Μπάμπης Σταυρόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Ο Ολυμπιακός πρέπει να ξαναβρεί το νταηλίκι του»

Διαβάστε τι μου είπε ο Μπάμπης Σταυρόπουλος, ο παλιός άσος της μεγάλης ομάδας του Γουλανδρή. Και τότε είχε δύο ενδεκάδες ισάξιες ο Ολυμπιακός. Αλλά υπήρχε μια μεγάλη διαφορά...

Μπάμπης Σταυρόπουλος στο «ΦΩΣ»: «Ο Ολυμπιακός πρέπει να ξαναβρεί το νταηλίκι του»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Οι εποχές αλλάζουν, αλλά οι βασικές αρχές του ποδοσφαίρου παραμένουν. Πράγματα που δεν γίνονταν ποτέ, γίνονται φέτος. Δεν μπορεί όλα τα χρόνια, όλες τις δεκαετίες να ήταν λάθος και να καταργούνται. Είχαν μια λογική. Κάποιοι μας έλεγαν ότι δεν ακολουθούμε την εποχή. Ποια εποχή να ακολουθήσουμε; Τον Ολυμπιακό να μην κάνει νίκη, να έχει τόσες ήττες, να χάνει τους βαθμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη, να έχει τόσες γκέλες εντός και εκτός Καραϊσκάκη και να είναι τόσο νωρίς 7 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό; Αυτός είναι ο νεωτερισμός και όχι τα προηγούμενα χρόνια που ο Ολυμπιακός έχει πάρει υπερδιπλάσιους τίτλους από όσους έχουν πάρει όλοι οι άλλοι μαζί; Στο παλιό και διαχρονικό μπορείς να βρεις το σωστό. Και άλλες φορές είχε ο Ολυμπιακός πολλούς και ακριβούς παίκτες. Είχε όμως ομάδα. Διαβάστε τι μου είπε ο Μπάμπης Σταυρόπουλος, ο παλιός άσος της μεγάλης ομάδας του Γουλανδρή. Και τότε είχε δύο ενδεκάδες ισάξιες ο Ολυμπιακός. Αλλά υπήρχε μια μεγάλη διαφορά...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/9/2022

Πώς τα βλέπεις;

Είμαστε ομάδα για ένα ημίχρονο. Να σου πω κάτι, ρε Θέμη; Συνέχεια πάω και βλέπω τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη -και με τη Φράιμπουργκ εκεί ήμουν και πήραμε την πίκρα με τους άλλους βετεράνους. Παίζεις στο Καραϊσκάκη με τη Φράιμπουργκ και εμφανίζεις κατά τη διάρκεια του ματς τρία αμυντικά χαφ: Μπουχαλάκη, Εμβιλά, Κούντε. Με τον Άρη που είσαι και μπροστά στο σκορ γιατί έχεις ένα αμυντικό χαφ; Γιατί έχεις μόνο τον Εμβιλά; Τι παράλογα πράγματα είναι αυτά, σε πιέζει ο Άρης, βάλε ένα ακόμα αμυντικό χαφ να κόψεις την πίεση.

Μόνο ο Κορμπεράν φταίει;

Όχι, είναι άρρωστη η ομάδα. Δεν ξέρω τι έγινε στην προετοιμασία, πάντως τέτοιον Ολυμπιακό είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε. Να κάνει γκέλες σε τόσα πολλά ματς. Η άμυνα σε κάθε ματς τρώει γκολ. Και δεν φτιάχνει με τίποτα, όποιοι και αν παίζουν πίσω. Μόνο ο Μανωλάς έπαιξε καλά από την άμυνα στη Θεσσαλονίκη. Είχα διαβάσει μια συνέντευξη που σου είχε δώσει ο Πασσαλής πριν από λίγο καιρό. Πολύ ωραία σου τα είχε πει.

