Βάντσικ, Κελεσίδης, Αλαβάντας και Ελευθερόπουλος στο «ΦΩΣ» για Πασχαλάκη: «Ο κόσμος... γυρνάει»

Γιόζεφ Βάντσικ, Παναγιώτης ΚελεσίδηςΝίκος Αλαβάντας μιλούν στο «ΦΩΣ» για τη μεταγραφή του Αλέξανδρου Πασχαλάκη στον Ολυμπιακό. Τι είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος

Βάντσικ, Κελεσίδης, Αλαβάντας και Ελευθερόπουλος στο «ΦΩΣ» για Πασχαλάκη: «Ο κόσμος... γυρνάει»

Συνεντεύξεις στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Οι συνεντεύξεις δημοσιεύτηκαν στο «ΦΩΣ» στις 30/9/2022

ΓΙΟΖΕΦ ΒΑΝΤΣΙΚ: «Καλά έκανε ο Ολυμπιακός με τον Πασχαλάκη»

Προ καιρού είχα μιλήσει για Πασχαλάκη και Βατσλίκ με τον Νίκο Σαργκάνη και τον Μλάντεν Φούρτουλα. Σήμερα θα διαβάσετε τον Γιόζεφ Βάντσικ, τον Παναγιώτη Κελεσίδη και τον μεγάλο αρχηγό του ΠΑΟΚ επί χρόνια, τον Νίκο Αλαβάντα, που ήταν παικταράς και έπαιζε στην Εθνική Ελλάδας. Πρώτα μίλησα με τον Βάντσικ. Μεγάλος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού. Είχε προπονήσει τον Πασχαλάκη όταν ήταν νεαρός!

Γιόζεφ, πώς βλέπεις τη μεταγραφή του Πασχαλάκη στον Ολυμπιακό;

Εγώ νομίζω ότι ο Ολυμπιακός καλά έκανε! Τον παρακολουθώ τον Πασχαλάκη γιατί τον είχα 17 χρόνων στην Ηλιούπολη. Ήμουν προπονητής τερματοφυλάκων και ήταν τρίτος τερματοφύλακας επειδή ήταν μικρός. Μάλιστα, εκτός των προπονήσεων με την ομάδα, τον έφερνα και έξτρα δύο φορές την εβδομάδα και κάναμε ατομικές προπονήσεις. Είχε όρεξη για δουλειά. Και δικαιώθηκε. Έφτασε ψηλά.

Είναι πολύ ψηλός, όπως και εσύ ήσουν πολύ ψηλός. Πόσο ύψος έχεις;

Στα καλά μου ήμουν 1,97! Τώρα πλέον ζαρώνουμε (γελάει).

Λένε ότι το ιδανικό ύψος για τερματοφύλακα είναι από 1,88 ως 1,92. Συμφωνείς με αυτό;

Δηλαδή ο Κουρτουά που είναι 2 μέτρα και είναι από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον πλανήτη έπρεπε να μην παίζει; Αν είσαι καλά γυμνασμένος, δεν μετράει τόσο το ύψος. Έχουν κάνει μεγάλη καριέρα τερματοφύλακες πιο κοντοί και τερματοφύλακες πιο ψηλοί.

Ποιον τερματοφύλακα θαύμαζες περισσότερο στην Ελλάδα;

Δεν θέλω να ξεχωρίσω. Η θέση του τερματοφύλακα είναι δύσκολη, τη μία εβδομάδα είσαι ήρωας και την άλλη άμα κάνεις ένα λάθος θα σε κρεμάσουν.

Θα μετρήσει λοιπόν και η συμπεριφορά του κόσμου του Ολυμπιακού, να αγκαλιάσουν δηλαδή τον Πασχαλάκη;

Ε, βέβαια, να τον αγκαλιάσουν. Και τι έγινε που ήταν στον ΠΑΟΚ; Ο Λεβαντόφσκι ήταν στην Ντόρτμουντ, πήγε στην Μπάγερν και τον αγκάλιασαν. Ο Φίγκο ήταν στην Μπαρτσελόνα, πήγε στη Ρεάλ και τον αγκάλιασαν. Αν είσαι καλός αθλητής, το δείχνεις στο γήπεδο και ο κόσμος “γυρνάει”. Τους καλούς ο κόσμος τους αποθεώνει. Αν παίξει καλά ο Πασχαλάκης, δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Αν έπαιζες τώρα εσύ, πόσα λεφτά θα έβγαζες;

