Μπότο: «Μεγάλη νίκη με Ολυμπιακό, υπομονή ο κόσμος για το νέο ΠΑΟΚ»

Για το πρότζεκτ στον ΠΑΟΚ και την αισιοδοξία για τη συνέχεια στην ομάδα μίλησε ο Ζοσέ Μπότο στην Πορτογαλία. Τι είπε ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ για Σαββίδη, Λουτσέσκου

Μπότο: «Μεγάλη νίκη με Ολυμπιακό, υπομονή ο κόσμος για το νέο ΠΑΟΚ»

Μεγάλη συνέντευξη σε ΜΜΕ της πατρίδας του έδωσε ο Ζοσέ Μπότο με τον τεχνικό διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να κάνει πλήρη ανάλυση για τον σχεδιασμό και τη συνεργασία του με διοίκηση και προπονητή, αλλά και να παρουσιάζεται πολύ αισιόδοξος για τη συνέχεια, μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού.

Ο Ζοσέ Μπότο μίλησε:

Για την συνεργασία του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου:

«Είναι εύκολο να συνεργάζεσαι μαζί του. Εκτός του ότι είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, κάτι που είχε δείξει όπου κι αν δούλευε, είναι κι ένας υπέροχος άνθρωπος και πολύ καταδεκτικός. Είναι κάποιος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις ανοικτά για θέματα της ομάδας. Κάποιος που έχει λίγο πιο προχωρημένη σκέψη για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Είναι πολύ εύκολο να δουλεύεις μαζί του».

Για τις επαφές με τον Ιβάν Σαββίδη και εάν ήταν εύκολες:

«Ναι, ήταν εύκολες. Μου παρουσίασε ποια είναι η ιδέα του για το μέλλον του συλλόγου. Ο σύλλογος έχει όλες τις δυνατότητες να βγει νικητής, ακόμα και για την εγκατάστασή του σε εκείνη την περιοχή της Ελλάδας, για το πάθος των φιλάθλων. Ιστορικά, δεν έχει κερδίσει πολλούς τίτλους, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η ομάδα. Η ιδέα, περισσότερο από το να κερδίσει ήδη έναν τίτλο, είναι να δημιουργήσει μια σταθερή βάση επιτυχίας. Αυτή είναι η ιδέα που προσπαθώ να κάνω πράξη. Έχοντας μια νεότερη ομάδα, κρατώντας αυτή την ομάδα για τέσσερα ή πέντε χρόνια, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στην ακαδημία, όπου υπάρχει πολύ ταλέντο. Ο σύλλογος έχει μια εντυπωσιακή μάζα οπαδών που δεν έχω δει ποτέ πουθενά, και δούλεψα στην Μπενφίκα. Το πάθος που έχει η πόλη για τον σύλλογο είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί! Αυτό μας βοηθά πολλές φορές, αλλά αυτό, επίσης, λόγω κάποιας έλλειψης κατανόησης, λόγω έλλειψης αντίληψης για τη δουλειά που γίνεται, ασκεί επίσης κάποια πίεση και αρνητικότητα σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό θα πάρει μερικούς μήνες για να εδραιωθεί η ομάδα. Η ομάδα παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αλλά χάσαμε επτά βαθμούς τα τελευταία λεπτά. Κάτι που δείχνει ότι υπάρχει η ιδέα, ότι υπάρχει ποιότητα, αλλά και έλλειψη συνέπειας κάτι που η ομάδα θα κερδίσει με τον καιρό. Αυτό που χρειάζεται είναι οι οπαδοί να έχουν λίγη υπομονή, μέσα στην υποστήριξη που δίνουν στον ΠΑΟΚ. Σε 4-5 μήνες αυτή η ομάδα θα τους κάνει πολύ περήφανους».

Για τους πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές που παίρνουν χρόνο συμμετοχής:

«Πάντα χαίρομαι όταν κάποιος δεν κοιτάζει ταυτότητα. Και χαίρομαι που έχω κάποιον στην ομάδα μου που ήδη προκαλεί την περιέργεια των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων. Ο τερματοφύλακάς μας, Ντόμινικ Κοτάρσκι. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό υπήρχαν πολλοί σκάουτερ, το οποίο σχολιάστηκε πολύ, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους νέους και γι’ αυτό η Λίγκα δεν προσελκύει τόσους σκάουτερ. Έχουμε πέντε παίκτες κάτω των 22 ετών. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη… εισροή σκάουτερ στους αγώνες μας».

Για το πρόσημο που δίνει στην έως τώρα παρουσία του στον ΠΑΟΚ:

«Το πρόσημο είναι θετικό, λαμβάνοντας υπόψιν αυτό που ζήτησε ο ιδιοκτήτης του συλλόγου να γίνει ανανέωση στην ομάδα. Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια ομάδα που θα μπορούσε να επιστρέψει στους τίτλους, αλλά ταυτόχρονα να διαρκέσει στο χρόνο. Στον ΠΑΟΚ κάνω ό,τι έκανα σε άλλους συλλόγους: ψάχνω για νεότερους παίκτες, με δυνατότητες να είναι ανταγωνιστικοί, αλλά και εξελίξιμοι και που μπορούν να κάνουν τον σύλλογο βιώσιμο. Αυτή ήταν η ιδέα που έχουν και είναι αυτό που μου αρέσει να κάνω, αυτό που νιώθω πιο άνετα να δουλεύω. Έχουμε μια εντελώς ανανεωμένη ομάδα, με έντεκα νέους παίκτες, συν τρεις στην ενδεκάδα που αγωνίζονται. Αυτό κάνουμε. Μερικές φορές με κάποιο κόστος, αλλά στο τέλος πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».

