Τάσος Τσοκάνης: «Ο φετινός Βόλος είναι έργο δουλειάς και προπονητή»

Συνέντευξη του αρχηγού του Βόλου, Τάσου Τσοκάνη, στον Θέμη Σινάνογλου. «Οι πιο δύσκολοι αντίπαλοι που έχω παίξει στα χαφ, ο Τσόρι και ο Ιμπαγάσα». «Εγώ νομίζω ότι φέτος το προβάδισμα για τον τίτλο το έχει η ΑΕΚ». «Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει για τα παιδιά μας. Σοκ με τη δωδεκάχρονη».  

Τάσος Τσοκάνης: «Ο φετινός Βόλος είναι έργο δουλειάς και προπονητή»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Πολύ καλό παιδί, μιλήσαμε και για το θέμα της 12χρονης στα Σεπόλια που συγκλόνισε τη χώρα. Είναι ο Τάσος Τσοκάνης του Βόλου, η ομάδα του κάνει τρομερά πράγματα στο πρωτάθλημα. Ο παίκτης έβαλε 2 γκολ στη μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί του Παναιτωλικού, αν και αμυντικός χαφ.

ΑΕΚ βλέπει για τον τίτλο και το αιτιολογεί. Αναλύει τον προπονητή του Βόλου, τον Οζέγκοβιτς, σε σύγκριση με τον Φαν Βέερτ, τον Φερνάντες, που θεωρεί ότι θα φτάσει πιο ψηλά από την ΑΕΚ, τον 18χρονο Κούτσια, τη διαφορά του Παναθηναϊκού από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, μνημονεύει Τσόρι-Ιμπαγάσα, μιλήσαμε για πολλά. Μέχρι και για τον εργάτη πατέρα του που μεγάλωσε 4 παιδιά.

ΥΓ.: Και πέρυσι και φέτος ο Βόλος νίκησε την ΑΕΚ στην Αθήνα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 15/10/2022

Πες μου για τη νέα μεγάλη επιτυχία της ομάδας σου, για το διπλό επί του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο.

Εμείς είχαμε συγκεκριμένο πλάνο, παρότι μείναμε πίσω στο σκορ προσπαθήσαμε αυτό να μη μας αποπροσανατολίσει. Είχαμε δουλέψει όλη την εβδομάδα για τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, είχαμε διαβάσει καλά τον αντίπαλο. Και μας βγήκε.

Δηλαδή; Τι είχατε διαβάσει για τον Παναιτωλικό;

Ξέραμε ότι ο Παναιτωλικός παίζει με μεγάλες μπαλιές στον χώρο, ήθελε προσοχή εκεί, πιστεύαμε ότι θα μας δώσει την μπάλα να κάνουμε εμείς παιχνίδι. Αυτό είχαμε μελετήσει από άλλα ματς του Παναιτωλικού. Είναι πολύ καλή ομάδα στις αντεπιθέσεις.

Τι προπονητής είναι ο Κώστας Μπράτσος;

Είναι ένας προπονητής χωρίς μεγάλη πείρα, ταπεινός και προσγειωμένος, δουλευταράς, αρπάζει την ευκαιρία που του έχει δοθεί, διψάει για διάκριση. Έχει πολλή όρεξη για δουλειά. Η πορεία του Βόλου σε μεγάλο βαθμό είναι έργο δικό του.

Σε συνέντευξη που του έκανα μου είπε ότι το 80% της δουλειάς στον Βόλο γίνεται εκτός κανονικών προπονήσεων.

Ναι, δουλεύουμε πάρα πολύ εκτός γηπέδου. Ο προπονητής είναι πολύ διαβασμένος για τους αντιπάλους, μας εξηγεί πώς πρέπει να κινούμαστε ως ομάδα και ατομικά ο καθένας. Αναλύει πολλά στο βίντεο και για εμάς και για τους αντιπάλους.

Έγινες μπαμπάς για δεύτερη φορά πριν από λίγο καιρό.

Τον Απρίλη ήρθε το μωρό.

Το πρώτο παιδί σου πόσων χρόνων είναι;

4 χρόνων.

Πώς βλέπεις το θέμα με τη 12χρονη στα Σεπόλια;

Έχουμε σοκαριστεί. Μας αγγίζει ειδικά εμάς, που έχουμε μικρά παιδιά. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει, από πού να φυλαχτούμε.

