Ο έμπειρος Δημήτρης Μπουρουτζίκας 25 χρόνια με τον Μπάγεβιτς: «Δεν γίνεται κατευθείαν να παίζουν»!

«Να αφήσουν τον Μουρίκη να κάνει τη δουλειά του. Να τον αφήσουν όμως»!

Ο έμπειρος Δημήτρης Μπουρουτζίκας 25 χρόνια με τον Μπάγεβιτς: «Δεν γίνεται κατευθείαν να παίζουν»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και εμείς οι δημοσιογράφοι δεν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει, ήθελα να δω λοιπόν τι λέει ένας έμπειρος γυμναστής που ήταν 25 χρόνια δίπλα στον Μπάγεβιτς, έζησε πολλούς παίκτες, δούλεψε στο υψηλότερο επίπεδο σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, πήρε τίτλους, ακολούθησε προγράμματα προπόνησης που είχαν επιτυχία. Τι λέει κάποιος που έχει ζήσει πολλά στο ποδόσφαιρο και ξέρει περισσότερα από δημοσιογράφους και φιλάθλους. Δημήτρης Μπουρουτζίκας, έχει ενδιαφέρον, διαβάστε τον.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/9/2022

Δημήτρη, πώς βλέπεις τα τρεξίματα του Ολυμπιακού τους τελευταίους μήνες; Τι μπορεί να έχει πάει στραβά;

Από αλλού θα ξεκινήσεις. Το πιο βασικό στο ποδόσφαιρο, το οποίο έχει ορισμένες αρχές που δεν αλλάζουν: ο Ολυμπιακός έχει κάνει πάρα πολλές αλλαγές σε προπονητή και σε παίκτες και το τρομερό είναι ότι όποιος καινούργιος έρχεται παίζει αμέσως και γίνεται και ροτέισον. Πώς να έχεις ομάδα, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Και ένα μόνο εργαλείο να μην έχει ενταχθεί, η μηχανή δεν δουλεύει σωστά. Εδώ όμως μιλάμε για πολλά εργαλεία που δεν είχαν χρόνο να ενταχθούν. Ο παίκτης θέλει προσαρμογή, ρε παιδιά, στο πλάνο του προπονητή. Χρειάζεσαι πλάνο, ρόλους ξεκάθαρους και το κάθε εργαλείο να ξέρει τη δουλειά του. Αυτά θέλουν χρόνο.

Πολύ σωστά.

Δεν γίνεται να παίζουν κατευθείαν. Δεν γίνεται να έρχεται σήμερα ένας παίκτης και να τον βάζεις σε επίσημους αγώνες αύριο. Η πείρα μου σε καλές ομάδες πρωταθλητισμού αυτό λέει.

Η φυσική κατάσταση μπορεί να φτιάξει εν μέσω αγώνων;

Αν αφήσουν τον Μουρίκη να κάνει τη δουλειά του, όλα θα φτιάξουν. Αλλά να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά που ξέρει. Είναι πολύ καλός γυμναστής. Η φυσική κατάσταση μπορεί να φτιαχτεί. Για εμένα οι επαγγελματίες παίκτες πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι. Το θέμα είναι η ομάδα. Πώς θα κάνεις ομάδα όταν έχεις τόσες πολλές αλλαγές εν μέσω αγώνων; Παίκτες μάλιστα που αν κοιτάξεις το βιογραφικό τους θα δεις άλλοι να έχουν παίξει λίγα ματς την προηγούμενη σεζόν, άλλοι να έρχονται από τραυματισμούς, άλλοι να μην έχουν συμμετοχές, όχι όλοι, αλλά αρκετοί... Και έρχονται να παίξουν αμέσως και να σηκώσουν την ομάδα στην πλάτη τους, παρουσιάζονται ως «μπαμ» και καλούνται να παίξουν και διαφορετικά σχήματα. Μέχρι και με τρεις στόπερ πίσω ξαφνικά. Αν εξαιρέσω ελάχιστους παίκτες στην καριέρα μου, δεν θυμάμαι να υπήρξε παίκτης που να ήρθε και να πήρε αμέσως φανέλα. Θυμήσου τον Γεωργάτο πώς ήταν και πώς άλλαξε μετά και εντάχθηκε σε ένα πλάνο...

Πες μου κι άλλους.