Δεν πειράζει. Αυτά που έβγαλα στην Ελλάδα καλά ήταν, είμαι ευχαριστημένος. Νομίζω ότι κάτι άφησα πίσω μου με την καριέρα μου. Με σέβεται ο κόσμος και από άλλες ομάδες. Όπου πάω με χαιρετάνε και με εκτιμάνε τόσα χρόνια μετά που έχω σταματήσει το ποδόσφαιρο. Τώρα, άμα κέρδισα λίγα παρακάτω ή λίγα παραπάνω, δεν έχει σημασία. Άλλα πράγματα μετράνε πιο πολύ στη ζωή.

Επίθεση δέχτηκες ποτέ από αντίπαλους οπαδούς στον δρόμο;

Όχι, μόνο μια φορά φοβήθηκα με Ολυμπιακούς στον Πειραιά, αλλά όλα πήγαν καλά.

Τι είχε γίνει;

Είχαμε πάει με τις γυναίκες μας με έναν φίλο να φάμε σε μια ταβέρνα στον Πειραιά. Χαθήκαμε στον γυρισμό σε κάτι δρόμους του Πειραιά και πέσαμε σε Ολυμπιακούς. Μου είπαν «ήσουν φοβερός, δεν μας προκάλεσες ποτέ» και με βοήθησαν να βρω τον δρόμο και με έβγαλαν έξω από το Καραϊσκάκη! (γελάει).

Στο παλιό Καραϊσκάκη είχες κάνει πολύ κόσμο μια φορά να κάθεται στην εξέδρα για ώρα μετά το ματς και να μη φεύγει από το γήπεδο...

Μιλάς για το πέναλτι που είχα πιάσει του Αλεξανδρή στο τελευταίο λεπτό στο Κύπελλο.

Ναι. Τυχαία είχες διαλέξει εκείνη τη γωνία;

Όχι. Είχα δει τον Αλεξανδρή λίγο καιρό πριν να χτυπάει ένα πέναλτι σε εκείνη τη γωνία, νομίζω ήταν με τον Άρη. Περίμενα να δω τη φόρα που θα πάρει. Δεν το είχα αποφασίσει σίγουρα, αλλά το είχα στο μυαλό μου.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο πέναλτι για τον τερματοφύλακα; Ο Σαργκάνης μου έχει πει «ένα μέτρο πάνω από το έδαφος, στα πλάγια». Εσύ τι λες;

Το πιο δύσκολο πέναλτι για τον τερματοφύλακα είναι αυτό που μπαίνει μέσα...

Για τον Πασχαλάκη είπαμε ότι θα μιλήσουμε, αλλά τώρα που σε βρήκα αρπάζω την ευκαιρία. Στον Παναθηναϊκό βελτιώθηκες ή ήρθες έτοιμος; Όταν ήρθες, δεν περίμενε ο κόσμος ότι θα είσαι τόσο καλός.

Δεν ήμουν τυχαίος. Έπαιζα στην Εθνική Πολωνίας. Είχα πάει στο Μουντιάλ του '86, ως δεύτερος εκεί.

Ποιον αντίπαλο επιθετικό υπολόγιζες περισσότερο;

Αγωνίστηκα με μεγάλους επιθετικούς ως αντιπάλους, Άλαν Σίρερ, Φαν Μπάστεν μέχρι και Μαραντόνα. Όλοι ήθελαν να μου βάλουν γκολ και εγώ ήθελα να τους σταματήσω. Στην Ελλάδα υπήρχαν καλοί επιθετικοί. Αλλά ο πιο επικίνδυνος ευτυχώς ήταν φίλος μου και ήμασταν στην ίδια ομάδα! Ο Βαζέχα.

