Νίκος Τσιαντάκης στο «ΦΩΣ»: «Ο Ολυμπιακός πλέον ξαναγίνεται ομάδα, έχει πολύ δρόμο το πρωτάθλημα»

«Είμαι σίγουρος ότι θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός». Ο Νίκος Τσιαντάκης μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου. 

Νίκος Τσιαντάκης στο «ΦΩΣ»: «Ο Ολυμπιακός πλέον ξαναγίνεται ομάδα, έχει πολύ δρόμο το πρωτάθλημα»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Νίκος Τσιαντάκης υπήρξε παλιά «σημαία» του Ολυμπιακού, παίκτης σε πολύ δύσκολες εποχές διοικητικά για τον Ολυμπιακό, έζησε στο πετσί του τις αδικίες σε χρόνια που ο Ολυμπιακός ήταν ανυπεράσπιστος. Ένα σοβαρό άτομο που δεν λαϊκίζει, ούτε άγεται και φέρεται. Μου άρεσαν οι απόψεις του. Με συναίσθημα, αλλά όχι με τυφλό οπαδισμό, βλέπει καλά το ποδόσφαιρο. Διαβάστε τη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΦΩΣ» στις 8 Νοέμβρη, δύο μέρες μετά το ντέρμπι.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 8/11/2022

Πώς το είδες το ματς; Κάνε μου την ανάλυσή σου.

Ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο έπειτα από πολύ καιρό ήταν πραγματικός Ολυμπιακός! Ήταν η ομάδα με την ερυθρόλευκη φανέλα που θέλουμε να βλέπουμε και να τη χαιρόμαστε. Έπειτα από πολύ καιρό είδαμε έναν Ολυμπιακό που να είμαστε υπερήφανοι. Και δεν μιλάω με οπαδικό πνεύμα. Μιλάω πραγματικά ότι είδα έναν Ολυμπιακό που τον χάρηκα. Ομάδα που έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο μέσα σε πολύ δύσκολη έδρα, με αντίπαλο έναν δυνατό Παναθηναϊκό. Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε μόνο ωραίο ποδόσφαιρο, είχε και τρεξίματα, αγωνιστικότητα και πάθος.

Τόνισες επανειλημμένως το «έπειτα από πολύ καιρό». Πόσο καιρό;

Δεν είναι μόνο φέτος το πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός για εμένα δεν είναι καλός από τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Όταν πήρε τη μεγάλη διαφορά στη βαθμολογία. Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο. Άργησε πολύ ο Ολυμπιακός να πάρει κάποιους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που βλέπουμε τώρα να δένονται, άργησε πολύ στις μεταγραφές με αποτέλεσμα να αργήσει να γίνει και ομάδα. Τώρα βλέπουμε αυτούς τους πολύ καλούς ποδοσφαιριστές να κάνουν τη διαφορά. Θα βοηθήσουν πάρα πολύ.

Ποιοι;

Ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Κορεάτης χαφ, ο Μπιέλ, ο Μπακαμπού κ.λπ.

Την άμυνα πώς τη βλέπεις;

Έφτιαξε! Ο Ντόι που μπήκε εκπλήσσει. Μου αρέσει πάρα πολύ. Ενώ δεν ξέρει τη θέση, ενώ είναι 19 χρόνων, το παιδί παίζει λες και είναι στόπερ 10 χρόνια! Και ο Παπασταθόπουλος ανέβηκε, βρήκε την ηγετικότητά του, τον χρειαζόταν έτσι ο Ολυμπιακός. Αποκτάει ηγετικό ρόλο. Με Μπα και Σισέ πριν, δεν... Δεν...

Μη διστάζεις, πες μου την άποψή σου.

Είχαμε τεράστια προβλήματα στα στόπερ. Δηλαδή ο Μπα τι άλλο έπρεπε να έχει κάνει για να μην παίζει βασικός... Πόσες ακόμα αναίτιες αποβολές να έπαιρνε, πόσα πέναλτι και λάθη. Πέρασε πολύς καιρός με προβλήματα στα στόπερ, με Μπα και Σισέ. Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μια άμυνα που είναι όπως πρέπει.

Άλλαξε η άμυνα, αφού είναι και ο Πασχαλάκης που μπήκε και βοήθησε.