Θυμήσου τον Αλεξανδρή σε τι κατάσταση ήταν και πώς άλλαξε... Θυμήσου τον Καραπιάλη, τον Καραταΐδη, μην τους λέω τώρα όλους.

Τι γνώμη έχεις για το κάθε δύο μέρες φιλικό στην προετοιμασία;

Το σκεπτικό του Μπάγεβιτς ήταν ότι έπρεπε στα φιλικά να παίζεις από ένα ημίχρονο. Ήθελε προσαρμογή, αγωνιστική προσαρμογή, τακτική προσαρμογή, να βρεθεί η κατάλληλη χημεία των παικτών, να ταιριάζουν οι ρόλοι. Τώρα βλέπουμε κάθε ματς και άλλους παίκτες, βλέπουμε και παίκτες να αλλάζουν θέσεις, βλέπουμε καινούργιους παίκτες, καινούργιο προπονητή, και μεταγραφές να έρχονται. Τι χημεία να βγάλεις… Ποια είναι η θέση σου, παιδάκι μου; Θέλω να παίζεις στην καλύτερή σου θέση. Τον Γεωργάτο είδαμε ότι είχε εκπληκτικά χτυπήματα της μπάλας, λίγο τον είδαμε και τον καθιερώσαμε αριστερό μπακ. Όχι τη μία αριστερό εξτρέμ, την άλλη μέσα χαφ κ.λπ. Βλέπεις πόσο δύσκολα κάνουν γκολ. Αυτό τα λέει όλα. Τόσα ματς -και με όχι μεγάλους αντιπάλους- βλέπεις πόσο δύσκολα έρχονται τα γκολ. Να σου θυμίσω ότι στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό του Μπάγεβιτς είχαμε 8 παίκτες σε κάθε ομάδα που έβαζαν διψήφια γκολ! Ή κοντά στα 10 γκολ.

Πες μου τους παίκτες.

Μπατίστα, Δημητριάδης, Κωστής, Τσιάρτας, Αλεξανδρής, Κετσπάγια, Κοπιτσής, Μπορμπόκης, σίγουρα ξεχνάω κι άλλους. Στον Ολυμπιακό θυμήσου πόσοι έβαζαν γκολ. Και δεν θα πω Τζιοβάνι ή Ριβάλντο. Γεωργάτος, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Μαυρογενίδης, Καραπιάλης, Αλεξανδρής, Ίβιτς, Γκόγκιτς. Και στον ΠΑΟΚ οι Γ.Χ. Γεωργιάδης, Γιασεμάκης, Καφές, Οκκάς, Μπορμπόκης, Κωνσταντινίδης. Τώρα ψάχνεις να βρεις δύο να σου βάζουν γκολ με το ζόρι. Και τι ποδόσφαιρο βλέπαμε τότε. Ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς και λίγα χρόνια πριν η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς έπαιζαν τρομερό ποδόσφαιρο. Γιατί διάλεγε παίκτες που να έχουν τους ρόλους τους, δούλευε το πλάνο του και ήθελε παίκτες που να ξέρουν μπάλα, να σκοράρουν, χρειαζόταν και κάποιους εργάτες. Ο Πασσαλής π.χ. έτρεχε... δύο μέρες!

Θυμάσαι να ήταν χάλια κάποια ομάδα σας τρεις μήνες από το καλοκαίρι και μετά να έγινε σούπερ; Φτιάχνεται ο Ολυμπιακός τώρα; Μπορεί να φτιαχτεί εν μέσω αγώνων;

Όλα μπορούν να φτιαχτούν. Και εμείς είχαμε τα ντεφορμαρίσματά μας, αλλά σε 15-20 μέρες τα φτιάχναμε. Και εμείς είχαμε τους τραυματισμούς μας, αλλά ψάχναμε να βρούμε τι φταίει και το διορθώναμε. Το θέμα είναι να τηρούνται βασικές αρχές. Σου είπα ποιο είναι για εμένα το πρόβλημα.

Ποιος είναι για εσένα φαβορί για τον τίτλο;

Ο Ολυμπιακός πρέπει να ψαχτεί πολύ και να προσέξει. Ο Παναθηναϊκός κράτησε τον κορμό του, έκανε προσθήκες καλές πάνω στον κορμό του, έχει τον ίδιο προπονητή και λειτουργεί σωστά. Λειτουργεί ποδοσφαιρικά. Έχει μία βάση. Η ΑΕΚ έχει πολύ καλό υλικό, έχει καλούς παίκτες. Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού.