Γιατί δεν βγάζουμε πια Έλληνες μεγάλους τερματοφύλακες;

Καλή ερώτηση. Όταν έπαιζα εγώ εδώ, η Ελλάδα είχε φοβερούς Έλληνες τερματοφύλακες και πριν από εμένα. Όμως πλέον έχει γίνει μόδα να παίρνουν ξένους τερματοφύλακες. Το δύσκολο είναι να φτιάξεις ελληνόπουλα και να τα προωθήσεις. Σε αυτά πρέπει να δίνεις όχι μία ευκαιρία αλλά δύο και τρεις ευκαιρίες. Το εύκολο είναι να σου φέρνει ξένο ο μάνατζερ. Κι εγώ ήμουν ξένος, αλλά νομίζω ότι κάτι προσέφερα... Ο ξένος πρέπει να είναι καλύτερος από τους Έλληνες. Αλλιώς γιατί τους φέρνεις; Διαβάζω, λόγου χάρη, περίεργα πράγματα για τον Φορτούνη...

Για πες μου.

Ο Μίτσελ, λέει, προορίζει τον Φορτούνη για την 11άδα. Ενώ πριν Φορτούνης δεν υπήρχε. Δηλαδή κάποιο λάθος έχει γίνει εδώ.... Πρέπει να στηρίζουμε τους Έλληνες περισσότερο από ξένους, αν δεν κάνουν οι ξένοι τη διαφορά.

Ποιος πιστεύεις ότι θα πάρει το πρωτάθλημα φέτος;

Λόγω του ότι είμαι Παναθηναϊκός, θα ήθελα να το πάρει ο Παναθηναϊκός, όμως δεν ξέρω ποιος θα το πάρει, να το πάρει ο καλύτερος. Το μόνο που ξέρω είναι ότι φέτος το πρωτάθλημα θα είναι πολύ ανταγωνιστικό. Βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατές ομάδες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ: «Αν και πολύ ψηλός, είναι πολύ γρήγορος»

Για να δούμε τι λέει και ο παλιός μεγάλος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Κελεσίδης.

Δικαιώθηκες.

Εγώ, όταν αρκετός κόσμος έλεγε ότι δεν θέλει τον Πασχαλάκη, είχα βγει και είχα πει ότι αυτός είναι η καλύτερη λύση. Αυτή είναι η μαγκιά, είναι πολύ καλή μεταγραφή και την έκανε τελικά ο πρόεδρος. Κοντά στον Πασχαλάκη θα μάθει πολλά και ο μικρός. Διότι ο Πασχαλάκης είναι μπαρουτοκαπνισμένος, ξέρει από Τούμπα, ξέρει από ντέρμπι και πίεση.

Τι σου αρέσει τόσο πολύ σε αυτόν και τοποθετήθηκες υπέρ του όταν δεν τον ήθελε αρκετός κόσμος;

Ρε, παιδιά, εμείς βλέπουμε κάποια στοιχεία που δεν τα βρίσκεις εύκολα σε τερματοφύλακα. Ενώ είναι πολύ ψηλός, είναι και πολύ γρήγορος. Έχει πετάγματα. Στο τετ α τετ δύσκολα τρώει γκολ αυτός. Και καμιά φορά που δεν είναι σοβαρός, θα το φτιάξει στον Ολυμπιακό, μιλάμε για Ολυμπιακό, άλλος σύλλογος. Εγώ δεν το λέω τώρα, το έχω πει από καιρό ότι ο Πασχαλάκης είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ελλάδα.

Αυτό μου το είχε δηλώσει και ο Ελευθερόπουλος πέρσι.

Δεν τρελαθήκαμε, κάτι βλέπουμε και το λέμε. Απόδειξη ότι τον έχουν στην Εθνική, ενώ είναι τέσσερις μήνες χωρίς ομάδα. Δεν είναι κορόιδο ο προπονητής της Εθνικής.

Ο κόσμος του Ολυμπιακού τι πρέπει να κάνει;

Να τον αγκαλιάσει! Ο Νικοπολίδης στον μεγαλύτερο εχθρό μας έπαιζε, τον Παναθηναϊκό, αλλά έκανε μεγάλη καριέρα στον Ολυμπιακό. Οι ποδοσφαιριστές όταν πάνε σε μια μεγάλη ομάδα τα δίνουν όλα. Υπάρχει περίπτωση να μην τα δώσει όλα ο Πασχαλάκης στον Ολυμπιακό; Όλα θα τα δώσει.

