Γιώργος Δεληζήσης στο «ΦΩΣ»: «Ο Μπούργος δεν ήταν προπονητής»!

«Είμαι υπερήφανος που παίζω με ένα μάτι. Δεν ξέρω αν άλλος παγκοσμίως με αυτό το πρόβλημα έκανε καριέρα και έφτασε να είναι αρχηγός σε μεγάλη ομάδα της χώρας του». Στο «ΦΩΣ» ο επί 5 χρόνια αρχηγός του Άρη, Γιώργος Δεληζήσης.

Γιώργος Δεληζήσης στο «ΦΩΣ»: «Ο Μπούργος δεν ήταν προπονητής»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τρομερός. Λέει τόσα πολλά ενδιαφέροντα που δεν ξέρεις τι τίτλο να βάλεις, τι να ξεχωρίσεις. Ο επί πέντε χρόνια αρχηγός του Άρη Γιώργος Δεληζήσης που πήγε στη Νίκη Βόλου λέει πράγματα στο «ΦΩΣ» που θα συζητηθούν και στη Θεσσαλονίκη. Διαβάστε και για τον Ολυμπιακό και για τον Άρη.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/9/2022

Ξεκινάμε από το γκολ του Ολυμπιακού στον Άρη.

Ήταν ένα πανέμορφο γκολ, πολύ ωραία συνεργασία από παίκτες υψηλού επιπέδου, κρύψανε την μπάλα! Από τα λίγα καταπληκτικά γκολ που βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα.

Το περίμενες μετά το 0-1 και ενώ είχε περάσει η ώρα ότι στο τέλος θα γύριζε έτσι το ματς;

Όταν προηγείται ο Ολυμπιακός, που έχει παίκτες υψηλής ποιότητας, δεν είναι εύκολο το 0-1 να γίνει 2-1. Όμως, προσωπική μου άποψη, όταν βγήκε ο Χάμες άλλαξε όλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο Χάμες ήταν σχεδόν αλάνθαστος, έδινε ηρεμία, έχει τρομερή ποιότητα. Και λάθος που κλείστηκε πίσω ο Ολυμπιακός, έχασε έδαφος. Το 1-1 ήταν κομβικό γιατί άναψε το «Κλ. Βικελίδης», στο οποίο οι οπαδοί του Άρη δίνουν τρομερή ατμόσφαιρα. Μετά το 1-1 είχε το πάνω χέρι ο Άρης.

Είσαι έμπειρος αμυντικός. Πώς εξηγείς ότι στα τελευταία λεπτά τρώει συνέχεια γκολ ο Ολυμπιακός; Πώς εξηγείς ότι δεν μπορεί να κρατάει αποτέλεσμα;

Έχει γίνει συνήθεια αυτό στον Ολυμπιακό, είναι σαν ψυχολογικό πλέον. Φαίνεται ότι δεν πατάει καλά η ομάδα αυτή, ενώ έχει εξαιρετικούς παίκτες. Δεν έχει κορμό, δεν έχει σταθερή βάση και αλλάζει σχήματα συνέχεια στην άμυνα. Σε κάθε ματς βλέπεις και διαφορετικούς αμυντικούς στον Ολυμπιακό. Εμένα δεν μου άρεσε αυτός ο προπονητής που είχε ο Ολυμπιακός. Τον έβλεπα τον Ολυμπιακό. Δεν μπήκε ποτέ στο DNA του Ολυμπιακού αυτός ο προπονητής.

Α, εσύ μιλάς ξεκάθαρα.

Πάντα.

Φαβορί βλέπεις για το πρωτάθλημα;

Τόσο νωρίς είναι λάθος όποιος δώσει ένα φαβορί για τον τίτλο. Θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα παλέψουν για το πρωτάθλημα και σφήνα θα μπει ο Άρης στη διεκδίκηση. Την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ δεν τους βλέπω στα φαβορί.

Η αλλαγή του Ιτούρμπε σού έκανε εντύπωση; Πήγαινε καλά.

Εμένα δεν μου αρέσει ο Ιτούρμπε. Δεν έχει προσφέρει αυτά που περιμέναμε βάσει της καριέρας του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη απώλεια από όσους έφυγαν από τον Άρη;

Ο Δεληζήσης! (γελάει). Εντάξει, ο Σάσα ήταν πολύ καλό εργαλείο, έδινε πίεση. Ο Ματίγια επίσης είναι απώλεια. Και ο Μπρούνο Γκάμα μπορώ να πω ως ηγέτης που θα βοηθούσε και στα αποδυτήρια. Ξέχασα τον Σούντγκρεν, ο οποίος δείχνει και μετά τον Άρη τι παίκτης είναι, πάει εξαιρετικά στη Μακάμπι Χάιφα και παίζει πλέον στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως ο Άρης έκανε πολύ καλές μεταγραφές, έχει εξαιρετικό υλικό, αν βρει λύση στα αμυντικά χαφ, θα πάει πολύ καλά.

