Περιφέρεια: «Λάθος η ανακοίνωση της ΑΕΚ, τηρήσαμε διαφανείς διαδικασίες για τα 35 εκατ.»

Η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς διατέθηκαν τα 35 εκατ. ευρώ που δόθηκα για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Περιφέρεια: «Λάθος η ανακοίνωση της ΑΕΚ, τηρήσαμε διαφανείς διαδικασίες για τα 35 εκατ.»

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με την ΑΕΚ και το γήπεδό της, η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίο διατέθηκαν τα 35 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή τα όσα φέρεται να ανακοίνωσε μέσω διαρροής η ΑΕΚ, σχετικά με την οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην υλοποίηση του project που αφορά το νέο γήπεδο της ομάδας, θα θέλαμε για την αποφυγή παρεξηγήσεων αλλά και για έγκυρη ενημέρωση των πολιτών της Αττικής, να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, αισθανόμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι που η Διοίκηση της ΑΕΚ επιβεβαιώνει ότι η Περιφέρεια Αττικής πράγματι διέθεσε 35 εκ. ευρώ για το γήπεδο και τα συνοδά έργα στην πόλη. Αυτό άλλωστε αναφέραμε στην αρχική μας ανακοίνωση η οποία ήταν και απόλυτα ξεκάθαρη , αλλά και δεν άφηνε κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε μπέρδεμα, όπως λανθασμένα κατά την άποψη μας αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΕΚ.

Αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωσή μας, θα διαπιστώσει ότι ποτέ δεν ισχυρισθήκαμε πως δώσαμε στην ΑΕΚ 35 εκ. ευρώ για το γήπεδό της. Αυτό που λέει ξεκάθαρα ο τίτλος αλλά και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης , είναι πως από το ταμείο της Περιφέρειας , δηλ. από τα χρήματα των πολιτών της Αττικής, «βγήκαν» περίπου 35 εκ. ευρώ, τα οποία δόθηκαν για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου γηπέδου, καθώς και για συνοδά έργα γύρω από το γήπεδο, στα όρια του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, που ήταν αναγκαία για την ομαλή λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης , την ασφαλή πρόσβαση των θεατών σε αυτήν και τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή.
Καμία ασάφεια, κανένα μπέρδεμα, καμία προπαγάνδα σε βάρος της ιστορικής ομάδας και της προσπάθειάς της να αποκτήσει ένα γήπεδο αντάξιο της ιστορίας της.

Δεύτερον , για να μην δημιουργηθεί στο μέλλον οποιαδήποτε παρανόηση ή αμφισβήτηση, αλλά και για να γνωρίζουν οι πολίτες της Αττικής την πραγματική διάσταση της συμβολής της Περιφέρειας , θα αναφέρουμε ότι με αποφάσεις της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής υλοποιήθηκαν διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του γηπέδου της ΑΕΚ, καθώς και για τα συνοδά έργα. Συγκεκριμένα:

Όσον αφορά την κατασκευή του γηπέδου

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 22-01-2020.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 20.000.000,00 € (με ΦΠΑ).

Το έργο περαιώθηκε στις 31-03-2022.

Συνολική αξία σύμβασης 10.522.765,44€ (με ΦΠΑ).

Για τον εξοπλισμό του γηπέδου

Ο αριθμός διακήρυξης ήταν 10/2021 με συνολικό Προϋπολογισμό 14.221.205,86€ , συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%

Στο πλαίσιο αυτής της διακήρυξης υπογράφηκε η Σύμβαση 206/21 (COSMOTE), με ποσό 8.503.651,94€ πλέον ΦΠΑ24%.

Και η Σύμβαση 207/21 (NEUROSOFT) με ποσό 2.899.476,88€ πλέον ΦΠΑ24%

Για τα συνοδά έργα

Το κύριο από τα συνοδά έργα αφορά την υπογειοποίηση τμήματος της Οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου και τα συνοδά έργα στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, με προϋπολογισμό 17.700.000,00 € (με το ΦΠΑ)

Τα έργα δημοπρατήθηκαν στις 14-3-2019.

Η υπογραφή της αρχικής σύμβασης έγινε στις 09/12/2019 , με ποσό 10.096.994,20 € (με το ΦΠΑ).

Η υπογραφή της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης έγινε στις 22/03/2021, με ποσό 1.313.516,70 € (με το ΦΠΑ) κι ανάδοχο την ΙΝΤΡΑΚΑΤ.
Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31/7/2022.

Δηλαδή για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του γηπέδου δόθηκαν περίπου 22 εκ. ευρώ και για την υπογειοποίηση 11,4 εκ. ευρώ περίπου.

Αυτό είναι το κόστος των παρεμβάσεων που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Αττικής, τηρώντας απολύτως διαφανείς διαδικασίες, που δεν αφήνουν περιθώριο σε καμία προπαγάνδα και καμία παρερμηνεία.

Τις ίδιες απολύτως διαφανείς διαδικασίες ακολουθούμε σε όλα τα μεγάλα αθλητικά project που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής ή πρόκειται να εκτελέσει το επόμενο διάστημα, με στόχο την στήριξη του αθλητισμού , των εμβληματικών αθλητικών σωματείων και της νέας γενιάς της Αττικής.

Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε κι εμείς την ικανοποίησή μας για τη δημόσια δέσμευση της ΑΕΚ πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο να γίνει από την πλευρά της κι απαιτεί η ισχύουσα νομοθεσία , προκειμένου το γήπεδο να αδειοδοτηθεί έγκαιρα και να γιορτάσουμε όλοι μαζί στις 30 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνιά του. Αφού φυσικά προηγηθεί το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου η παράδοση από την Περιφέρεια Αττικής του υπογειοποιημένου τμήματος της Πατριάρχου Κωνσταντίνου, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.

Ευχαριστούμε τις υπηρεσίες μας για την προσπάθεια και την άψογη συνεργασία που είχαν με τους υπεύθυνους της ΑΕΚ».