Βατσλίκ;

Προσέφερε, αλλά τον έβλεπα στην έξοδο, είχαμε πρόβλημα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν πολύ καλός. Αλλά τερματοφύλακας χωρίς έξοδο έχει πρόβλημα. Η έξοδος στον τερματοφύλακα είναι το Α και το Ω. Διαβάζω που λένε κάποιοι αν ο τερματοφύλακας είναι καλός στα πόδια. Σιγά μωρέ! Τη δίνει και με τα χέρια αν χρειάζεται! Η έξοδος είναι το θέμα. Να κάνεις τους αμυντικούς σου να αισθάνονται ασφάλεια, να μη χρειάζεται να πηδάνε και να κουτουλάνε. Περαστικά του εύχομαι του ανθρώπου.

Ποιος τερματοφύλακας σού άρεσε στον Ολυμπιακό πιο πολύ;

Μετά τους δύο Έλληνες που άφησαν εποχή, τον Σαργκάνη και τον Νικοπολίδη, οι καλύτεροι ήταν δύο ξένοι, ο Ρομπέρτο και ο Σα.

Ο Σαργκάνης μού είπε ότι η έξοδος δεν μαθαίνεται. Συμφωνείς;

Συμφωνώ. Βελτιώνεται, αλλά δεν μαθαίνεται. Ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να έχει φόβο. Αν έχει φόβο, έχει πρόβλημα.

Αυτό μου είπε κάποτε ο Νικοπολίδης, όταν τον ρώτησα ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού του. Το ότι δεν φοβάται μου απάντησε.

Ο Αντώνης ήταν μεγάλος γκολκίπερ. Ο φόβος είναι μία λέξη που στο μυαλό του τερματοφύλακα δεν πρέπει να υπάρχει.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΤΑΣ: «Σίγουρα θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό»

Στον Νίκο Αλαβάντα είχα κάνει μια μεγάλη συνέντευξη παλαιότερα, μου είχε πει απίθανα πράγματα. Του τηλεφώνησα τώρα να μου πει τη γνώμη του για τον Πασχαλάκη. Παρακολουθεί στενά τον ΠΑΟΚ.

Θα ήθελα τη γνώμη σας για τον Πασχαλάκη.

Έχει παίξει αρκετά χρόνια στον ΠΑΟΚ, προσέφερε αυτά που έπρεπε. Δεν ξέρω γιατί δεν συνέχισε στον ΠΑΟΚ. Ήθελε να φύγει; Δεν τα βρήκε με τη διοίκηση; Δεν μάθαμε. Αλλά ήταν τερματοφύλακας που μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα.

Στον Ολυμπιακό μπορεί να πετύχει;

Βέβαια μπορεί να πετύχει. Σίγουρα θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Είναι έμπειρος και έχει τα στοιχεία για να σταθεί εκεί.

Σε ποιον τερματοφύλακα είχατε αδυναμία;

Εμείς είχαμε την τύχη να έχουμε τον Φούρτουλα, ο οποίος ήταν πολύ καλός, σταθερός, έπαιξε στον ΠΑΟΚ πολλά χρόνια. Προσέφερε πολλά. Ο Κοτάρσκι, που έχουμε τώρα, μου αρέσει. Έχει πολύ καλά στοιχεία. Αλλά είναι νωρίς ακόμα για να κρίνουμε την εξέλιξη της καριέρας του. Δείχνει πάντως καλά στοιχεία και είναι νέος σε ηλικία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είπε πέρσι σε ανύποπτο χρόνο για τον Πασχαλάκη

Για το τέλος θα βάλω ένα απόσπασμα από συνέντευξη που μου είχε δώσει ο Ελευθερόπουλος πέρσι, όταν δεν είχε ακουστεί τίποτα για Πασχαλάκη και Ολυμπιακό. Είχα κάνει μια συνέντευξη με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο με τίτλο «Συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο» και είπε απόψεις που αποδείχτηκαν προφητικές.