Μπορεί τίτλο;

Το Κύπελλο μπορεί. Το πρωτάθλημα είναι δύσκολο, βλέπω πολύ καλό τον Παναθηναϊκό και σταθερό, ο δε Ολυμπιακός θα ανέβει στη συνέχεια, έχει πάρει τόσους πολλούς παίκτες με ποιότητα που είναι θέμα χρόνου να βρει τον δρόμο του. Πάντως ο Άρης δεν έχει να ζηλέψει πολλά από αυτούς τους δύο. Δεν πρέπει όμως να πετάει βαθμούς εκτός έδρας. Στο «Κλ. Βικελίδης» δεν τον φοβάμαι. Όταν νικάς με τέτοια ανατροπή τον Ολυμπιακό, ποιος να σε φοβίσει εκεί μέσα.

Πες μου τώρα για τον Μπούργος. Έπρεπε να έχει φύγει πολύ πιο πριν;

Δεν θα το πω από εμπάθεια, λόγω της δικής μου περίπτωσης που, ενώ είχαμε πει με τον Καρυπίδη να συνεχίσω, έφυγα λόγω Μπούργος. Θα το πω γιατί το πιστεύω. Ο Μπούργος δεν ήταν προπονητής! Έφυγαν παίκτες που προσέφεραν -βγάλε εμένα έξω- λόγω του Μπούργος. Ακούμε βοηθός του Σιμεόνε και λέμε «προπονηταράς». Τι προπονηταράς… Πού δούλεψε ως πρώτος; Υπάρχουν προπονητές που είναι κλάσεις ανώτεροι. Δεν τον κατατάσσω καν στην κατηγορία των προπονητών!

Τα είχες πει αυτά στον Καρυπίδη ως αρχηγός; Δικαιώθηκες;

Δεν είναι αν δικαιώθηκα, δεν είναι προσωπικό το θέμα. Η ομάδα δεν δούλευε καθόλου στους μήνες που συνεργαστήκαμε με τον Μπούργος. 45 λεπτά προπόνηση δεν είναι δουλειά. Ο Καρυπίδης το γνώριζε, αλλά ο Μπούργος σώθηκε λόγω της μεγάλης ανατροπής που κάναμε με την ΑΕΚ και βγήκαμε στην Ευρώπη. Σπατάλησε χρόνο ο Καρυπίδης με τον Μπούργος, έπρεπε να έχει πάρει με το τέλος της σεζόν καλό προπονητή έμπειρο, όπως έκανε τώρα.

Ο Τερζής είχε ρόλο;

Ο Μπούργος δεν άφηνε κανέναν. Δεν έδινε χώρο σε κανέναν, ούτε στον Τερζή που είναι πολύ έμπειρος στα του Άρη και έχει τακτική, όποτε έχει κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά το κάνει. Ούτε στον γυμναστή, τον Νίκο Αμανατίδη, έδινε χώρο.

Ο Ρέαμπτσιουκ είναι για Ολυμπιακό; Σου κάνει εντύπωση η κατάστασή του;

Πέρσι ήταν καλός, τουλάχιστον στην άμυνα, φέτος δεν ξέρω τι έχει πάθει. Σε πολλά ματς είναι σε άλλο γήπεδο! Είναι εκτός τόπου και χρόνου το παιδί. Να παίζεις στον Ολυμπιακό και να «τρως πλάτες» συνέχεια δεν επιτρέπεται. (σ.σ. να «τρως πλάτες» εννοεί να σε περνάνε και να βλέπεις τις πλάτες των αντιπάλων).

Το έχεις δει ποτέ στην καριέρα σου να έρχονται μεταγραφές, να κατεβαίνουν από το αεροπλάνο και να παίζουν αμέσως επίσημα ματς;

Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις σε τι δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο Ολυμπιακός, μάλλον βρίσκεται σε πανικό... Δεν εμπιστεύεται το υλικό που είχε. Είναι πολύ δύσκολο να έρθεις σε μία καινούργια ομάδα από άλλη χώρα και να μπεις να αγωνιστείς αμέσως. Εξαιρούμε, βέβαια, παίκτη παγκόσμιας κλάσης όπως είναι ο Χάμες. Όλοι οι άλλοι είναι λογικό να βρίσκονται εκτός κλίματος.

