Να νικήσει σε ένα αληθινό ντέρμπι

Το ματς που υπολείπεται για να ολοκληρωθεί το πρώτο μισό της κανονικής σεζόν για τον Ολυμπιακό είναι από πολλές απόψεις δυσκολότερο από εκείνο με τον Παναθηναϊκό.

Να νικήσει σε ένα αληθινό ντέρμπι

Σε παλαιότερο κείμενό μου, την εποχή όπου ο Ολυμπιακός παρέπαιε, είχα γράψει πως ο μοναδικός του στόχος πλέον έπρεπε να είναι να μην αφήσει να «ξεφύγει» η διαφορά μέχρι το Μουντιάλ, μπας και η ομάδα καταφέρει να μονταριστεί κατά τη διάρκεια της διακοπής. Σήμερα, ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, έστω και αυτό το μίνιμουμ είναι πολύ κοντά στο να επιτευχθεί. Πάνω απ' όλα, όμως, υπάρχει μια ευχάριστη εξέλιξη: ο Ολυμπιακός άρχισε επιτέλους να παίζει μπάλα! Η εικόνα στο Φράιμπουργκ και στη Λεωφόρο θύμισε άλλες εποχές. Τη δεύτερη χρονιά του Μαρτίνς, τον Ολυμπιακό του Βαλβέρδε αλλά και εκείνον του παλιού καλού Μίτσελ. Εξακολουθεί όμως να λείπει κάτι: τα αποτελέσματα στα μεγάλα ματς.

Αν το βάλεις κάτω, οι πρωταθλητές έχουν να κερδίσουν σημαντικό παιχνίδι από εκείνο το 1-0 επί της Φενέρ στο Καραϊσκάκη πριν από έναν ολόκληρο χρόνο. Εδώ θα μου πείτε πως τόσο στην Ευρώπη όσο και με τον Παναθηναϊκό έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Η συνέχεια στο Γιουρόπα χάθηκε και λόγω του γκολ της Ναντ στις καθυστερήσεις. Και φυσικά, αν η διαιτησία ήταν νορμάλ με τον ΠΑΟ, το παιχνίδι θα έμενε στο διπλό. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί αν οι παίκτες του Ολυμπιακού τα είχαν πράξει όλα σωστά, ούτε o Ιγκνάτιους Γκάναγκο (που το «κόλλησε» στη Νάντη) ούτε ο Γιάκομπ Κέλετ θα είχαν μπορέσει να τον σταματήσουν. Στη Γερμανία η σχεδόν άψογη ως τότε «ερυθρόλευκη» άμυνα έμεινε καρφωμένη στο έδαφος, δίνοντας την ευκαιρία στον Κίμπλερ να ισοφαρίσει. Στο «Απόστολος Νικολαΐδης», αν ο -συγκλονιστικός ως εκείνη τη στιγμή- Άβιλα έστελνε την μπάλα στις εξέδρες (όπως θα έκανε έως και ένας ποδοσφαιριστής Γ' Τοπικού), τώρα δεν θα ασχολούμασταν με Δανούς διαιτητές.

Το ματς που υπολείπεται για να ολοκληρωθεί το πρώτο μισό της κανονικής σεζόν είναι από πολλές απόψεις δυσκολότερο από εκείνο με τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ βρίσκεται σε φουλ φόρμα, διαθέτει εξαιρετικές μονάδες και απολαμβάνει την ώθηση της φρεσκοχτισμένης «Αγια-Σοφιάς». Η νίκη ή η ήττα δεν έχει να κάνει μόνο με τους βαθμούς. Είναι και το ψυχολογικό κομμάτι: αλλιώς θα πάει ο Ολυμπιακός στη διακοπή με μια μεγάλη νίκη επί ενός εκ των βασικών διεκδικητών του τίτλου και αλλιώς με μια ακόμα γκέλα που θα κάνει την εμφάνιση της Λεωφόρου να ξεχαστεί. Αν λοιπόν στον Πειραιά πιστεύουν ακόμα στο πρωτάθλημα, οφείλουν να το αποδείξουν στην πράξη: κερδίζοντας επιτέλους ένα αληθινό ντέρμπι.