΚ;

Δεν θέλω να κρίνω τον προπονητή, έτσι το είδε. Εγώ δεν μιλάω για ένα ματς. Εγώ θα πω από την τηλεόραση τι να κάνει ο προπονητής που γυμνάζει τους παίκτες όλη τη βδομάδα;

Τι εξήγηση δίνετε για το ότι ο Ολυμπιακός φέτος δεν έχει κερδίσει ούτε ένα δύσκολο ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Τον πήρε από κάτω από νωρίς. Όταν έρχεται μία αποτυχία και κολλητά η επόμενη, δεν θέλει πολύ να τριτώσει το κακό. Από μόνοι τους οι παίκτες αμφισβητούν τον εαυτό τους μετά. Ακόμα κι όταν νικούσαν, στο τέλος έτρωγαν γκολ και έχαναν τη νίκη. Έγινε πολλές φορές αυτό.

Πώς το εξηγείτε με την πείρα που έχετε;

Είναι διαταραχή, είναι ψυχολογικό.

Μήπως ήταν λάθος που έδιωξε ο Ολυμπιακός τον Μαρτίνς στην πρώτη αποτυχία με την Μακάμπι, ενώ ο Μαρτίνς είχε πάρει 3 πρωταθλήματα;

Εντάξει, όλοι φωνάζανε όμως τότε ότι ήρθε η ώρα, ήρθε η ώρα να φύγει ο προπονητής. Το σίγουρο είναι ότι θα έπρεπε ο προπονητής που ξεκινάει την προετοιμασία και έχει την ευθύνη των μεταγραφών, να συνεχίζει.

Δηλαδή έπρεπε να τον έχει διώξει νωρίτερα;

Η διοίκηση είχε εικόνα. Αν δεν ήθελε τον προπονητή αυτόν, έπρεπε με το τέλος του πρωταθλήματος να τον ευχαριστήσει και να πάρει άλλον προπονητή, ο οποίος θα είχε την ευθύνη για τις μεταγραφές και την προετοιμασία. Έναν προπονητή που ξέρεις 4 χρόνια δεν περιμένεις έπειτα από τόσο καιρό να κρίνεις ότι δεν αξίζει και να παίρνεις άλλον προπονητή. Και τι να κάνει ο δεύτερος προπονητής, δεν ήξερε την ομάδα, είχε και ένα κάρο παίκτες, έφυγε κι αυτός γρήγορα και ήρθε τρίτος προπονητής. Σας είπα κάποια πράγματα πιο πριν για τους βασικούς νόμους του ποδοσφαίρου. Διαταράχθηκε η ομάδα. Ήρθαν πάντως πολύ καλοί παίκτες, αλλά ήταν φυσικό να αργήσει να φτιάξει ο Ολυμπιακός ομάδα.

Πασχαλάκης; Ευτυχώς που αποκτήθηκε την τελευταία μέρα των μεταγραφών.

Κάνει καλά τη δουλειά του! Σε όλα τα ματς που έχει παίξει με τον Ολυμπιακό.

Η γνώμη σας για τον Βατσλίκ;

Δεν ήταν σαν τον Σα. Υπήρχε διαφορά μεταξύ τους.