Τον Ρέαμπτσιουκ πώς τον βλέπεις; Θα έπαιζε με Μπάγεβιτς;

Ήθελε πάντα καλά άκρα ο Μπάγεβιτς. Και πίσω και μπροστά. Σου είπα κάποια ονόματα που έβαζαν γκολ. Δες από αυτά τα ονόματα πόσοι είναι πλάγιοι. Για αυτό το παιδί που αναφέρεις δεν το έβλεπαν πέρσι; Στα ονόματα που είπα ότι σκόραραν και ήταν πλάγιοι μπακ βάλε και δύο παικταράδες που δεν σκόραραν ιδιαίτερα, αλλά ήταν μεγάλα εργαλεία. Κασάπης και Βενετίδης. Μιλάμε για πλάγια μπακ πάνω κάτω, καλοί αμυντικά και επιθετικά. Παίκτες που ήξεραν τη θέση, έπαιζαν πολύ καλά τη θέση. Και πώς γίνεται τόσα χρόνια να μη βγάζουν Έλληνες παίκτες οι ομάδες; Δεν αξίζει, ρε παιδί μου, κανένα ελληνόπουλο να δουλέψεις και να τον βγάλεις, να τον προωθήσεις; Οι ξένοι που βλέπουμε είναι όλοι καλύτεροι από τα ελληνόπουλα;

Τα ίδια γίνονται και στις άλλες μεγάλες ομάδες.

Δεν μιλάω μόνο για τον Ολυμπιακό, είναι κοινό το πρόβλημα στις ελληνικές ομάδες.

Μπορεί να φτιάξει η ομάδα λόγω διακοπής του Μουντιάλ;

Να αφήσουν τον Μουρίκη να κάνει τη δουλειά του. Είναι έμπειρος, ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Ποιος είναι ο Κορμπεράν; Τι έχει κάνει πριν; Ο Μουρίκης μπορεί να κάνει παπάδες, είναι γνώστης. Και να δουλέψουν με τον Φορτούνη, βλέπω ξένους που σαν αυτούς ο Φορτούνης θέλει δέκα. Αλλά να δουλέψει και ο ίδιος όπως πρέπει. Να του δείξουν ότι τον υπολογίζουν, να του ανεβάσουν την ψυχολογία, είναι παίκτης που μπορεί να δώσει πολλά στον Ολυμπιακό. Θέμη, αρκετά είπαμε.

Τελευταίο: Ποιος ήταν ο αγαπημένος παίκτης σου από αυτούς που δούλεψες στον Ολυμπιακό;

Δύσκολη ερώτηση, αδύνατον να ξεχωρίσω έναν.

Πες μου μερικούς.

Τον Καραπιάλη τον σέβονταν και τον αγαπούσαν από τον Γεωργάτο μέχρι τον Ίβιτς και τον Τζόρτζεβιτς. Ήταν σεβαστό παιδί ο Καραπιάλης και σεβάσμιος, σεβόταν τα πάντα. Και ήταν μεγάλος παίκτης. Επίσης, μπορείς να μην έχεις αδυναμία στον Τζόρτζεβιτς, στον Αλεξανδρή, στον Γεωργάτο, στον Καραταΐδη, στον Ίβιτς, στον Γιαννακόπουλο, στον Πουρσανίδη, στον Νινιάδη, στον Ανατολάκη, στον Γκόγκιτς;

Μου είπε ο Πασσαλής πως όταν ήρθε ο Μπάγεβιτς στα αποδυτήρια υπήρχαν έξι μπάνια από τα οποία δούλευαν τα τρία. Και ο Μπάγεβιτς απαίτησε να φτιαχτούν, μαζί και ο εξωτερικός περιβάλλων χώρος, και δεν άρχιζε την προετοιμασία.

Έτσι είναι. Και τα αποδυτήρια δεν είχαν φεγγίτη, ήταν χωρίς φως. Μετά όμως είχαν τα πάντα στον Ολυμπιακό, δεν τους έλειψε τίποτα. Και οι σημερινοί έχουν ακόμα πιο πολλά. Έχουν τα πάντα. Αλλά αυτό που πρώτα χρειάζεται είναι να τηρούνται οι βασικές ποδοσφαιρικές αρχές.