Ο σούπερ Μίλος Ντέλετιτς του Βόλου: «Ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει τον τίτλο»!

«Σε ποιαν θέση παίζω; Παντού»! Συνέντευξη του Μίλος Ντέλετιτς στον Θέμη Σινάνογλου. 

Ο σούπερ Μίλος Ντέλετιτς του Βόλου: «Ο Ολυμπιακός μπορεί να πάρει τον τίτλο»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Μίλος Ντέλετιτς είναι ένας ποδοσφαιριστής που τον ξέρουμε στην Ελλάδα, έχει μάθει και τη γλώσσα μας, δεν είχα ξανακάνει ποτέ συνέντευξη μαζί του. Πολύ καλό παιδί, προσεκτικός στο τι λέει και μεταμορφωμένος φέτος. Έχει βάλει τέσσερα γκολ στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές! Και ενώ δεν είναι σέντερ φορ. Μου έχει μιλήσει ειδικά ο προπονητής του Βόλου για αυτόν τον παίκτη. Πάμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να δούμε γιατί πάει καλά ο ίδιος και γιατί πάει ξέφρενα η ομάδα του, η οποία έχει πολύ χαμηλό μπάτζετ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 18/10/2022

Έχεις κάνει ποτέ τέτοιο ξεκίνημα στην καριέρα σου, να έχεις βάλει τέσσερα γκολ στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές;

Όχι, ποτέ. Είναι η πρώτη φορά. Και μακάρι να συνεχίσω έτσι! Πιστεύω ότι θα συνεχίσω έτσι.

Ο προπονητής σου μου είπε ότι έρχεσαι πρώτος στην προπόνηση και φεύγεις τελευταίος. Και ότι προσαρμόστηκες στην ομάδα από την πρώτη στιγμή, λες και ήσουν χρόνια στον Βόλο. Επίσης, γυρνάς και κάνεις άμυνα, κάτι που δείχνει τον χαρακτήρα σου. Αυτά μου είπε.

Πράγματι, έρχομαι και κάνω ειδικό ατομικό με την μπάλα πριν βγούμε για προπόνηση και μετά την προπόνηση μένω και κάνω γυμναστήριο. Μου αρέσει. Έχω μεγαλώσει έτσι. Όταν δουλεύω πολύ, νιώθω πιο άνετα. Κάνω πολλή έξτρα δουλειά και στα τελειώματα και στη φυσική κατάσταση. Είναι θέμα χαρακτήρα.

Πώς εξηγείς το ότι πάει τόσο καλά η ομάδα σας; Έχει χωθεί σφήνα στους μεγάλους στη βαθμολογία, έχει βγάλει και δύσκολο πρόγραμμα. Πώς εξηγείς που πας και εσύ προσωπικά τόσο καλά;

Είναι διαφορετικά να παίζεις με καλούς παίκτες και να σου ταιριάζει το στυλ παιχνιδιού της ομάδας. Και τις προηγούμενες χρονιές έπαιζα καλά. Όμως ο τρόπος που παίζει ο Βόλος, το επιθετικό ποδόσφαιρο, με βολεύει. Γι' αυτό επέλεξα να έρθω εδώ. Ήταν συνειδητή επιλογή. Και, όπως φαίνεται, έκανα καλά που ήρθα σε αυτήν την ομάδα.

Είχες προτάσεις και από άλλες ελληνικές ομάδες;

Είχα προτάσεις και από το εξωτερικό και από άλλες ομάδες στην Ελλάδα. Όμως είδα τον τρόπο που έπαιζε ο Βόλος, ο προπονητής αυτός τι ζητάει και τους στόχους που έχει η ομάδα. Στοχεύει ψηλά.

Στην εξάδα;

Σίγουρα έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά, θα πάμε βήμα βήμα, ταπεινά και θα δούμε πού θα φτάσουμε.

Ο προπονητής σου μου είπε ότι στόχος είναι η εξάδα.

Δείξαμε ότι μπορούμε να βλέπουμε στα μάτια όλους τους μεγάλους. Και γυρίζουμε τους αγώνες, κάνουμε ανατροπές στα σκορ, αυτό είναι σημαντικό, δείχνει η ομάδα ότι έχει χαρακτήρα. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι εύκολο, είναι ανταγωνιστικό. Έχουν δυναμώσει οι ομάδες. Δεν είναι εύκολο να χάνεις 2-0 και να το κάνεις 2-3, δεν είναι εύκολο να χάνεις 0-1 και να το κάνεις 2-1.