Μπράβο, ξέχασα να το αναφέρω αυτό. Μεγάλη η συμβολή του Πασχαλάκη. Αυτός ο τερματοφύλακας γεμίζει την εστία του Ολυμπιακού. Διότι είναι πολύ καλός τερματοφύλακας και έμπειρος. Όταν οι αμυντικοί έχουν πίσω τους έμπειρο και καλό τερματοφύλακα νιώθουν άλλη αυτοπεποίθηση, δεν τρέμουν μην κάνουν το λάθος. Ο Πασχαλάκης, ο Ντόι και ο Παπασταθόπουλος, αυτό το σχήμα κοντά στην εστία, άλλαξε την άμυνα. Και νιώθει αυτοπεποίθηση όλη η ομάδα.

Τρεις Έλληνες.

Τρεις Έλληνες, πραγματικά.

Είδαμε και με την απόδοση του Μπρινιόλι πόσο μετράει ο τερματοφύλακας.

Ο Μπρινιόλι έπιασε πολλά, ήταν πάρα πολύ καλός. Ήταν πολύ καλό το ματς από δύο δυνατές ομάδες. Ο Ολυμπιακός βέβαια ήταν εμφανώς καλύτερος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Με μια εξαίρεση στην αρχή, που ήταν λογικό ο ΠΑΟ ως γηπεδούχος με τον κόσμο του να μπει στο ματς πιο φουριόζος. Αυτόν τον Ολυμπιακό της Λεωφόρου θέλουμε να βλέπουμε. Νιώσαμε υπερήφανοι και χαρούμενοι που δεν «μάσησε» σε αυτήν τη δύσκολη έδρα, έπαιξε την μπάλα του και καθήλωσε τον Παναθηναϊκό. Κρίμα πάντως γιατί έχασε μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη νίκη.

Σε αυτό το ματς η νίκη έδινε στην ουσία 6 βαθμούς.

Άδικο για την εμφάνιση του Ολυμπιακού που ισοφαρίστηκε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και δεν πήρε ένα ματς που ήταν δικό του. Έπρεπε να έχει πάει τη διαφορά στους 7 βαθμούς από τον Παναθηναϊκό. Έχει όμως ακόμα πιθανότητες ο Ολυμπιακός. Ύστερα από αυτήν την εμφάνιση που έκανε στη Λεωφόρο έδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ξεγράψει. Ο Παναθηναϊκός πιστεύω ότι θα κάνει γκέλες. Και έχει άλλα 3 ματς με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Για τη φάση του πέναλτι θα τα πούμε πιο μετά. Να μη φύγουμε από το ποδόσφαιρο ακόμα.

Κι εγώ, Θέμη, θα ήθελα να μη φύγουμε από το ποδόσφαιρο, γιατί αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία. Το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε ο Ολυμπιακός μέσα στην έδρα ενός πολύ δυνατού αντιπάλου. Διότι σοβαροί να είμαστε, ο Παναθηναϊκός φέτος δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ούτε η ΑΕΚ. Έχουν δυναμώσει πολύ και οι δύο αντίπαλοι του Ολυμπιακού. Η φοβερή εμφάνιση που έκανε ο Ολυμπιακός μέσα στη Λεωφόρο αποκτάει μεγαλύτερη αξία διότι την έκανε επί ενός δυνατού Παναθηναϊκού που έχει τρεξίματα φέτος και ομαδικότητα, έχει και ορισμένους ποιοτικούς παίκτες.

Τώρα δεν πρέπει να σταθεροποιήσει μία 11άδα επιτέλους ο Ολυμπιακός;

Αυτή είναι η 11άδα που κατέβασε στη Λεωφόρο! Κατά τη γνώμη μου αυτή πρέπει να είναι η βάση. Και με τις αλλαγές που έγιναν. Αυτοί είναι οι καλύτεροι παίκτες. Αυτοί πρέπει να παίζουν. Ένα σχήμα ποιοτικό και σταθερό. Και να σου πω κάτι; Όλοι έλεγαν ότι η διακοπή θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Δεν είμαι βέβαιος εγώ για αυτό... Μάλλον τον Παναθηναϊκό θα βοηθήσει που έχει τραυματισμούς τον τελευταίο καιρό... Ο Ολυμπιακός φαίνεται ότι βρήκε το σχήμα του, βρήκε ομαδικότητα, βρήκε και τρεξίματα. Τέλος πάντων, ελπίζω ότι θα δουλέψουν σκληρά στη διακοπή του Μουντιάλ να γίνουν ακόμα καλύτεροι, να αποκτήσουν διάρκεια. Ο Ολυμπιακός πλέον δεν είναι μερικές ενέργειες του Χάμες, είδαμε ότι έγινε ομάδα. Με μαχητικότητα, με τρεξίματα, με πάθος, με συνδυασμούς. Με αυτήν τη μεγάλη εμφάνιση που έκανε μέσα στη Λεωφόρο θα αποκτήσει και ψυχολογία.

