Νίκος Koύστας: «Ο Μίτσελ εξουδετέρωσε τον ΠΑΟ» - Στράτος Τσαμπαρλής: «Όλοι Ολυμπιακοί είμαστε»

Εξαιρετική ανάλυση από τον προπονητή του Πανιωνίου Νίκο Κούστα για την αγωνιστική επικράτηση του Ολυμπιακού στη λεωφόρο. «Ο Κορεάτης χαφ είναι... ερωτεύσιμος! Μαγικός παίκτης, έχω πάθει πλάκα μαζί του». Στο «ΦΩΣ» και ο Έλληνας πλοίαρχος που είδε το ντέρμπι στη Λεωφόρο μέσω βιντεοκλήσης!

Νίκος Koύστας: «Ο Μίτσελ εξουδετέρωσε τον ΠΑΟ» - Στράτος Τσαμπαρλής: «Όλοι Ολυμπιακοί είμαστε»

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Με όλα αυτά που συμβαίνουν ξεχνάμε το ποδόσφαιρο. Ο προπονητής του Πανιωνίου, Νίκος Κούστας, μου έκανε μια εξαιρετική ανάλυση για το πώς επικράτησε αγωνιστικά ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο.

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 9/11/2022

Νίκο, θα ήθελα τη δική σου ανάλυση για το ποδόσφαιρο που είδαμε στο ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερα διαβασμένος από άλλες φορές, είχε αναλύσει άριστα τον Παναθηναϊκό. Το κρίσιμο σημείο ήταν τα πρώτα 20 λεπτά. Ο Ολυμπιακός είχε διαβάσει πολύ καλά τις αγωνιστικές ρουτίνες του Παναθηναϊκού, ο οποίος είναι ομάδα προπονητή ξεκάθαρα, πολύ καλά δουλεμένη, με συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Αυτό ο Ολυμπιακός το εξουδετέρωσε.

Δηλαδή;

Ο Παναθηναϊκός σχηματίζει μια τριάδα πίσω όταν έχει την μπάλα. Μένει πίσω το δεξί του μπακ, με το δεξί στόπερ που γίνεται κεντρικό στόπερ και το αριστερό στόπερ, σαν να παίζει με τριάδα πίσω. Κρατάει το δεξί μπακ αρκετά πίσω για να βοηθάει στην οργάνωση του παιχνιδιού. Και έχει τον Παλάσιος μόνιμα στο πλάτος, στη γραμμή, να χαμηλώνει προς τα πίσω και να παίζει σαν μπακ-χαφ. Αντιθέτως, τον αριστερό του μπακ τον μετατρέπει σε χαφ ανεβαίνοντας ψηλά και τον αριστερό του εξτρέμ τον βάζει να συγκλίνει κοντά στον επιθετικό. Τους δύο εσωτερικούς χαφ τους κρατάει σχετικά ψηλά, στην πλάτη των χαφ του αντιπάλου, στα μεσοδιαστήματα που υπάρχουν στον χώρο του κέντρου. Αυτό ο Ολυμπιακός το είχε διαβάσει πολύ καλά.

Και τι έκανε;

Τοποθέτησε τον Μασούρα δεξιά με ξεκάθαρο στόχο να επιβλέπει τον αριστερό μπακ του Παναθηναϊκού που ανεβαίνει ψηλά. Ο Μασούρας είναι πιο αθλητικός και πιο συνεπής στα αμυντικά καθήκοντα από τους άλλους. Τοποθέτησε τον Μπιέλ από την άλλη πλευρά, ώστε να επιβλέπει τον δεξιό μπακ του ΠΑΟ που δεν ανεβαίνει ψηλά, για να μην κάνει πολλές διαδρομές ο Μπιέλ και κουράζεται. Ο Μπιέλ δεν ανέβαινε να μαρκάρει τον δεξιό μπακ του Παναθηναϊκού, περίμενε για να μην περνάνε οι μπαλιές στον Παλάσιος, έκλεινε πολύ καλά τις πάσες προς τον Παλάσιος. Επίσης, ήταν σωστή η τοποθέτηση των χαφ του Ολυμπιακού, έκλειναν τα μεσοδιαστήματα στους εσωτερικούς μέσους του Παναθηναϊκού. Έτσι όταν έπαιρναν την μπάλα ο Παλάσιος και οι εσωτερικοί μέσοι του Παναθηναϊκού, είχαν πάντα έναν και δύο παίκτες του Ολυμπιακού πίσω από την μπάλα να τους μαρκάρουν. Αυτό ήταν το κλειδί.

Συνέχισε.

Όταν ο Ολυμπιακός είδε ότι η στρατηγική του απέδιδε καρπούς, πήρε μέτρα στο γήπεδο, ανέβηκε πιο ψηλά και μετά το εικοσάλεπτο κυριάρχησε στο γήπεδο απολύτως. Ο Ολυμπιακός πρώτα εγκλώβισε τον Παναθηναϊκό, χάλασε τους επιθετικούς μηχανισμούς του, τις ρουτίνες που έχει ο Παναθηναϊκός στον τρόπο παιχνιδιού του, και μετά κυριάρχησε επιθετικά με την ποιότητα των παικτών που έχει. Ο Παναθηναϊκός ήταν αναμενόμενο να μπει με ορμή στο ματς, με τον κόσμο του, με την έδρα του, με την καλή ψυχολογία που είχε από τα προηγούμενα ματς, αλλά συνάντησε δυσκολίες που μάλλον δεν περίμενε. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να βρει το στυλ παιχνιδιού που ήξερε να εφαρμόζει.