Τα τρεξίματα του Ολυμπιακού πώς τα βλέπεις;

Υπάρχει πρόβλημα. Βλέπεις μία ομάδα συνέχεια να οπισθοχωρεί χωρίς αιτία. Ο Ολυμπιακός δεν το έκανε ποτέ αυτό στο παρελθόν. Το βλέπουμε ότι δεν έχει τα απαραίτητα τρεξίματα και δείχνει μια καθίζηση προς το τέλος των αγώνων. Ίσως τα πολλά φιλικά που έδωσε στην προετοιμασία, δεν ξέρω, μάλλον δεν έγινε σωστή προετοιμασία. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η γενική εικόνα είναι πολύ κακή για τον Ολυμπιακό, δεν μπορεί να διακριθεί κανείς παίκτης, ενώ έχει καλούς παίκτες, είναι ο χειρότερος Ολυμπιακός των τελευταίων ετών. Όχι ατομικά. Ατομικά μπορεί να έχει το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων ετών. Το θέμα είναι να γίνεις ομάδα.

Και ποιος σε κάνει ομάδα; Ο προπονητής;

Σίγουρα ο προπονητής, αλλά να έχεις κάνει σωστή προετοιμασία, να έχεις σταθερό σχήμα, να έχεις έναν κορμό. Εντάξει το ροτέισον, χρειάζεται πλέον στο ποδόσφαιρο που είναι πολλά τα ματς, αλλά εδώ σε κάθε ματς του Ολυμπιακού βλέπεις διαφορετικούς παίκτες. Στην άμυνα σε κάθε ματς βλέπεις άλλα πρόσωπα. Και ο παίκτης μετά δεν έχει ψυχολογία, δεν έχει αυτοπεποίθηση. Πώς θα δέσει η ομάδα, η αμυντική λειτουργία;

Ποιος είναι ο πιο δύσκολος επιθετικός που έχεις παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα; Ποιος σε έκανε την προηγούμενη μέρα να σκέφτεσαι «ωχ, αύριο έχω να αντιμετωπίσω αυτόν»;

Όχι, αυτό δεν το είπα ποτέ. Αλλά σίγουρα ξεχωρίζω τον Ελ Αραμπί. Τον βάζω ένα κλικ μπροστά από τους άλλους.

Από τον Άρη ποιος παίκτης σού αρέσει πιο πολύ;

Ο Μαντσίνι είναι σταθερή αξία. Δίνει πολλή ενέργεια στον Άρη. Ο Πάλμα εξελίσσεται σε μεγάλο εργαλείο. Στα χαφ θέλει ένα «εξάρι» να τον δυναμώσει και θα κάνει πολύ καλή πορεία.

Ο Καρυπίδης παίρνει τηλέφωνα παίκτες να μαθαίνει;

Ο Καρυπίδης έχει πολλή όρεξη, αγαπάει τον Άρη και γνωρίζει ποδόσφαιρο. Βλέπεις τι μεταγραφές κάνει, χωρίς τεχνικό διευθυντή...

Πες μου κάτι άλλο τώρα. Σε μία από τις κορυφαίες ελληνικές ομάδες, τον Άρη, ασχολείστε εσείς οι παίκτες με τα Analytics, τα στατιστικά, τα Xgoals;

Ελάχιστα. Μη σου πω ότι εμείς οι παίκτες δεν ασχολούμαστε καθόλου.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Το έχω πραγματοποιήσει, έκανα αυτό που αγαπούσα από μικρό παιδί, παρά το σοβαρό ατύχημα που είχα με το μάτι μου όταν ήμουν μωρό... Έπαιξα σε υψηλό επίπεδο παρά τις πολλές δυσκολίες, έγινα αρχηγός του Άρη τόσα χρόνια, είμαι υπερήφανος για αυτό.

Έχω διαβάσει για το μάτι σου, αλλά έχω μπερδευτεί, διάβασα ότι φοράς φακό. Βλέπεις;

Όχι, δεν βλέπει αυτό το μάτι. Οι γιατροί το είχαν πει από παιδί που ήμουν ότι ήταν μη αναστρέψιμο. Τον φακό τον φοράω για να μοιάζει λίγο με το άλλο.

