Κώστας Μπράτσος: «Και διψήφια να πάει η διαφορά από τον ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός θα είναι μέσα στον τίτλο»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» ο προπονητής του Βόλου που νίκησε εκτός έδρας την ΑΕΚ, δεν έχασε από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και επικράτησε του Άρη.

Κώστας Μπράτσος: «Και διψήφια να πάει η διαφορά από τον ΠΑΟ, ο Ολυμπιακός θα είναι μέσα στον τίτλο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

O Βόλος νίκησε εκτός έδρας την ΑΕΚ, δεν έχασε από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και νίκησε τον Άρη, απρόσμενα πράγματα. Ο προπονητής του, Κώστας Μπράτσος, έδωσε μεγάλη συνέντευξη στο «ΦΩΣ». Ήθελα να μάθω πώς αυτή η ομάδα βρίσκει και αναδεικνύει παίκτες, πώς δουλεύουν εκεί. Τον ρώτησα τα πάντα. Καλό παλικάρι, με πάθος για τη δουλειά του.

Του είχε δώσει και πέρσι την ευκαιρία ο Βόλος να είναι πρώτος προπονητής για πολλούς μήνες. Και δεν τον άλλαξαν ποτέ από βοηθό προπονητή, ενώ άλλαζαν οι πρώτοι προπονητές! Φέτος του έδωσαν ξανά την ευκαιρία να είναι εκείνος πρώτος προπονητής και πάει πολύ καλά. Είναι στην τρίτη θέση της βαθμολογίας μαζί με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, μόλις έναν βαθμό πίσω από την ΑΕΚ.

Υ.Γ.: Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε μετά τη νίκη του Βόλου επί του Άρη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 5/10/2022

Αν σου έλεγαν ότι με εσένα προπονητή ο Βόλος θα κέρδιζε την ΑΕΚ στην Αθήνα, δεν θα έχανε από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, θα νίκαγε τον Άρη και θα ήσασταν τρίτοι, θα το πίστευες;

Είναι δύσκολο να το πιστέψεις. Με αντιπάλους που δεν το περιμέναμε κερδίσαμε βαθμούς, αλλά χάσαμε βαθμούς από άλλους που δεν το περιμέναμε.

Πώς το εξηγείς αυτό;

Γι' αυτό είναι όμορφο το ποδόσφαιρο. Σε κρατάει πάντα σε εγρήγορση, ποτέ δεν νιώθεις ότι είσαι ξοφλημένος πριν από το ματς.

Σε πόσα ματς ήσουν πρώτος προπονητής την προηγούμενη σεζόν;

Από τις 6 Δεκέμβρη μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Φέτος ανέλαβα μετά την πρώτη αγωνιστική.

Τι δίπλωμα έχεις;

UEFA A. Έχω κάνει την αίτηση για το UEFA PRO.

Πόσων χρόνων είσαι;

45.

Σταθμός στην πορεία σου ποιος ήταν;

Θα σας πω. Ξεκίνησα από το μηδέν. Παίζοντας ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο, σταμάτησα στα 29 μου και άρχισα τις σχολές προπονητών χωρίς να έχω προπονήσει ομάδα. Εντυπωσιάστηκα πολύ από αυτά που πήρα στη σχολή προπονητών και άρχισα να ψάχνομαι, να πηγαίνω σε σεμινάρια και στο εξωτερικό, να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου. Στη δουλειά πάλι ξεκίνησα από το μηδέν μετά. Από ακαδημίες παιδιών, από ερασιτεχνικές ομάδες. Στα σεμινάρια που πήγαινα γνωρίστηκα με τον κ. Τσιώλη. Αυτός με πήρε βοηθό προπονητή στον Βόλο.

Από πού είσαι;

Είμαι Βολιώτης. Όταν έφυγε ο κ. Τσιώλης από την ομάδα, ο κ. Μπέος, ο οποίος όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει ποδοσφαιρική γνώση, με κράτησε. Μου έγινε πρόταση να παραμείνω. Όμως, επειδή με είχε φέρει στην ομάδα ο κ. Τσιώλης, έπρεπε να συζητήσω μαζί του. Μου έδωσε το ΟΚ ο μέντοράς μου -ένας εκπληκτικός άνθρωπος ο κ. Τσιώλης-, μου είπε «Κώστα, πρέπει να μείνεις στην ομάδα, παρότι φεύγω εγώ, εδώ είναι η πόλη σου, εδώ είναι το μέλλον σου». Το ίδιο νιώθω για τον κ. Μπέο, δεν είναι μικρό πράγμα έναν άνθρωπο από το πουθενά να τον κάνει πρώτο προπονητή. Θέλει κότσια. Μετά από εννιά σερί ήττες πέρσι, ενώ είχε ξεκινήσει πολύ καλά η ομάδα, έφυγε ο πρώτος προπονητής, ο κ. Αμπασκάλ, και έδωσε σε εμένα τα κλειδιά της ομάδας που ήμουν βοηθός του. Όπως ήμουν βοηθός του κ. Τσιώλη, όπως ήμουν βοηθός του Άνχελ Λόπεθ, όπως ήμουν βοηθός του Οσβάλντ Τανσό.