Πιστεύεις ότι μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα;

Είμαι σίγουρος ότι θα το διεκδικήσει. Πρέπει να υπερβάλει εαυτόν ο Ολυμπιακός για να το πάρει, πρέπει να κάνουν γκέλες και οι άλλοι. Κακά τα ψέματα, το πρωτάθλημα πλέον εξαρτάται και από τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι άλλοι. Είναι μεγάλη η διαφορά των 10 βαθμών. Αλλά δεν είναι απαγορευτική διότι υπάρχουν τα πλέι οφ. Πάντως και ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ έχουν καλές ομάδες φέτος. Πολύ καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια που ήταν χάλια. Εγώ βλέπω ότι ο Ολυμπιακός έχει καλύτερους παίκτες από τον Παναθηναϊκό.

Μπιελ;

Πολύ καλός παίκτης. Πατάει γερά στο γήπεδο. Σουτάρει αμέσως.

Πολύ πονηρός στις εκτελέσεις.

Σουτάρει πολύ γρήγορα, με τη μία, δυνατά και γρήγορα. Ενεργεί αστραπιαία. Αν δεν το έκανε αυτό, θα κόντραρε η μπάλα. Το έχει ξανακάνει αυτό, είναι εξαιρετικός στις εκτελέσεις.

Ο Χουάνγκ; Εύστροφος κι αυτός.

Πάρα πολύ γρήγορη σκέψη. Μεγάλη μεταγραφή. Και τρεξίματα πολύ καλά, και τεχνική πολύ καλή, μυαλωμένος παίκτης. Παίζει γρήγορα. Για τον δε Χάμες Ροντρίγκες τι να λέμε. Αυτό το τρίο είναι καταπληκτικό! Εν αντιθέσει με τον άλλο Κορεάτη, τον σέντερ φορ...

Τον Ουί-Τζο.

Ναι. Δεν έχει πιάσει. Και δεν ξέρω έτσι όπως τον βλέπω αν μπορεί να βελτιωθεί στη συνέχεια για τον Ολυμπιακό...

Τον Γεκινί τον είχες προλάβει εσύ. Τι θυμάσαι;

Είχε έρθει πολύ αργά, ουσιαστικά δεν είχε κάνει προετοιμασία μαζί μας. Είχε έρθει αγύμναστος. Η φυσική κατάσταση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο ποδόσφαιρο.

Πες τα.

Όσο ποιοτικός κι αν είσαι, όση τεχνική και αν διαθέτεις, αν δεν έχεις τρεξίματα δεν μπορείς να βοηθήσεις την ομάδα.

Το βλέπουμε και με τον Μαρσέλο.

Τεράστιος παίκτης, ήταν πλάγιο μπακ που ήξερε μπάλα καλύτερη και από εξτρέμ. Όμως φαίνεται καθαρά ότι δεν έχει τρεξίματα. Έχει και παραπανίσια κιλά. Να σου πω όμως κάτι; Δεν είναι μόνο ότι δεν έκανε προετοιμασία. Είναι και ότι ουσιαστικά δεν έπαιζε στη Ρεάλ τον τελευταίο χρόνο.

Το ίδιο περίπου βλέπουμε και με τον Βρσάλικο.

Δεν έχουν αυτά τα μεγάλα ονόματα καλή φυσική κατάσταση. Ελπίζω στη διακοπή να δουλέψουν σκληρά, να μην έχουν τραυματισμούς, να μπουν στην ομάδα και να τη βοηθήσουν. Ο Ολυμπιακός έκανε στις θέσεις των πλάγιων μπακ δύο ακριβές μεταγραφές μεγάλων ονομάτων, αλλά δεν έχουν βοηθήσει.

Μπακαμπού;

Μου αρέσει πολύ. Ήταν πολύ καλός και αυτός στη Λεωφόρο και με προσφορά που δεν φαίνεται στον πολύ κόσμο. Έκανε πολλή δουλειά, έβγαινε να κρατήσει την μπάλα, έβγαινε και στα πλάγια, έδινε τις μάχες του.

Γύριζε και πίσω να παίξει άμυνα.

