Μπροστά του μία νέα αρχή

Ο Παναγιώτης Ρέτσος δεν είναι πια το παιδί-θαύμα του '16 και κουβαλάει ένα μακρύ ιστορικό τραυματισμών και ματαιώσεων. Ωστόσο, παραμένει ένας ταλαντούχος και πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής

Μπροστά του μία νέα αρχή

Το φθινόπωρο του 2016 έχει πολλά κοινά με το φετινό για τον Ολυμπιακό. Και τότε οι Πειραιώτες βίωσαν έναν ταπεινωτικό αποκλεισμό στα προκριματικά του Champions League από μια ισραηλινή ομάδα. Και τότε ο προπονητής (Βίκτορ Σάντσες) που είχε κάνει την καλοκαιρινή προετοιμασία είδε την πόρτα της εξόδου.

Όταν έπιασε λιμάνι ο αντικαταστάτης του, Πάουλο Μπέντο, τα προγνωστικά τοποθετούσαν τους «ερυθρόλευκους» γύρω στην τέταρτη θέση της τελικής κατάταξης του πρωταθλήματος πίσω από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και τον ανερχόμενο ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος είχε άλλη γνώμη. Αμέσως έδωσε φανέλα βασικού σε τέσσερα παιδιά από τα «σπλάχνα» της ομάδας. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και εντυπωσιακά. Το πρωτάθλημα κατακτήθηκε με άνεση (ασχέτως αν ο Μπέντο δεν πρόλαβε να το πανηγυρίσει), ενώ και στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε αξιοπρεπή πορεία.

Ο Ανδρούτσος παρέμεινε στον Ολυμπιακό και παλεύει να καθιερωθεί. Ο Νικολάου έφυγε έπειτα από δυόμισι χρόνια, πραγματοποιώντας συμπαθητική καριέρα στο ιταλικό πρωτάθλημα με τα χρώματα της Έμπολι και της Σπέτσια. Ο Μανθάτης μέχρι τώρα δεν έχει την εξέλιξη που του άξιζε και αγωνίζεται πλέον στην Καλλιθέα.

Αυτός που μας ενδιαφέρει τούτη τη στιγμή είναι ο τέταρτος της παρέας. Ένα δεκαοχτάχρονο τότε ξανθό παλικαράκι με στυλ Γερμανού μπακ, που όργωνε τη δεξιά πλευρά του γηπέδου. Ο Παναγιώτης Ρέτσος έκανε πράματα και θάματα εκείνη τη χρονιά και η μεγάλη μεταγραφή σε φημισμένο ευρωπαϊκό σύλλογο ήταν απλώς θέμα μηνών. Όντως, τον Αύγουστο του 2017 ο ήδη διεθνής «ερυθρόλευκος» μπακ κατέληξε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν αντί του ποσού-ρεκόρ των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη χρονιά στην Bundesliga υπήρξε κάτι παραπάνω από ικανοποιητική με είκοσι συνολικά συμμετοχές και εξαιρετικές εμφανίσεις. Την επομένη όμως ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ένα γαϊτανάκι συνεχόμενων τραυματισμών οδήγησαν στον δανεισμό του στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο Ρέτσος δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο στην Premier League λόγω των συνεπειών της πανδημίας του Covid 19. Εν συνεχεία, νέοι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να κάνει κάτι στη γαλλική Σεντ Ετιέν και την ιταλική Βερόνα μέχρι πριν από λίγες μέρες που επέστρεψε στον Ολυμπιακό.

Οι συνθήκες είναι φυσικά διαφορετικές. Ο Παναγιώτης δεν είναι πια το παιδί-θαύμα του '16 και κουβαλάει ένα μακρύ ιστορικό τραυματισμών και ματαιώσεων. Ωστόσο, παραμένει ένας ταλαντούχος και πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής, βρίσκεται σε εξαιρετική ποδοσφαιρική ηλικία και -κυρίως- αγωνίζεται με άνεση τόσο στα δύο άκρα όσο και στο κέντρο της άμυνας. Σε όλες δηλαδή τις θέσεις όπου «πονάνε» οι πρωταθλητές. Ίσως η μεγάλη του ευκαιρία για μια νέα αρχή.