Πώς φέρνετε καλούς παίκτες; Βλέπει ο ίδιος ο Μπέος αγώνες και στοιχεία υποψήφιων μεταγραφών;

Ο Βόλος είναι μια ομάδα χτισμένη από έναν άνθρωπο, τον κ. Μπέο. Έχει ποδοσφαιρική πείρα και γνώση, είχε πετύχει και με τον Πανιώνιο και με τον Ολυμπιακό Βόλου. Όλα περνάνε από εκείνον. Εμείς ως τεχνικό επιτελείο δίνουμε τα χαρακτηριστικά των παικτών που χρειαζόμαστε. Ο κ. Μπέος πλαισιώνεται από καλούς συνεργάτες στο σκάουτινγκ, αλλά η τελική απόφαση για το ποιος θα έρθει και το ποιος θα φύγει είναι δική του. Έχει, πράγματι, ευστοχία στις μεταγραφές.

Παίρνετε τον Δουβίκα, ο οποίος δεν έπαιζε στον Αστέρα Τρίπολης, αλλά βγάζει μάτια στον Βόλο, τον πουλάτε με πολλά λεφτά στο εξωτερικό. Φέρνετε τον Φαν Βέερτ, άγνωστο στην Ελλάδα, βγαίνει πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα και τον πουλάτε στην ΑΕΚ. Φέρνετε τον Φερνάντες, βγάζει μάτια, τον πουλάτε στην ΑΕΚ. Φέρνετε τον Ντέλετιτς, βγάζει μάτια. Με το που πουλάτε τον Φαν Βέερτ, φέρνετε κατευθείαν τον Οζέγκοβιτς και τρελαίνει κόσμο! Πες μου για Φαν Βέερτ και Οζέγκοβιτς. Άλλο στυλ αυτοί οι δύο.

Πραγματικά, άλλο στυλ. Διαφορετικά χαρακτηριστικά - και σωματικά και στο παιχνίδι τους. Ο Φαν Βέερτ είναι ευφυής με κίνηση αντιληπτική μέσα στην περιοχή, προηγούταν μιας φάσης και ανά πάσα στιγμή μπορούσε να σκοράρει. Ο Οζέγκοβιτς έχει μεγαλύτερη ταχυδύναμη, παίζει πιο πολύ στον χώρο, αλλά έχει ένα κοινό με τον Φαν Βέερτ: το ένστικτο του γκολ. Για εμένα ο Οζέγκοβιτς ταιριάζει πιο πολύ στα χαρακτηριστικά που είχε ο Δουβίκας.

Τώρα πήρατε τον Κούτσια από τον ΠΑΟΚ δανεικό. Θα βγει κι αυτός σαν τον Δουβίκα;

Το πιστεύω. Έχει τα στοιχεία του Δουβίκα. Μου θυμίζει το πώς ήταν ο Δουβίκας στις αρχές.

Πώς γίνεται ο ΠΑΟΚ να έχει τον Ολιβέιρα, ο οποίος είναι πολύ επιρρεπής στους τραυματισμούς, να πάσχει στη θέση του φορ και να δίνει σε εσάς δανεικό τον Κούτσια; Τραυματίστηκε πάλι ο Ολιβέιρα…

Μου ζητάτε να κάνω κριτική σε άλλη ομάδα, είναι κάτι που δεν θα ήθελα να το κάνουν σε εμένα, γιατί αν δεν είσαι μέσα στην ομάδα, δεν ξέρεις πώς σκέφτηκαν οι άνθρωποί της, τι πλάνο είχαν... Αν ο Ολιβέιρα είχε βάλει 2-3 γκολ, δεν θα μιλούσε κανείς τώρα για τον Κούτσια που δόθηκε σε εμάς.

Εγώ πρέπει να κάνω όλες τις ερωτήσεις, γιατί αυτή είναι η δουλειά μου.