Ποιος ήταν για εσένα ο κορυφαίος τερματοφύλακας που έχεις δει;

Μικρός είχα δει λίγα στιγμιότυπα του Γιασίν και με επηρέασε αυτό να παρακολουθώ τον Ντασάεφ. Μετά ήταν ο Μπουφόν και μετά ο Νόιερ. Αυτό το στυλ τερματοφύλακα μού αρέσει. Να έχει το ύψος. Το θεωρώ πολύ σημαντικό ο τερματοφύλακας να είναι ψηλός.

Σε διακόπτω. Πόσο ψηλός;

Τουλάχιστον 1,90. Από 1,90 και πάνω. Και να είναι εκρηκτικός. Καθώς και να μη φοβάται.

Δηλαδή;

Στα λάθη που θα κάνει, διότι δεν υπάρχει τερματοφύλακας που να μην κάνει λάθος, να μην προσπαθεί να τα μαζέψει.

Τι να μαζέψει;

Να μη φοβηθεί και κάθεται κάτω από τα δοκάρια του. Να ξαναβγεί. Και επίσης δεν μου αρέσουν τερματοφύλακες που κάνουν τα εύκολα δύσκολα.

Συγκαταλέγεται και ο Πασχαλάκης σε αυτό;

Ναι, ναι, στο μυαλό μου είσαι! Είναι περίπτωση ο Αλέξανδρος, που επιτίθεται πολύ στην μπάλα, κόβει φάσεις, βγαίνει, ρισκάρει.

Μήπως το παρακάνει;

Ρισκάρει για το καλό της ομάδας αλλά εις βάρος της υστεροφημίας του. Είναι τερματοφύλακας που θα σου δώσει βαθμούς, αλλά θα σου κάνει και λάθη. Κράτησε πάντως για ένα χρονικό διάστημα τον ΠΑΟΚ. Δεν έχασε βαθμούς ο ΠΑΟΚ χάρη στον Αλέξανδρο.

Ποιος τερματοφύλακας σού αρέσει πιο πολύ φέτος στο πρωτάθλημα;

Ο Σωκράτης (σ.σ. Διούδης) έχασε τη θέση του, παρότι έκανε καλή χρονιά πέρσι. O Μπρινιόλι είναι αξιοπρεπής, αλλά δεν έχω δει ακόμα αυτά που θα ήθελα. Ο Βατσλίκ είναι σοβαρός τερματοφύλακας, αλλά δεν είναι ως τώρα ούτε Ρομπέρτο στα καλά του ούτε Σα στα καλά του. Ο Στάνκοβιτς είναι σοβαρός τερματοφύλακας, αλλά δεν έχει την εκρηκτικότητα που θα ήθελα. Τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη του ΠΑΟΚ θα διάλεγα.

Για σένα μού έχουν πει μεγάλοι τερματοφύλακες ότι ήσουν το κορυφαίο ταλέντο στα 19-20, ότι τέτοιο ταλέντο Έλληνα τερματοφύλακα σε αυτήν την ηλικία δεν έχει ξαναπεράσει. Ποιο ήταν το λάθος σου και δεν έκανες ακόμα μεγαλύτερη καριέρα; Ο Γεωργάτος έχει πει στον Τσιμίκα ποια ήταν τα λάθη του και τον συμβούλευε να μην τα κάνει και εκείνος. Εσύ τι θα έλεγες σε νέα παιδιά;

(Γελάει) Έπρεπε να είμαι πιο διπλωμάτης! Το μεγάλο μου μειονέκτημα νομίζω, και ως τερματοφύλακας και ως προπονητής, είναι αυτό. Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, επειδή όλοι λένε για το ταλέντο μου, μόνο άσχετος πρέπει να είναι κανείς για να νομίζει ότι έπαιξα στον Ολυμπιακό, πήραμε τίτλους, έπαιξα στο Τσάμπιονς Λιγκ, πήγα στην Ιταλία σε τέτοιες ομάδες, μόνο με το ταλέντο. Το ταλέντο μου ήταν μικρότερο από τη δουλειά που έριχνα! Όποιος ερχόταν στον Ρέντη και με έβλεπε πώς δούλευα δεν μπορούσε να το πιστέψει. Όμως θεωρώ ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου -τουλάχιστον στην Ελλάδα- θέλει λιγότερο έντονες προσωπικότητες από τη δική μου.