Μπουρουτζίκα διάβασες; Πώς σου φαίνεται αυτό που όποιος έρχεται, μπαίνει και παίζει;

Ανήκουστο. Κατεβαίνουν από το αεροπλάνο και παίζουν στον Ολυμπιακό επίσημο ματς. Ποτέ δεν τα έκανε αυτά ο Ολυμπιακός. Θέλουν λίγο χρόνο οι παίκτες να προσαρμοστούν. Μπακαμπού, έλα αμέσως παίξε στον Άρη. Που ο Άρης εκεί μέσα είναι ντέρμπι. Χάμες Ροντρίγκες, κατευθείαν. Σε άλλα ματς, Μπόουλερ έλα παίξε κατευθείαν, κι άλλοι παίκτες με μια προπόνηση να μπουν να αγωνιστούν σε επίσημα ματς. Ούτε στα φιλικά δεν γίνονταν αυτά!

Να θυμίσουμε τι τερματοφύλακες είχατε εσείς;

Κελεσίδη και Πουπάκη! Τερματοφυλακάρες. Και αμυνάρα σταθερή που δεν έτρωγε γκολ. Κάναμε ρεκόρ επίθεσης στα γκολ και είχαμε και το ρεκόρ στην άμυνα με τα λιγότερα γκολ! Βάζαμε πάνω από 100 γκολ στο πρωτάθλημα και τρώγαμε 12 με 13. Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Γκαϊτατζής, Κελεσίδης. Ο Ολυμπιακός στραγγάλιζε τους αντιπάλους. Είχαμε και πάθος, ρε γαμώτο. Τώρα βλέπεις άψυχα πράγματα. Μόνο ο Κορεάτης χαφ, ο Χουάνγκ, μου άρεσε, αυτός είναι παίκτης, έτρωγε και ξύλο το παιδί, αλλά συνέχιζε. Εμείς είχαμε παικταράδες, αλλά είχαμε και ομάδα. Ο Ολυμπιακός πρέπει να γίνει ομάδα. Αυτό που έκανε στα πρώτα 20 λεπτά η Φράιμπουργκ, το κάναμε εμείς. Μπαίναμε σε κάθε ματς να κάνουμε το 2-0 νωρίς και μετά παίζαμε πιο άνετα. Αυτή η άμυνα που βλέπουμε είναι για Ευρώπη; Πώς θα σταθεί στα άλλα ματς. Τόσα λάθη, δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν μπορούν μια φορά να κρατήσουν το αποτέλεσμα. Είναι απροπόνητοι; Δεν ξέρω, φαίνονται σαν απροπόνητοι. Δεν μαρκάρουν τον αντίπαλο. Δεν πάνε πάνω στον αντίπαλο. Δεν έχουν νταηλίκι. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ξαναβρεί το νταηλίκι του. Βλέπεις άτομα με ερυθρόλευκες φανέλες μέσα στην περιοχή που ο... ένας φυλάει τον άλλον! Και οι αντίπαλοι είναι μόνοι τους. Δεν ξέρω, ρε Θέμη.

Σωστά τα λες.

Ζώνη, ζώνη, τρύπια ζώνη.

Πασχαλάκη θέλεις;

Θέλω, θέλω. Σαν τρελός! Εδώ που φτάσαμε… Κακά τα ψέματα, τον χρειαζόμαστε. Και τι πειράζει που έπαιζε στον ΠΑΟΚ; Σοβαροί να είμαστε. Θα τη φτιάξει την ομάδα ο πρόεδρος, σε έναν δύο μήνες θα είναι άλλη ομάδα ο Ολυμπιακός. Έχει πληρώσει πολλά και έχει φέρει πολλούς παίκτες πλέον.

Εσείς με τον Γουλανδρή είχατε δύο ενδεκάδες ισάξιες, αλλά δεν είχατε μόνο παίκτες...