Έχουμε μια προτίμηση στους νέους Έλληνες, δεν είναι μόνο ο Κούτσιας, είναι και ο Μεταξάς, ένα παιδί που το εντοπίσαμε σε ένα καμπ, έπαιζε σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο στην Εύβοια. Κλήθηκε τώρα στην Εθνική Ελπίδων, του δώσαμε πέρσι 8 συμμετοχές στη Σούπερ Λιγκ ως βασικού! Είναι η λογική του προέδρου να δίνει χώρο στους νέους. Υπάρχουν και ο Ασλανίδης και ο Τριανταφύλλου και ο Τζελεμπάκης, ο οποίος είναι 16 χρόνων (!), και θα έχει μεγάλη πορεία.

Τι θέση παίζει ο 16χρονος;

Αμυντικός μέσος.

Παίζει ρόλο για να βγει μία μεταγραφή να τον εντάξει σωστά μία ομάδα; Να ξέρει τι παίκτης ταιριάζει, να τον αξιοποιήσει, να τον αναδείξει. Παράδειγμα, ο Αϊτόρ. Πριν από τον Γιοβάνοβιτς δεν έκανε τίποτα στον Παναθηναϊκό. Με τον Γιοβάνοβιτς έγινε ο πιο βελτιωμένος παίκτης στο πρωτάθλημα.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε. Θυμάμαι τον Αϊτόρ πριν από τον κ. Γιοβάνοβιτς, τον είχαμε αντιμετωπίσει, δεν είχε καμία σχέση με τον Αϊτόρ επί Γιοβάνοβιτς. Στη δική μας ομάδα ο παίκτης που θα έρθει πρέπει να προσαρμοστεί στο αγωνιστικό στυλ της ομάδας. Εμείς του δίνουμε όλα τα εφόδια για να πετύχει. Και του δίνουμε τα εφόδια όχι μόνο εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και εκτός. Το 80% της δουλειάς που κάνουμε στον Βόλο είναι εκτός αγωνιστικού χώρου!

Δηλαδή;

Ο παίκτης πρώτα απ' όλα πρέπει να ταιριάζει στη χημεία της ομάδας. Και να παίζει. Αν δεν παίζει, πώς θα αποδώσει; Αλλά για να παίζει και να βοηθάει, πρέπει εμείς να τον βοηθάμε. Στα τρία χρόνια που είμαι στον Βόλο το 80% της δουλειάς γίνεται εκτός γηπέδου. Με ειδικές προπονήσεις, με βιντεοαναλύσεις, με πολλή προσωπική δουλειά με τους παίκτες, έξτρα δουλειά. Αυτό έχει να κάνει πάρα πολύ και με το πόσο έχει τη διάθεση ο ποδοσφαιριστής να μπει σε αυτήν τη διαδικασία, αν έχει όνειρα και φιλοδοξίες. Βλέπουμε τα στοιχεία κάθε ποδοσφαιριστή, βιντεοσκοπούνται μέχρι και οι προπονήσεις, κάνουμε ειδική ανάλυση και δουλεύουμε στις αδυναμίες του.

Δώσε μου ένα παράδειγμα.

Μπορεί ένας επιθετικός να τα κάνει όλα σωστά, αλλά στην τελική ενέργεια να μη σκοράρει όσο πρέπει. Παρατηρούμε μέσα από ειδική ανάλυση ότι μπορεί να πλησιάζει πιο πολύ απ’ όσο θα έπρεπε τον τερματοφύλακα στο τετ α τετ. Αυτό το αναλύουμε στο βίντεο και μετά ακολουθούμε ειδικό ασκησιολόγιο.

Πολύ ωραία. Ποια είναι η καλύτερη θέση του Φερνάντες; Τον ήθελε ο ΠΑΟΚ, δεν τα βρήκε με τον μάνατζέρ του και τον πήρε η ΑΕΚ.

Ο Πάολο μπορεί να παίξει το ίδιο καλά σε όλες τις θέσεις πίσω από τον στράικερ. Δεξιά, αριστερά και «δεκάρι».

Ο Ντέλετιτς; Τι πράγμα είναι αυτό;

Κατ’ αρχάς, είναι ευφυέστατος. Όταν ήρθε στην ομάδα, νιώθαμε από τις πρώτες προπονήσεις στην προετοιμασία λες και ήταν μαζί μας χρόνια! Έφτιαξε τη χημεία του με τους άλλους παίκτες αμέσως. Έχει εξαιρετική τεχνική και άλλα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν, όπως το ότι έρχεται πρώτος στην προπόνηση και φεύγει τελευταίος! Αν δείτε τον τελευταίο μας αγώνα με τον Άρη, κάνει στην αρχή του ματς τάκλιν και αποκρούει μέσα στην περιοχή! Αυτό δείχνει τη δουλειά του και τον χαρακτήρα του.