Τελικά ποια είναι η καλύτερη θέση για εσένα;

Έχω παίξει χρόνια στα δεξιά, εκεί έχω συνηθίσει. Έχω παίξει λίγες φορές ως «δεκάρι». Μπορώ και αριστερά.

Τώρα πού σε βολεύει να παίζεις στον Βόλο;

Παντού! (γελάει). Ο προπονητής μας, ο κ. Μπράτσος, με αφήνει ελεύθερο, δίνει σε εμένα, στον Φερνάντες και στον Μεσκίδα ελευθερία να αλλάζουμε θέσεις όταν είμαστε σε φάση επίθεσης. Να κάνουμε κίνηση όπου νιώθουμε καλύτερα. Όμως σε φάση άμυνας ο καθένας έχει τη θέση του, ακολουθούμε τις θέσεις μας και κάνουμε πρέσινγκ. Ξέρουμε τι θα κάνουμε και όταν έχουμε την μπάλα και όταν δεν την έχουμε.

Γιατί όποιοι πάνε σε αυτήν την ομάδα αναδεικνύονται και παίρνουν μεταγραφή μετά;

Οι άνθρωποι εκεί ξέρουν ποδόσφαιρο, επιλέγουν σωστά. Και το προπονητικό τιμ βγάζει το 100% από κάθε παίκτη.

Κάνετε πολλή βιντεοανάλυση;

Ναι, ναι. Το προπονητικό σταφ δίνει μεγάλη βάση σε αυτό, δουλεύει πολύ έξυπνα. Διαβάζουμε πώς παίζει η αντίπαλη ομάδα. Και φαίνεται αυτό.

Ελληνικά στα πόσα χρόνια έμαθες;

Έμαθα πολύ γρήγορα. Όταν ήρθα στη Λάρισα, είχα τον Άγγελο Αναστασιάδη προπονητή και από την προετοιμασία είπε σε όλους τους ξένους να μάθουμε ελληνικά. Μας έδωσε χαρτιά με τις ελληνικές λέξεις και φράσεις που θα μας χρειάζονταν στην προπόνηση και γενικώς στο ποδόσφαιρο. Και μας είπε ότι πρέπει να το συνηθίσουμε αυτό. Το πήρα πολύ σοβαρά και με βοήθησε. Μετά τον πρώτο χρόνο μπορούσα να μιλάω καλά!

Μήπως γνώρισες και καμία Ελληνίδα και σε βοήθησε; Έχει συμβεί ξένοι παίκτες να τα φτιάχνουν με Ελληνίδα και να μάθουν ελληνικά έτσι. Μου το έχουν πει.

(γελάει). Όχι, είχα σχέση με Σέρβα τότε.

Με την ίδια Σέρβα είσαι τώρα; Είσαι παντρεμένος;

Όχι, με άλλη.

Είχες ποτέ Ελληνίδα;

(γελάει). Όχι. Προτιμώ τις Σέρβες.

Λένε ότι οι Σέρβες είναι οι πιο ωραίες γυναίκες στην Ευρώπη.

Συμφωνώ με αυτό.

Ο Φερνάντες μπορεί να παίξει στην ΑΕΚ;

Ναι, είναι πολύ καλός παίκτης, έχει πολύ ταλέντο. Χαίρομαι που έκανε μεγάλη μεταγραφή στην ΑΕΚ.

Τον Κούτσια πώς τον βλέπεις;

Πολύ νέος, με πολύ ταλέντο, δυνατός επιθετικός. Άκουγα πολλά καλά λόγια για αυτόν, τώρα τα είδα από κοντά. Αν είναι συγκεντρωμένος στο ποδόσφαιρο, θα πάει πολύ καλά. Είναι η πρώτη του χρονιά στο πρωτάθλημα, μην το ξεχνάμε αυτό, είναι νέο παιδί.

Ο ΠΑΟΚ έχει βάλει τα μισά γκολ από τον Βόλο και αντί να δώσει ο Βόλος μπροστινούς παίκτες στον ΠΑΟΚ, έδωσε ο ΠΑΟΚ τον Κούτσια σε εσάς. Πώς το βλέπεις αυτό;

(Γελάει). Ε, εντάξει, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στο ποδόσφαιρο.