Θα μιλήσεις στα παιδιά σου για αυτά τα θέματα, ή θα το αποφύγεις;

Σίγουρα τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι γονείς πρέπει να μιλάνε στα παιδιά, να τα προετοιμάζουν, να τα ενημερώνουν και για τα σεξουαλικά και για το μπούλινγκ. Διότι φταίνε κι οι γονείς για τα αίσχη που βλέπουμε.

Είσαι από φτωχή οικογένεια; Αν δεν τη θες, δεν τη βάζω την ερώτηση.

Ήμασταν 4 αδέρφια και μας συντηρούσε όλους ο μπαμπάς, που δούλευε εργάτης στη Λάρκο στα μεταλλεία. Η μητέρα μου έφυγε από τη ζωή πριν από ενάμιση χρόνο.

Όλα αγόρια; Εσύ ήσουν ο μεγαλύτερος;

Δύο αγόρια και δύο κορίτσια. Εγώ είμαι ο μικρότερος.

Μεγαλύτερο άγχος που είχες πριν από ματς; Πότε ήταν;

Όταν με τον Αστέρα Τρίπολης παίξαμε με την Τότεναμ στην Αγγλία. Ήξερα ότι θα είμαι στην 11άδα και είχα άγχος πριν από τον αγώνα.

Σου στοίχισε αυτό το άγχος;

Όχι. Μόλις σφυρίξει την έναρξη ο διαιτητής τα ξεχνάς όλα.

Ο Μπέος σάς δίνει συμβουλές; Στους παίκτες.

Πολλές φορές. Έχει πάθος για αυτό που κάνει. Το αγαπάει το ποδόσφαιρο και το γνωρίζει καλά. Έχει απαιτήσεις από τους ποδοσφαιριστές. Πιστεύει στις δυνατότητές μας.

Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

Πολλές φορές, ειδικά στο ξεκίνημα.

Γιατί;

Δεν θα ήθελα να πω.

Ο Βόλος είναι καλή πόλη για να μεγαλώσεις παιδιά και να παίζεις ποδόσφαιρο; Ο Φαν Βέερτ μού είχε πει ύμνους για την πόλη.

Πολύ ωραία πόλη, μεγάλη πόλη με πολύ κόσμο, αλλά έχει έντονα και τα στοιχεία της φύσης, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Είναι και για τον χειμώνα και για το καλοκαίρι.

Πού σου αρέσει πιο πολύ να πηγαίνεις;

Στο Πήλιο. Στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα.

Έχω περάσει 6 μήνες στα ραντάρ στην κορφή του Πηλίου και έβλεπα όλο το Αιγαίο μέχρι τη Χαλκιδική. Όταν είχε σύννεφα βλέπαμε πάνω από τα σύννεφα σαν να υπήρχε από κάτω μας μια λευκή κουβέρτα. Πάνω από όλη τη θάλασσα.

Είναι πολύ ωραία στο βουνό. Αλλά και στην πόλη είναι όμορφα, στην παραλία.

Λεφτά έχασες από το ποδόσφαιρο; Έφαγες «πιστολιές» από ομάδες;

Ευτυχώς, ήμουν σε νοικοκυρεμένες ομάδες. Είμαι καλά σε σχέση με άλλους ποδοσφαιριστές.

Στην Κέρκυρα δεν έχασες λεφτά;

Μόνο εκεί, διότι ήταν ιδιαίτερη περίπτωση, διέλυσε. Αλλά ήμουν στο ξεκίνημα. Όλα τα παιδιά έχασαν λεφτά εκεί. Ευτυχώς μετά ήμουν στον Απόλλωνα, στην Τρίπολη, στον Παναιτωλικό, στον Βόλο, ομάδες νοικοκυρεμένες. Ξεκίνησα από τα Ψαχνά στην Εύβοια, ήμουν στις ακαδημίες από μικρός, ξεκίνησα από το τοπικό και ανεβήκαμε όλες τις κατηγορίες. Τοπικό, Δ' Εθνική, Γ' Εθνική και φτάσαμε στη Β' Εθνική.

Με Στούπα;

Με Στούπα.

Κάπου διάβασα ότι έκανες το όνειρό σου πραγματικότητα ξεκινώντας από την πλατεία του χωριού σου.