Είχαμε και προπονηταρά! Ο Πετρόπουλος ήταν 50 χρόνια μπροστά από την εποχή του! Τακτική, τακτική, δουλειά, προπόνηση. Κάθε Παρασκευή παίζαμε εσωτερικό διπλό και χώριζε τους βασικούς με τους αναπληρωματικούς. Υπήρχαν πολλά ματς που οι αναπληρωματικοί κέρδιζαν με 4-5 γκολ τους βασικούς! Και δεν ήξερε ποιους να βάλει στον αγώνα. Μαρκάραμε τους παίκτες μας όμως. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε στον Ολυμπιακό να παίρνεις τον παίκτη σου, ρε φίλε. Αυτοί μαρκάρουν με τα μάτια. Τα βλέπουμε στο Καραϊσκάκη, τα είδαμε και στον Άρη. Στο πρώτο γκολ τι έκαναν ο Ρέαμπτσιουκ και ο Βατσλίκ; Στο δεύτερο γκολ ποιος φύλαγε τον Πάλμα μέσα στην περιοχή; Τι έκανε ο Άβιλα;

Τη Μάρθα Καραγιάννη τη γνώριζες;

Θεός σχωρέσ’ την. Ήταν και σύζυγος του Μίμη Στεφανάκου παλιά, κάναμε παρέα με τον Μίμη. Αργότερα ήταν με τον Βασίλη Κωνσταντίνου. Πολύ ωραία γυναίκα, πολύ καλή χορεύτρια, πολύ καλή ηθοποιός. Και καλό κορίτσι στην παρέα, όλοι τη συμπαθούσαν.

Αληθεύει ότι το επεισόδιο στο Καραϊσκάκη μεταξύ Συνετόπουλου και Κωνσταντίνου έγινε επειδή ο Συνετόπουλος είχε βρίσει τη Μάρθα;

Όχι, τη μάνα του Κωνσταντίνου είχε βρίσει. Και του λέγαμε μετά «γιατί δεν έμεινες εκεί, ρε Τάκη, ας παίζατε μπουνιές. Τι έτρεχες».

Ρέαμπτσιουκ;

Κάποια παιδιά έπρεπε από καιρό να έχουν βγει έξω. Παίξανε πάρα πολλά ματς, έκαψαν μπαταρίες, πρέπει να κάτσουν έξω. Και όμως, παίζουν συνέχεια, ρε γαμώτο. Είναι σαν να παίζει ο Ολυμπιακός με εννιά παίκτες. Και τον Μπουχαλάκη τον βλέπεις... Εδώ θες σαΐτες! Να είσαι άγριος. Και όχι άλλο η μπάλα πίσω. Είμαστε πολύ χάλια, πικράθηκε πολύ ο κόσμος με τη Φράιμπουργκ. Τραγούδαγαν όμως, είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι οπαδοί. Αυτό μας συγκίνησε τους παλιούς στο γήπεδο. Να σου πω κάτι άλλο; Δεν έχω δει μια κομπίνα στα κόρνερ και στα φάουλ. Τι προπόνηση κάνουν; Εμείς κάναμε κομπίνες, έβλεπες ωραία πράγματα. Έρχονται παίκτες συνεχώς, έχουμε φτάσει σχεδόν 40 παίκτες, πόσους παίκτες έχουμε, ρε Θέμη, ακριβώς; Και με Μαρτίνς τους τελευταίους μήνες η ομάδα ήταν χάλια και αφού έφυγε ο Μαρτίνς η ομάδα παραμένει χάλια. Απορούμε όλοι τι γίνεται. Στενοχωριόμαστε. Την ήττα τη δέχομαι. Παίξε όμως και ας χάσεις. Να πούμε μπράβο στον αντίπαλο, συγχαρητήρια στον Άρη.