Τι σου αρέσει πιο πολύ στην Ελλάδα;

Εμένα μου αρέσει όχι μόνο ο καιρός και η ζωή εδώ που λένε όλοι, αλλά και το ποδόσφαιρο. Είναι ωραίο το ποδόσφαιρο εδώ. Επίσης, είναι κοντά στη Σερβία η χώρα σας. Γι' αυτό προτιμώ να παίζω στην Ελλάδα. Έναν χρόνο μόνο πήγα μακριά, στην Κύπρο.

Εκεί είχες πρόβλημα με τον Κετσπάγια; Είχε γίνει επεισόδιο;

Όχι. Ο τρόπος που μιλάει με τους παίκτες είναι λίγο σκληρός, αλλά έχω μάθει και από αυτόν τον προπονητή πολλά. Δυστυχώς δεν είχαμε καλή σεζόν, αλλά ο Κετσπάγια είναι ένας θρύλος της Ανόρθωσης που είναι μεγάλη ομάδα.

Όταν σας έβαλε ο Αναστασιάδης στη Λάρισα να μάθετε ελληνικά, κάποιοι ξένοι δεν θύμωσαν με αυτό;

Είχαν έρθει από διάφορες χώρες, κάποιοι δεν το πήραν σοβαρά. Εγώ το πήρα σοβαρά, ήθελα να μάθω τη γλώσσα και με βοήθησε αυτό. Η γλώσσα είναι πολύ σημαντική για να συνηθίσεις στη ζωή και στη δουλειά σε μία ξένη χώρα.

Σας πήγαινε και στην εκκλησία ο Αναστασιάδης;

Ναι. Δεν το είχα ως τότε. Μου άρεσε όμως, μου έδωσε ηρεμία, το είδα θετικά.

Και τους μουσουλμάνους παίκτες πήγαινε;

Όχι, το είχε αφήσει ελεύθερο, δεν πίεζε κανέναν να πάει.

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχες ποτέ;

Από όλους πήρα κάτι, δεν μπορώ να ξεχωρίσω.

Ο χειρότερος προπονητής;

(γελάει). Δεν είχα χειρότερο προπονητή. Από κάθε προπονητή μπορείς να μάθεις κάτι.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Να παίξω στην εθνική ομάδα της Σερβίας. Αυτός είναι ο στόχος για κάθε Σέρβο που παίζει ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το όνειρό μου.

Ο Χάμες και ο Μαρσέλο πίστευες ποτέ ότι θα έρχονταν στην Ελλάδα;

Όχι, όχι, δεν το φανταζόμουν! Είναι πολύ καλό αυτό για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ανεβάζει το επίπεδο, το διαφημίζει στο εξωτερικό. Και μακάρι να βρουν τη φόρμα τους και να παίξουν καλά.

Πιστεύεις ότι θα βρουν τη φόρμα τους;

Σίγουρα. Ακόμα είναι στην αρχή εδώ, είναι μεγάλοι παίκτες.

Ποιος πιστεύεις ότι θα πάρει το πρωτάθλημα; Ποιον βλέπεις φαβορί;

Δεν βλέπω φαβορί. Δεν υπάρχει φαβορί φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι νωρίς ακόμα. Αυτό το πρωτάθλημα θα είναι πολύ ανταγωνιστικό, θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Πιστεύω ότι ο πρωταθλητής θα βγει στο τέλος, τον Μάιο, και θα κριθεί στις λεπτομέρειες στα πλέι οφ.

Βλέπεις και τον Ολυμπιακό, δηλαδή, να διεκδικεί το πρωτάθλημα στα ίσα από τους άλλους;

Ναι, αυτό πιστεύω. Έχει ποιοτικούς παίκτες ο Ολυμπιακός, πολλούς παίκτες.

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Θυμάμαι όταν ήμουν στην ΑΕΚ έπαιξα δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Είχα αντιπάλους τον Γιαννούλη και τον Τσιμίκα (γελάει). Θυμάμαι έπρεπε να γυρίζω στη μεγάλη περιοχή μου συνεχώς! Κάθε φάση που τελείωνα έπρεπε να τρέχω πίσω στη μεγάλη περιοχή μας. Τόσο καλοί παίκτες ήταν αυτοί. Παίκτες με τρεξίματα και ποιότητα. Και την εξέλιξή τους την είδαμε. Πήγαν και οι δύο στην Αγγλία.

Σου έχει φάει καμία ομάδα λεφτά στην Ελλάδα; Έχεις φάει «πιστολιές» στο οικονομικό;

Όχι, ευτυχώς. Είναι εντάξει οι ομάδες εδώ.