Γυρίζαμε από το σχολείο και ήμασταν όλη μέρα ως το βράδυ με μια μπάλα στην πλατεία.

Από ποιο χωριό είσαι;

Από το χωριό Μακρυμάλλη.

Πώς γράφεται;

Με ήτα στο τέλος λόγω της Παναγίας, έχει ένα μοναστήρι. Το χωριό είναι κοντά στα Ψαχνά, λίγο έξω από τα Ψαχνά.

Ποιον θεωρείς καλύτερο συμπαίκτη που είχες στην καριέρα σου; Όχι ως φίλο, αλλά ως ποιότητα ποδοσφαιρική.

Ο Φερνάντες που έχουμε στον Βόλο είναι με διαφορά ο καλύτερος. Τρομερός χειριστής με την μπάλα.

Μπορεί να παίξει στην ΑΕΚ;

Για εμένα μπορεί να φτάσει πιο ψηλά από την ΑΕΚ. Εγώ τον βλέπω και στις προπονήσεις τι κάνει. Μπορεί να εξελιχτεί πολύ, είναι σε καλή ηλικία.

Η καλύτερη θέση του;

Εξτρέμ, συνήθως παίζει δεξιά για να κλίνει προς τα αριστερά με το καλό του πόδι και να σουτάρει. Αλλά και στην άλλη πλευρά παίζει μια χαρά. Όπου και να παίξει στις 3 θέσεις πίσω από τον φορ μπορεί άνετα, η ποιότητά του δεν κρύβεται.

Ποια είναι η καλύτερη θέση η δική σου;

Στο κέντρο αμυντικό χαφ, εξάρι-οκτάρι. Παλιότερα έπαιζα και αριστερό μπακ και στα πλάγια, αλλά κούμπωσα τα τελευταία χρόνια στο κέντρο.

Έχεις ξαναβάλει 2 γκολ σε ένα ματς;

Έχω βάλει 2 γκολ με τον Ηρακλή Ψαχνών. Δύο φορές. Τη μία απέναντι στον Διαγόρα και την άλλη απέναντι στον Φωκικό.

Παίζοντας στον Παναιτωλικό 3 χρόνια έβαλες 1 γκολ.

Είναι αλήθεια. Πολλά ματς στον Παναιτωλικό, αλλά έβαλα 1 γκολ.

Τώρα του έβαλες 2 γκολ μαζεμένα ως αντίπαλος. Είχες... άχτι εναντίον του;

Όχι, όχι, δεν έχω παράπονο. Έχω πολλούς φίλους και στην ομάδα και στην πόλη. Κάνω το καλύτερο που μπορώ για τον Βόλο τα τελευταία χρόνια, αλλά σέβομαι το ότι ήμουν στον Παναιτωλικό 3 χρόνια και για αυτό δεν πανηγύρισα τα γκολ μου. Μου φέρθηκαν πολύ καλά εκεί.

Σου ζητάει ο Μπράτσος να πλησιάζεις την περιοχή;

Ναι, είτε εγώ είτε το άλλο χαφ δίπλα μου, μας ζητάει ο προπονητής μας να ανεβαίνουμε. Είμαι πιο απελευθερωμένος παίζοντας μαζί με τον Μπαριέντος. Αισθάνομαι σιγουριά, γιατί ξέρουμε ακριβώς πώς θα κινηθούμε μέσα στο γήπεδο. Δεν νιώθω ανασφάλεια να αφήσω τη θέση μου. Όταν είσαι με έναν παίκτη μαζί 2-3 χρόνια γνωρίζεις τον τρόπο που παίζει, ξέρεις ότι θα σε καλύψει, και εγώ θα τον καλύψω, συνεννοούμαστε με μια ματιά. Έχει κι άλλους παίκτες βέβαια η ομάδα από πίσω.

Και ο Ντέλετιτς μου αρέσει μπροστά σας.

Πολύ καλός παίκτης.

Ως σέντερ φορ ποιον προτιμάς; Τον καινούργιο Σέρβο ή τον Φαν Βέερτ;

Και οι δύο πολύ καλοί. Ο Οζέγκοβιτς ήρθε και μας βοήθησε αμέσως. Όμως ο Φαν Βέερτ βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, έκανε τρομερά πράγματα για την ομάδα. Έδειξε την αξία του όλη τη χρονιά, είχε διάρκεια. Πήρε μεγάλη μεταγραφή και μπράβο του. Ο Οζέγκοβιτς θα κριθεί στη διάρκεια. Έχει πολύ καλά στοιχεία.