Η καλύτερη θέση του;

Το ίδιο με τον Πάολο! Δυνατό τους σημείο να έρχονται από έξω προς τα μέσα με το ανάποδο πόδι. Σε εμάς ως τώρα ο Ντέλετιτς έχει παίξει το ίδιο καλά και στις τρεις θέσεις, και στα φιλικά ματς και στα επίσημα.

Στόχος είναι η εξάδα για τον Βόλο ή όχι; Ή δεν το λέτε;

Αν το πάρουμε θεωρητικά, και έχοντας ως αρχή ότι στο ποδόσφαιρο και στη ζωή πρέπει να προοδεύεις και να μη μένεις στάσιμος, ναι, είναι.

Θαρρετό σε βρίσκω.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές που ήμουν στην ομάδα ως βοηθός προπονητή ή ως πρώτος προπονητής ο Βόλος ήταν κοντά στην εξάδα. Πρέπει να κοιτάς να κάνεις το επόμενο βήμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα είναι εφικτό. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Το ελληνικό πρωτάθλημα, σε αντίθεση με ό,τι νομίζουν πολλοί, είναι πολύ ανταγωνιστικό, έχει και ποιότητα. Πρέπει όμως να πιστεύεις στη δουλειά σου.

Είσαι προληπτικός;

Ναι, πολύ.

Θα μου πεις κάνα γούρι;

Δεν θα το ήθελα.

Τι σχηματισμό παίζεις;

Η δική μου φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό είναι διαφορετική. Θεωρώ τη λέξη «σχηματισμός» δημοσιογραφική κουβέντα. Για εμένα σχηματισμός είναι μόνο όταν η μπάλα δεν κυλάει στο χορτάρι. Ο τηλεοπτικός φακός όμως εστιάζει στην μπάλα και είναι δύσκολο να το δείτε. Εμείς σε κάθε ένα τρίτο του γηπέδου κάνουμε άμυνα και επίθεση με διαφορετικούς σχηματισμούς. Αν θέλετε μία βάση να σας πω γενική, είναι 4-2-3-1 ή 4-4-1-1, αναλόγως τον αντίπαλο και αναλόγως τη στρατηγική.

Εσύ, αν είχες Αϊτόρ αντίπαλο, θα κράταγες Βιεϊρίνια αριστερό μπακ;

Δεν ήταν στην αρχή ο Αϊτόρ από την πλευρά του Βιεϊρίνια.

Το γνωρίζω. Μετά όμως τον έστειλε ο Γιοβάνοβιτς από εκεί. Ο Λουτσέσκου τι έκανε;

Εκεί δεν ξέρω τι προσαρμογές έγιναν. Διότι όταν υπάρχει ένα μις-ματς, το βελτιώνουμε με βοήθειες. Από τον αμυντικό χαφ ή από τον γουίνγκερ...

Μου αρκεί που άκουσα το μις-ματς...

Θεωρώ ότι δεν μπορεί να μην το είδε ο προπονητής, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο εφαρμόστηκαν οι προσαρμογές...

Υπάρχει φαβορί για εσένα τώρα στο πρωτάθλημα ή όχι;

Υπάρχει αυτήν τη στιγμή και είναι ο Παναθηναϊκός, βλέποντας τη βαθμολογία και την απόδοση κάθε ομάδας. Όμως αυτά αλλάζουν. Για τώρα μιλάμε. Τώρα έχει ένα προβάδισμα ο Παναθηναϊκός, αλλά είναι νωρίς. Το φετινό πρωτάθλημα έχει μία ιδιαιτερότητα που είναι η μεγάλη διακοπή του Μουντιάλ, κάτι πρωτόγνωρο για τους προπονητές.

Αν πάει ο Παναθηναϊκός τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό βαθμών, καθώς πλησιάζει το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός στη Λεωφόρο, πιστεύεις ότι μπορεί να ανατραπεί;

Και διψήφια να πάει η διαφορά, μπορεί να ανατραπεί. Αυτή είναι η γνώμη μου. Λόγω του ότι υπάρχουν τα πλέι οφ, επίσης η διακοπή του Μουντιάλ και λόγω του ότι είναι ακόμα νωρίς.

