Άρης: Νέα πρόταση στην Κυβέρνηση για το γήπεδο

Οι διοικήσεις του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ Άρης αποφάσισαν να αλλάξουν το σχέδιό τους για την προσπάθεια ανέγερσης νέου γηπέδου στην περιοχή της Πυλαίας. Το πλάνο χρηματοδότησης και χωροθέτησης που προτείνουν

Άρης: Νέα πρόταση στην Κυβέρνηση για το γήπεδο

Ο Άρης προχώρησε σε αλλαγή σχεδίου σε ότι αφορά την προσπάθεια ανέγερσης νέου γηπέδου στην περιοχή της Πυλαίας και το πλάνο που κατέθεσε και συζητά με την Κυβέρνηση είναι στα πρότυπα της Διπλής Ανάπλασης που ήδη εφαρμόστηκε ή εφαρμόζεται σε άλλες περιπτώσεις.

Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή νέου γηπέδου στο πλαίσιο μιας μεγάλης πολεοδομικής παρέμβασης με τη δημιουργία δύο σημαντικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών σε δύο περιοχές, στο Χαριλάου του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής του Δήμου Πυλαίας, όπου και οι δύο βρίσκονται εντός των ορίων της M.Ε. Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στο σχέδιο που υπέβαλλε ο Άρης, προτείνεται η μετεγκατάσταση του γηπέδου «Κλεάνθης Βικελίδης» από την επιβαρυμένη περιοχή του Χαριλάου, στην έκταση του ΟΑΕΔ στην Πυλαία, αφού αυτή πρώτα αποκτηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Εκεί θα προβλέπεται και η εγκατάσταση κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών λειτουργιών καθώς και σημαντικός χώρος ελεύθερου αστικού πρασίνου.

Στο Χαριλάου προτείνεται να δημιουργηθεί ένας κοινόχρηστος χώρος πρασίνου που θα λειτουργεί ως πνεύμονας και χώρος αναψυχής για ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.

Το κόστος ανέγερσης του νέου γηπέδου συμπεριλαμβανομένης της γης, θα καλυφθεί από τις εξής πηγές:

1) Την ίδια την αξία αποζημίωσης της ιδιοκτησίας του Άρη στου Χαριλάου (γη και γήπεδο) προκειμένου να γίνει χώρος πρασίνου. Να σημειωθεί ότι η αξία του οικοπέδου και του γηπέδου στου Χαριλάου, καθώς βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης είναι σημαντικής αξίας και μπορεί να χρηματοδοτηθεί είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε από το Πράσινο Ταμείο.

2) Από το Ελληνικό Δημόσιο που θα καλύψει μόνο το επιπλέον κόστος διασφαλίζοντας για τους πολίτες την δημιουργία δύο σημαντικών χώρων πρασίνου και αναψυχής στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Επίσης πηγές του Άρη αναφέρουν ότι η λύση θεσμικά και διαδικαστικά είναι δοκιμασμένη, καθώς ακολουθεί τα πρότυπα της Διπλής Ανάπλασης της Αθήνας, ενώ η πηγή χρηματοδότησης του γηπέδου θα είναι πιθανότατα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συμπληρωματικά η διαμόρφωση των χώρων πρασίνου και των υποδομών που θα απαιτηθούν (δρόμοι, δίκτυα κλπ) δύναται να χρηματοδοτηθούν από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι Θεσσαλονικείς μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι ο Άρης δεν αξιώνει από την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πρότασή του, αλλά τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που μετά την έναρξη του διαλόγου για το γήπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην περσινή ΔΕΘ, ο Άρης υποβάλλει επίσημα μια πρόταση την οποία θεωρεί πλήρη, ασφαλή και εφαρμόσιμη.