Βασίλης Σιώκος: «Δύο στόπερ για μεταγραφές χρειαζόμαστε»

Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού, Βασίλης Σιώκος, μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου.

Βασίλης Σιώκος: «Δύο στόπερ για μεταγραφές χρειαζόμαστε»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

O Ολυμπιακός του Γουλανδρή έμεινε στην Ιστορία ως η πληρέστερη ομάδα όλων των εποχών, γιατί δεν είναι μόνο ότι είχε παικταράδες, δεν είναι μόνο ότι είχε δύο εντεκάδες, δεν είναι μόνο ότι έκανε ρεκόρ στα γκολ που έβαζε, αλλά έκανε ρεκόρ και στα λίγα γκολ που δεχόταν! Και ενώ ήταν μια ομάδα άκρως επιθετική.

Γιατί συνέβαινε αυτό; Γιατί είχε προσωπικότητες στην άμυνα, γυμνασμένους παίκτες, σταθερό το σχήμα, ποιηματάκι το έλεγε ο κόσμος «Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Κελεσίδης, Γκαϊτατζής»! Έκανε ομοιοκαταληξία. Βοήθαγε και ο Συνετόπουλος όποτε έπαιζε, βοήθαγε και ο Περσίδης στα χαφ. Όλοι οι άλλοι έπαιζαν επίθεση!

Για την ακρίβεια, όπως μου έχουν δηλώσει οι παλιοί παίκτες, και τα πλάγια μπακ έπαιζαν περισσότερο επίθεση παρά άμυνα. Υπήρχε όμως ένα τρίγωνο κέρβερων πίσω, κοντά στην εστία: τερματοφύλακας Κελεσίδης και δύο κεντρικοί αμυντικοί Σιώκος-Γκλέζος, οι οποίοι ήξεραν ο ένας τον άλλον και έπαιζαν με κλειστά μάτια.

Πήρα τηλέφωνο τον Βασίλη Σιώκο. Βλέπει όλα τα ματς του Ολυμπιακού, και ξένο ποδόσφαιρο συνέχεια βλέπει, του αρέσει πολύ να παρακολουθεί.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/10/2022

Γράψατε Ιστορία στην άμυνα του Ολυμπιακού. Πώς βλέπετε τη φετινή κατάσταση ως τώρα στην άμυνα;

Εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου. Η κατάσταση στην άμυνα είναι τραγική. Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσουν. Από την άμυνα. Η πτώση του Ολυμπιακού από εκεί ξεκίνησε. Από την άμυνα. Ήθελε δύο μεταγραφές βασικούς κατά τη γνώμη μου.

Μπορεί να βοηθήσει πίσω ο Εμβιλά;

Καλός παίκτης, πολύ καλός παίκτης, θα τον στερηθεί ο Ολυμπιακός στα χαφ αν παίζει πίσω. Ξεχωρίζει ο Εμβιλά σαν τη μύγα μέσα στο γάλα σε σχέση με άλλους. Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει δύο σέντερ μπακ πολύ καλά στις μεταγραφές. Ενώ πήρε πολλούς παίκτες στις άλλες θέσεις, πάρα πολλούς παίκτες, έγινε κέντρο διερχομένων. Θα βγουν τώρα ορισμένοι και θα πουν διάφορα για εμένα, αλλά εδώ έχουμε μία ιστορία, ό,τι βλέπουμε λέμε.

Η δική σας άμυνα είχε σταθερότητα.

Αυτό ήταν το σημαντικό. Καλοί παίκτες, ο καθένας ήξερε τη θέση του και υπήρχε σταθερότητα. Ήξερε ο ένας τις αδυναμίες του άλλου, καλύπταμε ο ένας τον άλλον. Ξέραμε πότε θα βγει ο Κελεσίδης, ξέραμε πότε θα φύγει μπροστά το αριστερό μπακ ή το δεξί μπακ, ήξερα καλά τον Γκλέζο και ο Γκλέζος εμένα, παίζαμε τυφλά. Κοίταξε, Θέμη, ακόμα και σήμερα στο ποδόσφαιρο οι αλλαγές γίνονται στα χαφ και στην επίθεση. Δες την Πρέμιερ Λιγκ. Δεν θα δεις πολλές αλλαγές στην άμυνα. Η άμυνα θέλει ομοιογένεια. Στις άλλες γραμμές κάνουν τις αλλαγές. Δεν γίνεται να αλλάζεις κάθε λίγο και λιγάκι πρόσωπα στην άμυνα.

Με ενδιαφέρει η γνώμη σας για τον Σισέ.

Να το αφήσουμε; Να το αφήσουμε καλύτερα; (χαμογελάει).

Η αλλαγή του αμέσως μετά το λάθος του με τους Αζέρους πώς σας φάνηκε;

Δεν ήταν ό,τι καλύτερο αυτή η αλλαγή... Όπως και αυτό με τον νεαρό στην Κρήτη με τον ΟΦΗ... Τώρα, θα μου πεις, πιάνονται από τα μαλλιά, προσπαθούν να βρουν λύση. Η λύση θα έρθει με δύο καλές μεταγραφές βασικών κεντρικών αμυντικών.