Δηλαδή βλέπεις μόνο με το ένα μάτι;

Ναι, και δεν ξέρω αν παγκοσμίως υπήρξε άλλος ποδοσφαιριστής με τέτοιο πρόβλημα που να έκανε καριέρα και να έγινε αρχηγός σε μεγάλη ομάδα της χώρας του. Το κατάφερα, ξεπέρασα τα εμπόδια, αναγκάστηκα να αναπτύξω την περιφερειακή μου όραση από παιδί και αν βρεθούν να πουν ότι με βοήθησαν, θα σου πω ότι κανείς δεν με βοήθησε, μόνο η οικογένειά μου και ο Παύλος Μυροφορίδης. Σε όποια ομάδα αγωνίστηκα έδωσα τα πάντα και οι φίλαθλοί της ήταν ευχαριστημένοι από εμένα.

Πες μου ένα περιστατικό αγάπης από τον κόσμο του Άρη.

Μόνο ένα; Ο κόσμος του Άρη είναι μοναδικός στο «Κλ. Βικελίδης». Να βλέπεις κόσμο να δακρύζει από χαρά σε επιτυχίες. Και να ανυπομονείς να λήξει το ματς κάθε φορά να τρέξεις να πανηγυρίσεις μαζί τους. Έχουν κάνει απίστευτη ατμόσφαιρα σε πολλά ματς.

Ποιο θεωρείς κορυφαίο;

Ένα 4-2 που είχαμε νικήσει τον ΠΑΟΚ, το 2020.

Αντιμετώπισες ποτέ πρόβλημα με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στον δρόμο ή σε κανένα μαγαζί; Έχω ακούσει ιστορία από τον Γεωργάτο ότι του την είχαν πέσει Παναθηναϊκοί σε ένα μπαρ. Έχω ακούσει από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο ότι του είχαν σπάσει το αμάξι Παναθηναϊκοί.

Εγώ προσωπικά δεν είχα τέτοιο πρόβλημα. Ίσως γιατί δεν πούλησα οπαδιλίκι, δεν είχα σόσιαλ μίντια. Έχω δει άλλους παίκτες τώρα στην εποχή των σόσιαλ μίντια που κάνουν αναρτήσεις για τις οποίες ντρέπομαι. Ζούμε σε μία κοινωνία που δεν πρέπει να προκαλούμε. Πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα στα νέα παιδιά.

Στη Νίκη Βόλου πώς πήγες;

Με τον προπονητή κ. Βοσνιάδη έχουμε πολύ καλή σχέση από το παρελθόν. Τον σέβομαι και ως άνθρωπο και ως προπονητή. Κάναμε μια κουβέντα τον Μάιο, αλλά δεν το περίμενα ότι θα έλεγε ο Μπούργος να φύγω, πίστευα ότι θα έκλεινα την καριέρα μου στον Άρη. Ο κ. Καρυπίδης δεν ήθελε να πάει κόντρα στον Μπούργος. Στο τέλος δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Βοσνιάδη που μου είπε το πλάνο της Νίκης Βόλου, ότι υπάρχει μια διοίκηση με όραμα να ανέβει στη Σούπερ Λιγκ, καλές εγκαταστάσεις, η προσέγγιση ήταν πολύ καλή. Είχα υπάρξει παίκτης αυτής της ομάδας τη σεζόν 2011-12 και ήξερα τα κατατόπια, είχαμε πετύχει και τότε άνοδο. Ο κυριότερος λόγος που ήρθα τώρα ήταν ο προπονητής κ. Βοσνιάδης. Του είπα το εξής: «Αν είναι να ανέβουμε, έρχομαι. Σε ομάδα χωρίς στόχους δεν έρχομαι».

Θα ανέβετε;

Έχουμε όλα τα φόντα. Μπορούμε να το κάνουμε. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, υπάρχει καλός προπονητής, υπάρχει κόσμος.

Μαθαίνεις το χάος σε άλλες ομάδες της κατηγορίας;

Δεν πέφτω από τα σύννεφα με αυτά που γίνονται. Δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο, κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Δεν ξέρεις πότε αρχίζει το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία της χώρας, δεν ξέρεις τι να κάνεις στην προετοιμασία και πότε να φορμαριστείς. Είναι μεγάλο πρόβλημα για προπονητές και παίκτες. Πρέπει η πολιτεία να προσέξει αυτήν την κατηγορία, είναι ο προθάλαμος της Σούπερ Λιγκ, είναι η διέξοδος για Έλληνες ποδοσφαιριστές. Δεν βλέπουν τι γίνεται στις ομάδες που γεμίσανε ξένους; Δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το ελληνικό ποδόσφαιρο; Παιδιά που θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω πώς θα το κάνουν χωρίς εφόδια;