Για την παρουσία των Πορτογάλων Φιλίπε Σοάρες, Τιάγκο Ντάντας, Ράφα Σοάρες και Αντρέ Ρικάρντο που αποκτήθηκαν επί των ημερών του:

«Ο Τιάγκο ήταν πάντα βασικός. Είναι ένας πολύ έξυπνος ποδοσφαιριστής, με θαυμάσια κουλτούρα. Ταιριάζει πολύ καλά στο σκεπτικό του προπονητή, που είναι ένα παιχνίδια με περισσότερη κατοχή της μπάλας και έλεγχο. Έχει καθιερωθεί και συνήθως, λογίζεται ως ένας από τους πολυτιμότερος στους αγώνες, από τον κόσμο και τα ΜΜΕ. Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος, ακόμα κι αν είναι νέος, σε σύγκριση π.χ. με τον Χάμες Ροντρίγκες, που είναι ένας παίκτης εγνωσμένης αξίας. Ο Τιάγκο δεν είναι το ίδιο γνωστός».

Για τον Αντρέ Βιεϊρίνια:

«Ο Αντρέ είναι είδωλο στον ΠΑΟΚ. Κάποιος που ήδη μιλάει τέλεια ελληνικά, για παράδειγμα. Έχω μια πολύ άμεση σχέση μαζί του, ως αρχηγός της ομάδας. Ως άνθρωπος είναι εξαιρετικός. Ως παίκτης, παρά την ηλικία του, συμβάλλει στο να δώσει περισσότερη ποιότητα στην ομάδα. Σωματικά, δεν είναι πλέον σε θέση να έχει την υψηλότερη συνεισφορά, κάτι που είναι φυσικό, στα 37 του, αλλά από όλες τις απόψεις είναι κάποιος που τον βλέπω πολύ θετικά και με τον οποίο έχω εξαιρετική σχέση μαζί του».

Για το πώς αναλύει την πορεία του ΠΑΟΚ έως τώρα στη σεζόν:


«Η ομάδα ξεκίνησε καλά στο πρωτάθλημα. Ακόμη και μετά το σοκ του αποκλεισμού στην Ευρώπη. Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτεί ο κόσμος παγκοσμίως: έχει συμβεί σχεδόν σε κάθε ελληνική ομάδα. Αλλά ήταν πραγματικά ένα σοκ για εμάς. Στη συνέχεια η ομάδα μαζεύτηκε, είχε άλλες τρεις εβδομάδες δουλειάς, που έδωσαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά οι παίκτες και ο προπονητής. Εκτός από το ντέρμπι με τον Άρη, που είναι ένα ξεχωριστό παιχνίδι και στο οποίο ο αντίπαλος μας πίεσε πραγματικά, σε όλα τα άλλα παιχνίδια, ήμασταν ανώτεροι. Καταλήξαμε να χάσουμε βαθμούς σε δυο παιχνίδια από γκολ στις καθυστερήσεις. Και είχαμε άλλο ένα, με τον Παναθηναϊκό, στο οποίο κάναμε ένα υπέροχο πρώτο ημίχρονο, και μετά δεχθήκαμε δύο γκολ χωρίς πολλές εξηγήσεις στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Αυτό αφαίρεσε λίγη από την αυτοπεποίθηση της ομάδας.

Για τη νίκη επί του Ολυμπιακού και την απόφαση των Τρεϊμάνις-Πινέιρο στο πέναλτι πάνω στον Ολιβέιρα:

«Αυτή η νίκη στην έδρα του Ολυμπιακού ελπίζω να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση. Ήταν μια σημαντική νίκη με 2-1. Θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη η νίκη μας. Υπάρχει ένα πέναλτι που δεν κατάλαβε κανείς γιατί πάρθηκε πίσω. Ο Νέλσον Ολιβέιρα μάλιστα αστειεύθηκε, λέγοντας ότι υπήρξαν δύο πέναλτι, καθώς χτυπήθηκε από τον αμυντικό και τον τερματοφύλακα. Ο διαιτητής δίνει αρχικά πέναλτι, και μετά το VAR, που ήταν ο Ζοάο Πινέιρο, δεν ξέρω γιατί έστειλε τον διαιτητή να το δει και το ακύρωσε. Θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει 3-1, αλλά είναι μια νίκη που δίνει αυτοπεποίθηση για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος, κυρίως επειδή υπάρχει πλέι οφ στην Ελλάδα».

Για την περσινή σεζόν είπε:

«Γι’ αυτό που αντιπροσωπεύει ο ΠΑΟΚ σε εκείνο το βόρειο τμήμα της Ελλάδας, το ζητούμενο είναι πάντα η νίκη. Κάθε χρόνο υπάρχει αυτή η απαίτηση να κατακτά τίτλους. Ο σύλλογος κέρδισε την τελευταία φορά το 2019 το πρωτάθλημα σε μια εξαιρετική σεζόν. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε: να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση, να παλέψουμε για τίτλους για αρκετά χρόνια. Με αυτά τα βήματα που κάνουμε, πιστεύω ότι θα γίνει πραγματικότητα».