Προλαβαίνει να πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός;

Δεν ξέρω. Δεν είναι και η διαιτησία φιλική. Εμείς πρέπει να κερδίζουμε και τον αντίπαλο και τη διαιτησία. Όμως έχει γίνει νερόβραστος ο Ολυμπιακός. Θέλουμε μάγκες, ρε. Όχι να μπαίνεις στο γήπεδο και να φιγουράρεις σαν μοντέλο. Να ιδρώσεις, να ματώσεις, να δικαιολογήσεις τα πολλά λεφτά. Πρέπει να σφίξουν τα γάλατα. Το πρωτάθλημα είναι δύσκολο πλέον, οι άλλοι έχουν φτιάξει στρωμένες ομάδες. To καλό είναι ότι υπάρχει διακοπή για το Μουντιάλ σαράντα μέρες. Υπάρχουν και τα πλέι οφ. Πρέπει να φτιάξουμε την ομάδα μας. Ο Ολυμπιακός ήταν ομάδα που πάντα έπαιζε επιθετικά και τώρα βλέπουμε έναν μπροστά και δέκα πίσω! Με μεγαθήρια παίζαμε και τους κερδίζαμε στο Καραϊσκάκη, τώρα δεν κερδίζουμε κανέναν. Να πάρει το βίντεο όποιος προπονητής έρθει να δει πώς έπαιζε επιθετικά ο Ολυμπιακός. Μην αλλάξει η νοοτροπία του συλλόγου. Και πρέπει να μπουν παίκτες που έχουν τσαμπουκά, όχι αυτοί που περπατάνε, κάνουν γύρω γύρω την μπάλα και τη δίνουν πίσω. Πάσα, πάσα, πάσα και πίσω η μπάλα! Έχει γίνει συνήθεια το πίσω. Έχει αγανακτήσει όλος ο κόσμος. Να χάνεις στο Καραϊσκάκη και να γυρνάς την μπάλα πίσω. Εμάς, αν δεύτερη φορά γυρίζαμε την μπάλα πίσω, 40.000 κόσμος μάς γιούχαρε… Να σου πω και κάτι άλλο.

Ό,τι θες…

Ο Φορτούνης μπορεί να μην παίζει και να παίζουν ο Ρέαμπτσιουκ και ο Μπουχαλάκης; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πήγε να απαξιωθεί ένα περιουσιακό στοιχείο του Ολυμπιακού. Να έχεις τέτοιον παίκτη και να τον πετάς; Είναι άρρωστη η ομάδα μας, θέλει χρόνο για να αναρρώσει. Ο πρόεδρος το έχει πάρει πάνω του και θα τη φτιάξει την ομάδα. Παίκτες καλοί έρχονται, προπονητής καλός πρέπει να έρθει και να δουλέψουν με τη νοοτροπία που είχε πάντα ο Ολυμπιακός: νταηλίκι και επιθετική ομάδα. Δεν είναι εμφανίσεις αυτές, δεν θυμίζει Ολυμπιακό Πειραιώς.

Τον Βατσλίκ πώς τον βλέπεις;

Καλός τερματοφύλακας κάτω από τα δοκάρια αλλά δεν βγαίνει ούτε τρία μέτρα! Δεν έχει έξοδο καθόλου, παίζει σαν βιδωμένος. Και όποτε πάει να βγει, είναι αργός. Ποιος προπονεί, ρε παιδί μου, τον τερματοφύλακα; Είναι δυνατόν δεύτερη χρονιά να βλέπουμε αυτήν την κατάσταση; Ποια πρόοδο έχει σε αυτό το θέμα; Έχουμε παίξει χρόνια ποδόσφαιρο, πάμε και συνέχεια στο Καραϊσκάκη, ξέρουμε, τα βλέπουμε και τραβάμε τα μαλλιά μας. Οι επιθετικοί μας έρχονται στην περιοχή μας μέσα στο Καραϊσκάκη, φεύγει η μπάλα μπροστά και δεν υπάρχει κανείς δικός μας να κάνει αντεπίθεση. Και να πεις ότι δεν τρώμε γκολ… Σε κάθε ματς τρώμε γκολ. Δηλαδή και επιθετικά δεν παίζουμε και σε κάθε ματς τρώμε γκολ. Τι να πω, τι άλλο να πω.