Φαβορί ποιον βλέπετε για το πρωτάθλημα;

Πολύ αμφίρροπο πρωτάθλημα θα είναι. Δεν ξέρω ειλικρινά ποιος θα το πάρει, δεν μπορώ να τολμήσω πρόβλεψη. Βλέπω την ΑΕΚ πολύ βελτιωμένη και τον Παναθηναϊκό σταθερό από πέρσι. Αλλά για το πρωτάθλημα είναι ακόμα νωρίς. Θα μπει και ο Ολυμπιακός στη διεκδίκηση, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να προβλέψω. Κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον Ολυμπιακό για τον τίτλο! Αν συνέλθει ο Ολυμπιακός -που θα συνέλθει πιστεύω-, θα είναι διεκδικητής. Ρόστερ έχει. Ομοιογένεια δεν έχει. Τον ευνοεί όμως η διακοπή του Μουντιάλ, καθώς και ότι υπάρχουν πλέι οφ, μπορεί να κάνει και μεταγραφές στην άμυνα τον Γενάρη.

Τους τερματοφύλακες πώς τους βλέπετε;

Δεν θέλω να μιλήσω ξεχωριστά για πρόσωπα... Εγώ είπα για όλη την άμυνα... Ο Βατσλίκ, πάντως, θεωρώ ότι ήταν καλύτερος από τα άλλα παιδιά...

Εσείς θυμάστε Λουκανίδη να γυρίζει να παίξει πίσω στην άμυνα, θυμάστε αργότερα τον Κούη να κάνει το ίδιο, πιο μετά ο Σκαρτάδος έκανε το ίδιο. Μήπως η καλύτερη λύση πίσω είναι ο Εμβιλά;

Για το ελληνικό πρωτάθλημα δεν θα έχει πρόβλημα. Το βλέπει και ο ίδιος ότι μπορεί εκεί, είναι φιλότιμος παίκτης. Θα βοηθήσει αν του το ζητήσουν. Η άμυνα είναι η γραμμή που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Ολυμπιακό. Έχουν δοκιμάσει τα πάντα. Γι' αυτό λέω ότι έπρεπε να έρθουν δύο σπουδαίοι αμυντικοί. Περιμένω, πάντως, και τον Ολυμπιακό να ανέβει, πρέπει να ανέβει γιατί η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός έφτιαξαν καλές ομάδες. Εγώ θέλω κάτι άλλο να ρωτήσω τώρα.

Πείτε μου.

Αναρωτιέμαι τι γίνεται με τον Φορτούνη. Δηλαδή όλοι οι άλλοι που βλέπουμε είναι καλύτεροι από αυτό το παιδί; Νομίζω ότι θα μπορούσε να βοηθήσει. Και κάτι άλλο να σου πω: εγώ πιστεύω ότι για όλο αυτό που βλέπουμε μεγάλη ευθύνη έχει ο Μαρτίνς. Για όλο αυτό το χαοτικό που αναγκάστηκε να κάνει η ομάδα, το φύγε εσύ- έλα εσύ και ξαναφύγε να έρθει άλλος. Οι επιλογές επί Μαρτίνς δεν ήταν καλές. Δεν πιστεύω ότι φταίει ο Μαρινάκης, το λάθος του Μαρινάκη ήταν ότι εμπιστεύτηκε ορισμένους γύρω του. Ο ίδιος πληρώνει.

Πήρε, πάντως, τρία σερί πρωταθλήματα ο Μαρτίνς.

Ναι, αλλά η ομάδα έπεφτε, το βλέπαμε αυτό. Και να σου πω κάτι που λέγεται: πήρε πρωταθλήματα ο Μαρτίνς ελλείψει δεύτερου! Φέτος δεν είναι έτσι, φέτος δυνάμωσαν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.

Χαίρομαι που μιλάτε, έχουν ενδιαφέρον αυτά που λέτε. Ποιος στόπερ σάς άρεσε πιο πολύ τα τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό;

Ο Μέλμπεργκ. Και ο Μανωλάς όταν ήταν νέος, την πρώτη του φορά στον Ολυμπιακό. Έτσι πήγε στη Ρόμα. Αλλά ο Μέλμπεργκ ήταν ο καλύτερος.

Τον Χαμές πώς τον βλέπετε;

Θα δείξει. Δεν ξέρω. Περιμένω. Και για τον Χαμές και για τον Μαρσέλο. Ότι ήταν παικταράδες, ήταν. Δεν μου λέει κάτι. Θέλω να φορτσάρουν και στον Ολυμπιακό.

Η γνώμη σας για τον Μπα;

Θέμη... (χαμογελάει). Θα λένε ότι οι παλιοί κριτικάρουν... Αλλά αφού κάποιος μας ρωτάει, πρέπει να πούμε αυτά που πιστεύουμε. Έχουμε υποχρέωση στον κόσμο.

Αυτό είναι δημοκρατία.

Έτσι μπράβο. Δεν θα ήθελα όμως να πω περισσότερα για συγκεκριμένα πρόσωπα. Έχω γίνει σαφής για το πού ξεκινάει το πρόβλημα του Ολυμπιακού και πώς θα λυθεί.