Γύριζε, ναι. Πάλεψε όλες τις μπάλες, ήταν παντού. Λίγο στο γκολ πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικός, να μη χάνει πολλές ευκαιρίες. Έχω την αίσθηση ότι ο μεγαλύτερος γκολτζής στην ομάδα είναι ο Ελ Αραμπί και ότι θα τον χρειαστεί ο Ολυμπιακός να παίζει πιο πολύ. Ήταν άδικο για εμένα που ο Ελ Αραμπί είχε πάει στον πάγκο όταν αποκτήθηκε ο Τικίνιο. Ενώ είχε τεράστια προσφορά ο Ελ Αραμπί στον Ολυμπιακό, όταν ήρθε ο Τικίνιο παροπλίστηκε κάπως. Όταν ένας παίκτης είναι σε μεγάλη ηλικία, αν δεν παίζει αγώνες, δεν είναι εύκολο να επανέλθει. Οι αγώνες κρατάνε τον παίκτη σε φόρμα.

Μασούρας;

Πρέπει να στηριχθεί. Διότι ο Γιώργος έχει προσφέρει και τρέχει πολύ. Είναι μέσα στις φάσεις, επικίνδυνος για την αντίπαλη εστία. Εντάξει, έχει χάσει 2-3 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ, αλλά ήταν άτυχος γιατί αυτές οι ευκαιρίες που έχασε ήταν σε διάστημα που είχε μεγάλο πρόβλημα η ομάδα. Ο κόσμος όταν ο Ολυμπιακός δεν πάει καλά ξεσπάει σε αυτόν που φαίνεται. Και αυτός που φαίνεται είναι αυτός που χάνει το γκολ. Όλοι οι ποδοσφαιριστές χάνουν εύκολα γκολ. Ο Μασούρας όμως τα έχασε σε κακή εποχή για την ομάδα. Και γι' αυτό την πέφτουν σε αυτόν. Ενώ δεν πρέπει. Στη Λεωφόρο ήταν καλός. Όλη η ομάδα πήγε πολύ καλά. Και ο Ρέαμπτσιουκ.

Πάμε τώρα στη φάση που δόθηκε το πέναλτι.

Τι να πούμε τώρα για αυτό το πέναλτι... Έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο με το VAR. Οτιδήποτε μέσα στην περιοχή μπορεί να το δώσουν πέναλτι. Οποιαδήποτε επαφή. Παλιότερα τέτοιο πράγμα δεν θα δινόταν ποτέ πέναλτι! Πάντα μέσα στην περιοχή υπάρχουν επαφές και σπρωξίματα και με τα χέρια επαφές. Χαλάνε το πνεύμα του ποδοσφαίρου τέτοια πέναλτι.

Και η μπάλα πήγαινε μακριά από το τέρμα και οι δύο παίκτες πήγαιναν μακριά από το τέρμα, στο σημαιάκι του κόρνερ.

Ναι, δεν ήταν επικίνδυνη η φάση. Πρέπει οι διαιτητές να σκέφτονται το άδικο του να κριθεί ένα πολύ σημαντικό ντέρμπι από μία τέτοια φάση. Δεν είχε καμία σχέση με πιθανότητα γκολ αυτή η φάση. Εγώ δεν θα το έδινα – και το λέω αντικειμενικά, δεν το λέω οπαδικά. Συγκρούσεις γίνονται στην περιοχή και με τον τερματοφύλακα όταν βγαίνει και οι παίκτες μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να δίνουμε δέκα πέναλτι σε κάθε ματς. Έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός ο Άβιλα. Αλλά στην ένταση του αγώνα συμβαίνουν αυτά. Ο Ολυμπιακός πάντως δεν πρέπει να μείνει σε αυτό. Πρέπει να μείνει στη σπουδαία εμφάνιση που έκανε και στη χαρά που έδωσε στον κόσμο του. Στην υπερηφάνεια του κόσμου του που είπε με ανακούφιση «αυτός είναι ο Ολυμπιακός». Πρέπει να συνεχίσουν έτσι και θα έχουν την εκτίμηση του κόσμου και την υποστήριξή του πάντα. Με τέτοιες εμφανίσεις ο κόσμος του Ολυμπιακού θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

Ωραία μίλησες.

Εγώ δεν θέλω το οπαδικό, θέλω το σωστό. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ φέτος είναι πολύ καλύτεροι από άλλα χρόνια, βλέπουμε πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Αν πάρει αυτό το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός με τέτοιους αντιπάλους, ο κόσμος του θα το χαρεί ακόμα περισσότερο.