Θεωρείς ότι ο Παναθηναϊκός έχει τον καλύτερο προπονητή στο πόσο καλά ξέρει την ομάδα του και πόσο ρεαλιστής είναι;

Πράγματι, αυτό θεωρώ. Και δείχνει το ποιόν του όχι μόνο με τη δουλειά που βλέπουμε στο γήπεδο αλλά και με τον τρόπο που αναλύει τα ματς, με τον τρόπο που μιλάει δημόσια. Έχει κερδίσει τον σεβασμό μας, φανταστείτε πόσο έχει κερδίσει τον σεβασμό των παικτών του.

Πώς εξηγείς το ότι ο Ολυμπιακός δεν έκανε σημαντικές μεταγραφές το καλοκαίρι, ενώ φαίνονταν σημάδια πτώσης από τα πλέι οφ, αλλά έκανε τρομερές μεταγραφές στο τέλος;

Αυτές είναι λειτουργίες της διοίκησης. Κάτι είδαν, από κάπου πηγάζει όλο αυτό. Όταν έχεις μία επιχείρηση εκατομμυρίων, θέλεις να την προστατεύσεις. Εγώ βλέπω μία διοίκηση που με κάθε τρόπο προσπαθεί να βοηθήσει την ομάδα της. Πόσοι προπονητές δεν θα ήθελαν τόσους πολλούς και καλούς παίκτες όπως αυτούς που τώρα έχει ο Ολυμπιακός; Το τι θα κάνει η ομάδα σε αγωνιστικό επίπεδο είναι άλλη συζήτηση. Είναι θέμα του προπονητή. Γι' αυτό υπάρχει ο προπονητής, για να πάρει όλους αυτούς τους καλούς παίκτες και να τους κάνει ομάδα.

Κάνα μυστικό για το ματς με τον Άρη θα μου πεις; Σε... βοήθησε η επιλογή του αντιπάλου να βάλει τον αριστερό μπακ ως στόπερ; Σε βοήθησε που δεν έπαιξε βασικός φορ ο Γκρέι;

Εμείς ξέραμε ότι δεν θα έχει χημεία στους κεντρικούς αμυντικούς ο Άρης. Γνωρίζαμε ότι θα παίξει ο Φαμπιάνο με κάποιον άλλον δίπλα του, αλλά δεν γνωρίζαμε ποιος θα είναι αυτός. Όποιος κι αν ήταν, δεν θα είχε χημεία ο Άρης στους κεντρικούς αμυντικούς. Επενδύσαμε σε αυτό, με ρίσκο.

Δηλαδή;

Επιλέξαμε να διαταράξουμε, να χαλάσουμε το παιχνίδι του Άρη στα μετόπισθεν, να πιέσουμε ψηλά, να τους αποκόψουμε από τη γένεση του παιχνιδιού τους. Και μας βγήκε. Γιατί το πίστεψαν οι ποδοσφαιριστές και το υποστήριξαν. Σε ό,τι αφορά τον Γκρέι, εμείς περιμέναμε να παίξει...

Είσαι κάποια ομάδα στο εξωτερικό;

Όχι.

Παρακολουθείς περισσότερο κάποιον προπονητή στο εξωτερικό;

Βλέπω πολύ ποδόσφαιρο στο εξωτερικό, δεν έχω κόλλημα με κάποιον προπονητή, κατά καιρούς όμως παρακολουθώ πιο στενά ορισμένους. Για το πώς λειτουργούν εντός αλλά και εκτός γηπέδου, τι λένε. Πέρσι, λόγου χάρη, παρακολουθούσα αρκετά την Αταλάντα. Όταν μία ομάδα κάνει κάτι καλό, εστιάζω, το ερευνώ.

Ποιο πρωτάθλημα βλέπεις πιο πολύ;

Το αγγλικό, γιατί θεωρώ ότι έχει ξεφύγει το επίπεδο εκεί, και μετά το ισπανικό, επειδή γνωρίζω και τη γλώσσα.

Ποιες ξένες γλώσσες μιλάς;

Αγγλικά και ισπανικά.

Μεγάλο ατού τα ισπανικά.

Με έχει βοηθήσει πολύ.

Σου έκανε εντύπωση ότι ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε σε όλες τις θέσεις αλλά όχι στα στόπερ, ενώ δεχόταν εύκολα γκολ;

Αν έχουν εμπιστοσύνη στους κεντρικούς αμυντικούς τους, γιατί να ενισχυθούν; Το αν δέχεται εύκολα γκολ μία ομάδα δεν έχει να κάνει μόνο με τους κεντρικούς αμυντικούς αλλά με τη γενική λειτουργία της ομάδας. Για εμένα η άμυνα ξεκινάει από την επίθεση. Τους καλύτερους στόπερ να έχεις, αν τους αφήσεις εκτεθειμένους, θα χαλάσεις την εικόνα τους.