Υπάρχει στο μυαλό σας το θαύμα της Ευρώπης;

Ακόμα δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα όνειρα. Πάμε πολύ καλά, έχουμε πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και με μεγάλους αντιπάλους, αλλά είναι νωρίς. Κοιτάμε κάθε ματς χωριστά. Αυτό έχουμε πει και όπου φτάσουμε. Ό,τι μεγάλο έρθει, καλοδεχούμενο.

Ποιον βλέπεις φαβορί για το πρωτάθλημα; Την αλήθεια πες μου.

Εγώ νομίζω ότι φέτος το προβάδισμα για τον τίτλο το έχει η ΑΕΚ.

Γιατί;

Έχει καλούς παίκτες, έχει και ομάδα πλέον, επίσης λόγω του νέου γηπέδου έχουν τρομερή ψυχολογία. Ο κόσμος διψάει για αυτό το πράγμα, τόσα χρόνια το περίμεναν. Οι παίκτες το αισθάνονται.

Εσείς... τη γλιτώσατε, παίξατε την ΑΕΚ στη Ριζούπολη και τη νικήσατε.

(γελάει). Ήμασταν τυχεροί που δεν παίξαμε στο νέο της γήπεδο. Μας βγήκε σε καλό.

Και πέρυσι την νικήσατε την ΑΕΚ στην Αθήνα.

Πράγματι. Πλέον όμως βλέπουμε μια διαφορετική ΑΕΚ.

Ποιος σου αρέσει πιο πολύ από τους παίκτες της;

Ο Πινέδα και ο Αραούχο. Ο Πινέδα έδωσε άλλη κλάση στο κέντρο, ο δε Αραούχο, τι να πούμε για αυτόν τον ποδοσφαιριστή;

Ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει στα χαφ στο ελληνικό πρωτάθλημα σε όλη σου την καριέρα ποιος είναι;

Ο Τσόρι Ντομίνγκες και μετά ο Ιμπαγάσα. Αυτοί οι δύο.

Στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ τι βλέπεις;

Μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός δεν έχει καλό ξεκίνημα. Έχει την ποιότητα για να βρει τον δρόμο του. Είναι μία καινούργια ομάδα, προσπαθούν να βρεθούν στο γήπεδο. Δεν έχει δέσει. Το ίδιο και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος δεν έχει πιάσει τα στάνταρ απόδοσης που γνωρίζαμε. Και οι δύο ομάδες ψάχνονται. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, που μπαίνει κάθε βδομάδα μέσα στο γήπεδο και ξέρει τι ζητάει.

Κούτσιας; Ο προπονητής σου μου είπε ότι του θυμίζει τον Δουβίκα.

Πολύ δυνατό παιδί. Θα τον δούμε στην πορεία, γιατί έχει μικρό διάστημα στην ομάδα. Μας έχει δείξει ήδη πάντως ότι είναι πολύ δυνατός, καλός με την μπάλα, καλός και στο ψηλό παιχνίδι. Το θέμα είναι να δουλέψει, να μείνει συγκεντρωμένος, να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα. 18 χρόνων είναι. Έχει πολύ μέλλον στο ποδόσφαιρο και στην Εθνική ομάδα.

Πώς θες να κλείσουμε;

Για την ομάδα. Μέχρι τώρα ό,τι παρουσιάζουμε είναι θέμα δουλειάς και προπονητή. Ο Βόλος έχει καλούς παίκτες, αλλά πάνω από όλα είναι ομάδα. Έχουμε πει πως θέλουμε να ευχαριστιόμαστε αυτό που κάνουμε -είναι σημαντικό αυτό- αλλά να είμαστε ανταγωνιστικοί με όποιον αντίπαλο και αν παίζουμε. Όποια ομάδα και αν έχουμε απέναντί μας. Αυτό μάς βγαίνει ως τώρα. Και έχουμε παίξει δύσκολα ματς, δεν είχαμε εύκολο πρόγραμμα. Το αντίθετο.