Πάμε τώρα να μιλήσουμε και για κάποιες μονάδες που ήταν κλειδιά.

Οι Εμβιλά και Χουάνγκ είναι από τους καλύτερους χαφ ως δίδυμο που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό. Πρέπει ο Ολυμπιακός να χτίσει πάνω σε αυτούς τους δύο παίκτες. Ειδικά ο Κορεάτης είναι... ερωτεύσιμος! Box to box παίκτης, δηλαδή από τη μία περιοχή στην άλλη. Ο Εμβιλά έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, διαφορετικά από τον Κορεάτη, και αλληλοσυμπληρώνονται. Είναι το τέλειο δίδυμο! Ο Εμβιλά είναι πιο «κολονάτος» παίκτης, είναι για μπροστά από τα στόπερ να πάρει τις πρώτες μπάλες και να αναπτύξει το παιχνίδι. Ενώ ο Κορεάτης είναι ο απόλυτος box to box παίκτης. Πλαισιώνει το «δεκάρι» και τους επιθετικούς, είναι μαγικός παίκτης, έχω πάθει πλάκα με αυτόν! Το κλειδί ήταν η εκπληκτική εμφάνιση των τριών χαφ του Ολυμπιακού. Εμβιλά, Χουάνγκ, Χάμες. Και ο Παπασταθόπουλος που μετά από καιρό ήταν κυριαρχικός στα αμυντικά του καθήκοντα. Τα χαφ του Ολυμπιακού όμως έκαναν τη διαφορά, γενικώς για εμένα ισχύει το «δείξε μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα μπορείς να έχεις».

Έχει τελειώσει το πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό;

Για κανέναν δεν έχει τελειώσει. Διότι δεν είναι μόνο τα πλέι οφ, είναι και μια πρωτόγνωρη κατάσταση φέτος για όλες τις ομάδες με την τεράστια διακοπή για το Μουντιάλ. Κανείς δεν ξέρει πώς θα γυρίσουν οι παίκτες και οι ομάδες μετά από αυτήν τη διακοπή στα μέσα της σεζόν. Είναι πρωτόγνωρο αυτό.

Για το πέναλτι έχεις γνώμη;

Ποτέ δεν μιλάω για διαιτησία. Είτε είναι υπέρ μου είτε είναι κατά μου, δεν ασχολούμαι. Και είναι αμαρτία ένα τόσο ωραίο ντέρμπι, με ρυθμό που θύμιζε μεγάλα ματς του εξωτερικού, δυνατό αλλά χωρίς αντιαθλητικά χτυπήματα, χωρίς έκτροπα στις εξέδρες, ένα ματς που θα έπρεπε να είναι διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο, να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και να κλέβει την παράσταση ένα πέναλτι.

Ποιος είναι ο στόχος για τον Πανιώνιο, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί σε μια κατηγορία που δεν του αξίζει;

Ήρθα αυτό το καλοκαίρι στην ομάδα και ο μόνος στόχος είναι η άνοδος. Δουλεύουμε από το πρωί έως το βράδυ παίκτες, προπονητικό τιμ, διοίκηση, για να φύγει η ομάδα από εκεί όπου βρίσκεται και σταδιακά να γυρίσει εκεί όπου ανήκει. Είχα ανεβάσει και την Κηφισιά, ο Πανιώνιος αδικείται να είναι σε αυτήν την κατηγορία τρίτο χρόνο τώρα.

Παρότι πήγες σε χαμηλότερη κατηγορία, είναι τιμή να είσαι προπονητής του Πανιωνίου;

Βεβαίως είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη.

Έχει ενισχυθεί η ομάδα από τον Ερασιτέχνη;

Πολύ. Έχουμε χαμηλό μέσον όρο ηλικίας, αλλά πήραμε και καλούς έμπειρους παίκτες. Οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη το κυνηγάνε όσο μπορούν, τρέχουν πολύ, ψάχνουν χορηγούς, αγαπάνε πολύ την ομάδα.

Ποιους θεωρείς πιο δυνατούς αντιπάλους στον όμιλό σας;

Είναι πέντε όμιλοι, εκ των οποίων οι πέντε πρώτοι στο τέλος θα παίξουν μπαράζ και θα ανέβουν οι τέσσερις. Στον Δ' όμιλο που είναι ο Πανιώνιος καλή ομάδα έχουν η Ρόδος, ο Ιάλυσος, η Μύκονος, ο Πανηλειακός, ο Αιολικός, η Ερμιονίδα με την οποία παίζουμε την Κυριακή εκτός έδρας.