Τσακώθηκες ποτέ με κανέναν προπονητή, παίξατε μπουνιές;

Όχι, όχι, όπου είμαι προσπαθώ να δίνω το 100%. Ποτέ δεν τσακώθηκα με κανέναν.

Ο Αναστασιάδης ήταν παράξενος ως προπονητής;

Λίγο. Αλλά πολύ έμπειρος. Όταν ήρθα, ήμουν νέος και έπρεπε να συνηθίσω τη σκληρότητα στον τρόπο που μιλάει. Αυτό μου έδωσε δύναμη να προσπαθήσω πιο πολύ. Δυστυχώς δεν τον είχα πάρα πολύ καιρό.

Ποιο ελληνικό φαγητό σού αρέσει πιο πολύ;

Προσέχω πολύ τη διατροφή μου, αλλά μου αρέσει το σουβλάκι. Να το πούμε;

Γιατί να μην το πούμε…

Μου αρέσει το σουβλάκι, φίλε. Αλλά μόνο όταν έχουμε ρεπό (γελάει).

Με τι μέσα;

Με τζατζίκι.

Τι κρέας;

Γύρο.

Χοιρινό ή κοτόπουλο;

Κοτόπουλο.

Άγχος πότε είχες πιο πολύ; Θυμάσαι;

Σε αυτό το επίπεδο τώρα δεν έχω πλέον πολύ άγχος. Μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι. Τα πρώτα χρόνια είχα άγχος, ναι. Είχα… αδρεναλίνη. Με την πείρα, όσο περνάνε τα χρόνια, ηρεμείς. Σε σχέση με το πώς ήμουν πριν από κάποια χρόνια, βλέπω τώρα μεγάλη διαφορά.

Κατάθλιψη πέρασες ποτέ όπως ο Αϊτόρ;

Όχι, όχι, τίποτα τέτοιο.

Ποιος συμπαίκτης σου στον Βόλο σού αρέσει πιο πολύ;

Με όλους έχω καλές σχέσεις και δεν θέλω να στενοχωρήσω κανέναν. Είναι ποιοτικοί παίκτες και καλά παιδιά. Δεν το λέω έτσι, είναι ένα από τα μυστικά της ομάδας μας αυτό: έχουμε φοβερό κλίμα στην ομάδα. Η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα είναι τέλεια. Ο προπονητής έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Αυτό μήπως είναι κλισέ;

Όχι, έχω παίξει σε αρκετές ομάδες και μπορώ να κρίνω. Ο Βόλος πάει καλά γιατί έχει ποιοτικούς παίκτες, καλά παιδιά, καλή ομάδα, καλό προπονητή και τρομερό κλίμα ανάμεσά μας. Απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε. Και φαίνεται μέσα στο γήπεδο.

Τώρα που είπες για γήπεδο, ποια είναι η πιο δύσκολη έδρα που έχεις παίξει στην Ελλάδα; Ποιο θεωρείς το πιο δύσκολο γήπεδο;

Όταν είναι γεμάτα από κόσμο, η Τούμπα και το Καραϊσκάκη. Στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ δεν έχω παίξει ακόμα. Παίξαμε στη Ριζούπολη φέτος με την ΑΕΚ και τη νικήσαμε, έβαλα το γκολ.

Γούρια έχεις; Αντικείμενα που φοράς πάντα ή κινήσεις που κάνεις πάντα;

Αντικείμενα όχι. Αλλά υπάρχει μια ρουτίνα κινήσεων που κάνω πριν από κάθε προπόνηση και μετά από κάθε προπόνηση, επίσης πριν από κάθε ματς και μετά από κάθε ματς. Αυτές οι κινήσεις που κάνω πάντα μου δίνουν συγκέντρωση και ηρεμία.

Κάνεις και τον σταυρό σου;

Ναι, κάνω και τον σταυρό μου. Είναι σημαντικό ο ποδοσφαιριστής να αισθάνεται καλά, ήρεμος και συγκεντρωμένος.

Πες μου τώρα, αν μπορούσες να διαλέξεις έναν παίκτη από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ποιον θα διάλεγες για συμπαίκτη σου;

Από την ΑΕΚ θα διάλεγα τον Πέτρο Μάνταλο. Έχω υπάρξει συμπαίκτης του και ξέρω.

Από τον Παναθηναϊκό;

Να σκεφτώ. Δύσκολο.

Τον Αϊτόρ;

Μπράβο, τον Αϊτόρ θα πω. Καλός παίκτης.

Και από τον Ολυμπιακό;

Χάμες Ροντρίγκες.