Το γήπεδο του Πανιωνίου σε τι κατάσταση είναι;

Έγινε επανασπορά και είναι καταπληκτικό, την επόμενη αγωνιστική θα μπορούμε να μπούμε.

Με ποιον αντίπαλο;

Με τον Ιάλυσο. Είναι ένα από τα ντέρμπι.

Ο κόσμος του Πανιωνίου θα στηρίξει;

Έτσι δείχνει. Στα φιλικά είχαμε στο γήπεδο πάνω από 1.500 Πανιώνιους.

Οι ακαδημίες έχουν υλικό;

Πάντα ο Πανιώνιος φημίζεται για τις ακαδημίες του. Έχω στην ομάδα 6-7 παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες του Πανιωνίου και κάποιοι από αυτούς παίζουν βασικότατοι.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΣΑΜΠΑΡΛΗΣ

«Από την αντιπειρατική ζώνη στην Γκαμπόν»!

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο Έλληνας πλοίαρχος που είδε το ντέρμπι στη Λεωφόρο μέσω βιντεοκλήσης, ευρισκόμενος στην αντιπειρατική ζώνη έξω από την Γκαμπόν!

Την ώρα που έβλεπα το ματς, μου έστειλε στο messenger ένας άνθρωπος που έχω φίλο στο facebook και μου άρεσε η περίπτωσή του. Μου έστειλε από τον ωκεανό στην Αφρική φωτογραφία του να βλέπει τον Ολυμπιακό από το κινητό του σε βιντεοκλήση με τη γυναίκα του στην Ελλάδα, η οποία κρατούσε το κινητό της δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση!

Όνομα;

Στράτος Τσαμπαρλής.

Πού είσαι;

Έξω από την Γκαμπόν στην αντιπειρατική ζώνη! Δυτική Αφρική. Θα σου στείλω φωτογραφίες, το πλοίο έχει σύρματα γύρω γύρω.

Γιατί;

Για τους πειρατές! Σύρματα γύρω και σιδεριές στα παράθυρα, δεν μπορείς να μπεις, δεν μπορείς να βγεις.

Με πειρατές σού έχει τύχει σκηνικό;

Όχι, ευτυχώς. Όχι ακόμα.

Εσύ τι είσαι στο καράβι;

Πλοίαρχος Β'.

Από πού είσαι;

Από τη Χίο.

Πόσοι Έλληνες είστε στο πλήρωμα;

Άλλοι 12 Έλληνες.

Τι μεταφέρετε;

Πετρέλαιο.

Πόσο;

51.000 τόνους χωράει το πλοίο αυτό. Φύγαμε από Πορτ Ελίζαμπεθ στη Νότια Αφρική και πάμε στην Γκαμπόν για να φορτώσουμε και να το πάμε στην Αμβέρσα στο Βέλγιο.

Η καμπίνα του...

Πόσοι Παναθηναϊκοί είναι στο πλήρωμα;

Όλοι Ολυμπιακοί είμαστε! Αλήθεια.

Του Μαρινάκη είναι το πλοίο;

Όχι, όχι (γελάει). Χάσαμε τόσες ευκαιρίες με τον Παναθηναϊκό, μεγάλη μπάλα παίξαμε, επιτέλους πρώτη φορά παίξαμε τέτοια μπάλα. Μας αδίκησε η διαιτησία, έκανε το λάθος ο Άβιλα, αλλά μπορούσαμε από πριν το ματς να το έχουμε πάρει.

Τελείωσε το πρωτάθλημα;

Όχι, θα κάνουν γκέλες στον Παναθηναϊκό, έχουμε άλλα τρία ντέρμπι μαζί τους, εγώ πιστεύω ότι θα το πάρουμε.

Η γυναίκα σου είναι Ολυμπιακός;

Η γυναίκα μου ήταν ΑΕΚ, αλλά για να με παντρευτεί έγινε Ολυμπιακός! Την πήρα στο Βελιγράδι μαζί μου στο φάιναλ φορ και τρελάθηκε. Ήταν τα γενέθλιά της και την πήρα μαζί ως δώρο. Όταν το έζησε αυτό, μου είπε ότι θέλει μία χάρη: πάντα να την παίρνω μαζί μου με τον Ολυμπιακό! Έχουμε βγάλει διαρκείας και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο.

Και πώς πας γήπεδο αφού ταξιδεύεις;

Όποτε είμαι ξέμπαρκος δεν χάνω τον Ολυμπιακό. Από παιδί που ήμουν με έψαχναν οι γονείς μου, με το πλοίο από Χίο να έρθω και να γυρίσω, έλειπα δυόμισι μέρες. Τώρα πια ερχόμαστε με το αεροπλάνο. Καταλαβαίνεις τα έξοδα με τη γυναίκα μου, αεροπλάνο, εισιτήρια, ξενοδοχείο, φαγητό, αλλά δεν έχω άλλο πάθος, μόνο αυτό.

Πώς θες να κλείσουμε;

Να στηρίζει ο κόσμος τα τμήματα του Ερασιτέχνη. Όσο μπορούμε, κάρτες μέλους και κάρτες φιλάθλου.